Bad Food

• 11 433
  • 144
  •   1
Отговори
# 30
дай примери за английско хранене, интересно ми стана

Не знам как да дам примери без да генерализирам.

На работата ми хората са здравословни: на обяд колегите излизат и взимат неща например от Itsu  http://itsu.com/, което е място с ниско-калорична, тип японска храна, или Pod http://www.podfood.co.uk/pdf/autumn_menu_2012.pdf, което е пак прясна и здравословна храна; а секретарките си правят салати и подобни. Но това изобщо не е преставително- ако беше, Островът нямаше да е на челно място по затлъстяване.

Има голямо класово разделение, според начина на хранене, каквото без да знам, си мисля, че не може да има в страни като Португалия или Испания. Работническата класа усилено нагъва чипс, пържена риба с пържени картофи, къри, пайове, замразени/готови храни, шоколад от типа "енергиен блок" и да, стереотипните KFC, Burger King и Макдоналдс. Според статистиката, на Острова хората работят най-дългите часове, от цяла Европа (и уж най-голям процент от жените работят- така прочетох, но не ми се вярва, звучи стъкмено), така че няма време за пазаруване пред ден или за едно-часово готвене вечер- това го казвам от личен опит. Северна страна е, така че местните плодове и зеленчуци са малко, само през лятото. Иначе има от пиле мляко по магазините, в това отношение Великобритания горещо е прегърнала всяка хранителна традиция под слънцето; но извън сезон и превозени от не-знам-къде-си, нещата имат друг вкус.

Затова ако някой от Скандинавските страни може да опише неговите наблюдения, ще е по-релевантно сравнението. Или от Германия?

# 31
Освен това думата 'пестя' е издигната почти в култ

И тук е нация с пуританически традиции, но пестенето се канализира в купуване на 2-for-1 оферти, което често е фалшива икономия. Има очакване за евтина храна, някакси, без замисляне защо пък може цяло пиле да струва 2.99 и подобни.

Имаше кампания, подканяща хората да не хвърлят храна; не знам дали има някакъв резултат.

# 32
Има голямо класово разделение, според начина на хранене, каквото без да знам, си мисля, че не може да има в страни като Португалия или Испания.

ми може тук да е клю4ът от загадката
нямаме такова разделение
вси4ки имат достъп до добра храна и знаят как да я приготвят (традиции..), даже по-скоро дразнят с прекалените изисквания понякога

тези храни, които си показала, 4е ядат колегите, тук не биха имали успех в ежедневието, по-скоро от време на време за разнообразие, като пицата

Последна редакция: пт, 21 дек 2012, 13:37 от gioia.

# 33
  • в едно миланско село
тези храни, които си показала, 4е ядат колегите, тук не биха имали успех в ежедневието, по-скоро от време на време за разнообразие, като пицата

на мен ми изглеждат и доста по-евтини от при нас  Rolling Eyes
на цената на един полуфабрикат в бара на бензиностанцията тука долу.
общо-взето на ниво, което и работническата класа може да си позволи  Mr. Green

# 34
на ниво, което и работническата класа може да си позволи 

Ми аз затова ги показвам. Не е цената това, което спира народа; поне не обективно предценено.
Навик, инстинкт, рефлекс, не знам какво определя намакдолчването.

# 35
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Затова ако някой от Скандинавските страни може да опише неговите наблюдения, ще е по-релевантно сравнението. Или от Германия?

ще се опитам да напиша за Германия, но е трудно, нямам цялостен поглед.

в училищата незнам как е - все още нямам досег с тази институция.

в университетския стол има сурови салати, зеленчукови гарнитури (топли, често от консерва - царевица, червено цвекло, грах и пр.) и готвено. от готвеното едното винаги е веге, другото паста и едно или 2 с месо. има и пържени неща, има и задушени. десерът - плод или сладко.общо взето, ако искаш да хапнеш нещо здравословно - има избор, макар и не голям.

на работата - половината си поръчваха обед при китайците или индийците, или пица (все мазно беше) или ядяха вурстчета с пържени картофи. това при 8ч. работа на стол ми се струва ужасно. другите си носеха ядене - сготвено, салати и пр. като не винаги беше здравословно, просто им е по-евтино. редовно някой беше на зелева супа  Crazy, често от консерва  hahaha

иначе има заведения в града, в които може да се хапне набързо на обед нещо топло и здравословно - супи, веге яденета и прочие, но масове се хапват вурстчетата с пърж. картофи с майонеза.

по-възрастното население се храни доста мазно (по мои наблюдения), тийновете и те се хранят доста с джънк, хората на 30-45г са като че ли най-много се интересуват какво ядат.
но тук предлагането на полуфабрикати е голямо, цените са ниски и масово се купува. оставам с впечатлението, че храненето зависи от доходите - колкото са по-високи доходите, толкова се внимава какво се яде.
зълва ми ми обясняваше, че след училище прави на децата супа от пакетче - била здравословна, защото била без консерванти, оцветители и овкусители и струвала само 72 цента  Shocked
явно рекламата работи  ooooh!

пазар при нас има 2 пъти в седмицата за половин ден. предлагат зеленчуци от региона.
през лятото мога да ида и от полето сама да си бера - ягоди, патладжани, домати, чушки - каквото има в момента. плащам си на кило.
също има доставка до дома всяка седмица щайга със сезонни био продукти. доставят каквото има в момента. скъпо е спрямо магазина.

сега преди празниците е някакъв ужас - ще изкупят магазините, ще кажеш, че наистина свършва света Stop и така е преди всеки празник. след празника почват с диетите  hahaha
но истината е, че има доста дебели хора и тук.
на работата първо ме мислеха за анорексичка, после видяха, че ям редовно и решиха, че съм булимичка  Joy . това е понеже не се вписвам на цикъла плюскане-диета-плюскане...

# 36
Ограничения за рекламата няма.40%  е насочена към децата.От тези 40%,60%е за храна и  само по празниците бива надмината процентно от рекламата за играчки.Има ограничения за вида и времетраенето..Не трябва да бъде подвеждаща,да не се рекламира алкохол и т.н.Не се спазва/с изключение на алкохола/ и винаги се намира някоя прилично издокарана майка ,която ни убеждава,че плодовото мляко или закуската киндер са гаранция за столетници.Реклама за храна на кърмачета,освен ,ако не е преди това публикувана  в спец.научни издания и в последствие одобрена от  от комисия/педиатри,нутриционисти,АСЛ/ не се допуска.Ограничения за времетраенето на рекламният клип/20 сек.в блок от 10/също има,но понеже законът з е различен при държавната и частната телевизия  и там мазилото е пълно.
Няма забрана за използването на герои от филмчетата,така,че чипсовете са Барби,пуканките Уинх,бисквити Мики и т.н.
В училищата лавки и автомати  с боклуци няма,в болниците са на всеки етаж,че и по 2-3.
Менюто е задължително  съобразено със съответните изисквания,но също така всяка община може да наложи изисквания за употребата на локални продукти.
Колко дава държавата за порцион не знам/дъщеря ми учи в полу частно училище и колко точно от таксата е за храна не съм се замисляла досега/,но мисля че и тук нещата са уредени на общинско,а не на национално ниво.
Пак по лични наблюдения-Менюто е разнообразно.Риба,месо,леща,боб, зеленчуци и пармиджано.За съжаление също и плодови уж натурални сокове всеки ден.
До първи клас включително, всеки ден от 9 до 10 часа активна гимнастика.До 5 клас  от 8 до 9 -три пъти в седмицата.
В училището на  дъщеря ми/от дет. градина до 5 клас/няма уроци по готвене,има градинарство.Възможно е да има и някакъв зачатък на животновъдство,защото един ден ми каза,че леличката я водела да обира яйцата на кокошките.Аз лично не съм ги виждала,чувала и опитвала,но предвид огромната база,възможно е и пернати да се навъртат.
Освен тези фермерски пазари,за които е ясно колко са убави,тук в южна Италия е доста разпространено така нареченото подвижно пазарче.Демек камиончета,които обикалят кварталите и продават плодове,зеленчуци и през зимата каси с вода/за възрастните хора/.Напоследък  ги гледам  със залепен сертификат на прозорците.
По мои наблюдения,тук хората като се надумкат порядъчно,започват да спортуват масово.
Какъв е бюджетът  който държавата отделя за послания и реклами със здр.хараактер  едва ли някои знае нещо  за тази променлива величина.В Италия сме все пак.
Иначе има  опит за разни здравословни предавания,обаче задължително с реклама на по малко здравословни продукти.

# 37

Датската кухня мога да я обобщя в картофи, ръжен хляб, мазни сосове и голям къс месо.
Младежите предпочитат боклуци/джънк със сюрреалистични цветове и вкусове.
Столове и топла кухня в училище няма. Там се ядат домашно приготвени сандвичи, предимно от ръжен хляб. На много работни места има столове, които аз смятам, че предлагат разнообразна храна.
За изминалата 10-летка освен появата на генерация XL и диабет 2 тип в нечувани размери, в менюто се появиха и много чуждоземни ястия, а в супермаркетите- нови продукти. И въпреки, че за много датчани по-вкусен от датския картоф няма, все пак не е само инвазия на bad food, но и много по-голям избор на здравословна храна. 
За мене социалната принадлежност и семейните традиции са решаващи за избора.

# 38
  • в едно миланско село

Ми аз затова ги показвам. Не е цената това, което спира народа; поне не обективно предценено.
Навик, инстинкт, рефлекс, не знам какво определя намакдолчването.

ми не знам, на мен ми се струва, че една голяма роля я играе националната кухня. специално за английската не знам почти нищо, но си я представям предимно месна и много повлияна от кухните на едновремешните и колонии и от едно рурално минало в общо-взето неблагоприятен климат. предполагам, че при такива предпоставки е трудно да се говори за някаква кулинарна традиция  Rolling Eyes

това, за да кажа, че не споделям идеята за социално разделение при избор на храната, по тази причина се поскарвам и с майка ми - не може да ме убеди, че не успява да се храни здравословно в България. за мен е въпрос на немарливост и мързел, щото е по-лесно да се вземе полуфабрикат, или да се напълни стомаха с един хамбургер (аз обичам хамбургери и спокойно си ги ям, но не може да са ми основната храна). познавам интелигентни и добре печелещи хора, които ядат ужасно зле според моите виждания - храната не им е никакъв приоритет, просто носител на енергия. познавам и абсолютно невежи, които се вманиачават в последното, рекламирано като здравословно, без изобщо да са прочели за какво иде реч. днес едно, утре-друго.

в успешната комбинация между хранителна култура, любопитство и лични предпочитания (щото аз лично не бих хапнала нещо доказано "здравословно", което ми е гадно), е ключът към палатката. според мен.

пс. в италианския вариант на средиземноморската диета, имаме един юг, където се яде ужасно вкусна храна. обаче, мазна и хипер калорична. става по празниците, но всекидневното подобно готвене си показва резултатите. така че, да сложа и мярката в горната комбинация.

# 39
Да допълня Ася за Германия.
Политиката на местното ни министерство на образованието *не мисля, че е на федерални ниво, затова така коментирам, е, че искат да образоват децата в наличието на плодове и зеленчуци в основните училища (разбирай от 1-4 клас или 6-10 годишни) и ежеседмично получават порции пресни плодове и зеленчуци, които могат да се консумират сурови и то от местни производители.
В основните училища джънкавтомати няма.
В гимназиите също няма, има столове, където се готви всеки ден, като имат винаги или задушени зеленчуци или прясна салата, плодове и нещо местно. Веднъж седмично имат риба.
Но... културата на стомаха се възпитава в къщи.
Дъщеря ми беше възмутена, че родителите предпочитат да дават джобни вместо да плащат за топъл обяд и децата им ходят до близкия имбис (разбирай бира-скара) да си вземат пържени картофи с майонеза и кетчуп или хлебче с вурст *печен кренвирш на скара. Някои дори си купували и дюнер.
По детските канали има реклами на Макдоналдс и тук-таме на Бъргъркинг и то заради тъпите им месечни детски менюта. Моите не харесват храната там въобще и не се впечатляват.

# 40
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊

Алтернативата е лънч бокс,но какво да сложиш в една кутия, което да става за носене и бързо хранене на масичката в класната стая. Не можеш да сложиш зеленчукова супа, не можеш да му сготвиш,...

Да разбирам ли, че, тези, които си носят храна, ядат в класната стая, а не в столовата?

За големите има стол, мисля. Малките хапват в класната стая, на масичките си - вадят лънч бокса, или помощничката на учителката им раздава поръчаната храна ( В края на месеца получаваме менюто за идващия месец, маркираме кои дни детето ще яде от тяхната храна и слагаме в пликче определена сума, за да им заредят картите с парички). $2,5о плащаме за обяд, което и 5 цента не струва...толкова е джънк.

# 41
  • в едно миланско село
да си вземат пържени картофи с майонеза и кетчуп или хлебче с вурст *печен кренвирш на скара. Някои дори си купували и дюнер.

ауу, ужас!  Shocked е как мож' да не предпочетат едно суши?  Thinking
пък и пържени картофи с майонеза  ooooh!

прекалено добре си помня ученическите години, в които, колкото и да са искали да ме убедят колко е вкусен спанакът (напр.), при даден ми избор, при всички положения бих взела пържени картофи  Twisted Evil
направо бих се притеснила, ако дъщеря ми предпочете спанак, или варени моркови  #Crazy

тук се получава като в темите с образованието, реализацията, българският на децата и тем подобни. не се вмествам (че и слава богу).

# 42
Кое поражда и подържа националната култура на хранене? (Без да са статистически значими наблюдения, приятелите ми италианци и французи, се хранят много разумно, без орторексични залитания, без снакс и без диети. Южно-европейски белег ли е това?)

ако тук е разумното, представям си при вас какво е  Shocked
дай примери за английско хранене, интересно ми стана
аз обожавам английска, немска закуска
дале4 не смятам, 4е кроасан с капу4ино на бара е много здравословно или диети4но

днес менюто в у4илище е: ризото с пармиджано, риба с доматки и каперси, тикви4ки и плод
В  началното училище децата на 4 и 5 са на такова меню.бях го пускала в една друга тема:
"За съжаление и в нашата предучилищна храната не е такава каквато ми се иска напълно заради всекидневните десерти ,но поне е топла и не кара 5 дни на сандвичи и студена супа от буркана . Мога да пращам кутия за обяд както досега,но се оказва,че не я претоплят и е доста студена.
Ето едно примерно  есенно меню за две седмици .Има 2 основни на ден за избор от детето и 4 седмици с по 10 менюта ,които се редуват за 3 месеца и после се прави пролетното меню::
П:                                                                                            Вторник:
В1 основно меню -боб с кайма и домати с дом. чеснов хляб   В1:   пилешки пай с бейби картофки и сос
В2:печен картоф с кашкавал                                                 В2:вегатариански пай със зеленчуци                           
варена царевица и броколи (супа)                                        пащърнак пюре и грах   
ябълков пай с млечен крем                                                     праскова мелба с бисквита

Ср:                                                                                         Ч:
В1: Печена пуйка с печени картофи и сос                           В1: агнешка лазаня с картофи                           
В2:домати и червена чушка паста запеканка                       В2:вегетариански нъгети с картофи
спанак и морковни кръгчета варени                                   праз ,червена чушка с моркови с кимион-супа                                                                                               желе с консервирани кайсии                                 портокалов кейк с глазура
П:
В1: Рибни крокети с дом. картофени кръгчета
В2: Вегетариански пилаф ориз с нахут и зеле
карфиол и грах варени
карамелова торта със сладолед
П:                                                                                     Вт:
В1: телешки бургер с картофки и домати                          дом. пица с пиле,чушки и царевица
В2:Веге бургер с картофки и домат                                   нудълс спагетини със зеленчуци
майонезена салата от зеле и моркови                               тиквичка и царевица варени
бисквита от овесени ядки и стафиди със сладолед             кекс с конфитюр и яйчен крем

Ср:                                                                                     Ч:-чуждо меню за седмицата -Индия                                                                                                                               
В1:Руло Стефани със сос                                                 Пилешка тика марсала с ориз и наан хлебчета
В2:Соеви кюфтенца с пюре от картофи и сос                  Карфиол и броколи къри с ориз и наан хлебчета
Грах и броколо варени                                                     Спанак и моркови на супа
Прасковвено-джинджифилов кекс с млечен крем            плодова салата с йогурт
П:
В1: Рибни крокети с картофки на фурна
В2:печен картоф с извара и боб
грах и микс зеленчуци на супа
шоколадов кейк с шоколадова глазура и чаша мляко   "...

# 43

За големите има стол, мисля. Малките хапват в класната стая, на масичките си - вадят лънч бокса, или помощничката на учителката им раздава поръчаната храна ( В края на месеца получаваме менюто за идващия месец, маркираме кои дни детето ще яде от тяхната храна и слагаме в пликче определена сума, за да им заредят картите с парички). $2,5о плащаме за обяд, което и 5 цента не струва...толкова е джънк.

Странно че ядат отделно, но не е единствената разлика из училищата в Щатите. В нашия дистрикт не съм чула за такава практика, всички се хранят в кафетерията, независимо дали си купуват храна от там или си носят.

Алиса, не всичко е до предлагане, защото захарни десерти наравно с плодове, не се предлагат. За съжаление ябълковото пюре и компотите също ги водят плодове и децата предпочитат тях пред свежа ябълка, ако имат избор. Ако нямат - в коша. И тук опираме и до обучението, което е редовно в училище по отношение на хранене, но нулево вкъщи. И кръгът се затваря.

Ето тук може да се види менюто на нашия дистрикт в картинки и хранителни стойности.
http://www.news-press.com/section/school_lunch

За мен все още е боклукчаво, но не мога да отрека, че направиха промени в последните години, откъм свежи плодове и зеленчуци. Лошото е, че наблюденията са, че тези точно храни се изхвърлят, а едно от основните притеснения на дистрикта е, че така деца остават гладни, защото родителите разчитат на училищната храна, която за голям % деца, в момента е безплатна или на редуцирана цена.
Пълната цена на обяда е $2 и аз не познавам родители, които оставят децата им да ядат училищна храна и да плащат пълната цена. Проблемът продължава да е икономически.

Последна редакция: сб, 22 дек 2012, 01:49 от Кейси

# 44
Ето тук може да се види менюто на нашия дистрикт в картинки и хранителни стойности.
http://www.news-press.com/section/school_lunch

За мен все още е боклукчаво, но не мога да отрека, че направиха промени в последните години, откъм свежи плодове и зеленчуци. Лошото е, че наблюденията са, че тези точно храни се изхвърлят, а едно от основните притеснения на дистрикта е, че така деца остават гладни, защото родителите разчитат на училищната храна, която за голям % деца, в момента е безплатна или на редуцирана цена.
Пълната цена на обяда е $2 и аз не познавам родители, които оставят децата им да ядат училищна храна и да плащат пълната цена. Проблемът продължава да е икономически.

Ами изхвърлят се, погледни как са предложени зеленчуците... Здравословното хранене не е да метнеш половин марулено листо и един домат до пицата, дали ще е у дома, дали ще е в училище, и да вдигаш рамене...

Яденето на зеленчуци и избягването на джънка се корени в разнообразното готвене. Не може без него.

Общи условия

Активация на акаунт