Bad Food

• 11 445
  • 144
  •   1
Отговори
# 105
И тук много го тачат млякото и все гледат да го пробутат на децата Confused И още нещо да спомена - понеже и аз от няколко месеца спрях глутена (без да се лишавам нъпълно от някои въглехидратни удоволствия), веднъж се оказа, че съм приела брашно чрез сладолед. Не стига че навсякъде блъскат царевичен сироп и други гадости, ами и и сладоледа започнаха да го "обогатяват" с пшеница. А киселото мляко - намираме и истинско такова, ама с много търсене.

# 106
Да се оплача и аз от чехите, че още от яслите започват с пържения гулаш и варените тестяви кнедлици. За следобедна закуска винаги имат филия черен хляб с кимион (който дразни страхотно детското стомахче) + масло с чесън, репички или кисели краставички. Йогурта им е винаги много сладък и много мазен, имат едни десертни кремчета с масленост поне 22%, точно като сметана пълномаслена. За поощрение, който си изяде всичко това, получава бонбон Shocked През деня се пие подсладен чай.

На фона на това седмично меню, фаст фудс храните са ми даже лайт. Добре, че дъщеря ми набляга на супите, та не й остава много място в стомаха за мазните стекове и сосове.
Странното е, че масово чешките деца са слаботелесни.

# 107
За следобедна закуска винаги имат филия черен хляб с кимион (който дразни страхотно детското стомахче) + масло с чесън, репички или кисели краставички.

На тази следобедна закуска само водката й липсва. Laughing Добра е като мезе Simple Smile)))))

# 108
И тук много го тачат млякото и все гледат да го пробутат на децата Confused И още нещо да спомена - понеже и аз от няколко месеца спрях глутена (без да се лишавам нъпълно от някои въглехидратни удоволствия), веднъж се оказа, че съм приела брашно чрез сладолед. Не стига че навсякъде блъскат царевичен сироп и други гадости, ами и и сладоледа започнаха да го "обогатяват" с пшеница. А киселото мляко - намираме и истинско такова, ама с много търсене.

не пшеница, а нишесте, че е по-евтино и могат да му набутат мононатриев глутамат, та пак да ти се прияде сладоледче  Wink

heureuse, що не си квасиш млякото - така ще знаеш, че няма нишесте, желатин и подобрители в него. няма по-лесно и бързо нещо.

# 109
Как го квасите това мляко у дома? Вземате прясно от някои производител ли?
Аз нямам от къде да купя добро прясно мляко (вземаме го от магазина), така че целия процес се обезсмисля... Confused

По повод чешката следобедна закуска - бях шокирана като прочетох рецептата на така популярната тук "дрождова помазанка" - пържен лук, МАЯ ЗА ХЛЯБ, горчица, чесън и сметана.

Възможно ли е някъде другаде по света децата да се хранят със сурова мая за хляб??? Shocked

# 110
не се обезмисля, съвсем не - все пак вариш прясното мляко без нишесте, желатин и подобрители, нали ?

# 111
не се обезмисля, съвсем не - все пак вариш прясното мляко без нишесте, желатин и подобрители, нали ?

Ами честно казано, дори прясното мялко на вкус не ми е съвсем естествено.
Вярно, че спестяваме желатина, захарта и консервантите, но нишестето в прясното мляко си остава.
Ние вземаме Мегле или едно от Лидл, нискомаслено.

# 112
Как го квасите това мляко у дома? Вземате прясно от някои производител ли?
Аз нямам от къде да купя добро прясно мляко (вземаме го от магазина), така че целия процес се обезсмисля... Confused

По повод чешката следобедна закуска - бях шокирана като прочетох рецептата на така популярната тук "дрождова помазанка" - пържен лук, МАЯ ЗА ХЛЯБ, горчица, чесън и сметана.

Възможно ли е някъде другаде по света децата да се хранят със сурова мая за хляб??? Shocked

http://http://en.wikipedia.org/wiki/Marmite

Greendream, защо ще слагат MSG в сладоледа? Би ли обяснила?

Понякога си правя домашно кисело мляко и сладолед, но най-често купувам (всъчност, сладолед не купувам често; децата не се сещат често), защото нямам време. Гледам етикети, старая се да купувам "добри" хранителни продукти, но оставам с впечатление, че имам доста релаксирано отношение в сравнение с масата пишещи тук. Купувам предимно от магазина, употребявам глутенови изделия, месо (предимно птици и риба), старая се да осигуря необходимите порции плодове и зеленчуци, но позволявам и картофи и ориз, и паста. Позволявам от време на време и боклуци, като макдоналдс, яли са hot dogs. Децата ми са доста елегантни, защото спортуват много, но и боклучавите храни са по-скоро инцидентни отколкото ежедневна практика.

За мен е важно, че И в училище затвърждават основните принципи на здравословно хранене (нали това беше един от аспектите на въпроса). Надявам се децата да придобият и затвърдят здравословни хранителни и двигателни навици, които да им останат доживот. А дали разбирането им за здравословно хранене няма да се промени след няколко години не мога да гадая.

# 113

защото е дрога - ставаш зависим от него и искаш пак, и пак, и пак да си купиш същото. Има го навсякъде - естествено и в малки количества в зърнените храни, но вече и в шоколадите, млякото, ръсят месото с него, сирената ... що е бисквити, мъфини, полуфабрикати, консерви, готови супи, абе всичко - все е е MSG.

виж този филм, ако ти е интересно

http://www.dokumentalni.com/?p=2177

между другото, "елегантността" на децата няма никакво отношение към здравословното им състояние и хранителна култура. За съжаление, в тинейджърска възраст почва към елегнатността да се прибавят подпухналостти по корема, ханша и т.н. според наследствената обремененост и става страшно. Виждала съм го с очите си от деца, които бяха кожа и кости в началото на имиграцията ни в Канада, а сега след около 10 г. заприличват на търкалящи се лоени топки  ooooh! А по това време имат много по-важни нещо от това да се научиш да се храниш - учене, приятели ...

Последна редакция: чт, 10 яну 2013, 21:16 от greendream

# 114

защото е дрога - ставаш зависим от него и искаш пак, и пак, и пак да си купиш същото. Има го навсякъде - естествено и в малки количества в зърнените храни, но вече и в шоколадите, млякото, ръсят месото с него, сирената ... що е бисквити, мъфини, полуфабрикати, консерви, готови супи, абе всичко - все е е MSG.

виж този филм, ако ти е интересно

http://www.dokumentalni.com/?p=2177

между другото, "елегантността" на децата няма никакво отношение към здравословното им състояние и хранителна култура. За съжаление, в тинейджърска възраст почва към елегнатността да се прибавят подпухналостти по корема, ханша и т.н. според наследствената обремененост и става страшно. Виждала съм го с очите си от деца, които бяха кожа и кости в началото на имиграцията ни в Канада, а сега след около 10 г. заприличват на търкалящи се лоени топки  ooooh! А по това време имат много по-важни нещо от това да се научиш да се храниш - учене, приятели ...

Ще изгледам филма, разбира се, точно за него говорихме с моя колежка днес. Но ще го изгледам с лека доза скептицизъм (тъй наречения  "здравословен" скептицизъм).  Wink

Елегантността все пак зависи от и от начина на хранене и двигателната активност. Имам достатъчно здравна култура, за да мога да преценя за какво говоря.  Laughing

# 115
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

мисля, че има един друг продукт, който също се нарича мая, но не е тази за хляб.
в Англия го има и си го мажат на филиите. Peace

# 116
Не, точно мая за хляб си е, дрожди в превод е жива мая за хляб.
Ето тук една баба готви, след 3мин се вижда точно 2х пакетчета мая запържва.
http://www.youtube.com/watch?v=oJ-EqBOgHXg

Предполагам, че по детските градини го дават под предлог,че бирената мая вдига имунитета, но си е класическа чешко-словашка рецепта.

благодаря за филма, пускам го  bouquet

# 117
Честита Нова Година.

Всъщност, и талибанското отношение към храна е част от проблема, пък макар и обратната страна да е. Прекаленото вторачване, фокусиране, шашкане и потрес. Самодиагнози за нетолерантност. Параноично отношение към една или друга хранителна група.

Примери всеки има, някои крайни. Не мога да кажа подробности, защото светът е малък, но едни познати (възпитани и интелигентни хора) позволяват на детето си само много малък брой плодове и зеленчуци, малко киноа и малко тофу. Друго не. Ама наистина не. Нищо.

# 118
Ще изгледам филма, разбира се, точно за него говорихме с моя колежка днес. Но ще го изгледам с лека доза скептицизъм (тъй наречения  "здравословен" скептицизъм).  Wink

Елегантността все пак зависи от и от начина на хранене и двигателната активност. Имам достатъчно здравна култура, за да мога да преценя за какво говоря.  Laughing

скептицизмът винаги е полезен  Peace

А що се отнася до елегантността, не те познавам и не говоря за теб, а за деца, които тук се занимават повече от активно със спорт - минимум 2 спорта - минимум 4 дни в седмицата - плуване, хокей, спортни танци, баскетбол. Не просто клечави от малки, които тук са почнали да се тъпчат. Напоследък наистина се шокирам като ги срещам и виждам как са се променили. Със сигурност повече от половината "работа" е свършена от изкуствената храна, която предъвкваме.

Всеки се надява да се "отърве" и да е достатъчно интелигентен и образован, за да направи правилният извод за себе си. Но поддражанието е много силно, особено при децата в училище. Не може твоето да се храни с една супер "здравословна" храна (на всеки му според знанията  Wink), а повечето около него да не хаят и да хапват пици, хот-дог, полети с кетчуп преработени храни ... идва ми на ум за путин, така любим на тинейджърите, кока кола, спрайт и т.н. И когато детето ти прекарва деня си от 7 до 5 в училище - какъв е твоят шанс като родител ?

# 119

скептицизмът винаги е полезен  Peace

А що се отнася до елегантността, не те познавам и не говоря за теб, а за деца, които тук се занимават повече от активно със спорт - минимум 2 спорта - минимум 4 дни в седмицата - плуване, хокей, спортни танци, баскетбол. Не просто клечави от малки, които тук са почнали да се тъпчат. Напоследък наистина се шокирам като ги срещам и виждам как са се променили. Със сигурност повече от половината "работа" е свършена от изкуствената храна, която предъвкваме.

Всеки се надява да се "отърве" и да е достатъчно интелигентен и образован, за да направи правилният извод за себе си. Но поддражанието е много силно, особено при децата в училище. Не може твоето да се храни с една супер "здравословна" храна (на всеки му според знанията  Wink), а повечето около него да не хаят и да хапват пици, хот-дог, полети с кетчуп преработени храни ... идва ми на ум за путин, така любим на тинейджърите, кока кола, спрайт и т.н. И когато детето ти прекарва деня си от 7 до 5 в училище - какъв е твоят шанс като родител ?

Ами моят "шанс" като родител ( или по-скоро шанса на децата ни) е, че можем да си позволим да ги изпратим в училище, където имат градина, в която отглеждат органични зеленчуци, имат  готвач, който същевременно е и диетолог и им предлага здравословна храна. Децата с които общуват не мляскат пици и путИн и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт