Коледна звездичка грее, Октомврийче все повече се смее!

• 25 942
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте и от мен момичета, в този ужасно студен ден ние обаче бяхме на разходка за около 1-2 часа и направо замръзнахме...
Рали, страхотни неща, направо са прекрасни, и аз рисувах преди да завърша право, но не съм завършила такова образование, всички у нас обаче са художници  Grinning. Сега и каката учи приложни изкуства.
blasphemy, съчувствам ти и те разбирам напълно. Аз се изнесох от нас на 14 защото учех в друг град и винаги съм живяла самостоятелно, а после с мъжа ми. Сега ми се налага да живея с мама през зимата защото татко почина и вече втора зима я вземаме у нас. Има моменти, в които едвам издържам, защото някак не съм свикнала някой да ми влиза в пространството, да ми пипа кухнята и т.н. Ама няма начин опитвам се да свикна с това и дето казва Деси за си пускам някои неща покрай ушите... Но напълно подкрепям идеята, че трябва да сте самостоятелни с мъжа ти, просто премисли сега ли е момента или напролет.  Hug
Наде, мила и на теб съчувствам и те разбирам, не мога да давам съвети понеже не съм запозната с положението ти, но ако както казваш това е трайна практика и имаш къде да отидеш не се замисляй. Аз не знам защо винаги съм те възприемала като най-малката сред нас (да ми простят другите момичета), защото Наде–91 го разбирам като 91 набор и те възприемам като дете някак си. Просто каквато и агресия да усетиш към себе си и детето по-добре се измъквай навреме Hug

Да 91 съм набор   Mr. Green ами наистина това ще направя Simple Smile Моите близки знаят ,при майка ми няма как защото  живее  с новия си  мъж .... а  с него не се понасяме и съм решила при баща ми ,който живее в Карлово ( аз там съм родена ),той ще ни вземе.Благодаря ви за съветите Simple Smile   bouquet  bouquet  bouquet Hug

# 496
Въпрос към консултантите

Аз кърмя изцяло и без шишета. Не давам добавки, чай, вода и т.н. Също така никога не съм се цедила.

Моето дете - вече 6,5кг, на 2 месеца и половина яде на 2, 3 часа. Няколко пъти прави пауза от 5 часа. Съвсем в началото (първите 15 дни) сучеше първо от едната, после от другата. Сега редувам гърдите. На всяко ядене една. Той никога не стига до втората. Дори и да прилагам техники (по препоръка на педиатърката) като смяна на памперс между даването на едната и другата гърда, за да се поразбуди няма желание да суче от втората. Наддава добре.

Въпросът ми е:
Нормално ли е все още да не прави по-големи паузи? Правил е пауза от 5 часа само, когато сме били на разходка и 2,3 пъти като заспи в 20 часа (тоест до 1ч). Мога ли да му помогна да прави по-дълги паузи или да следвам сегашния му ритъм (на поискване, но той е като часовник на по 2 или 3 часа)?

Имам и въпрос за идните месеци.
Аз се връщам на работа на първи април. Бебо ще е на 5 месеца навършени. Искам да продължа да кърмя сутрин и вечер и ако иска през нощта. Евентуално обмислям вариант дали ще мога да го кърмя и на обяд, но ще е много сложно и не искам всички да се изнервим. Да се цедя на работното място ми изглежда безкрайно непрактично, неудобно и в конфликт с професионалните ми задължения и може да ми създаде проблем с работодателя. Обмислям кое е най-добро, кое е възможно...Моля ви да ми кажете как трябва да се подходи. Например четох, че на седмица може да се заменя по едно ядене, за да не е стрес...Тоест, ще са нужни няколко седмици, за да заменя дневните кърмения и трябва да започна март да се подготвя.

Кое е по-добре? Да се започне със захранване 4ти, 5ти месец или да давам АМ? Или да почна да се цедя сега и да складирам за момента, в който тръгна на работа?

Много ми е трудно. Не живея в България, нямам отпуск по майчинство като в България и дори 5 месеца да съм с детето е геройство тук. Моля да не бъда съдена...как трябва да се кърми до годинка и т.н. Искам най-доброто за детето си, но без излишен стрес за цялото семейство, защото и за бебето не е добре майка му е стресирана.

Благодаря предварително.

# 497
Аз не, че ще ти давам съвет, ама искам само да ти кажа, че не мисля, че е редно някой да те съди - било то оттук или някой друг. Според мен е прекрасно, че се опитваш да дадеш всичко от себе си в ситуацията, в която ще изпаднете с бебчо  Hug

Сигурно скоро ще почне сам с паузите. Кирил изведнъж от нищото започна да прави паузи по 7 часа нощем и може би беше някъде на вашата възраст точно. Макар че аз го кърмя от шише. Не знам дали това оказва влияние, но все ми се струва, че не би трябвало, защото има и кърмени бебета на гърда, които си правят вече паузата.

Последна редакция: вт, 08 яну 2013, 22:24 от blasphemy

# 498
Абе хора, влязох в темата на Августинките - ми то там за пюрета яко се говори в момента, за вода, за смяна на биберони - изобщо - крайно непознати за мен теми, а не е далеч другият месец.

По този повод към ЛЛЛ:

Има очевидно педиатри, които препоръчват активно пиенето на вода и чай. В крайна сметка необходимо ли е по някое време да започна да давам вода? Примерно от другия месец? Той Кирил хич не я иска. Кърмим се от шише, обаче водата не му е вкусна (то какво да й е вкусното - и аз не обичам вода Laughing)
Освен това, може би не е във вашата сфера, но знаете ли как да разбера, че трябва да сменя биберона? Аз ползвам на Др. Браун биберони и мисля, че са 0-3 месеца, ама мен ми изглежда, че детето засега си е добре с тях. Как ще разбера дали трябва да премина на следващ номер? Този въпрос е към всички, всъщност.

# 499
Аз не, че ще ти давам съвет, ама искам само да ти кажа, че не мисля, че е редно някой да те съди - било то оттук или някой друг. Според мен е прекрасно, че се опитваш да дадеш всичко от себе си в ситуацията, в която ще изпаднете с бебчо  Hug

Благодаря ти. Не знам дали някой би ме съдил. Може би е малко - гузен негонен бяга. Аз самата май се упреквам и няма да понеса ако и някой друг ме упрекне. Имам още два месеца и половина да свикна. Може да се окаже, че е по-лесно, отколкото си мисля.

# 500
dolce_vita, ако ми разрешиш и аз да се изкажа по твоя въпрос  Blush  На 5 месеца спокойно вече можеш да почнеш да си го захранваш бебето. Отделно от това, ако имаш възможност да събираш кърма от сега за момента, в който ще тръгнеш на работа, мисля, че ще е по-удачния вариант. Все пак майчиното мляко си е. А пък ако ти е трудно цеденето или нямаш толкова кърма, че чак и да отделяш, тогава ще му даваш вече АМ. Така си мисля аз и извинявай още веднъж, че се намесвам така.

А на мен това захранване ми се вижда още доста, доста далечна тема. Живот и здраве, ще го мисля началото на април. Дано да продължаваме да се кърмим все така до тогава.

# 501
Рали погледнах твоите неща наистина са много хубави  Peace

Моето хоби го поизоставих когато забременях. Ходех да танцувам народни танци към един клуб беше ми много кофти когато трябваше да спра към четвъртия месец в петия направихме свадба така ми се играеше ама ми беше позволено хорца от типа "македонска жалба" мацките от клуба тогава ми направиха поздрав като тропнаха едно петрунино. Сърцето играе краката потропват ....................ама все някоя баба ме дърпаше да съм седнела нали бях  в пети месец.
Сега вече съм решила да започна да ходя на репетиции че ми липсват и мацките от клуба. Пък и моите мъже все ще се оправят за един час.

# 502
dolce_vita, извинявай че и аз ще се намеся, но съм съгласна с blasphemy.Никой няма да те съди тук - не се притеснявай и ако можеш складирай отсега за по нататък, пък ако нямаш ще преминеш на АМ.Също така, ако искаш можеш да захраниш бебчо и при навършени 4 месеца.Казвам това с риск да ме упрекне някой, но както съм писала и в по - предни постове аз смятам да захраня бебчо скоро.Тази вечер присъстваше на нашата вечеря, защото не му се спеше и така примляскваше и сучеше на сухо, че ми дожаля чак.Даже днес взех тиква и утре ще я сваря на пара и ще направя пюренце с кърмичка.
Поли, и ти едни преживявания си имала!Аз също бих се издразнила на такова поведение, добре че момъка се е усетил и се е изнесъл овреме.Поне да си бяха чистили при престоя си там.
И да кажа за чая от сминдух:въобще не ми хареса вкуса му, така че едва ли ще продължа да го пия и по тази причина едва ли ще мога да дам адекватно мнение за лактогонния му ефект.

# 503
Здравейте, момичета:)

Наде, имаш подкрепата ни, бягай бързо и надалече от този  Hug

И аз се карам с моята майка, откакто се роди бебето, живее при мен, мъжа ми работи много и пътува, аз му помагам с каквото мога от вкъщи, затова майка ми е нужна да дундурка бебето. Тежко е. Няма ден в който да не сме се карали, а когато не се виждаме цари мир и спокойствие. Още малко ще сме така, надявам се и ще я пращам у тях си. Гледам да говоря с нея минимално и да си върша работата, така е най-добре..но няма да търпя да вика пред бебето Naughty иначе аз не си мълча на никой, дори и на нея, просто знам, че мога така да се скарам с нея, че да не си говорим с години, но не искам да го правя и си меря приказките, няма перфектни хора..

Малко весело и от мен.. Здравко го бях оставила на дивана с бибата и една голяма играчка дракон и той си мърмори Еееее, а аз махах тапецерията на столчето за кола, върху която повърна, по едно време настана тишина, поглеждам - хванал дракона с две ръце и отворил една голяма уста и си го тика в устата, а той дракона голям колкото него Laughing

# 504
Здравейте,
Днес ни сложиха втория Пентаксим и набързо сестрата реши да ни премери. На ръст не мсе пораснали, но 3 месеца подред по 5см са си достатъчни:)), на тегло за 21 дена сме качили 400гр:))браво на малкото мъжле с тези темпове ще го докара до 500гр за месец, което е нормално за вече.
Аз се помайтапих с доктора,че още го държи от Нова година, а и то толкова празници.Олекнала му е ръката и днес като би ваксината, Лъчи не разбра какво стана и изобщо не е плакал:))За моя радост нмаме и кой знае какви реакции, както предния път(зачерви му се много яко крачето- 1см под убождането и 4см над убождането:(и голям рев тогава), а днес малко проплакваше, но след ваксината голям сън му удари.
Отделно , като гледах какво слънце е навън и си викам излизаме без значение колко е студено.И си направихме една страхотна разходка 1-2 часа в паркчето ни:))и като се прибрахме се нахранихме и малчо продължи да спинка.
Наде, аз също като останалите мами те подкрепм да бягаш надалеч.Не обичам пияни мъже и тези които всекидневно са "почерпени".А за отношението към собственото му дете....Sad
dolce_vita никой няма да те упреква. Ти си кърмиш детенце и имаш желани, но обстоятелствата са такива,че трябва да работиш.Отделно на 5 месеца можеш да захранваш и да заместваш хранения.Не се упреквай и ти сама себе си. Simple Smile) Hug
Хоби- кулинарствам.Най-много се кефя да правя торти и други сладки изкушения.Даже за първия РД на каката сама и направих тортата с животинки и цветчета и украса от захарно тесто:))Хайде да не се хваля толкова:))Наскоро се зарибих и с плетене-плета си от миналата година една шапка до края на 2013 ще я оплета;)
Лека от мен и до скоро:))

# 505
  • USA
Здравейте момичета, и за много години! Simple Smile Отдавна не съм влизала, защото баткото беше във ваканция Simple Smile.

Ема расте добре и дебелее Simple Smile. Спи през цялата нощ, а през деня само в движение. Акнето и премина в атопичен дерматит и сега с това се борим, но като цяло добре се справяме.

Долче вита, никой не може да те съди, затова не се съди и ти.  Simple Smile Ти знаеш какво е най-добро за семейството ти. Познавам много майки, които тръгнаха на работа след 6 седмици и това не ги прави по-лоши майки. Аз се върнах на работа, като синът ми беше на 4.5 месеца. Помпах от работата, защото имах условия за това и той изкара на кърма до 10м с добавка на АМ. Започнах да захранвам след 5тия месец.
По принцип, можеш да започнеш да захранваш от 4 месец. Имай предвид, че за захранването е важно да е бавно. По-добре да е на АМ, отколкото скорострелно захранване. Ако можеш, помпай сега за да събереш повече кърма, но може и само на АМ да е през деня. АМ да даваш не е такава драма  Laughing. Важно е да свикнеш детето да яде от шише и да редува гърда с шише. Сигурна съм, че ще намерите оптималната формула за вас. Къде живееш?

# 506
Добро утро, как сте.От няколко дена почнах да правя гимнастика и се чувствам все по-добре ,да в питам стоят ли ви коремчетата още ,моето не иска да се прибере. 
Долче вита, аз също ще се връщам на работа и мисля да почна с захранване към 3 месец ама постепенно да може да свикне.Нямам голямо количество кърма за да мога да складирам , а АМ неще да пие независимо каква е марка,така че не се упреквай.
Наде, всеки сам решава съдбата си, моя мъж не пие, но е голям нервак, но си има и положителните си страни. Трябва да си силна независимо какво решени взимаш подкрепям те напълно  не бих го търпяла всеки ден да ми пие.
Аз живея на село ,близкия град е на 10  км.Родителите ми живеят там за времето от както съм родила майка ми е дошла само 1 път  и то пихме кафе , съвет ми дава само ако и поискам,  не ми се меси в отглеждането единствено е против личната лекарка на детето аз да се оплача звънях и да сега 3 пъти за консултация и все ми отказва имало време.
Да ви питам как ще ми се отрази върху кърмата, ако ям само плодове и ядки за 10 дена.

# 507
Добро утро!
roxy_ ние същия номер правим.Имаме си оранжев дракон,голям колкото нас и все опитваме откъм носа да го налапаме.Дракона ни го подари една приятелка,че нали сме родени в годината на дракона и голяма игра и борба имаме с него.Аз забелязвам,че все обича големи работи да лапа или все да е потрудния начин.Гризалката му я давам хоризонтално и я хваща с 2-те ръце, но в устата си я обръща вертикално зяпа ли зяпа Grinning
За хобитата:аз обичам да плета и да шия гоблени,ама сега въобще не ми стига времето за тях.

# 508
Въпрос към консултантите

Аз кърмя изцяло и без шишета. Не давам добавки, чай, вода и т.н. Също така никога не съм се цедила.

Моето дете - вече 6,5кг, на 2 месеца и половина яде на 2, 3 часа. Няколко пъти прави пауза от 5 часа. Съвсем в началото (първите 15 дни) сучеше първо от едната, после от другата. Сега редувам гърдите. На всяко ядене една. Той никога не стига до втората. Дори и да прилагам техники (по препоръка на педиатърката) като смяна на памперс между даването на едната и другата гърда, за да се поразбуди няма желание да суче от втората. Наддава добре.

Въпросът ми е:
Нормално ли е все още да не прави по-големи паузи? Правил е пауза от 5 часа само, когато сме били на разходка и 2,3 пъти като заспи в 20 часа (тоест до 1ч). Мога ли да му помогна да прави по-дълги паузи или да следвам сегашния му ритъм (на поискване, но той е като часовник на по 2 или 3 часа)?

Имам и въпрос за идните месеци.
Аз се връщам на работа на първи април. Бебо ще е на 5 месеца навършени. Искам да продължа да кърмя сутрин и вечер и ако иска през нощта. Евентуално обмислям вариант дали ще мога да го кърмя и на обяд, но ще е много сложно и не искам всички да се изнервим. Да се цедя на работното място ми изглежда безкрайно непрактично, неудобно и в конфликт с професионалните ми задължения и може да ми създаде проблем с работодателя. Обмислям кое е най-добро, кое е възможно...Моля ви да ми кажете как трябва да се подходи. Например четох, че на седмица може да се заменя по едно ядене, за да не е стрес...Тоест, ще са нужни няколко седмици, за да заменя дневните кърмения и трябва да започна март да се подготвя.

Кое е по-добре? Да се започне със захранване 4ти, 5ти месец или да давам АМ? Или да почна да се цедя сега и да складирам за момента, в който тръгна на работа?

Много ми е трудно. Не живея в България, нямам отпуск по майчинство като в България и дори 5 месеца да съм с детето е геройство тук. Моля да не бъда съдена...как трябва да се кърми до годинка и т.н. Искам най-доброто за детето си, но без излишен стрес за цялото семейство, защото и за бебето не е добре майка му е стресирана.

Благодаря предварително.

dolce_vita, това, което описваш, е съвсем обичайно за изключително кърмено бебе на 2-3 месеца (сукане през 2-3 часа, с 1-2 по-големи, около 5-часови паузи). Случва се, когато растат, бебетата плавно да увеличават паузите между кърменията, да си изграждат свой ритъм (който, разбира се, може да търпи промени и в двете посоки – например отново да зачестяват суканията при зъбоникнене или някакъв друг дискомфорт). Това, което при някои майки е имало известен ефект, е да предлагат и втората гърда при едно кърмене, след като добре е изпразнена първата (разбирам, че Филип не стига до нея – но пък не пречи да опитваш отново и това от време на време – често се случва, ако нещо не е „действало” преди, в някакъв настоящ или бъдещ момент да проработи). Прилагането на компресия също би могло да е удачна идея (бебето да успява да изсуче повече мляко, от цялата гама, която гърдата предлага и да се засити по-добре). Някои майки опитват плавно да увеличават паузите, съвсем постепенно и гъвкаво, като се водят по реакцията на бебето и откликват на нуждите му. Но споменатите идеи са съвсем индивидуални и би могло да няма при някои никакво влияние. Ако бебето се засища с това, което изсуква, наддава адекватно и когато има нужда от следващата си „порция” мляко, си показва самó, че я иска, много майки избират да му се доверят и да следват неговия ритъм.

Разбирам, че ти предстои завръщане на работа след няколко месеца. Както и да се развият нещата, не е необходимо да даваш обяснения на някого и никой няма право да те съди – ти си майката на Филип, само ти познаваш най-добре своето дете, себе си, семейството си и ситуацията, в която сте поставени, затова и само ти имаш правото да прецениш как да постъпиш. Hug Не бива да се измъчваш или да се разстройваш, ако срещнеш някакво неодобрение; важното е да се чувстваш комфортно, да си спокойна и уверена, да подходиш с много любов, много гушкане и положителни емоции и да се наслаждаваш на майчинството и на многото хубави моменти, които ви предстоят. Heart Eyes

Има доста държави, в които майчинството е съвсем кратко, но много майки са продължили да кърмят месеци, дори и години, след като са се върнали на работа и успешно да съвместяват работа и кърмене. Пожелавам и при вас да се получат нещата и да се напаснете в удачен и за двама ви ритъм.
Виждам, че обмисляш няколко варианта как да постъпиш. На около 6 месеца, когато бебето започне да проявява повечето признаци за готовност, може да започне и захранване, като се препоръчва до около годинка да няма заместено млечно хранене – все още основната храна на бебето е кърмата (която му осигурява около 75% от дневния калориен прием), а твърдите храни имат по-скоро допълваща роля – за запознаване с вкус, консистенция и пр., не толкова „за наяждане”.

Чудесно е, че от сега обмисляш как да продължиш да осигуряваш на своето бебе най-оптималната за него храна, когато не сте заедно. Има повече от два месеца, през които бихте могли да се подготвите за тръгването ти на работа и това да се случи сравнително плавно и щадящо и за давама ви, доколкото и ситуацията го позволява. Вариант, който и ти самата споменаваш, а също и dion ти предложи, е да започнеш от сега да изцеждаш кърма, за да натрупаш някакви запаси, когато започнеш работа. Ако мислиш, че това е приложимо при вас, ще опитам да ти дам насоки как би могла да се изцеждаш по-ефективно, как да съхраняваш кърмата и т.н. През времето, което ти остава да си все още у дома, би могла да изцедиш кърма, която да дават на Филип, докато ти си на работа и така да не се притесняваш с какво ще го хранят.
Доста майки, които се връщат по-рано на работа, продължават да кърмят през времето, когато са със своето бебе, и да се изцеждат, когато са разделени. Има ли вариант да започнеш с по-късо работно време, за да имате възможност по-плавно да се настроите? Дали ще е възможно да се прибираш в почивката, за да кърмиш Филип; или да го водят при теб (на работа, или близко удобно място, за да го кърмиш)? Разбирам, че според теб по-скоро не е удачно да се изцеждаш на работа и се притесняваш и от проблеми с работодателя. Би ли споделила – какво точно те притеснява (работна среда, колеги, отношение; липса на условия за изцеждане или за съхранение на кърмата; лично неодобрително отношение от работодателя или друго – дали си обсъждала с него какво те вълнува, имало ли е кърмещи майки сред колегите ти и т.н.) – понякога, когато се обсъдят нещата, може да се разгледа и друга гледна точна и да се намерят удачни варианти за справяне (извини ме, че те питам така директно и толкова много неща Blush, но ако познавам по-добре ситуацията, мога да съм по-полезна с информация и идеи - ако те притеснява обсъждането на тези неща и ще се чувстваш по-комфортно, би могла да ми пишеш на ЛС Peace). Ако обмислиш нещата и прецениш, че може да опиташ да се изцеждаш и на работа, без това да ти причинява негативи, би могла предварително да го обсъдиш с работодателя/колегите си. Все повече майки продължават д кърмят и да се изцеждат, след като започнат работа и доста от тях споделят, че за тях е било по-стресиращо как да обяснят на работодателя и/или колегите си, а всъщност са срещнали разбиране и одобрение и самите неща са се получили съвсем благоприятно.
В държавата, в което живееш, има ли ЛЛЛ или друга организация, подкрепяща кърменето? Ако да – би могла да се свържеш с тях, за да ти дадат информация и насоки, които да са съобразени и със законодателството - дали то предвижда някакви облекчения за работещи майки, които кърмят (например, в България има специални клаузи в Кодекса на труда за кърмещите майки – ако някой проявява интерес, мога да ги цитирам в друг, отделен пост). Изключително полезно може да е да се почерпи опит от „първа ръка” – от майки, които са преминала през същото - ако ползваш английски, мога да ти изпратя няколко истории, споделени от майки в същата ситуация, които дават много удачни идеи, помогнали им на практика да се справят и да съвместят работа и кърмене (ако има и прокърмаческа организация при вас, би могла да се свържеш с тях – да отидеш на евентуална тяхна среща, да те запознаят виртуално или лично с майки, преминали през тази ситуация и т.н.).

Надявам се, че нещата ще се подредят по най-удачния вариант за теб, за Филип, за цялото ви семейство. Това, което си написала, е много важно – да не е стресиращо, а да е възможно най-плавно и щадящо за всички ви. Понякога обстоятелствата не са такива, каквито ни се иска, но бихме могли да опитаме максимално да си пригодим към това, което искаме, да работят в синхрон с нашите желания, а с ясни идеи, постоянство, търпение, желание и разбиране, може да се постигне много. Ще се радвам да пишеш (тук или на ЛС) – насреща сме, ще се радваме да бъдем полезни, с каквото можем! Hug

# 509
Здравейте момичета и от мен  Grinning
За много години и да се радваме на нашите малки мъници сладки  Grinning Grinning Grinning.
Нямах време да ви изчета но ще се върна,бях споменала за малката Ани,да не би да се уплашила,защото много плачкаше и наистина беше така,изплашила се е от едно плюшено кученце което пее и си мърда главата,от както го махнах е добре,но миналата седмица в неделя имахме гости имай я урочасаха пак 2 дена нон стоп рев,сега вече е добре  с обилно премиване на личицето със светена водичка.
Та миналата седмица бяхме на консултация и вече сме 5,860 и 60 см.Педито ми каза вече да и давам сок,а от другия месец пюре,но аз мисля че е рано все още,замислила съм си другия месц вече да и дам сок/но може и да го прескоча/ и на 5 месеца вече да и дам и пюренце.Чувала съм че децата които са на АМ е по хубаво да се захранват по раничко,дали е така наистина не съм сигурна.Хайде да ставам,че се разкиска,надявам се тези дни да се вклювам по чето Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт