Не желае да оцветява и да учи на 5г

• 16 832
  • 262
  •   1
Отговори
# 75
  • София
И какво не правят днешните деца за фината моторика?  newsm78

Ехеее, от първи до седми клас е планина разлика!
И става въпрос за първи клас, нали, не за втора група! Детето дори не е в предучилищната.

# 76
Andariel, методът на Мария Монтесори предлага интересни занимания за децата, като сортиране на семена, например, дейност типична за децата "едно време". Под "едно време" не разбирай периода, когато ти си била млада.
Малцина днес бродита, плетат, шият на ръка.

# 77
Ако ще се връщаме "в едното време", то тогава първо, на децата не са им трябвали и не са познавали много от уменията, без които днешните са изгубени, и второ, развивали са фината си моторика от най-ранна възраст с чисто битовите дейности, които днешното дете не познава.
Под едно време нямах предвид преди два века, а преди 20 и няколко години, когато аз тръгвах на училище. Тогава градината не беше задължителна (тя и сега не е), нито имаше предучилищна. Аз тръгнах на 6г. без да съм писала нито буква, нито чертичка преди това.
Не знам кое умение не съм познавала, без което днешните деца да са чак загубени. Като гледам онзи тест за училищна готовност,  написан на машина и сканиран, а сред задачите се среща дете на име Милко, то просто ми е ясно, че тестът е от време оно и нашето поколение по него са ни тестували.
Има много разлики между поколенията, но все още не е задължително в първи клас да се тръгва с научна степен.
Искам да кажа, че детето не просто може и без да оцветява перфектно всяка поставена задача в градината, а може въобще без градина.

# 78
 Laughing Това оцветяване ще ти изяде главата.... Ако ти се спори с мен, ади27, чети, инак .... само щрапаш по клавиатурата.

Лек ден на всички!

# 79
аni_27...
май и ти не си чела темата... Laughing

# 80
Според учителките това, че отказва да работи, е така, защото се отглежда вкъщи и го оставяме да прави каквото си иска. Вероятно е права на 90%, но пък не ми се ще да си призная, че аз не се справям като родител и възпитател  Crazy.
Учителките не са прави.Моята дъщеря още преди 3-4 месеца беше супер настоятелна да й чета книжки.Все ги влачеше и ме врънкаше.Така преди 2-3 месеца започнахме да учим азбуката и преди повече от месец( на 2г и 1м) я знаеше прекрасно.Сега само това ме кара да правим-носи дъската и си казва че иска да пишем буквите.Аз пиша,тя ги чете...Като свършим,казва"мамо,пак"и наново...Та искам да ти кажа че проблема не мисля че е само в теб...Нито пък само в детето...Може би някъде по средата.Съвет не мога да дам,само предложение.Купи му малка дъска и тебешири,или пък дъска с магнитен молив и пишете...Там е лесно,интересно и увлекателно...Поне за моето дете е така PeaceУспех!

# 81
  • София
 Да, в последно време всички отговорности за образованието на детето се прехвърлят на детската градина. Много потребители ми напомнят на една майка, която срещнах в края на лятото. Тази майка водеше за ръка дете, което се дърпаше и се инатеше, а тя хванала го здраво за ръка, му просъска през зъби:
 - Почакай малко, да знаеш в детската градина как бързо ще те оправят.

За мен, децата са предимно грижа на родителите. Едни усвояват дадени умения по-бързо, а други по-бавно.Ако ме притеснява това, че детето не иска да оцветява, а има нормално развитие, то бих намерила начин да го заинтригувам. Ако забележа по-сериозен проблем, то бих се обърнала към специалист.

# 82
Вкарвате темата Излишно в грешна посока. Авторката не иска това, предолагам.
И стига с това оцветяване.

# 83
Отплеснахте се.

Пани Ковалска, ще ти дам конкретна идея, която е възможно да привлече интереса на сина ти  повече от стандартизираните неща на "Моливко" и пр.
Разгледай в една кинжарница и му купи от поредицата активни карти - "100 игри за деца на път", "Още 100 игри на път" и още 5-6 заглавия. Търси от тези, които са адаптирани британски оригинали (защот' има български опити, които не са чак толкова добри) - пише го на опаковките.
Пише се с изтриваеми маркери - можеш да купиш разноцветни - които са едрички и удобни за държане, после детето бърше с кърпа или салфетка резултата, ако не му харесва или иска да премине към следващата карта.
Те са задачки от типа - заведи животното при храната, без да излизаш от пътечката, премини лабиринт, свържи три деца с техните балони (връвчиците са оплетени), направи от котка тигър, леопард, лъв или пантера (чрез рисуване на точки, райета, грива или пък оцветяване в черно), има няколко упражнения с букви, варианти на морски шах и т.н.

Картите са ге-ни-ал-ни. Досега не съм видяла дете, което да не ги харесва. Моята дъщеря (4 г. и малко) само това прави в колата - ние пътуваме доста на дълги разстояния, а нищо друго не е в състояние да я усмири за повече от 20-30 минути. Обаче понякога се сеща и вкъщи, абе голям хит са. Другите деца, които познавам, също ги обожават. Дори не подозират, че е "упражнение" и "обучение", а всъщност доколкото познавам обучителните модули за тази възраст, задачките от картите са много конкретни.

П.П. Само за протокола, таблицата за умножение се учеше във втори клас и преди 30 години. Така че не е това изпреварващият елемент в сегашната програма Simple Smile

# 84
Подкрепям.И голямата даже ги харесва тях. Peace
Аз бях 2 клас преди 30 години не съм я учила. Wink

# 85
  • София
Преди 30 и кусур години, таблицата за умножение се учеше в 3-ти клас  Wink

виж разбор на изречението се учеше по мои спомени в 4-ти  Mr. Green

# 86
Също история и география са смъкнати, под формата на Човек и общество.

# 87
  • София
да добавя, че първия чужд език - руския, по мое време започваше в 4-ти клас също  Peace

# 88
  • София
 И аз, преди 30 години, съм учила таблицата за умножение във втори клас.

# 89
да добавя, че първия чужд език - руския, по мое време започваше в 4-ти клас също  Peace
а сега от 4 се включва втория. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт