Bad Food

  • 11 433
  • 144
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 7 171

Но нацията затлъстява с главоломна скорост. Май 26% от хората са clinically obese, 36% са overweight, ако може да се вярва на статистиката.


Това са много стряскащи цифри, Алиса. Ето още малко факти, за страните от OECD. 

http://www.oecd.org/health/49716427.pdf


# 16
  • Мнения: 653
такива кампании и публикации и тук има, но не знам с какъв ефект
разбира се има и много информирани, внимателни и т.н. но масата са "традиционалисти"
спасява ги липсата на голямото коли4ество алкохол, което се консумира в Бг например

# 17
  • Мнения: 3 241
Интересна тема.

За пазарите няма да говоря Simple Smile

На всички реклами за "джънк" и дори просто калорични неща има надпис (по радиото ти го казват) - "за да сте здрави намалете сладкото, мазното и соленото и се движете повече".

Днес четох, че парижките училища преминават на 100 процента био храна.
Има доста правила доколкото знам, но французите си се стараят по принцип Simple Smile

Има голяма кампания за млечните продукти - по 3 на ден, както и 5 порции плод и/или зеленчук на ден.

В последно време се говори, че ще увеличават данъците върху сладките напитки и ще забраняват рекламата им.

# 18
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
  • Мнения: 9 691
За хранителните навици на французите не се притеснявам (макар,че и там се наблюдава затлъстяване), още по-малко за храната в училище. Имам наблюдения и знам добре с какво хранят децата.

Американските училища са толкова назад,че думи нямам. Плод е неприлична дума, а зеленчуците са 2 парченца морков за чиния макарони със сирене + питка (не стига макароните,ами и още тестяно).
Алтернативата е лънч бокс,но какво да сложиш в една кутия, което да става за носене и бързо хранене на масичката в класната стая. Не можеш да сложиш зеленчукова супа, не можеш да му сготвиш, сурови ядки не разрешават, за рожденни дни не може домашни торти/сладкиши, трябва да са пълни с химия и от магазина, на въпроса защо дават на детето ми 100 мл мляко, от които 40гр захар, те ми отговарят,че такава е системата.

Днес имат коледно парти и почерпката е следната : пуканки, горещ шоколад и сладолед.

Обедно меню от миналата седмица :

пон - пилешки нъгетс + питка (пълнозърнеста,че да звучи хелти),1-2 парченца броколи, плодов сок (вода,захар и химична боя)
вторник - пица +захарно мляко
сряда - пържено пиле + пълнозърнеста питка +пюре от картофи
четвъртък - начос + зелено бобче (1-2 бройки, че да не отрови децата) + захарно мляко
петък - макарони и сирене + моркови на пара ( дали,дали? ) + хляб

Болна тема ми е.Въпреки че се храним здравословно вкъщи,детето се научава на лоши навици и с годините ще става по-зле.

# 19
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
Джоя е казала почти всичко за Италия. лафки нямаме, забранено е да се носят мазни закуски, заведенията в близост до училищата са без значение-децата не могат да отидат самостоятелно до тях. нямаме готварски часове, но имаме такива за възпитание в здравословно хранене. менюто в стола е добре балансирано.

въпреки това, децата ядат много боклуци-вина на родители и баби/дядовци, напълно съм на мнение, че първа е ролята на семейството.
средиземноморската диета би била много ок, ако не беше следвана както когато са работили на открито по цял ден. и това го е обяснила Джоя вече. в къщи се следва принципът на паста и салата на едно ядене, протеин и салата-на другото. но масово се консумира първо-второ-трето и десето. и после-пред телевизора.
и за мен, основна причина за затлъстяването е липсата на движение, а не толкова храната. честно казано, не помня и по мое време особена любов към плодове и зеленчуци. колко сандвичи, вафли, мазни мекици и банички сме изкльопали, а пълните деца бяха единици.


Болна тема ми е.Въпреки че се храним здравословно вкъщи,детето се научава на лоши навици и с годините ще става по-зле.



ето, например това изобщо не ме притеснява. мисля, че при нормална култура за всички идва момент, в който вниманието към храната придобива значение и разните неща, определяни като гнусни в детско-юношеска възраст, се виждат с нови очи.

с две думи: не се вманиачавам, рекламите не ми пречат и не очаквам Министерството на здравеопазването да ми дава директиви. имам моменти, в които абсолютно предпочитам едно пакетче чипс пред 2 моркова  Mr. Green не виждам проблем в умерената консумация на каквато и да било храна (не съм производител на чипс, честно  Laughing) и така и не разбрах как точно се дебелее от един хамбургер с пържени картофи  newsm78
демонът е лакомията, обездвижването, запълването на скуката с нещо "вкусно" пред телевизора-компютъра-и другите "полезни" и "необходими" електроники. пък дали "нещото" е фабрично, или домашно приготвено... честно, не виждам разлика.

# 20
  • Мнения: 4 300
1 Има ли ограничения за рекламиране на junk food по време на детски предавания;
Не
2 Има ли правила какво може и какво не може да се продава близо до училищата (или в училищата);
В училищата не знам, но в близост ограничения няма. Виждала съм училища и през една сграда от големи магазини ( с всякакви стоки) и от типичните  улични бараки за кренвирши и дюнери. Освен това когато ми се случи да пазарува рано сутрин ( 7.15-7.30) в супермаркета винаги има няколко родителя с деца в начални класове, които им купуват готови сандвичи и им ги пъхат в раниците- със сигурност отнема повече време отколкото ако приготвят същият сандвич у дома.
3 Колко дава държавата за дневен порцион хранене в държавните училища и в болниците; има ли правила за състава на менюто (плодове и зеленчуци);
50% от храната за деца трябва да е био, като присъстват всички хранителни групи и рибата е веднъж седмично. На практика понякога се получава не много добър резултат. Супите са в общи линии два вида- бистра, която се налива от термокана  Confused върху кньодъл или тесто под друга форма, нарязан омлет, или зеленчукова. Основните ястия са най често месо+ задушени зеленчуци, ориз или картофи. Десертите- плодови кисели млека, плод или тестян сладкиш, евентуално с плод или извара. На мен лично не ми харесва липсата на пресни и необработени  зеленчуци, не виждам особена файда, че морковите, които са сварили и пасирали на супа са били  био, при положение, че е е можело да ги дадат сурови настъргани на салата.

5 Какви фермерски пазари има- особено в северните страни (във Франция и Италия е много ясно какви са и колко са убави);
Нарочен фермерски пазар не съм намерила досега, има няколко открити пазара, на които се предлагат плодове и зеленчуци . Недостатъците са, че работят с ограничено работно време, примерно до 4 следобед, изборът е ограничен и че цените са обикновено по високи. Отделно на много места из околностите и малките градчета/села сме виждали сергии, минипазари и ферми, които продават продукцията си- отново с горните уговорки.  Покрай голямата турска общност има и пазар с преобладаващо турско предлагане, карат плодовете и зеленчуците от Турция с бусове и се намират преекрасни чушки, домати, дини, патладжани, изобщо неща, които изискват по топъл климат.  По отношение на млякото, и прясно, и кисело, био продукцията е навсякъде и се различава минимално като цена от конвенционалните, за което предполагам има някакви държавни субсидии .     
6 За какви реклами и послания за здравословно хранене плаща правителството; знаете ли случайно колко е бюджетът за тях;
За две капании се сещам - едната по линия а ЕС за препоръчителната консумация на плодове и зеленчуци 5 пъти на ден, доста мащабна. И другата- с хранителни пирамиди за децата.
[/quote]

Извън това напоследък ми прави впечатление все по масовото навлизане на всякакви алтернативи на офис столовете- топки  със стойки с колелца, високи столове тип баров, високи бюра за работа прав. Попадат ми разни статии ( NY Times, чиито фен съм във Фейсбук в последните месеци са пуснали поне 5 статии по въпроса) колко се забавя метаболизма при  обездвижване и продължителна работа седнал. От личния си опит мисля, че е много вярно и наистина излишните и наднормени килограми са въпрос не само на калорийна аритметика и борба с джънк храните.
Друг факт, който ми беше попаднал преди време е, че ЕС има квота за внос на глюкозен сироп и де факто сравнително по малък процент от храните се подслаждат с него вместо със захар ( което би трябвало да е добро постижение). 

# 21
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
  • Мнения: 9 691
Feiam, проблема не е в единия хамбургер с пържени картофи. Проблема е, когато това стане навик и твоя ежедневна храна.

Днес щерката се прибра с торба близалки, почерпка от учителките. Е, те плод не са ли виждали,не могат ли да направят човечета от парченца плодове примерно,толкова по-ефектно и вкусно ще бъде... но нали е по-лесно да купят една торба близалки за $2 килото и да ги подхвърлят на децата.  Tired

# 22
  • Мнения: 2 093
и аз сьм с впечетление че европейците имат много по-здравословни хранителни навици, но предполагам, че зависи от сьответната страна, ако тази статистика за Англия е вярна.
Преди няколко седмици бяхме в Дисни в Флорида и храната, която се предлага е типична джанк фоод, в най-лошата си форма. Дори Макдоналдс на летището беше по-вкусно. Чух че Дисни тв канали са спряли изльчването на релками за лоши храни, но реалността е че това което се предлага в Дисни паркове и хотели е под всякакви критика. Не мога да си обясна дали това е заради хранителните навици, на тези които го посещават или е просто супер евтино и те правят голями печалби. 

# 23
  • Мнения: 7 837

Алтернативата е лънч бокс,но какво да сложиш в една кутия, което да става за носене и бързо хранене на масичката в класната стая. Не можеш да сложиш зеленчукова супа, не можеш да му сготвиш,...

Да разбирам ли, че, тези, които си носят храна, ядат в класната стая, а не в столовата?


Иначе, защо така пренебрежително се отнасяте към сандвичите? Simple Smile

Ние нямаме кабелна тв, но доколкото си спомням, Дисни канала спряха реклами на боклукчави храни. В момента тече петиция, в един от другите много популярни детски канали, да бъдат спрени подобни реклами също.
Относно храната в училищата в Щатите е сложно, не че няма желание. Не знам, какво е менюто в нашия дистрикт, защото пакетирам храна от вкъщи, но наскоро мернах разследване на журналист, който е прекарал известно време из кафетериите в района и пишеше, че децата изобщо не пипват плодовете и зеленчуците и това е най-изхвърляната част от менюто.

Последна редакция: пт, 21 дек 2012, 04:31 от Кейси

# 24
  • Мнения: 2 563

Преди няколко седмици бяхме в Дисни в Флорида и храната, която се предлага е типична джанк фоод, в най-лошата си форма. Дори Макдоналдс на летището беше по-вкусно.

На кое обществено място в Америка храната не е абсолютен джънк? Няма парк, зоологическа градина, концертна зала, кино, плаж и т.н., където да се продава нормална храна. Всичко е пържени картофи, пица, хот дог. Има толкова много места, на които нищо не бих хапнала. Свикнала съм да си нося обяд на работа, закуски за пътуване или дълго излизане. Ако не го правех това, сигурно и аз щях да съм огромна и с диабет. В киното вкарвам домашни пуканки нелегално.

# 25
  • Мнения: 945
и с годините ще става по-зле.

Ха! Изчакай да станат тийнейджъри - тогава наистина става зле. Всички опити да се хранят здравословно - се провалят. Поне в моя случай, с малкия ми син - обича си джъкн фууд-а и това е. Вярно, яде много и всякакви плодове, дълъг и кльощав е, но не се храни добре.

Преди в България никога не съм чела толкова задълбочено етикетите на стоките(гледах само срока на годност), но тук се научих. И останах изумена, колко много захар има почти във всички продукти. Незнам в другите държави как е, но тук всичко ми сладни.

# 26
  • Мнения: 2 032
децата изобщо не пипват плодовете и зеленчуците и това е най-изхвърляната част от менюто.

Зависи как се предлагат. Кейтъринг-фирмите имат специален термин (който аз забравих) за противопоставяно предлагане, което "гарантира", че няма да се избере плода. Например, ако изборът за десерт е само (1) повехнал плод (нахвърляни по непревлекателен начин, без избор на видове) или (2) нещо като triple-chocolate pudding, децата посягат към захарно-шоколадовото творение. За кейтъринг-фирмите да се избира (2) е по-добре, защото плодовете са по-скъпи, а и се развалят бързо.

Аз съзнателно не говоря за Америка, хеле пък за увеселителните паркове, там е не просто друга бира, ами боза с бира, плюс айран и текила, цялото в един шейк  Wink.

Кое поражда и подържа националната култура на хранене? (Без да са статистически значими наблюдения, приятелите ми италианци и французи, се хранят много разумно, без орторексични залитания, без снакс и без диети. Южно-европейски белег ли е това?)

# 27
  • Мнения: 3 241
Не знам кое поддържа, но тук си е почти обществен натиск.
Храната се уважава като цяло.

Сутрин се закусва задължително сладко. Но малко. Един кроасан или филия със сладко.
На мен това ми беше крайно неприятно в началото, но е факт, че след една филия със сладко си по-енергичен отколкото ако си погълнал една типична английска закуска.
А и по-добре да ядеш сладко сутрин, отколкото вечер Simple Smile

Като цяло се яде бавно. Обедната почивка е час и се предпочита ядене на маса. Ако ям сандвич, колегите ме питат какво не е наред. Като се яде не се говори за работа, а за други неща.
Ресторантите сервират обедно меню между 12 и 14ч, после често направо затварят.
Много рядко се яде на бюрото - и в смисъл на ядене на обед и на похапване на нещо между другото. Яденето на каквото и да е между храненета не се толерира изобщо.

Табиетите свързани с яденето се ценят. Има ритуали кое кога се яде.
Това се следи още при децата. Следобедната закуска за тях е нещо свещено. В 16ч всички деца си искат "гутето", то е нещо сладко. Бисквити, компот, мляко.
И разбира се много важни са количествата като цяло.
Порцията сирене е 30г. И на обед си взимаш или сирене или десерт.

Разбира се, че не е всичко розово. Навлизат доста чужди влияния.
Макдоналдс-ите в Париж са препълнени.

# 28
  • Мнения: 653
Кое поражда и подържа националната култура на хранене? (Без да са статистически значими наблюдения, приятелите ми италианци и французи, се хранят много разумно, без орторексични залитания, без снакс и без диети. Южно-европейски белег ли е това?)

ако тук е разумното, представям си при вас какво е  Shocked
дай примери за английско хранене, интересно ми стана
аз обожавам английска, немска закуска
дале4 не смятам, 4е кроасан с капу4ино на бара е много здравословно или диети4но

днес менюто в у4илище е: ризото с пармиджано, риба с доматки и каперси, тикви4ки и плод

Последна редакция: пт, 21 дек 2012, 11:59 от gioia.

# 29
  • Мнения: 4 300
Разбира се, че не е всичко розово. Навлизат доста чужди влияния.
Макдоналдс-ите в Париж са препълнени.
Нашият също, но е обяснимо, има дни и часове, в които той е почти единственото място, от което можеш да си купиш храна ( например неделя), а оттам пътят до привикването е кратък.
Според мен запазването на традициите в храненето е основен момент, ритуалите при хранене, близост със семейството ако щеш, колко се работи като продължителност, и най общо качеството на живот.
За мен лично е странно, че при всичкия вкусен и разнообразен хляб, сладкиши и месни изделия традиционно австрийците не са с наднормено тегло. Но това, което виждам около себе си, са хора с добро качество на живот, дори и да не са особено добре платени. Работната седмица е ограничена откъм часове, много малко хора работят на смени, кажи речи никой не работи в неделя, транспортът е добър и не губи много време, има много паркове, голяма част от местно произведената храна е био или под контрол- т.е. хората има реална възможност ( и навици) да се хранят прилично и да спортуват.
Освен това думата 'пестя' е издигната почти в култ, което предполагам ограничава количествата. Не като майка ми, която слага винаги в повече, да има, да не остане някой гладен, сакън, да се чувства изобилие

Общи условия

Активация на акаунт