Математически турнири - 19

• 84 869
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
И ние отиваме на областния кръг. Надявам се тази година да се представи по-добре от миналата.

# 466
И ние отиваме на областния кръг. Надявам се тази година да се представи по-добре от миналата.

Как разбрахте? Излезли ли са резултати за София?

# 467
  • у дома

Как разбрахте? Излезли ли са резултати за София?

Те се проверяват от учителите в самите училища-явно в тяхното училище са по-бързи  Peace

# 468
Моля за помощ за една задача за 7 клас!

В триъгълник АВС ъглополовящата на външния ъгъл при върха А пресича ъглополовящата на външния ъгъл при върха В и ъгълът, който образуват е 115 градуса. Да се намери ъгъла при върха С.

Аз стигам до противоречие, защото ми се получава сбор от ъгли в триъгълник над 230 градуса....
Те като се пресичат, образуват два ъгъла Mr. Green
Единият ако е 115 градуса, другият е 65 и ако той е откъм триъгълника, задачата има решение.

Последна редакция: ср, 19 дек 2012, 22:30 от muro04

# 469
Готови ли са вече резултатите и на петокласниците? В класа на сина ми не са им казвали резултатите.
Kodbg, знаеш ли какъв е най-високият резултат при петокласниците и какъв е средният?

Най-високият е 78. Ако се не лъжа, вторият е 60, но не съм сигурен.

Поправка - изпратиха ми списък с резултати от азиатското състезание.
Първи е сегашният водач в рейтинга за 5-ти клас от ЕСПА с убийствен резултат от 87 точки - толкова, колкото е и максималния резултат в 6-ти клас.
Вторият резултат в 5-ти клас трябва да е 78, но... не е.
Изключително странно и неясно защо, в списъка, който получих фигурират децата от 6-ти клас в СМГ, 125-то и ЕСПА и децата от 5-ти клас в 125-то и ЕСПА, но не и в СМГ.

Не мога да разбера, немалко петокласници от СМГ се явиха на това състезание и ако това е официалния протокол с резултатите - тяхните не са отчетени?

В 6-ти клас, положението е ясно: 87, 85, 82, 82, 81, 78, 78, 78 - 8 резултата в 95%+ - 7 деца от СМГ и едно от 125-то
В 5-ти... не знам какво е положението. За праг 95% е приет 78 точки, но резултатите на 5-ти клас СМГ ги няма.

# 470
Готови ли са вече резултатите и на петокласниците? В класа на сина ми не са им казвали резултатите.
Kodbg, знаеш ли какъв е най-високият резултат при петокласниците и какъв е средният?

Най-високият е 78. Ако се не лъжа, вторият е 60, но не съм сигурен.

Поправка - изпратиха ми списък с резултати от азиатското състезание.
Първи е сегашният водач в рейтинга за 5-ти клас от ЕСПА с убийствен резултат от 87 точки - толкова, колкото е и максималния резултат в 6-ти клас.
Вторият резултат в 5-ти клас трябва да е 78, но... не е.
Изключително странно и неясно защо, в списъка, който получих фигурират децата от 6-ти клас в СМГ, 125-то и ЕСПА и децата от 5-ти клас в 125-то и ЕСПА, но не и в СМГ.

Не мога да разбера, немалко петокласници от СМГ се явиха на това състезание и ако това е официалния протокол с резултатите - тяхните не са отчетени?

В 6-ти клас, положението е ясно: 87, 85, 82, 82, 81, 78, 78, 78 - 8 резултата в 95%+ - 7 деца от СМГ и едно от 125-то
В 5-ти... не знам какво е положението. За праг 95% е приет 78 точки, но резултатите на 5-ти клас СМГ ги няма.

Значи разузнаването на Stella Maria се оказа вярно. Много е обидно спрямо другите деца от другите училища. Ако са само двете - СМГ и 125-то, някакси се преглъща и се намира логика, но оттам-нататък не е никак приятно. Браво на момчето от ЕСПА! Заслужава си мястото! Аз съм му фен. Но не виждам в цялото училище други силни математици, за да бъде поканено точно това училище.
Код, стискам палци и на твоето момче! За детето на Ant12 - силно вярвам, че е попаднало там.

# 471

Отговор на въпроса могат да дадат само тези, които са ти изпратили тези резултати (официални или не)...

Имаш ли данни и за горната група? И още един въпрос - съгласно този списък от ЕСПА само едно дете ли е участвало?

# 472
Значи разузнаването на Stella Maria се оказа вярно. Много е обидно спрямо другите деца от другите училища.

Кое точно е вярно? Претенцията, че след като 1, 2 или 3 училища са положили усилия и са се разбрали с китайските организатори да проведат някакво състезание, това автоматично трябва да дава право на други училища да го провеждат също???
И преди, и сега позицията ми е непроменена. Ако трябва да се търси обида - търсете я в ръководствата на училищата, които не са постигнали договорка с организаторите, а не в училищата, които са я постигнали...

За стискане на палци... не знам, като че ли няма стимул в това състезание, просто беше много интересно и на по-високо ниво от провеждащите се в БГ. Така че, участвахме, доволни сме.
Естествено, би било неприятно ако това е окончателния списък с резултати и резултатите на петокласниците от СМГ не бъдат взети под внимание, но предполагам, че просто е непълен списък.

# 473
От по-горния ти пост останах с впечатлението, че това не са училищни отбори, а се оформя нещо като листа за национален отбор.

# 474
От по-горния ти пост останах с впечатлението, че това не са училищни отбори, а се оформя нещо като листа за национален отбор.

Това са резултати от състезание...
А понятие като национален отбор при подобно състезание не може да има.
Ако е национален, то състезанието, провеждането и оценяването му се определят от държавата. Тя поема финансирането и всичко друго, свързано с него.
Предполагам, по света има хиляди състезания.
Ако Св. София реши да участва в примерно такова, провеждащо се в Конго, това значи ли, че има проблем на него да се явят деца само от Св. София или трябва да се задължи да даде възможност и на деца от ПЧМГ например...

# 475
Мисля, че точно последното ти изречение е като позицията на ПЧМГ - единствената долу-горе официална относно състезанието и разпространена от Стела Мария. Цитатът няма да ми е точен, но в писмото се казваше, че българските организатори не са поканили други училища, освен ЕСПА + 125-то и СМГ.

Почеркът е пределно ясен. И той не е на СМГ. Колкото и да се сърдя на СМГ за някои дреболии - списъци в нет-а, резултати, не мога да не отчета, че дават шанс и на децата от други училища, когато организират нещо. Точно за моето често са казвали: "Това дете е силен математик и задължително трябва да участва".

# 476
Цитатът няма да ми е точен, но в писмото се казваше, че българските организатори не са поканили други училища, освен ЕСПА + 125-то и СМГ.

Важното е да се уточни какво разбираш под организатори.
Ако те се представители на дадено училище имат пълното право да поканят или да не поканят дадено училище. Защо биха го направили или не биха го направили не мисля, че е наша работа.
Хипотетична ситуация - кани се училище, детето му печели, например финалът на турнира е в Азия. Училището, в което учи детето не е съгласно да поеме разходите на детето. Или е съгласно да поеме тях, но не и на преподавателя, който съпровожда децата. Какво правим... оставяме победителя без победа поради независещи от организаторите обстоятелства. А негативите естествено се обират от тях.
Ако официален организатор е например СМБ или РИО, да, трябва да се даде шанс на всички желаещи. Ако е дадено училище - не, няма нито морално, нито фактическо задължение да се уважат външни искания. Не разбирам какво има за обсъдане в подобна ситуация.
Убеден съм, че всяко училище, което има желание за изява на учениците си на международно състезание и е готово да осигури финансирането им може да намери престижен световен математически конкурс за децата си.

# 477
В писмото на ПЧМГ се говореше за българските организатори. Аз се позовавам на този текст, защото нещата бяха добре обяснени. А както се движи дискусията ни в момента и твоята позиция е същата.

Единствено  за мен като страничен човек има луфт в един информационен елемент.

Дали само българските организатори имат право да канят участници и училища или както ти беше споменал - всички училища могат да си комуникират с по-високото ниво и да получат покана от тях за участие. В писмото на ПЧМГ, на което се позовах, мисля, че се говореше за покана от българските организатори. Но пък може би и твоята теза е коректна, което би означавало инициатива от всяко училище до основните организатори.

ПП За участие в по-скъпи състезания - наскоро имахме опит с нещо подобно при нас. Родителите подписахме декларация, че даваме съгласие детето ни да участва в състезание за подбор.

Последна редакция: чт, 20 дек 2012, 09:09 от Danybon

# 478
  • София
Но пак не разбирам какво е топ 10% и как се формира 86  за малките и 88 за големите... Топ 10 от какво?
Май ключът е в това: Per division, the overall top 10% students will be invited to take the IMAS Round 2, т. е. процентите не са по класове.
В горната дивизия са се явили 32 участници. Десет процента от общия брой участници са 3, 2. Продължават четиримата с най-висок резултат от цялата дивизия (7,8 и 9 клас) - съответно с 91, 90, 88 и 88 точки и там теглят чертата.
В долната дивизия са се явили 71 участника. Десет процента от общия брой участници са 7, 1. Продължават първите осем с най-висок резултат в дивизията (2-6 клас).

А сигурни ли сме, че класацията се прави на база 95%+ или по предположението на Дидева?

# 479
За детето на Ant12 - силно вярвам, че е попаднало там.

Да, няма промяна - 85 точки / 2-ри резултат / 98%.

В списъка наистина не видях името на нито едно от децата от 5-ти клас в СМГ, които съм запомнил.

Според линка на Дидева, след първи кръг се дават сертификати по класове, т.е. в случая сертификатите (ако има такива) ще се дават на база на резултатите постигнати в съответния клас.

Awards (certificate) (per grade per country):
· High Distinction - (Top 5%)
· Distinction - (Top 6%-15%)
· Credit - (Top 16%-50%)
· Participation - the rest

Към втори кръг (ако има такъв), децата вече продължават на база на резултатите си в дивизията като цяло, без значение, в кой клас са.

IMAS Round 2 (for students who scored in the top 5-10% overall in IMAS Rd 1).

Наградите от втори кръг са медали.

Awards (per country):
· Gold Medal - (Top 5%)
· Silver Medal - (Top 6% - 15%)
· Bronze Medal - (Top 16% - 30%)

В България обаче са участвали шепа деца и дори когато добавят и децата от 5-ти клас в СМГ и ако пуснат първите 10% на втори кръг, става въпрос за състезание между не повече от 15 деца в Upper Primary Division, което е по вероятно да не бъде проведено.

Последна редакция: чт, 20 дек 2012, 10:40 от Ant12

Общи условия

Активация на акаунт