Автоимунен тиреоидит на Хашимото (27)

• 74 627
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
  • София
catty, успех, но ако е като днес, няма да имаш проблеми, аз бях там към 8, но естествено него го нямаше още, той винаги се появява малко по-късно, но в и 20 бях излязла от кабинета му, така че не сме го чакали много Simple Smile Аз сега видях от лентичката ти, че си на финалната права Simple Smile - успех ти пожелавам, всичко да мине леко и безпроблемно!!  Hug

Успях вчера да мина през Начев, наиситина си беше лудница долу за прием, аи имаше и такива смао за консултация при него, но минах бързичко. Даде ми инструктаж за след раждането и сега съм по-спокойна.
Мерси за пожеланията, наиситна съм на финалната права Simple Smile

# 181
Здравейте момичета,
след известни неразположения вчера реших да си пусна изследвания на ЩЖ. Резултатите са :
FT3   5.61   pmol/L   3.10-6.80
ANTI-TG   113.6   lU/ml   до 34
ANTI-TPO   208.1   lU/ml   <34.00
FT4   13.33   pmol/L   12.00-22.00
TSH   1.22   mlU/ml   0.27-4.20

Писах в темата за тълкуването на резултатите и там ми казаха, че най - вероятно съм с Хашимото. След малко съм на преглед, но ми е много ... смотано. Въобще не съм си мислела , че имам проблем със ЩЖ. Знам, че не е голяма драма, но въпреки това ми е малко тъжно. Предната седмица се оказах и с поликистозни яйчници и се чудя дали двете неща нямат общо  newsm78
 Ще се радвам да ме приемете в темичката си и дано си споделяме само хубави новини  Hug

# 182
mali maliHug
н
Не се притеснявай! Ти имаш ли някакви оплаквания? При кой лекар ще ходиш? На първата страничка на темата има списък на лекарите, от които сме доволни.
Ще ти изпишат хапчета, ще си правиш контролни изследвания и това е - обикновено така се процедира. В твоя случай не знам дали ще се започне веднага с лекарствата, лекарят ще каже Peace тъй като хормоните са ти в норма, само антителата са високи. Не искам да гадая, пиши като ти мине прегледа.

# 183
Здравей, mali mali!
Да, вероятно се касае за Хашимото.
И аз мисля като Seti Beti. На тази хормонални резултати не се започва терапия, но виж, друго може да ти изпишат. Някои добавки като Селен и други подходящи за заболяването.
Пиши след прегледа. Hug

# 184
Копирам поста ми от темата за изследване на хормоните.
Готови са ми изследванията:
FT4 pmol/l 13.30 12.0-22.0
TSH μIU/ml 3.22 0.27 - 4.2
TAT /A-TG/ IU/ml 352 0 - 115.0
MAT /A-TPO/ IU/ml 13 0 - 34.0

Д-р Начев ми ги назначи след преглед с ехограф и открити изменения в щитовидната жлеза (без възли). Отидох при него по ваша препоръка след резултати:

LH   9.3     U/l   2,4 - 12,6   ECLIA
FSH L  3.1     U/l   3,5 - 12,5   ECLIA
Пролактин   225     mIU/l   127 - 637   ECLIA
Естрадиол H  852.1     pmol/l   46 - 607   ECLIA
Тестостерон   2.3     nmol/l   0,2 - 2,9   ECLIA
DHEA-S H  10     umol/l   2,7 - 9,2   ECLIA
17-алфа-ОН-прогестерон H  1.3     ng/ml   0,2 - 1,3   ELISA,
на основа на които гинеколожката ми изписа Диане 35 за 3 месеца (не съм го почвала).
Моля за коментар   bouquet
Планирахме бебеправене есента, но последно решихме да не отлагаме и в момента, в който д-р Начев каже, че е подходящо, да започнем (той каза, че ТСХ-то ми трябва да е под 2). В събота съм на преглед за тълкуване на резултатите и изписване на лечение.
Д-р Начев потвърди, че резултатите от репродуктивните хормони говорят за поликистозни яйчници, както установи и гинеколожката ми, но каза, че Диането, кето тя ми изписа не е правилно решение, тъй като имам над 8 цикъла годишно. Така че явно съм постъпила добре с непиенето на котрацептивите.
Има ли сред вас момичета с Хашимото и поликистоза едновременно и как действате в случай на планирана бременност?

# 185
  • София
Добре де,Начев хубаво ти е казал за ТСХ -то да е под 2, а за другите нищо ли не каза?
Съотношението ЛХ:ФСХ е огромно,трябва да е 1:1, с висок DHEA-S няма да се получи също Rolling Eyes нещо и за останалите извън граница...въобще за поликистозата,освен че я е потвърдил и той,решение за лечение не каза ли...не му ли каза,че искате бебе...мишолинке?

# 186
Добре де,Начев хубаво ти е казал за ТСХ -то да е под 2, а за другите нищо ли не каза?
Съотношението ЛХ:ФСХ е огромно,трябва да е 1:1, с висок DHEA-S няма да се получи също Rolling Eyes нещо и за останалите извън граница...въобще за поликистозата,освен че я е потвърдил и той,решение за лечение не каза ли...не му ли каза,че искате бебе...мишолинке?

Казах му, че планираме бременност. Даже той ми зададе неотлагането до есента като тема за размисъл. Аз също се учудих, че нищо не каза за стойностите на репродуктивните хормони  Thinking Тъй като след спиране на контрацептиви с цел предпазване от бременност, цикълът ми не е особено редовен, говорихме и по темата за изписаното Диане от генеколожката. Според него няма нужда от тях, тъй като имам повече от 8 цикъла годишно, а той би го предписал, ако бяха под 6. В събота ще говоря отново с него, но явно не само аз мисля, че трябва да се действа и по посока нормализиране на половите хормони.
Благодаря за мнението, magnet_for_happiness   bouquet

# 187
Seti Beti , Merelenda  Hug
При доцент Христозов в Св. Марина ходих. Края на другия месец съм на преглед при друг ендокринолог , но този път по ЗК. Потвърди автоимунен тиреоидит. Беше много неразговорлив. Гледа ме на ехограф и каза - Има възполение на ЩЖ, не се лекува, в началото го хващаме, което е рядкост, но това ти е отдавна /ей тука вече аз се обърках/. Щял да ме наблюдава и да чакаме да се развие. Пита дали имам деца и на колко години е. Това от какво значение е? Каза , че било наследствено...и май това е. Питах диета, добавки?- той каза, че ако искам да си спазвам каквато си искам диета, но това нямало да повлияе никак на ЩЖ.
 Оплакванията ми бяха : депресия, болки в ставите, сънливост, постоянна умора, разсеяност, стягане в гърдите, затруднено преглъщане, косата ми внезапно стана много зле-суха и чуплива, струва ми се че се и разреди, качих килограми ...но причината по която тръгнах по лекари е едно туптене в гърлото, което преминава през гръдния кош, сърцето ми започва да бие неравомерно и цялата се разтрисам/все едно нещо ме е уплашило зверски/. Доцентът каза, че това нямало общо с жлезата  newsm78 Сега ще търся причината и за това, защото то всъщност най-ме притесняваше. Каза че ЩЖ няма връзка и с поликистозните яйчници.
 Благодаря за посрещането   bouquet
 След това което съм изчела стигам до извода, че това е заболяване, с което хората просто си живеят и чакат да се влоши, така ли? Не се ли лекува? Възможно ли е да навреди на други органи? Всъщност какви са последствията и какво е развитието му? Кое е най-лошото което може да стане?

# 188

След това което съм изчела стигам до извода, че това е заболяване, с което хората просто си живеят и чакат да се влоши, така ли? Не се ли лекува? Възможно ли е да навреди на други органи? Всъщност какви са последствията и какво е развитието му? Кое е най-лошото което може да стане?

Всъщност напротив - това е заболяване с което хората си живеят съвсем нормално и го лекуват и чакат да изпаднат в ремисия Wink
Като се следиш и си пиеш лекарствата и си ходиш редовно на лекар и през 1-2 години на ехогаф, няма какво толкова лошо да стане. Нека да не бъдем такива негативисти, не е чак толкова страшно заболване има къде къде по-страшни неща, че да се тръшкаме за някакъв си хормонален дисбаланс.. Нищо ни няма и нищо не ни пречи да си водим нормалн живот, просто още едно хапче и още едно нещо, което трябва да следим от време на време, нищо особено Wink
Пожелавам ти да не ти се налага изобщо да пиеш хапчета и да не се влошаваш никога  Peace

# 189
Здравейте на всички .
Преди две седмици си пуснах изследвания , ТСХ 1.17, А-ТРО- 59, при граници 34. Гледа ме доктора на ехограф, леко увеличена с малки възелчета мм. За сега изписа само Селен и на пролет иска пак антела ТАТ и МАТ ли бяха? Звучи като шах и мат.  Mr. Green
В началото бях малко шашната, но се успокоих. Надявам се да си останат така .

На всички желая много добри резултати и успех.

# 190
Seti Beti , Merelenda  Hug
При доцент Христозов в Св. Марина ходих. - Много добър избор! Отличен диагностик.
Края на другия месец съм на преглед при друг ендокринолог , но този път по ЗК. - И той е?
Потвърди автоимунен тиреоидит. Беше много неразговорлив. Гледа ме на ехограф и каза - Има възполение на ЩЖ, не се лекува, в началото го хващаме, което е рядкост, но това ти е отдавна /ей тука вече аз се обърках/. - Обикновено се открива късно, когато хормоните вече са се размърдали. Рядко се открива рано, защото самите ранни симптоми: умора, нервност, косопад, сънливост, депресия, разсеяност, напълняване почти не стряскат пациентите да тръгнат да търсят ендокринолози или да ги насочи нещо в тази посока. Още повече, личните лекари дават по каса изследване на ТСХ, което често е късен показател, а най-рано се разбира, чрез изследване на антителата. Иначе самият процес започва с години назад. Не става от раз разболяването. Почва се с 1-2 симптома, последвани от няколко в пакет, антитела, промяна структура на жлеза, промяна в хормоните и т.н.

Щял да ме наблюдава и да чакаме да се развие. - Така се процедира. Два пъти годишно се пускат изследвания и се прави ехограф с цел ранно откриване.

Пита дали имам деца и на колко години е. Това от какво значение е? - Вероятно, ако имаш дете и ако е по-голямо да се изследва, или в смисъла за деца, дали планираш бременност.

Каза , че било наследствено...и май това е. - Така е, но не при всеки се отключва, а някои дори не подозират, че имат заболяването. В нашия род се отключи при мен и моя първа братовчедка.

Питах диета, добавки?- той каза, че ако искам да си спазвам каквато си искам диета, но това нямало да повлияе никак на ЩЖ. - Тук съм съгласна с това, макар на много места да пише обратното.

Оплакванията ми бяха : депресия, болки в ставите, сънливост, постоянна умора, разсеяност, стягане в гърдите, затруднено преглъщане, косата ми внезапно стана много зле-суха и чуплива, струва ми се че се и разреди, качих килограми ...но причината по която тръгнах по лекари е едно туптене в гърлото, което преминава през гръдния кош, сърцето ми започва да бие неравомерно и цялата се разтрисам/все едно нещо ме е уплашило зверски/. Доцентът каза, че това нямало общо с жлезата  newsm78 Сега ще търся причината и за това, защото то всъщност най-ме притесняваше. - Прав е. Това си е за невролог.

Каза че ЩЖ няма връзка и с поликистозните яйчници. - И аз не знам да има. Може да греша. Знам че има връзка с овулация и ановулаторни цикли, които са симптом, когато хормоните на щитовидната са извън норма и се нормализират, когато хормоните на щитовидната са в норма.. Обаче за поликистозата, повишеният синтез на инсулин и инсулиновата резистентност са обвързани с появата на синдрома на поликистозните яйчници. И пак трябва да се действа ендокринолог-гинеколог. Има препарати, които се комбинират за лечение и от двамата доктори.

Благодаря за посрещането   bouquet
Няма какво да му се влошава на заболяването. Пиеш си хапчетата и си живееш.
За най-лошо което може да се случи при Хашимото, лично аз не съм чувала. Хората си пият хапчето сутрин, ходят си на контрола и си живеят. Някои дори след време нямат нужда от хапчета. Жлезата влиза в ремисия, а някои просто трябва да ги пият до живот.

Мамче♥   55

# 191

Има ли сред вас момичета с Хашимото и поликистоза едновременно и как действате в случай на планирана бременност?

Аз съм с поликистоза от повече от 15 години.
С поставена диагноза Хашимото от 5.
За момента не правя опити за бебе по препоръка на ендокринолог, защото TSH е високо.
Поликистозата при мен не се повлия от лечението с Диане и всички производни на него противозачатъчни лекарства ... В момента съм на Дуфастон който пия за стимулиране на ову, щото и тя липсва...
В края на месеца съм на контрола и при ендокринолог - записах си час за д-р Тодорова в Плевен, и на гинеколог - да видим до къде сме я докарали.

Не се стресирай само. Трябва да мислиш позитивно.

# 192
Здравейте момичета,
след известни неразположения вчера реших да си пусна изследвания на ЩЖ. Резултатите са :
FT3   5.61   pmol/L   3.10-6.80
ANTI-TG   113.6   lU/ml   до 34
ANTI-TPO   208.1   lU/ml   <34.00
FT4   13.33   pmol/L   12.00-22.00
TSH   1.22   mlU/ml   0.27-4.20

Писах в темата за тълкуването на резултатите и там ми казаха, че най - вероятно съм с Хашимото. След малко съм на преглед, но ми е много ... смотано. Въобще не съм си мислела , че имам проблем със ЩЖ. Знам, че не е голяма драма, но въпреки това ми е малко тъжно. Предната седмица се оказах и с поликистозни яйчници и се чудя дали двете неща нямат общо  newsm78
 Ще се радвам да ме приемете в темичката си и дано си споделяме само хубави новини  Hug

Лекарите, с които аз съм се консултирала изказват мнение, че ПКЯ и Хашимото са свързани, заедно с ИР. Аз съм склонна да им вярвам. Но това си е лично мое мнение.
В предния си пост съм описала че ги имам и двете.
В темата за ПКЯ имаше постове със съмнение за връзка между двете неща, ако не се лъжа.
Не искам да оспорвам мнението на никой от тук, или на лекаря ти.

# 193
sun&clouds, разбира се, казваш си мнението.  Hug
Аз не бях чувала, но не съм се и зачитала. Сега като спомена погледнах, казано честно от любопитство. Иначе доктори всякакви. Специално Христозов ми е любимец на мен, нищо че не се лекувам при него. И да, при него пациентите минават набързо и трябва да питаш за всичко, за да обясни. Иначе прегледа продължава 5 мин и чао.
И аз каквото съм го питала е отрекъл, сега имам и база за сравнения с другия, който пък потвърждава думите му, а имах и с трети база, хирург, който потвърди всичко. Не говоря за СПКЯ. Нищо не знам в тоя случай.

Попаднах на чуждестранна статия на някакъв известен доктор, който описва надълго и нашироко проучванията, които е направил с група от 300 жени. Съвсем бегло и грубо ще спомена цифри и ще преразкажа (доколкото аз мога да съм кратка)  Laughing, но не с пълна точност ( не говоря английски), това което прочетох.

Прочуването е от 2011 г.
В продължение на 12 месеца са изследвали 78 жени със СПКЯ.
В традиционната медицина се смята, че СПКЯ е свързан с "проблем със кръвната захар"; "проблем с хормоните", но това което много хора не знаят е, че СПКЯ е свързан с автоимунно заболяване и по-специално с тиреоидит на Хашимото.
Докторът: Виждам тази връзка всяка седмица, когато жена дойде при мен с проблем със СПКЯ и история за безплодие, но тя никога не е била тествана за Хашимото. Но когато се направят тестове на ТПО антитела и TGB (тиреоглобулин) антитела, тя разбира, че има Хашимото. И ако тя лекува Хашимото и ниската функция на щитовидната жлеза, тя е в състояние да забременее.

От контролната група с 300 жени отделят 78 с диагноза СПКЯ.
На тези жени е направено изследване на ТРО, Тиреоглобулин - туморен маркер, Антитироглобулин
По-малко от 100 - отрицателен, по - високо от 100 положителен, а тиреоглобулин по-голям от 75 положителен за ТРО. Проведен е физикален преглед за гуша.

Първа констатация - Гушата е свързана със СПКЯ. По-специално 24% от 77 пациенти със СПКЯ имат гуша, без да са знаели за това. Очевидно, не е имало лекар, който да направи връзка, че тези пациенти със СПКЯ и безплодие може да имат проблем с гуша. За докторът този факт е тревожна констатация.
72 от пациентите със СПКЯ имат ТПО антитела 216. Това е два пъти над норма при граница 100. Това означава, че имат Хашимото.
30 на 100 от пациентите със СПКЯ имат антитела за Хашимото.
Нелекуваното Хашимото би усложнило забременяване и нормално протичане на бременността. Точно както със СПКЯ се забременява трудно.
Двете заболявания се лекуват по различен начин.

Трета контролна група на "ЗДРАВИ ЖЕНИ.  27 % от тях са имали положителни ТПО антитела.
Това означава, че имат Хашимото.

Тиреоглобулин антитела - четвърта група - "ЗДРАВИ ЖЕНИ".
30% от жените са имали положителни антитела тиреоглобулин.
37% от групата със СПКЯ са имали тиреоглобулин антитела.

В заключение : СПКЯ се свързва с Хашимото и Хашимото се свързва със СПКЯ.

Така че, ако имаш СПКЯ симптоми като:

наддаване на тегло
    безплодие
    ниско либидо
    умора
    депресия

Или ако имаш симптоми на Хашимото, като тези:

наддаване на тегло
    безплодие
    ниско либидо
    умора
    депресия

Сега можете да разберете връзката между двете.

По-нататък с преводача не мога да схвана смисъла, но е нещо от рода на: Вече като знаете за това проучване, вие ще се консултирате с вашия лекар. Най-вероятно ще ви изпише  медикаменти - или с метформин ® за СПКЯ или Synthroid ®, Armour ®, Cytomel ® или левотироксин за Хашимото ... без наистина да се справи с основния проблем.
Трябва да намерите доктор, който да гледа от функционална страна на Хашимотото, а не просто да ви казва имате Хашимото и СПКЯ, или сте имали едното, сега има и другото. (нещо такова)
Един вид, докторът трябва да търси причината като детектив.
Не на последно място: ТСХ не е важен и надежден хормон при поставяне на диагноза Хашимото (това го знаем вече)  Laughing

И последно: Ако имаш СПКЯ, намери някой, който разбира от Хашимото. И ако имаш Хашимото трябва да намериш някой, който разбира от безплодие и какво да се направи за него от функционална гледна точка.

# 194

Казах му, че планираме бременност. Даже той ми зададе неотлагането до есента като тема за размисъл. Аз също се учудих, че нищо не каза за стойностите на репродуктивните хормони  Thinking Тъй като след спиране на контрацептиви с цел предпазване от бременност, цикълът ми не е особено редовен, говорихме и по темата за изписаното Диане от генеколожката. Според него няма нужда от тях, тъй като имам повече от 8 цикъла годишно, а той би го предписал, ако бяха под 6. В събота ще говоря отново с него, но явно не само аз мисля, че трябва да се действа и по посока нормализиране на половите хормони.
Благодаря за мнението, magnet_for_happiness   bouquet
В събота бях при д-р Начев. Изписа ми елтироксин по 25 мг дневно и контрола след 45 дни. Относно поликистозните яйчници и тези стойности на репродуктивните хормони, каза че засега няма да правим нищо и ако след 6 месеца опити за бременност, такава няма, то тогава правим спермограма, проходимост на тръби и действаме нататък. Взех си фолиевата киселина, която по-рано ми беше изписала гинеколожката, но добре че прочетох листовката, защото пише, че не е подходяща за жени с тиреодитни проблеми  ooooh! След около месец съм на преглед при нея и явно ще трябва да ми изписва друга.

Общи условия

Активация на акаунт