Прекратяване на трудов договор и права на бременната жена и майката

• 38 749
  • 206
  •   1
Отговори
# 165
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!
Искам да помоля за съвет, понеже не намерих в казусите случай като моя.
Преди 2 месеца ме съкратиха заедно с целия отдел на фирмата в която работех през последните 14 години. Съкратиха ни по чл. 328, ал.1, т.2, и аз се записах в БТ и в НОЙ. Като за моите 14 г. трудов стаж имам право на 9 м. обезщетения, но аз си намерих работа и започнах на новото място на 10-тия ден след регистрацията ми. Договора който подписах е 6 м. изпитателен трудов договор. Но аз забременях и сега съм в 4 седмица. В този случай когато работодателя разбере и прекрати трудовия договор, месеците които са ми останали в БТ, каква роля ще изиграят в определянето на майчинството през първата година? И въобще ще ми бъде ли от полза?

Щом работодателят разбере може и да не те съкрати  Peace
Ако обаче се случи, може да се върнеш на БТ и да вземеш останалите месеци.Ако обаче не се водиш на трудов д-р няма да получаваш майчинство 2 години.
По принцип месеците на БТ се включват в изчисляването на обезщетението на база МРЗ, без значение каква сума си получавала.

# 166
Благодаря, за бързия отговор!
Ако правилно разбирам при условие, че не съм на трудов договор, майчинството ще ми е за една година, като само последните месеци в които съм на ТБ се водят на МРЗ.

# 167
Благодаря, за бързия отговор!
Ако правилно разбирам при условие, че не съм на трудов договор, майчинството ще ми е за една година, като само последните месеци в които съм на ТБ се водят на МРЗ.

Ако не си на трудов договор, имаш право на социално майчинство за 1 година по 100лв, ако отговаряш на критерия за доход - под 350лв на член от семейството.

# 168
Здравейте,
нямам възможност да изчета всичко от старата тема, затова ще задам въптоса си накратко тук - имам дете на 1г и 11м, посещава ясла, информирала съм работодателя си още преди 4 месеца, че се връщам на работа. Попълнила съм си документи за промяна на обстоятелствата, използвах голяма част от натрупалата се платена отпуска. На 17.11 се върнах на работа и ми бе съобщено, че ще се занимавам с друго нещо пак в същия отдел, защото момичето, което е на моето място се справя добре, навлязла е в работата и да не я местят, съгласих се. След 2 дни ми съобщиха, че ще се прави друга реорганизация в отдела и т.к. за мен няма място, могат да ме премесят в склада, първоначално отказах, но шефката отново ми бясни че нямало как да съм в същия си отдел, ако искам да опитам в склада и същевременно да си търся друга работа... От личен състав ме посъветваха да си пусна останала отпуска и после да си пускам болнични с цел да протакам във времето - защото нищо не се знае, в тази фирма има голямо текучество на персонала, може нещо друго да измислят...
Въпроса ми е - дали просто да не отида в инспекцията по труда или да се запозная подробно с правата си, тк. честно казано всичко това ми дойде наистина "като гръм от ясно небе"...

# 169
Върви. Аз ходих неофициално и много ми помогнаха с информация. По закон работодателят ти е длъжен да те върне на същата позиция. няма право да те мести освен ако ти не си съгласна. Друг трик който прилагат е да те изместят на друга позиция и да преподпишеш нов договор понеже нали разбираш старият ти договор става неактуален и бла бла. Грешка! Преподпише ли се договор и започва да тече 6 месеца изпитателен срок, през който могат да те махнат без предизвестие. Не могат да те освободят или уволнят понеже майките на деца до 3г са защитени от закона. Ако все пак го направят то имаш пълното право да ги съдиш и ще те възстановят на работа като ще им се наложи да ти изплатят всичките заплати през периода, когато не си била на работа, а сте се съдили. Покрай моите бременности и работата ми четох и питах много. Подготвих се за всякакви варианти и реално благодарение на това не успяха да ме "разкарат" когато след първото майчинство излязох в болничен бременна.

# 170
Здравейте,
Днес ми съобщиха, че от работа ще ме съкратят по чл.331, защото офиса където работех го закриха. По този член ми се полагат минимум четири брутни заплати, който заявиха, че няма да ми бъдат изплатени! Sad Може ли някой да ми каже колко време имам право на борса и какъв процент от заплатата ще получавам там?

# 171
Здравейте,
Днес ми съобщиха, че от работа ще ме съкратят по чл.331, защото офиса където работех го закриха. По този член ми се полагат минимум четири брутни заплати, който заявиха, че няма да ми бъдат изплатени! Sad Може ли някой да ми каже колко време имам право на борса и какъв процент от заплатата ще получавам там?

Брех, че нагли...Имаш право на обезщетение спрямо общия ти осигурителен стаж, в размер на 60% от дохода спрямо предходните 24 месеца.
Имай предвид, че са длъжни да ти платят 4-те заплати обезщетение, ако ли не, се оплачи в Инспекцията по труда.Не подписвай нищо, на което има сума или че са ти платили нещо.
И още нещо в тази връзка - ако не ти платят парите, се счита, че договорът ти не е прекратен:

Кодекс на труда:
   Чл. 331. (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., нов, бр. 25 от 2001 г.) (1) Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието.

(2) Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението.

(3) Ако обезщетението по ал. 2 не бъде платено в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор, основанието за неговото прекратяване се смята за отпаднало.

# 172
Много благодаря! Да, доста са нагли! Simple Smile

# 173
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте имам няколко въпроса, които зададох в темата ''Майчинството - счетоводно", не ми отговориха, затова ще ги задам и тук.
 Детето ми е на 5 месеца , а от 26.11.2014г. ми е прекратен трудовия договор поради изтичане на срока, за който беше сключен.  Бившия ми работодател все още не е подал декларация в НОИ, за да получавам майчинство.
 Въпроса ми е следния - трябваше ли да се регистрирам в БТ като безработна и ако Да - каква ми е загубата и какво мога да направя сега почти 2 месеца по - късно?
В случай, че бившия ми работодател отказва да предвижи документите ми за майчинство, може ли да почна работа при друг работодател, който по - късно да ме пусне в отпуск за отглеждане на дете. Ако започна сега работа губя ли парите, които е трябвало да взема през ноември и декември като майчинство!
През декември внесох дължимата сума за  здравни осигуровки, за периода в който съм без работодател, как мога да проверя дали е отчетен този факт в системата на НАП ?

# 174
  • В полите на Пирин планина
Здравейте имам няколко въпроса, които зададох в темата ''Майчинството - счетоводно", не ми отговориха, затова ще ги задам и тук.
 Детето ми е на 5 месеца , а от 26.11.2014г. ми е прекратен трудовия договор поради изтичане на срока, за който беше сключен.  Бившия ми работодател все още не е подал декларация в НОИ, за да получавам майчинство. - пусни една жалба до НОИ
 Въпроса ми е следния - трябваше ли да се регистрирам в БТ като безработна и ако Да - каква ми е загубата и какво мога да направя сега почти 2 месеца по - късно? - мисля, че би могла да се регистрираш, но обезщетение за безработица няма как да получаваш, защото имаш право на обезщетение за периода от 136-я до 410 дни
В случай, че бившия ми работодател отказва - не може да откаже - няма такова право да предвижи документите ми за майчинство, може ли да почна работа при друг работодател, който по - късно да ме пусне в отпуск за отглеждане на дете - за отпускът за гледане на дете след изтичане на 410 дни до навършване на 2 години задължително трябва да си осигурена, за да вземаш обезщетение . Ако започна сега работа губя ли парите, които е трябвало да взема през ноември и декември като майчинство! - не, давността е 3 години
През декември внесох дължимата сума за  здравни осигуровки, за периода в който съм без работодател, как мога да проверя дали е отчетен този факт в системата на НАП  - извади си ПИК код за НАП?

# 175
  • Plovdiv, Bulgaria
Lady Brinne благодаря за изчерпателния отговор. Не разбрах само какво означава " за отпускът за гледане на дете след изтичане на 410 дни до навършване на 2 години задължително трябва да си осигурена, за да вземаш обезщетение ". Мислех че ако сключа трудов договор  новият ми работодател  ще може да ми разреши да ползвам остатъка от полагащите се две години майчинство. Реално имам 8 години трудов стаж без прекъсване като изключим сегашната ситуация.

# 176
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne благодаря за изчерпателния отговор. Не разбрах само какво означава " за отпускът за гледане на дете след изтичане на 410 дни до навършване на 2 години задължително трябва да си осигурена, за да вземаш обезщетение ". Мислех че ако сключа трудов договор  новият ми работодател  ще може да ми разреши да ползвам остатъка от полагащите се две години майчинство. Реално имам 8 години трудов стаж без прекъсване като изключим сегашната ситуация.

Точно това означава. Написах го в контекста на факта, че обезщетението до изтичане на 410 дни се получава дори и да се прекрати трудовия договор. Но същото не важи за обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст.

# 177
  • Plovdiv, Bulgaria
Още веднъж благодаря за отговорите!

# 178
Здравейте, в момента съм по майчинство, като то изтича април месец и същевременно съм бременна в 5 месец. Назначена съм на временен трудов договор до 30 юни 2015г. Подшушнаха ми, че готвят съкращения и ще съкратят и мен, могат ли да го направят преди да ми е изтекъл договора и имам ли право на някакво обезщетение?

# 179
Здравейте, в момента съм по майчинство, като то изтича април месец и същевременно съм бременна в 5 месец. Назначена съм на временен трудов договор до 30 юни 2015г. Подшушнаха ми, че готвят съкращения и ще съкратят и мен, могат ли да го направят преди да ми е изтекъл договора и имам ли право на някакво обезщетение?

Отговорих ти в другата тема...

Общи условия

Активация на акаунт