Bad Food

• 11 445
  • 144
  •   1
Отговори
# 120
Ами моят "шанс" като родител ( или по-скоро шанса на децата ни) е, че можем да си позволим да ги изпратим в училище, където имат градина, в която отглеждат органични зеленчуци, имат  готвач, който същевременно е и диетолог и им предлага здравословна храна. Децата с които общуват не мляскат пици и путИн и т.н.
браво, sophiemmaspencer, но мислиш ли, че твоят случай е масовият ? Тук не ставаше дума точно за теб и за твоите възможности  Sunglasses

# 121
Честита Нова Година.

Всъщност, и талибанското отношение към храна е част от проблема, пък макар и обратната страна да е. Прекаленото вторачване, фокусиране, шашкане и потрес. Самодиагнози за нетолерантност. Параноично отношение към една или друга хранителна група.

Примери всеки има, някои крайни. Не мога да кажа подробности, защото светът е малък, но едни познати (възпитани и интелигентни хора) позволяват на детето си само много малък брой плодове и зеленчуци, малко киноа и малко тофу. Друго не. Ама наистина не. Нищо.

И какво е обяснението им (ако сте коментирали, разбира се)?

# 122
В САЩ в спортните отбори на училищата редовно има дебели деца. Просто редовното занимание със спорт не им достатъчно. Забелязвам, че след мачове, автобусите с децата спират на магистралните места за почивка, където целият отбор си купува Макдоналдс.

# 123
... Самодиагнози за нетолерантност. ...

Примери всеки има, някои крайни. Не мога да кажа подробности, защото светът е малък, но едни познати (възпитани и интелигентни хора) позволяват на детето си само много малък брой плодове и зеленчуци, малко киноа и малко тофу. Друго не. Ама наистина не. Нищо.

не знам до колко си запозната и дано не ти с е налага
ама съвр. медицина е СЛЯПА
могат да диагностицират само вродена тежка глутенова непоносимост
всички останали леки форми ги мъчат с всевъзможни диагнози, докато човек не се самодиагностицира и тогава, чудо!, изведнъж и те се сещат, че имаш право
та както се казва, да не стигаш до там, защото са мъки с години от некадърността им да анализират положението на пациентите си

а твоите "възпитани и интелигентни" познати са явно от онези лудите вегани, дето си прилагат вярванията и въхру децата
за съжаление всяка година умират такива деца благодарение на зелените си родители

# 124
Всеки може да си мисли каквото си иска.
За мен е форма на child abuse както и да го храниш сутрин, обед и вечер с макдоналдс, така и само 3 вида зеленчук и тофу да позволяваш. Пак е проява на неумение за нормално хранене.

# 125

всички останали леки форми ги мъчат с всевъзможни диагнози, докато човек не се самодиагностицира и тогава, чудо!, изведнъж и те се сещат, че имаш право
та както се казва, да не стигаш до там, защото са мъки с години от некадърността им да анализират положението на пациентите си

Хайде сега, сляпа била. Тогава нека обясним всички заболявания с глутенова непоносимост. Ех, тази традиционна медицина, като трън в очите ви е. Добре, че вие разбирате от всичко, че горките медици от нищо неразбират.

# 126
Може би тази тема не е най-подходяща за възклицания за или против съвременната медицина.
Така или иначе, хората често базират решенията си на нерационални и нелогични причини (Кахеман, Талеб цели книги, а първият и Нобелова награда са изградили на това).

Или, да кажем, в контекста на храненето, много хора си казват, няма да купувам продукти отдалече, защото съм образован/а за airmiles and carbon footprint. Но не точно. Четох в една статия, че всъщност, ако в Англия купиш ябълки "прелетели" чак от Нова Зеландия, те все пак ще имат по-малък carbon footprint от местните ябълки, които се съхраняват за 6 месеца в хладилни съоръжения. Или така проклинатият Кенийски зелен фасул- е произведен без изкуствени торове (понеже нямат пари за тор), за разлика от местния, където прекалената употреба на изкуствена тор уврежда почвата. С друга дума, да внимаваме с етикетите.

Както и да е. Очевадно и налице е всенародно затлъстяване, в повечето страни. Чудя се как, в различните страни, според местните навици и порядки, може да се спре или обърне тенденцията. И дали изобщо може.

# 127

Хайде сега, сляпа била. Тогава нека обясним всички заболявания с глутенова непоносимост. Ех, тази традиционна медицина, като трън в очите ви е. Добре, че вие разбирате от всичко, че горките медици от нищо неразбират.

съжалявам, че се изказвам негативно за колегите ти, но видях на какво са "способни" и какви мъки причиняват с незнанието си
дано ти си от онези, добрите, дето от едни елементарни симптоми могат да стигнат до причината
за съжаление тези, които ние срещнахме, не бяха такива

# 128
В САЩ в спортните отбори на училищата редовно има дебели деца. Просто редовното занимание със спорт не им достатъчно. Забелязвам, че след мачове, автобусите с децата спират на магистралните места за почивка, където целият отбор си купува Макдоналдс.

Ми да, тук най-таченият спорт - хокея, звездите на Монреал са постоянно на диети и в специални терапевтични институции през лятото, за да смъкнат 15-20 кг и да могат да се пързалят бързо (това е особено важно за този спорт) през новия сезон. После ги гледаш по медиите през сезона как се търкалят препили по баровете след поредния загубен мач ...  Tired

# 129
  • Boston, MA
Глутеновата непоносимост ли е по-модерна вече от лактозната?

# 130

Grinning Наистина хората попрекаляват със самодиагностицирането, но мисля, че има някаква истина в теорията за глутеновата непоносимост. Ако не е непоносимост, то поне масовото прекаляване с печива явно не се отразява добре на много и хората откриват, че се чувстват по-добре като нямалят хляба. Американците страдат от толкова нарушено хранене, че според мен има смисъл.

От друга страна, мен ме дразни, когато разни гурута на здравословното хранене се опитват да обяснят всякакви необяснени болести с глутенова непоносимост. Твърдения от сорта на как глутеновата непоносимот се изразявала с депресия няма как да са научно обосновани и не мога да ги взимам насериозно.

# 131

Явно Simple Smile
Какво ли не набедиха вече.  ooooh!

Добре, че не живея в държава с такова отношение към храната.

# 132
преди известно време си купих едни солети, които се водят глутан фри. Толкова много сол бяха наблъскали в солетите и като ги ядеш ти остава един много странен вкус. Аз направо сьжелявам децата, които са подложени на подобна диета защото изобщо не сьм убедена в качеството на тези диетични продукти. Повечето родители, които работят,нямат време да приготвят домашна храна и разчитат точно на такива готови снакс за децата. Бившата ми шефка редовно купуваше глутан фрее хляб. На скоро излезе и новина за високото сьдьржание на арсеник в оризовите продукти и точно пак се споменаваха органични кракари и други продукти. Според мен здравословното хранене, на днешно време, е толкова комплексно и излиза доста извьн границите на това да консумираш х-брой плодове и зеленчуци. В рибата има живак и се препоръчва по-умерена консумация, сьщото и за ориза. Тук в Канада, особено зимата, доста плодове и зеленчуци са абсолютно безвкусни. Доматите имат вкус на пластмаса. Съмнявам се че сьдьржат полезни вещества. Когато детето беше бебе купувах органични плодове, в периода на плодовите пюрета. Сега си мисля че е по-добре да се прави както на времето беше в България т.е. ядеш само сезонни плодове и зеленчуци. Може би истината е точно в умерената консумация, от всичко по малко и повече разнообразна храна, без да се залита кьм определена здравословна тенденция

# 133
Както и да е. Очевадно и налице е всенародно затлъстяване, в повечето страни. Чудя се как, в различните страни, според местните навици и порядки, може да се спре или обърне тенденцията. И дали изобщо може.

В национален мащаб, според мен, е мисия невъзможна.

Нашето училище е с марка за здравословно училище.
Виждам колко много се прави, но виждам и колко много се пренебрегва.
Ужасно е трудно да координираш какво се харесва от децата като храна,
с какво искат техните родители да храним децата им, какво всъщност е полезно за тях,
отношение на персонала в училище, който има връзка с изготвянето на менюто, готвене,
налични храни.. Предишната ни готвачка буквално ме мразеше и бяхме в конфликт.
Добре че се пенсионира и с още няколко колеги бавно и славно променяме нещата.

Преди години даваха по новините за едно уилище, което във времето за обяд затваряше,
за да не може децата да ходят за хамбургери и пици от съседните бързи закуски.
Искаха децата да се хранят със здравословната храна от училищния стол.
Родителите саботираха като подаваха през оградата чипсове и бургери.
МОже и от програмата на Джейми Оливър да е било, не помня.
Но иди реформирай и спирай затлъстяването при такова отношение.

Или пък с документални филми за това как не били виновни дебелите, че ядяли огромни хамбургери,
медиите и рекламите им ги навирали в лицето. И това по ББС, сериозна уж телевизия.

Аз си признавам, че съм ужасно нетолерантна към затлъстяването.
Не приемам да се харчат милиони за лечението на болести, породени от затлъстяване.
Лошите храни искам да се третират като цигарите.
Но докато маргаринът се рекламира и приема като върха на сутрешния тост, надежда няма..

Аз направо сьжелявам децата, които са подложени на подобна диета защото изобщо не сьм убедена в качеството на тези диетични продукти.

Не ги съжалявай. Добре са си децата. Виждам и резултатите от тази диета.
Много деца с аутизъм и хипер активност се придържат към нея и без да имат нетолерантност.
Някои стигат до там и да "лекуват" аутизъм с диета, но това е друга тема..
Както всеки друг продукт, има и добри, има и не толкова качествени.

Последна редакция: нд, 13 яну 2013, 20:10 от zlatnata tolumba

# 134
  • в едно миланско село
Може би истината е точно в умерената консумация, от всичко по малко и повече разнообразна храна, без да се залита кьм определена здравословна тенденция

споделям абсолютно това мнение  Peace

видях по-нагоре, че се говори за пубери-всъщност, като майка на (пост) пубертетка, виждам точно обратното-започват да стават много внимателни към храната, дотолкова, че понякога ме дразни даже. въобще не се лее кока-кола и не се ядат хамбургери на поразия.
та, ако е в семейството се е наблягало на някакво умерено здравословно отношение към храната, което за мен изключва вманиачаване и в ползите, и във вредите на определен вид храна, нещата си влизат в релсите  Peace

Родителите саботираха като подаваха през оградата чипсове и бургери.

ей това безумие не го разбирам. и тук все ще се намери някой, който да прати детето със нежелана от училището мазна закуска. за мен е немислимо не само от здравословна гледна точка, но и от уважение към официалните изисквания. кофти услуга правят на децата си, ама как се обяснява на големи хора?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт