Коледа 2012 - 5 част

  • 92 019
  • 704
  •   1
Отговори
# 135
  • БГ
  • Мнения: 746
Момичета, направих фондана .Остана ми от пудрата захар. Завих го във фолио, сложих в пластмасова кутия.Да го сложа ли в метална ?Къде да го оставя до утре?У нас си е топло , на хладно ли трябва да е , да го метна в килера отвън или не? newsm78

# 136
  • Мнения: 1 276
Еlla, на хладно  Peace

# 137
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 766
Ето това е рецептата
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_3137.html
Не съм ги правила до сега, интересно ми е как ще се получат.

Ауууу  EmbarassedЗасрамих се от невежеството си, и аз съм един отворко! Определено звучи много интересно, кажи как са се получили!

# 138
  • Мнения: 22 867
Ауууу  EmbarassedЗасрамих се от невежеството си, и аз съм един отворко! Определено звучи много интересно, кажи как са се получили!

Еее, няма какво да се засрамваш, няма как всичко да знае човек! Peace  Ами като крехки сладчици, не са лоши.  bouquet

# 139
  • Мнения: 169
Може да са там,ама аз не ги намерих!Видях на Джема,на друго място на Джиджи.Това е.

# 140
  • Мнения: 14
Здравейте момичета!  Hug

Записвам се да ви следя и имам едно въпросче.
Няма да имам тази година на разположение кисело зеле или лозови листа и се чудя изобщо как ще приготвя сармичките  Tired
Моля някоя от вас, която има идея как да ги приготвя да ми каже ще съм ужасно благодарна!  Simple Smile

# 141
  • Мнения: 22 867
Може да са там,ама аз не ги намерих!Видях на Джема,на друго място на Джиджи.Това е.

Ето ги:  Меденките на Джули  в поста на Наталина.   bouquet

# 142
  • БГ
  • Мнения: 746
мерси, отивам да търся хладно място  Peace, замесих и меденките на Джули, утре ще печем пак .Детето ме чака и само пита какво тесто ще правим..... Whistling

# 143
  • Мнения: 5
Момичета, да се отчета с моите меденки, които за пръв път украсявам с роял айсинг Laughing



# 144
  • Мнения: 21
Днес пекох отново меденките на Джули  chef За трети път. Все не могат оцелеят до Коледа както е по замисъл Mr. Green
А формички за линцери никъде не намирам, търсих в Кауфланд, Карфур и Хит...

# 145
  • Мнения: 180
Ауууу  EmbarassedЗасрамих се от невежеството си, и аз съм един отворко! Определено звучи много интересно, кажи как са се получили!
Ей, "отворко", няма за какво да се засрамваш  Hug Те и в къщи ме гледаха с леко недоумение: "Ама как така целувки с жълтъци???"  Laughing
На вкус са приятни, аз им сложих и портокалова есенция и ухаеха много приятно. Но станаха плоски, сигурно защото им липсваше амонячната сода. Нищо, другия път ще се подготвя.

Ето ги и Канелените топчета с лешници на Nudel33, едни от любимите сладки на сина ми

Ау, Тя, прекрасни меденки!!! А и щом ти е за пръв път, просто шапка ти свалям!

# 146
  • Мнения: 2 126
Здравейте момичета!  Hug

Записвам се да ви следя и имам едно въпросче.
Няма да имам тази година на разположение кисело зеле или лозови листа и се чудя изобщо как ще приготвя сармичките  Tired
Моля някоя от вас, която има идея как да ги приготвя да ми каже ще съм ужасно благодарна!  Simple Smile
Не знам дали съм те разбрала точно,но ако нямаш домашно кисело зеле,купи си листа в буркан.Зелеви съм купувала,а съм виждала лозови(от тях не съм купувала,не сме им фенове).Ако майка ми не слагаше,аз никога нямаше да се наема с това.В магазина има:)

# 147
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 766
Здравейте момичета!  Hug

Записвам се да ви следя и имам едно въпросче.
Няма да имам тази година на разположение кисело зеле или лозови листа и се чудя изобщо как ще приготвя сармичките  Tired
Моля някоя от вас, която има идея как да ги приготвя да ми каже ще съм ужасно благодарна!  Simple Smile

Зависи къде си "на топличко", ангелче! Ако няма по магазините, понякога правя с листа от swiss chard (не знам как е на български), даже повече ми харесват от лозовите!

# 148
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ох, съвсем нямам време да ви чета, но видях на последните страници, че обсъждате целувките от жълтъци- рецептата е на Нелка и са хубави крехки сладки, на нас ни харесват. Поствам това, което съм копирала от нея преди години, има и други хубави рецепти:

Часовник от сладки



1. Пандишпанови бисквитки
_____________________________
2 яйца
почти 100г захар
120г брашно
лъжичка канела
*** Пекат се на 160- 170*Ц до пясъчен цвят. ***


2.Бадемови пръчици
_____________________________
50 г чисто масло
100 г захар
2 яйца (едно по едно)
160 г брашно
160 г смлени бадеми
*** Пекат се на 180*Ц 12' ***


3. "Мериленд"
_____________________________
125 г масло
70 г захар
70 г кафява захар
2 яйца (1х1)
150 г брашно
75 г едро натрошени орехи
100 г тъмен шоколад натрошен на парченца
*** Пекат се на 185*Ц 12' ***


4.Звездички с мед
______________________________
150 г мед
500 г брашно
70 г пудра захар
120 г чисто масло
2 яйца
ванилия, бакпулвер, кора от лимон
мърмелад за слепване
*** Пекат се на 180*Ц до златисто. ***


5. "Fattigmann"
______________________________
5 жълтъка
5 с.л. захар
5 с.л. сметана
1 с.л. коняк
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. смлян кардамон(кардемомме)
1 белтък
200 г брашно, отделно 100-150 г за разточване

Разбий жълтъците и захарта и смеси с разбитата отделно сметана.
Добави ароматозаторите.
Разбий белтъка , прибави го към сместа, прибави и брашното.
Остави тестото да почива на хладно до следващия ден.
Точи по мъничко от тестото, с колкото може по-малко брашно.
Изрежи ромбове, направи в центъра им разрез и промуши едното връхче през отвора.
*** Изпържи в олио с умерена температура ***


6. Шприц-бисквити
______________________________
125 г чисто масло
60 г пудра захар
1 яйце
150 г брашно
*** Пекат се на 180*Ц до златиcто ***



7. ”Sirupsnipper”
______________________________
150 г сироп (=мед)
150 г захар
1,5 дл незаквасена сметана
100 г чисто масло
450 г брашно
по 1/4 ч.л. смлян пипер, джинджифил, анасон и канела
по 3/4 ч.л. амонячна и хлебна сода

Възвари сиропа, захарта и сметаната.
Прибави маслото и охлади до хладко.
Прибави сухите съставки.
Остави да престои една нощ на хладно.
Разточи на тънък лист и изрежи ромбчета, постави по половин обелен бадем в средата им
*** изпечи на около 160*Ц ***


8. Кокоски
______________________________
2 белтъка
100 г захар
135 г кокос
шепа стафиди
*** Пекат се на 175*Ц 7-8' ***


9. "Карирани" бисквитки
_______________________________
40 г чисто масло
1 дл(децилитър) захар
2 яйца
кора от 1 лимон
100 г брашно
75 г шоколад за гарниране.
*** Пекат се на 185*Ц 6-8' ***


10. Пурички със сушени сливи
______________________________
100 г чисто масло
1 дл захар
1 яйце
1,5 дл мляко
6 дл брашно
3 ч.л. бакпулвер
ванилия

Разточената кора се реже на правоъгълничета и се завива на руло, като в единия край се поставят резенчета/парченца предварително накиснати сушени сливи.
*** Пекат се на 220*Ц 12' ***



11. ”Amaretti” (Бадемовки)
_____________________________
3 белтъка
300(250) г захар
300г смлени бадеми
10 сушени кайсии, нарязани на малки парченца
*** Пекат се на 175*Ц 10-ина минути ***


12.” Bordstabelbakkels”
______________________________
1 жълтък
0,5 лъжица сметана
60 г захар
125 г брашно
125 г масло
Пълнеж:
2 белтъка
120г пудра захар
120 г белени и смлени бадеми
*** Пекат се на 165*Ц до златисто ***



13. Целувки от жълтък (В центъра на подноса)
______________________________
2 жълтъка
по-малко от 1 с.л. вода
150 г пудра захар
1/2 ч.л. амонячна сода
ванилия
счукан орех/бадем за наръсване

Разбий жълтъците с водата, добави постепенно захарта и бий до получаване на кремообразна маса, прибави и останалите съставки.
*** Пекат се на 150*Ц 18-20' ***

Срам, не срам още не съм си украсила меденките, слава богу утре не е работен ден за мен, та трябва да ги започна най-сетне.

Последна редакция: пт, 14 дек 2012, 22:16 от Джемма

# 149
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Здравейте момичета!  Hug

Записвам се да ви следя и имам едно въпросче.
Няма да имам тази година на разположение кисело зеле или лозови листа и се чудя изобщо как ще приготвя сармичките  Tired
Моля някоя от вас, която има идея как да ги приготвя да ми каже ще съм ужасно благодарна!  Simple Smile

Здравей!  Simple Smile

Може да ги направиш и с липови листа, стават разкошни. Ако имаш прясно зеле, може да го направиш на "фалшиво кисело зеле", като потапяш листата в гореща оцетна вода.



 Благодаря мила, Наталина, за търпението ти да пишеш едно и също нещо толкова много пъти, че да се набие и в моята глава! Laughing  bouquet Heart Eyes

Биляна, радвам се, че съм помогнала!   bouquet


Момичета, показвате прекрасни неща - catty m, Mamagemelar, huliganka, Роца, _Hope_, lu4a,
Джиджи-биджи, лулу!, еликсир, Ivanichka, issi_82, zllate, TЯ, kiara69
- невероятни сте! Hug Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт