Мама много се вълнува - НОЕМВРИйче първа Коледа празнува! - тема 1.

• 28 393
  • 756
  •   1
Отговори
# 240
Въпрос към ЛЛЛ: Може да ви се стори глупав въпроса, но ще си го задам....малката е на малко повече от месец и половина и до преди около 2 седмици ядеше на 2 часа (с мъка, искаше през половин час)....постепенно си увеличи сама времето между храненията на 3 часа като през нощта и се случва и по повече (рекордът и е 6 часа - но само веднъж се е случвало)....та, от 1-2 дни забелязвам, че и през деня започна на по-рядко....сега вече 4 часа минаха от последното ядене, а тя си спинка най-спокойно....та въпросът ми е следния: нормално ли е на тази възраст толкова рядко да яде през деня и да я будя ли като минат 4 часа??? Аз съм много доволна, че си е спокойна и имам повече свободно време, но както свикнах по-често да папка и сега ми е странно и затова да си питам  Blush

# 241
Мимка, при Хазбун ли ходихте? Мисля, че той пробутваше ортопедични гащи, независимо дали има нужда детето, или не.
Ние ще водим Смърфовинка на 3, когато сме и на консултация, та да съчетаем излизанията.
Моля да ми препоръчате музикално килимче. Ейнджълс–зг, на теб разчитам най-вече!
Не, при Арнаудов. С направление без да плащам нищо.
A, да, вярно, той пробутваше гащите. И нашата мома ще ходи при него.
Слънчева усмивка, искрено се надявам това да са най-лошите моменти при вас Hug!

# 242
Монси Абе я си гледай кефа тамън те е оставила малко. Нормално е. Аз моята понякога я будя да яде ама като имаме някъде да излизаме или като имам урок за да наместя времето да има 3 часа през които да ме няма.

# 243
Охххххххххххххххххх ooooh! момичета!!!
Да ви се оплача......... или имаме много силни колики или си имам една ревла вкъщи.
Ужас!!! Не спим, вечно някой трябва да я разнася, не че това я успокоява де. Днес следобяд плаче, заспива за малко и пак почва, не е спокойна милата ми... Направо бих се побъркала, ако майка и баба не са ми на гости да помагат. А какво ще правя като ги изпратя, не знам! ooooh!
Имам чувството, че нито Биогаята, нито Саб-симплекса помагат. Всичко е временно май. И моят мъж много ми помага, но нашата ревла.... доста ни уморява.
Тази вечер се притесних, че чак лилава става от плач и звъннах на педито, каза да и дам 1мл панадол /за всеки случай, някои ги облекчавало/ и утре ще дойде да я види.
Гледам, че говорите за отслабването. Аз през бременността качих 20 кг. В болницата свалих 8, вкъщи още 2, но имам още 10  Sad Sad Sad Sad Как ще стане не знам, уж нямам много време да ям с малката, но като се меря все на едни и същи кг си стоя.

# 244
Здравейте и от нас момичета.
сън смайл имаш нашите стиснати палци  Praynig дано всичко да отмине бързо и успешно.
Мисля че Емили беше призовала да се помолим за всички малки болни бебчета и аз да се присъединия към този призив. Надявам се всеки който има възможност да е пуснал и по един смс за Българската Коледа.
Радулита лоша работа при вас това с кърменето... Аз не знам какво да кажа честно казано. То и ние повече напредък нямаме пак си се дохранваме. Давай и всичко което можеш да изцедиш и до когато има до тогава. Не го мисли чак толкова. То и да го мислиш по цял ден няма да промениш положението, само си хабиш емоциите и енергията.
Монс мисля, че колкото повече расте бебето повече разрежда часовете за хапване. Не виждам нещо обезпокоително. Ако си спи спокойно детето значи е сито. Ние правим големи интервали само нощем, денем максимум по 3 часа и половина издържа.
При нас коликите вече не са толкова страшни струва ми се че отминават лека полека. Проблем ни е обаче стоенето сами в стаята.. Голям вик надава като я оставя сама а в тоалетната няма как да влизам с нея. Ще видим какво ще правим след още някой месец.

# 245
Много благодаря explanet -всички бузанки и бузанчовци са сладички -да им изядеш бузките и мякащите муцунки  baby_neutral

Въпрос към ЛЛЛ и по-опитните майки:
Къде мога да намеря системата за дохранване, която бяхте пуснали -като тръбичка в шишенцето и пъхнато в устичката на малчо заедно с гърдата?
Питах в големите детските магазини -даже не са чували за такова нещо!
Тея дни като нямам кърма -а тя буболинка все е гладна -на час два реве, и давах събрана кърма от шише и сега реве на гърда иска си шишето -а от това най много ме беше страх, защото така стана с другите ми деца и се изтисквах до шестия месец и ги отбих от кърма!
Здравей neonkaa,
Разбирам притесненията ти, предвид опита с по-големите деца. Системи за дохранване все още мисля, че трудно се намират в аптеките и бебешките/детските магазини. Би могла да провериш онлайн магазините или при производителите на такива системи, както и би могла да си направиш сама. Виждам, че тя отказва да суче от гърдата в момента, затова ще ти опиша някои идеи и ще ти дам насоки за връщане на гърда.

През известно време бебетата правят скокове в растежа. Тези скокове, най-често са комбинирани и с други нови неща, които бебето започва да прави. Тъй като бебетата растат скокообразно, то се случва в рамките на 3-5 дни да имат нужда от учестено сукане, докато гърдите на мама успеят да откликнат на нарасналите потребности на детето. В подобни моменти, много често се препоръчва т.нар. кърмачески уикенд. Две денонощия, в които да не правите нищо друго освен да лежите кожа до кожа и да се кърмите, както и ти да хапваш разбира се. Ако през почивните дни има кой да ти помага с големите деца, може да използваш намалението и да се отдадете на повечко кърмене, за да може тялото ти да успее да отреагира с увеличаване на предлагането. Ако се притесняваш, че е хладно, можете да облечете по-широка дреха над двете ви заедно или да се завиете с обща завивка. Ако бебето не е склонно да засуче, докато е будно, би могла да опиташ и друго. Бебетата имат силно развити инстинкти, а когато са сънени тези инстинкти се усилват и е много вероятно преди бебето да се е разбудило напълно или скоро след като се е унесло за сън да склони да суче. Някои майки откриват, че децата им се чувстват добре във водна среда и им предлагат да засучат под душа или във ваната.

Възможно е като много други бебета и тя да обърква сукането от гърда, с храненето от шише. Има и бебета, при които това може да не се отрази чувствително и да не е особено забележимо, но при по-голямата част от бебетата, нещата стоят по друг начин. При кърменето, бебето изплезва езиче и поема гърдата добре навътре в устичката си, така че зърното да стига до мекото небце и млякото отива назад към гърлото. Когато бебето се храни от шише то увива езиче около зърното и го стиска в твърдото небце, като млякото се излива в устата и после преминава назад. При храненето с шише, ако шишето тече свободно в устичката, бебето на такава малка възраст е длъжно да преглъща, докато не спре да тече. Предвид всички тези причини се предлагат и алтернативите за дохранване, когато това е нужно. Имай предвид, че алтернативи има най-различни и може да опиташ различни като намериш тази, която би била най-удачна за теб и твоето бебе. Ако в момента не разполагаш със система за дохранване или нямаш възможност да си направиш такава, би могла да опиташ някоя от другите алтернативи, която да съхрани максимално сукането от гърдата. Ето и една статия, докато все още дохранвате от шише. Може да е удачно да опитате по-изправена поза на дохранването, при която детето да полага усилия да издърпва млякото си, без добавката да тече свободно. Това би могло да позволи по-бавното дохранване, при което да се изградят ензими на засищане и бебето да покаже кога е заситено. Други алтернативи за дохранването могат да бъдат дохранване от чашка или биха могли да се използват също така лъжичка, капкомер, спринцовка, дозатор (останалите без чашката обикновено се подават настрани между бузката и долния венец, за да се избегне задавяне).

Дали си опитвала с компресията на гърдата? По какъв начин успяваш да я прилагаш, докато тя суче и как се получават нещата с нея? Ето и клипче, ако не си сигурна как да я използваш или не забелязваш ефект от нея, ще опитам да обясня по-подробно. Компресията дава възможност бебето да изсуче повечко мляко за по-кратко време и обикновено скъсява времето за потичането на отделните порции кърма.

Удобно ли е да ми разкажеш малко повече за това колко кърмения има бебето за 24 часа, колко са напишканите пелени за денонощие, на какъв интервал от време се изхожда, има ли влажност вътре в устичката и как е тургора на кожата? Бебето приема ли нещо друго освен кърма и АМ - вода, чай, глюкоза, биберон-залъгалки или друго? Ти и/или бебето приемате ли някакви медикаменти, хомеопатии, чайове или друго и ако да какво? Колко често цедиш и кога? Споменаваш, че с предишните деца си цедила непосредствено преди хранене, като не сте се чувствали добре от това и ти, и децата. Когато се цели увеличаване на лактацията обикновено се предлага първо на бебето да изсуче толкова, колкото би могло и е склонно и от двете гърди (добро изсукване, доколкото е възможно от едната и после другата). Ако това мляко от гърдите не е достатъчно, се предлага след това изцеденото от предното хранене мляко и ако и то не е достатъчно се допълва с АМ. Значи кърмене от едната гърда, компресия на гърдата, като я изсуче колкото може втората и там компресия, би могла да ги размениш няколко пъти и следва изцеденото мляко и ако е нужно добавка. Ако има кой да ти помага, докато млякото се увеличава би могъл този човек да дохранва, докато ти в това време изцедиш добре и двете гърди. Изцеждайки ги непосредствено след храненето на детето, ти изпразваш допълнително гърдите. Дори и да не излиза нищо, това е допълнителна стимулация, която подсказва на мозъка ти, че е необходимо още мляко и трябва да се увеличи предлагането. Ако днес стимулираш активно гърдите си, се увеличава предлагането за утре. Ако и утре ги стимулираш добре, вдругиден би следвало да има още малко повече.
Ще се радвам да пишеш междувременно как са се развили нещата.
 bouquet

# 246
nori4ka87 една таблетка достнекс и проблема ти е решен. Аз пих веднага след секциото и съм страшно доволна не знам какво е коластра, мляко, цедене, болки и от сорта.

Най- новият член на семейството за месец е наддал 1450 гр., издължил се е с 3 см. за голяма наша радост. Не знам кой е измислил АМ, но е велик човек и страшно съм му признателна. Както за растежа и развитието на хлапетата така и за облекчението на ежедневието ми.

# 247
  • Варна
Момичета, посъветвайте ме какви силиконови зърна да се взема, Откакто се е родила дъщеря ми й давам изцедена кърма. Днес пробвах пак със силиконово зърно и тя засука, но половината мляко изтече от устичката й. Тези, които имам са на Авент и прекалено лесно ги отлепя от мен, когато започне да мърда и да мята ръчички.

# 248
Недаби Не знам за какво облекчение на ежедневието е с АМ. На мен лично с Митко на АМ ми беше по-трудно непрекъснато изваряване на шишета и варене на води.
Сега с цокла, стерилизирам само помпата, и няколко контейнерчета и аз не знам защо го правя, тъй като тя от шише не иска да яде. Изцеденото мляко давам батко и да го пие, както и събраното в колекторите. Ей тъй си изварявам. А цедя след кърмене (като нямам време поне сутрин) за да съм сигурна, че ще има какво да яде девойката, че упорито отказва да яде друго освен кърма и то от цици.

# 249

Привет cheri-do,
Мисля, че ще ми е нужна малко повече информация, за да успея да те насоча. Забелязала ли си нещо друго освен прехапването на зърното? Ти самата как усещаш прехапването, като дискомфорт или нещо друго, какво? Сам ли намества зърното в устичката си след първоначалното засукване или може би ти прекъсваш кърменето и му подаваш да поеме отново гърдата? Както вероятно сама си се уверила, бебетата растат бързо и много се променят. Около 6-тата седмица понякога преживяват скок в растежа си, изхожданията биха могли да си останат същия брой или пък биха могли да започнат да се изхождат веднъж на няколко дни. С порастването бебетата стават и по-осъзнати и откриват най-различни неща. Кристиан приема ли кърма по друг начин освен от гърда? Това, което описваш много често се случва при бебета, които се хранят едновременно от гърда и от шише или приемат биберон-залъгалка. Начина на засукване на шишето/залъгалката и гърдата много се различават. А начина, по който описваш прехапването на зърното, много наподобява, плиткото засукване и стискане на изкуствените зърна на шишетата. Ако приема изцедена кърма от шише или му давате залъгалка колко често се случва това и имате ли други възможности? Относно позите винаги можеш да опитваш, както нови пози, така и такива, които преди си пробвала. Неща, които вчера не са ви били удобни или не са били подходящи, могат да се окажат чудесна възможност в някой следващ етап от израстването на детето. Ако действително е объркване на гърдата с шишето, би могла да обмислиш минимално приемане на изкуствени зърна и ако все пак се налага, то поне бебето да издърпва млякото от тях. Когато го поставяш на гърдата, може да се опиташ да го обърнеш хубаво с коремче към твоето коремче, зърното да сочи между горната устничка и нослето, за да може да наклони добре главичка назад и да поеме гърдата хубаво навътре в устичката си. При доброто поемане на зърното бебето би следвало да има дупчица за нослето да диша, а брадичката му да е опряна в гърдата ти. Ако му давате залъгалка може да е удачно за известно време да я избягвате, докато засукването се пооправи.
bouquet

Ivy, благодаря за отговора. Работата е там, че той суче само от мен, давана му кърма от шише само веднъж и то с 300 зора- милото не знае как да суче от шишето. И залъгалка не иска, плюе я и изобщо не я захапва.
Прехапването го усещам сякаш изпуска гърдата и иска да я засуче пак,но е много гладен и до прави много бързо и настървено. За сега не ме боли, е не е особено приятно ,но не е и болезнено. Притесняваме, защото все пак един ден и зъбки ще има, тогава вече не ми се мисли ако продължи така.Също така с това цоцкане поема много въздух и се налага да го вдигам по няколко пъти да се оригне, защото го заболява коремчето. Започвам да си мисля, че може и проблема да идва от това, че е и леко по-неспокоен и коремчето по-често го преболява.Вечер особено е доста кисел, но за щастие не пищи, а само се свива и проплаква. Снощи през нощта забелязах, че като е спокоен и полусънен яде много добре и спокойно и нямаше такова прехапване.
Ще пробвам и други пози,защото май наистина не му е много удобно така- просто той порасна и понатежа и доста мърда та не мога да го държа така стабилно.

cheri-do, действително с израстването позата и засукването им се променят. Ако смяташ, че е възможно тежестта на бебето да променя засукването, опитай ако си седнала леко да се изхлузиш надолу и позата да стане една идея по-полегнала, отколкото седяща. Това би могло да даде допълнително опора на детето и да го държи по-близо до гърдата така, че да не може да се отдръпва и изпуска зърното така лесно. Като писах да е добре обърнато с коремче към твоето коремче (или към тялото ти, в зависимост от позата), представи си, че лежиш по гръб и бебето лежи по коремче върху теб. Толкова хубав контакт би следвало да има между вас. Дори и да сте седнали, просто да го завъртиш още по-добре и да е хубаво прилепен към тялото ти. Когато е така завъртян и да мърда, тялото му и гравитацията (при лекото полягване) би следвало да го държат много по-стабилен.

Замислих се и за друго, възможно ли е първоначалната струя на млякото да му идва малко по-силна и да прехапва зърното, за да намаля потока на млякото към устичката си? Ако е така би могла да изцедиш малко от по-силната струя в началото или пък, когато засуче леко да притиснеш с пръсти гърдата към основата и, за да намалиш първоначалния по-силен поток на млякото. Полягването назад, би следвало да подпомогне засукването и при силно потичане, тъй като гравитацията би възпрепятствала твърде силното потичане.
Предполагам, че горните мерки биха могли да поуспокоят и поемането на въздуха и чувствителността на коремчето от това.
bouquet

Ivy Благодаря ти за бързия отговор,значи с гъбичките мисля че се справихме,но сега го почиствам профилактично още няколко дена.Лошото е че е от повръщащите бебета и педито казва че е в нормалното,но според мен от това беше нужно толкова дълго лечение.Никога устичката му не можеше да остане чиста.
Мисля че статията ми даде отговора за бебко,защо не иска да папка много, защо зърната ми бяха розовки и ме боляха,газовете които имаше макар и да го оригвах след всяко хранене и т.н. Сега остава да се нормализира и да си създаде режима поне на 2-2,5 часа.
Страшно много съм ви благодарна и че толкова много ни подкрепяте  Hug smile3525
PiSeTo87 радвам се, че си открила в статията, отговори за себе си. Дано бързо да се възстановявате и двамата, и скоро да се похвалиш с нормализиране на ежедневието ви. Ако нещо те притеснява сме насреща  Hug
А кърмата ми спира вечерно време -защото беболина взема да суче и почва да дърпа гърдата -да реве, и като почна да се цеда -то няма какво и почнах да я дохранвам със замразената кърма -две хранения!
neonkaa, пропуснах да добавя нещо. Хормона, който отговаря за производството на млякото е в пика си от 2-3 през нощта, до към 7-8 сутринта. Повечето жени намират, че сутрин кърмата им е малко повече, постепенно към обедните и следобедните кърмения/изцеждания започва да намалява, най-малко е обикновено следобед и/или вечер и нощем отново се достига пика на пролактина. Много често бебетата в следобедните и вечерни часове сучат на по-кратки интервали от време или правят т.нар "кърмене накуп". Може да сучат непрекъснато или с кратки паузи и после си правят по-голяма почивка за сън. Би било чудесно, ако нощем (в интервалите на пика) имате поне 1-2 кърмения или изцеждания и имате поне 10-12 кърмения/изцеждания за денонощие.   bouquet

# 250
  • Sofia
Здравейте  Hug Аз ви чета обикновено докато кърмя, но нямам много време да пиша. Честито на месечинковците  newsm38
sun_smile стискам палчета за малчо.
Аз да ви се похваля, от вчера почнах да правя упражнения. В резултат имам адската мускулна треска.  ooooh! Иначе имаме и велоергометър вкъщи, но го използвам главно да си суша хавлията на него. Аз съм се убедила, че от диети нямам полза - отслабвам, но после си ги връщам килцата. Най-дълго съм била на диетата на Дюкан, бях отслабнала доста в интерес на истината, доста време след това продължих да си правя по един протеинов ден в седмицата. Обаче адски намразих пилешкото след това и до скоро (това са няколко години) бях спряла да го ям.
Иначе ние вкъщи гледаме да се храним здравословно, той мъжът ми дори е по-голям застъпник, както и на спорта (затова по едно време в края на бременността се изравнихме на килца, че аз дори и го надминах  Embarassed). От както родих, си се хранех доста добре, без никакви вредни и калорични неща, ама сега около празниците адски си наруших режима. Мисля че затова успях да сваля 12 кг, аз от болницата се върнах -5. Ама имам още 5-6, които според мен ще мога да ги махна само със спорт, а с него съм скарана. Пък и ако ми остане някакво време покрай бебка, честно казано предпочитам да си почина, но ще се опитам да се стегна.

Иначе и моята кукла вече прави малко по-големи паузи. За днес това беше от 12 до 17. През нощта си се буди задължително към 3-4, почва едно напъване, червенеене, пъшкане, рев... Бях спряла да и давам капки за коликите, но мисля пак да давам еспумизан. Направо всяко акане и пръцкане е голяма драма - напъва се, плаче, почти задължително и повръща, абе мъчи си се детето. Преди повече плачеше, ама не се пънеше чак така.

Щях още да пиша, но тя се буди... Лека вечер.

# 251
aniiiiiii, и нас като ни хванат коликите ставаме лилави като плачка, после се уморява и заспива, но и аз в началото много се шашках. И ние сме на Саб симплекс, ама не ни помага, даже не е акала вече четвърти ден, последно ще пробвам с този Колийф, днес спрях Саб-а.
Мами, аз дохранвам с Аптамил, педито ми беше препоръчала Нан, но малката не го пиеше въобще, после една приятелка ми каза че Аптамила най се доближавал до майчината кърма и аз го купих на своя глава, чудя се дали може от него да се е запекла, иначе си пръцка, мирише много Laughing, да видим утре какво ще стане.

# 252
ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ:   Здравейте, едната ми гърда пуска тройно повече от другата, през нощта ставам да се цедя по 2-3 пъти, ама само лявата, само тя е напрегната, от нея изкарвам минимум 60гр за 1-2 минути, а от дясната 30гр за 5 мин. Слагам малката първо на лявата да се напапка, после я местя на дясната и там да посуче малко, но явно е зор, защото дърпа дърпа и заспива, и след малко се събужда пак гладничка и давам пак от лявата, поне да се наяде детето и така преобладава лявата, а в един момент се притеснявам че ще остана само с нея.
Привет nadinkapl,
Гърдите се нагаждат към нуждите и би могла да опиташ да стимулираш повече дясната гърда, за сметка на лявата. Когато Мира се събуди, може да е подходящо да и предложиш първо дясната гърда, за да има стимул да суче, докато е още гладна, като можеш да използваш компресия на гърдата, за да наподобиш по-силния поток на млякото, което има при лявата гърда. Ето и клипче. Когато изсуче, колкото успее, можеш да и дадеш лявата, за да се донахрани. Ако предпочиташ да балансираш гърдите, би могла да доизцеждаш дясната веднага след кърмене, за да може често да се стимулира и да се подскаже на тялото ти да произвежда повече там. Колкото до лявата, ако в нея има много повече, отколкото реално се нуждае бебето, може да я облекчаваш само, когато се напрегне и колкото да я облекчиш.
bouquet

Аз имам един въпрос към ЛЛЛ : Не кърмя, защото кърмата ми намаля в болницата и съвсем спря като се прибрахме вкъщи. Снощи под душа реших да проверя има ли още кърма в гърдите ми и потекоха капчици. Съвсем слабо и малко са и се чудя какво мога да пия, за да я спра? Гърдите ми са меки, не са болезнени. Дали може да възникне проблем ако нищо не пия и сама ли ще си спре?
Привет nori4ka87,
Пълното спиране на кърмата обикновено е няколко месеца след пълното отбиване на детето. Нормално е при стисване дори и година по-късно да излизат капчици кърма. Това дава възможност на майките, които желаят да възстановят лактацията си частично или напълно. Ако гърдите са меки и не са болезнени, ако не усещаш напрежение по-скоро се смята, че не е нужно да предприемаш нищо допълнително.
   bouquet

# 253
Мами, аз дохранвам с Аптамил, педито ми беше препоръчала Нан, но малката не го пиеше въобще, после една приятелка ми каза че Аптамила най се доближавал до майчината кърма и аз го купих на своя глава, чудя се дали може от него да се е запекла, иначе си пръцка, мирише много Laughing, да видим утре какво ще стане.
Тъй като това има отношение към въпроса ти, удобно ли е да попитам колко често дохранваш, колко кърмения имате за денонощие и по колко добавка приема бебето и с какво?

# 254
Въпрос към ЛЛЛ: Моята дъщеря от както се е родила "виси" на мен почти целодневно, с една пауза от 2-3 часа през деня. През нощта е ОК, прави почти винаги една 4 часова и после пак си е през 2-3 часа, но суче 10-15 мин и продължава да спи. Да, но от 2 дни е ад - по 4-5 часа на мен, после започва реване и дърпа гърдата и се дере, започнах да дохранвам и не мога да повярвам, че изпива минимум 60 мл. Ето тази вечер, след като се събуди към 17 ч я сложих на гърдата и така до 21,30 някъде и започна да реве до засиняване и дърпа зърното и се мята назад - направих АМ и изпи 90 мл след което пак се размрънка и пак дадох гърда. Чак тогава заспа.  Може ли да ме посъветвате какво да правя, за да уреголираме нещата? Благодаря предварително!  bouquet

Марито, привет!
Чудесно е, че продължаваш да търсиш допълнителна информация за да удовлетвориш нуждите на бебето си. Hug

Възможно е бебето да преминава през някакъв скок в растежа – това обичайно се случва с описаното от теб поведение на бебето. Ако се откликва на нуждата му от сукане на по-кратки интервали от време и се приложи тъй нареченото „пинг-понг“ кърмене може и да се нормализират нещата до няколко дни.  В същността си „пинг-понг“ кърменето означава, че след като бебето е изсукало млякото в едната гърда /като междувременно може да приложиш и компресия на гърдата - ето нагледно как се прави това: http://www.youtube.com/watch?v=Wj9tLgYn-bA/, да му предложиш да суче от другата гърда. След като е изсукала млякото и във втората гърда, отново би могла да приложиш компресия на гърдата и ако бебето отново има нужда от още мляко да я върнеш на първата гърда, за да изсуче междувременно образувалото се мляко в нея. Отново би могла да направиш компресия и след това да предложиш пак втората гърда. Това редуване от една страна заявява на организма ти, че бебето се нуждае от допълнителни количества мляко, а от друга самото бебе може да изсуква млякото образуващо се в гърдите в самият процес на кърмене. По този начин бебето би изсукало всичкото налично мляко в гърдите и е напълно възможно да не е необходимо да се дава допълнителна добавка мляко. Тук е мястото да те попитам, ако е удобно, по колко пъти се дохранвате в денонощие и как предлагаш добавката?  Може да е подходящо да предлагаш допълнителните количаства мляко с пипета, или чашка. Много майки споделят, че до няколко дни организмът им откликва със завишени количества на кърма и бебета се успокояват и влизат в познатият ритъм.

За да съм максимално полезна с информация бих искала да те попитам дали освен добавката предлагаш вода на дъщеря си, или залъгалка? Понякога бебетата се объркват от сукането на залъгалка и може да е подходящо да не ѝ я предлагаш за известно време, докато премине този  период и бебето започне да суче от гърда пак с желание.

Възможно е в подобна ситуация да помогне спокойната обстановка и кърменето в притъмнено помещение, което би могло да успи бебето и то естествено да си суче. Може да опиташ също докато кърмиш да сложиш шарен шал, или гердан на врата си - така бебето би имало възможност да се заглежда в него и да забави дърпането си от гърдата.

Ще се радвам да споделиш как се случват нещата при вас и се надявам да съм ти била полезна. Peace

Общи условия

Активация на акаунт