Bad Food

• 11 429
  • 144
  •   1
Отговори
Темата не хич Коледна. А и книгата, от която ми текна мъслата, е стара (Bad Food Britain: How A Nation Ruined Its Appetite, Joanna Blythman, през 2006 е издадена). Но четейки тази книга, където авторката описва хранителните навици на един от най-нездравословно хранещите се народи в Европа (този във Великобритания), човек се замисля за баланса между личната отговорност и чакането на "правителството" да оправи нещата. (И в това отношение аз не споделям инстинкта на авторката, но темата не е за книгата, така че това няма значение.)

Та защо се моря да пускам тема. Защото ми е интресно в другите страни (по света и у нас), до каква степен има намеса, пряка или косвена, на министерства и правителствени организации в храненето на народа, например:

1 Има ли ограничения за рекламиране на junk food по време на детски предавания;
2 Има ли правила какво може и какво не може да се продава близо до училищата (или в училищата);
3 Колко дава държавата за дневен порцион хранене в държавните училища и в болниците; има ли правила за състава на менюто (плодове и зеленчуци);
4 Има ли уроци по готвене в училищата;
5 Какви фермерски пазари има- особено в северните страни (във Франция и Италия е много ясно какви са и колко са убави);
6 За какви реклами и послания за здравословно хранене плаща правителството; знаете ли случайно колко е бюджетът за тях;
7 Според тези от вас, които са от дълго в съответната страна, има ли промяна, според вас, на отношението към, и стила на хранене на народа, и ако да, каква.

Та, ей за това ми е любопитството. Знам, че всеки си пише, каквото му дойде на клавишите, но все пак ще вметна, че темата не е подкана към орторексиците да заобясняват как ако нещо не са го посели, ожънали и опекли те самите, нивгаж няма да го куснат, а по-скоро опит за събиране на наблюдения за различната хранителна култура в различните страни и за степента, в която правителството може и се намесва да спре тенденцията за затлъстяване и обездвижване на населението.

# 1
  • в едно миланско село

5 Какви фермерски пазари има- особено в северните страни (във Франция и Италия е много ясно какви са и колко са убави);

по другите точки от Италия и Франция може ли да пишем?  newsm78
шегувам се, много интересна тема, с удоволствие ще я следя и ще се разпиша... утре  Laughing

# 2
 Алиса, Джейми Оливьр не ги ли оправи англичаните  Simple Smile

мен лично junk food не ме притеснява толкова, защото ние много рядко ходим в Мак Доналдс и др. или купуваме чипс, коли.... Хранителните навици се създават от родителите/ семействата и не трябва да се чака на държавата да ни учи. Аз и до ден днешен предпочитам да ям готвена храна пред сандвичи.
Това което повече ме притеснява е храни/продукти, които са официално одобрени за консумация, а са доста вредни, но никога не са обект на внимание. Например мляко, което сьдьржа хормони, modified milk ingredients, corn syrup....Те се слагат в най-различни храни, които вероятно минават за здравословни и така ние сигурно консумираме много по-вредна храна. Притеснява ме защото за тези продукти сам трябва да си тьрсиш информация, едва ли ще ги прочетеш на брошура издадена от м-во на здравеопазването.   

# 3

Та защо се моря да пускам тема. Защото ми е интресно в другите страни (по света и у нас), до каква степен има намеса, пряка или косвена, на министерства и правителствени организации в храненето на народа, например:

1 Има ли ограничения за рекламиране на junk food по време на детски предавания;
2 Има ли правила какво може и какво не може да се продава близо до училищата (или в училищата);
3 Колко дава държавата за дневен порцион хранене в държавните училища и в болниците; има ли правила за състава на менюто (плодове и зеленчуци);
4 Има ли уроци по готвене в училищата;
6 За какви реклами и послания за здравословно хранене плаща правителството; знаете ли случайно колко е бюджетът за тях;
7 Според тези от вас, които са от дълго в съответната страна, има ли промяна, според вас, на отношението към, и стила на хранене на народа, и ако да, каква.

Много интересна тема!

Ето тук можеш да прочетеш повече за Канада.

http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/index-eng.php

Тук за Онтарио
http://www.edu.gov.on.ca/extra/eng/ppm/Appendix150.pdf

В училищата не се разрешава да се носи junk food, шоколадови десерти, бисквити, кексове, candy. Учат децата за хранителната пирамида/чиния, за отделните хранителни групи и кои храни къде принадлежат. В някои училища има програма - доставят им мляко (срещу заплащане), плодове (безплатно). Някъде имат "стол", като храната е съобразена с възрастта и хранителните нужди. Моите деца ходят на курс по готварство - досега са били поне на десетина такива. Не винаги са healthy foods. Относно рекламите - не зная, защото гледаме И американска телевизия. Вероятно в първия документ има нещо по въпроса.
Мисля, че отношението към храната се променя непрекъснато. Насърчават се децата да хапват плодове и зеленчуци.
Имаме много пазари в нашия град, които до скоро мислех са с продукция от местни ферми, но май носят неща и от САЩ. Имаме и ферми наоколо, къде може да се отиде и набере продукция (ягоди, ябълки). Има и опция да получаваш кашон с продукция всяка седмица лятото.

# 4

мен лично junk food не ме притеснява толкова, защото ние много рядко ходим в Мак Доналдс и др. или купуваме чипс, коли.... Хранителните навици се създават от родителите/ семействата и не трябва да се чака на държавата да ни учи. Аз и до ден днешен предпочитам да ям готвена храна пред сандвичи.
Това което повече ме притеснява е храни/продукти, които са официално одобрени за консумация, а са доста вредни, но никога не са обект на внимание. Например мляко, което сьдьржа хормони, modified milk ingredients, corn syrup....Те се слагат в най-различни храни, които вероятно минават за здравословни и така ние сигурно консумираме много по-вредна храна. Притеснява ме защото за тези продукти сам трябва да си тьрсиш информация, едва ли ще ги прочетеш на брошура издадена от м-во на здравеопазването.   

Нищо лично към теб, знаеш го, но ако си сложиш ръката на сърцето, колко пъти си чела документи издавани от министерството на здравеопазването? Те няма как да коментират всеки отделен продукт, но има основни правила за качеството на храните. Има и инспекторат, който следи за спазването им.

# 5

Нищо лично към теб, знаеш го, но ако си сложиш ръката на сърцето, колко пъти си чела документи издавани от министерството на здравеопазването? Те няма как да коментират всеки отделен продукт, но има основни правила за качеството на храните. Има и инспекторат, който следи за спазването им.

sophie не можах да разбера какво имаш предид. Разбира се че храната се инспектира и трябва да отговаря на дадени норми, това не го оспорвам. Един пример, потьрси информация за modified milk ingridientts и ще видиш че има доста противоречие. Доста от млечните продукти, които се продават в магазините сьдьржат не мляко, а modified milk ingridientts.  За това и писах, че сами трябва да се информираме и преценим дали да консумираме или не.

# 6
1 Има ли ограничения за рекламиране на junk food по време на детски предавания; детИто ми е голямо и отдавна у нас не се въртят детски канали
2 Има ли правила какво може и какво не може да се продава близо до училищата (или в училищата); нямам на идея, но в гимназията, а и в основното има автомати с всякакви боклуци
3 Колко дава държавата за дневен порцион хранене в държавните училища и в болниците; има ли правила за състава на менюто (плодове и зеленчуци); в училище са казвали, че струват по 7кр на ден (1долар е това горе-долу)
в много училища, а и повечето болници носят готова пакетирана храна, сготвена в някоя далечна кухня и с мноог ниско качество на храната
за състава не знам, но все още сервират храна с маргарин и др. гадости

4 Има ли уроци по готвене в училищата; да, има
5 Какви фермерски пазари има- особено в северните страни (във Франция и Италия е много ясно какви са и колко са убави); има сезонни пазари, предимно за зеленчуци, за месо може по нета да се абонираш и ти носят, има и варианти да се абонираш и за доставки  на зеленчуци
6 За какви реклами и послания за здравословно хранене плаща правителството; знаете ли случайно колко е бюджетът за тях; не, не знам
но тук от доста време се дискутира хран. пирамида и най-вече силно се критикува и от от лекари
именно те принудиха здр. система да я промени и да въведе нисковъгл. хранене като алтернатива в задължителното информиране на диабетиците относно това какви терапии се прилагат при диабет

да, на хората отдавна им просветна и се борят да се премахне маргарина от детските градини и училищата или поне за правото да внасят собствено масло
и все повече хора силно ограничават захарта и тестеново в храненето на децата си
както и готовите храни

# 7
Тук има все пове4е затлъстели деца още от детската градина. Не знам какво и как се яде по домовете, но като цяло се прекалява с коли4ествата по-скоро отколкото с боклуците. Проблем е и липсата на движение. Много италиански деца са под "домашен арест" пред телевизора или ел. игри като захладнее.
Храната в стола е много добра и здравословна. Лавки няма (поне е на4алното у4илище).
Оба4е, у4ителките държат бонбони в клас и ги дават като премия  Shocked

При възрастните зависи. Информация бол, всеки сам си решава.

тук маргарин не се яде, дори и на маслото не са много навити (само в северна Италия ядат масло, но не вси4ки), олио екстраверджине от маслини само се признава
ябе уж много внимават кое как, но като цяло е дебел народа

Последна редакция: чт, 20 дек 2012, 12:01 от gioia.

# 8
  • ENGLAND
Що така, Алиса, нищо лошо не трябва да се казва за англичаните? Laughing
Алиса, Джейми Оливьр не ги ли оправи англичаните  Simple Smile
Джеймито наистина много направи за училищното хранене. Разлика огромна във вида на учениците отпреди десетина години.  Макар че се май пак занемариха училищното хранене, а и доста родители в тая криза не могат да си позволят да плащат за стол и децата им са на сандвичи.
В началото на кампанията му храната беше много добра, с много зеленчуци и прясно готвена храна. Сега пак почнаха с фасула от консервни кутии, замразените картофи и чипса. Развалиха и менюто. Да не говорим, че още от бебета им дават манджи с къри, кетчупа е на всяко ядене и обилно поливат с грейви всяко ядене, дори и на десетмесечно бебе.
За възрастните Джейми и да се старае нищо не става, консервативна нация са, само чипс и  сосиджис нагъват.

# 9
Не знам дали проблемът е липсата на движение. Но това е един от лайтмотивите на хранителната индустрия, като се отправят обвинения за готовите храни (прекално калорични и т.н.) и говорителите им казват, да ама хората трябва да се движат повече. Другият им рефрен е- няма лоши храни, всичко умерено. Което е ОК, но може би не като го казва прозводител на чипс.

Дали и доколо всеки сам решава, е въпросът. Аз нямам съмнение, че и в набедените за здравословни страни в Средиземноморието, тенденцията е, все пак към увеличаване броя на за затлъстелите; предполагам, с по-бавни темпове от Великобритания. (Хамериканците не ги броя даже, те са в друго измерение, като нация, по тлъстина.) Какво правят родителите, като организирана маса*, не като индивиди?

*Отбягвам да говоря на лично ниво, защото съм в непредставителна ситуация- работя в професионална обстановка, където почти всички са стройни и спортни; училището на децата е частно и предполага, има повече средства за здравословни обеди. Но това е някакъв дребен, непредставителен процент от населението и не говори нищо за средното ниво.

Последна редакция: чт, 20 дек 2012, 12:11 от Алиса

# 10

Как защо, да ме включиш в листа си за Коледни картички, само за това пуснах темата.

# 11
ами средиземноморската кухня е здравословна, но в средиземноморието дале4 не се хранят ве4е по този на4ин, както когато е била здравословна

ще пиша по-късно

# 12
  • ENGLAND

Как защо, да ме включиш в листа си за Коледни картички, само за това пуснах темата.
Пращай адреса, още не е късно, че и ръчно правена ще ти пратя.
С най-добри чувства го казвам, сори за спама.

# 13
Какво правят родителите, като организирана маса*, не като индивиди?

Специално за Милано, държавните у4илища, като запо4неш от яслата, са към един катеринг, който предлага много добро меню. Информация за меню, продукти и т.н. има публикувана в интернет.

По-скоро родителите са проблема, според мен  Grinning  За много от майките, най-важното е детето да се наяло (според техните стандарти). Менюто в пове4ето семейства вклю4ва предястие, първо (паста или ориз), второ (месо, риба), после сирена, прошуто и т.н. и накрая десерт. Това нещо и на обяд и на ве4еря. Е, колкото и да са добри продуктите и домашно приготвени, няма как да не си дебел. Така навремето се е ядало про заможните хора по празници. Сега е ежедневие.

та тук (в Италия) не е въпрос на пари4ни възможности, понеже готовите храни са даже по-скъпи, по-скоро манталитет, навици, не знам

Последна редакция: чт, 20 дек 2012, 13:50 от gioia.

# 14
Сега добри чуства, ама като мине Коледа, да няма poison letters  Wink

Тук на острова, положителните неща, които съм забелязала, са че:
-  в училищата няма лафки или vending machines;
- до 3-ти клас е забранено (поне в на моите училището) да носиш какъвто и да било снак или сок от къщи- само плод може, и трябва;
- имаха сума ти теми и уроци за здравословно хранене (ефектът не беше траен, поне върху моите маймуни);
- някои общини отдавна забраняват на ice-cream vans и подобни да спират до училищата (а и до парковете, май);
- някои общини мътят дали могат да направят нещо да няма chip shops близо до училищата.

NHS публикува неща като тези:
http://www.nhs.uk/LiveWell/Goodfood/Pages/Goodfoodhome.aspx

Има кампании, например само тази http://www.nhs.uk/Change4Life/Pages/change-for-life.aspx четох, че струва £1.4м.

Но нацията затлъстява с главоломна скорост. Май 26% от хората са clinically obese, 36% са overweight, ако може да се вярва на статистиката.

Общи условия

Активация на акаунт