МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 105 169
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Явно все още го има изискването, но другия месец съм там и ще трябва да ми я издадат картата.

Имам и друго питане. Казуса е следния: за каката миналата година съм подавала документи за детски надбавки през юни, а за близнаците през септември(месец след раждането им). Този месец нямам преведени детски и за тримата (засега), но се замислих дали не трябва да подавам заедно документите вече. За каката понеже са 35лв на месец мога да ги отложа за 1-2 месеца, но за близнаците са повече и се притеснявам да не ми ги спрат до септември. Надявам се че успях да обясня горе-долу.

# 556
  • Варна
Five magnificent, трябвало е пак юни да си носиш документите за детски. И аз така си мислих , че след като септември съм носила заради най-малкия, дата ще се измести септември. Да, ама не.  Grinning Занеси си ги възможно най-скоро до края на месеца, за да можеш август да си получиш детските.
МаминкоHug тук съм, чета, ама нещо все не достига време да се разпиша по-подробно.
При нас и малките излязоха във "ваканция" и сега е нон стоп купон. Crazy Плаж, колелета, детски площадки, вечер съм направо разбита. Mr. Green Аз пък залягам над учебниците, че се сетих на дърти години да уча език. Другат седмица ще погостуват малко на баба си, та малко ще взема въздух.
Полито, поздравления за решението!

# 557
Five magnificent, трябвало е пак юни да си носиш документите за детски. И аз така си мислих , че след като септември съм носила заради най-малкия, дата ще се измести септември. Да, ама не.  Grinning Занеси си ги възможно най-скоро до края на месеца, за да можеш август да си получиш детските.
Аз ще ги събера на една дата, защото ми е много трудно с уреждане на някоя баба или друга детегледачка 2 пъти годишно. Но редно ли е и на близнаците да не ми ги изплатят, след като не съм подала юни месец за каката, при условие, че тяхната декларация си важи до септември? То има още време да ги преведат по сметката, но вече всичко очаквам.

# 558
  • Варна
Не, не се надявай на превод. Имаха някакво обяснение защо така се получава, не помня какво беше. Като ги подадеш този месец, дата ще стане една. Peace

# 559
  • Варна
Five magnificent,
 изравняват сроковете на заповедите, така че да се подават наведнъж. При нас стана , според малките (родени са в един месец) .Но мен ме бяха предупредили, че ще има изравняване и кога точно да отида. Не знам обаче как са ги пуснали при теб. Така , като чета е много вероятно заповедите на близнаците да са ги пуснали до юни  за да се изравнят. Отивай  подавай възможно най -скоро,

# 560
  • София
Потвърждавам. Няма да се наложи два пъти годишно да подаваш документи. Веднага като получиш блежките за доходите ти, отивай да подадеш декларация. Дано да успееш да се вместиш в този месец.

# 561
  • Пловдив
Five magnificent, трябвало е пак юни да си носиш документите за детски. И аз така си мислих , че след като септември съм носила заради най-малкия, дата ще се измести септември. Да, ама не.  Grinning Занеси си ги възможно най-скоро до края на месеца, за да можеш август да си получиш детските.
Аз ще ги събера на една дата, защото ми е много трудно с уреждане на някоя баба или друга детегледачка 2 пъти годишно. Но редно ли е и на близнаците да не ми ги изплатят, след като не съм подала юни месец за каката, при условие, че тяхната декларация си важи до септември? То има още време да ги преведат по сметката, но вече всичко очаквам.
Ммм, да!Молбата за каката е пусната първа и е в сила 1 година. Когато има промяна в обстоятелствата (каквото е и раждането на друго дете) се пуска молба с новите данни, но заповедта е за срока на първата молба.След като този срок изтече се подава една обща молба за всичките деца Peace

# 562
  • Варна
Ако отиде до края на месеца, ще изпусне само един месец. На мен винаги ми казват да ходя след 15то число.

# 563
Момичета, може ли да ми кажете колко време предварително се купуват билети за спалните вагони за Бургас? Правя уж някакви планове..

# 564
  • София
Момичета, може ли да ми кажете колко време предварително се купуват билети за спалните вагони за Бургас? Правя уж някакви планове..

максимум месец по-рано, колкото по-рано отидеш, толкова по-голяма възможност имаш да хванеш купе

# 565
  • София
Надя тук ли сте си вече  Wink

Аз отново на тема кола, някакви отзиви за тойота превия?
Много ми хареса на живо една вчера на Горубляне, но половинката отново почна с мрънкането за скъп ремонт. Все пак не пречи да вложа сили и да се опитам да го убедя, ако си заслужава  Simple Smile Това което ми допадна е че е много широка и просторна. Другите които гледаме са шаран и алхамбра, но все нещо не им харесва, а и голям избор по автокъщите няма на седемместни коли...

# 566
Здравейте момичета  Grinning

Вчера се замислих, че може би като майка на три деца, ще мога да се ползвам с някои предимства. Установих, че като майка на три деца, ще имам с три точки повече, когато един ден детенцето тръгне на градина.

Въпросът ми е какви други привилегии имам като многодетна майка? И по-конкретно :
1. Дъщеря ми ще е първи клас есента. До училището стигаме с тролей. Имам ли право на някакво намаление за картата за градски транспорт и какво е то?
2. Какви трябва да са доходите на семейството, за да се получават детски?
3. За таксата за градината знам - за първо дете е пълен размер, за второ - 50%. А като многодетна майка мога ли да позлвам и други облекчения за градината?
4. И изобщо какви други права имам?

Благодаря предварително   bouquet

# 567
За третото не плащаш такса в детската, независимо дали по-големите посещават същото или друго детско заведение и училище.
Дохода май че беше 350 лева на член от семейството - не съм много сигурна.
можеш да пътуваш един път годишно с БДЖ или автобус безплатно - Цоцоланка е описала май в първия пост как става - назад е доста коментирано.
За първокласника имаш еднократна помощ, също според дохода.

# 568
  • София
Поли, мога да ти отговоря веднага за градините:
Многодетните сем-ва получават 2 т. повече и тези точки ползва всяко дете, а отделно за осиновено детенце по соц. критерии има доп. точки също, ако не се лъжа са 3.
За таксите - второто дете плаща 25% от мес. такса (доп. дейности в градината си се заплащат в пълен размер, но те са по ваше желание и избор); третото дете е безплатно. И за това намаление не е нужно да са в едно детско заведение. При нас на есен ще има посещение в у-ще, детска градина и ясла.
За детските - дохода на член от сем-вото трябва да е до 350 лв./месец, мисля. Но нека получаващите да потвърдят, че аз не взимам.
И на този етап не мога да кажа за други предимства, освен че повечето баби по градинките много ти се радват като те видят с цялата челяд.  Grinning
Виж тук из последните страници се коментираше и за пътуванията с влак. Ние сме все с коли, та и до тази екстра не съм стигнала и нямам личен опит.

Аз почти не пиша тук, но следя темичката. По-редовно даже, докато бях в очакване на бебка. Много позитивизъм виждах тук и ми помагаше това много. Сега признавам си на моменти никак не ми е лесно и не се чувствам като най-добре справящата се мама. Много ме радват слънцата, но трябват и много сили и здрави нерви за справяне с различни ситуации.
Исках да ви попитам - случва ли ви се децата да се обединяват в различни лагери? Примерно две да изолират третото или където са повечко да са откровено разделени на по-обичащи се и не чак толкова? И как се справяте с това? Всеки съвет ще  ми е от полза.  Hug

И последно, Aila, един глас от мен ЗА Тойота. Конкретно този модел нищо не ми говори  Embarassed, но съм фен на марката (карам Корола) и като цяло на японските коли. Преди бяхме с Нисани. Не сме имали някакви извънредни разходи по тях. Може и да сме случили на конкретни читави коли. Има си нужда от компетентен технически оглед при всички положения. Успех с избора!

# 569
  • София
Здравейте момичета  Grinning

Вчера се замислих, че може би като майка на три деца, ще мога да се ползвам с някои предимства. Установих, че като майка на три деца, ще имам с три точки повече, когато един ден детенцето тръгне на градина.

Въпросът ми е какви други привилегии имам като многодетна майка? И по-конкретно :
1. Дъщеря ми ще е първи клас есента. До училището стигаме с тролей. Имам ли право на някакво намаление за картата за градски транспорт и какво е то?
2. Какви трябва да са доходите на семейството, за да се получават детски?
3. За таксата за градината знам - за първо дете е пълен размер, за второ - 50%. А като многодетна майка мога ли да позлвам и други облекчения за градината?
4. И изобщо какви други права имам?

Благодаря предварително   bouquet

Предимствата не са много, но все пак са си облекчение на бюджета.
1. Има карти за транспорт за ученици. Може да се вземе само за една линия или за цялата градска мрежа. Цените за всички линии за месец са 20лв ако не се извади към картата на родителя и 10 лв, ако е към нея. http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/tarifa-i-prevozni-dokumenti/46/tarifa
2. За детските - на член от семейството доходът трябва не не е по-голям от 350лв бруто, т.е. не повече от 1750лв на месец взето на годишна база. Ако стигнете до този доход, можете да получите еднократна помощ за тръгване на ученик за първи път в първи клас в размер на 250лв. Документите, които се изискват трябва да се подадат до края на септември /или май беше октомври, не съм сигурна и трябва да се провери в соц. грижи/.
3. Освен, че третото не плаща такса, за другите две деца има преференциите в цените - първото е на 50%, а второто 75%. Дори и третото детенце да не тръгне веднага на градина, трябва да се пусне молба-декларация до детската градина да се намалят таксите на другите деца. Дори и каката да тръгне на училище, второто автоматично си ползва отстъпката, т.е. трябва да плаща 15 лв на месец.
4. Имаш безплатно пътуване в рамките на БГ с жп транспорт и автобус. По-горе коментирахме това. За други преференции нямам идея. Знам, че ромките получават и други помощи, но за нас ...

Общи условия

Активация на акаунт