Бъдещи първокласници в Русе

• 58 409
  • 420
  •   1
Отговори
# 375
Да побутна и аз темата. Мая, разбира се, че може и в повече да кандидатствате, иначе е абсурдно. Днес гледам, че вече са излезли критериите за някой училища и датите за подаване, записване и т.н., но не за всички. Разгледах за обща култура и да сравня, макар, че конкретно за това у-ще, което ме интересува още няма инфо.

# 376
  • Русе
Да и за нашето казаха след 2 март ще обявят всичко,иначе чух че ще приемат 3 паралелки.

# 377
  • Русе
От достоверен източник: за "Отец Паисий" - тази година ще приемат 3 първи класа, но за паралелка и 1/2 местата са запълнени само от братчета и сестрички. Останалите ще приемат само от най-близките околни улици.

# 378
  • Русе
А останалите места ще се заемат от двете им предучилищни групи.

# 379
Дъщеря ми е първокласничка,колебая се между две училища, Дойче шуле и Отец Паисий -Дайте съвет?

# 380
  • Русе
което е по-близо.

# 381
Привет на всички!
И на мен както на повечето пишещи в темата ми предстои да избера училище за първокласника.
По район съм към Иван Вазов ,но нямам никаква информация за госпожите ,които тази година ще приемат 1-ви клас.

Моля ако някой може да даде отзиви за госпожите да сподели.Аз също съм на мнение ,че най-важното е избора на учителката.

# 382
  • Русе
Реших да споделя нашите впечатления от т.нар. "отворени врати" в училищата, които посетихме. Надявам се, че може да ви е полезно.

Първо искам да поясня, че аз съм учила до 7-ми клас в СОУ за европейски езици(СОУЕЕ), и много си го харесвах, и затова исках и Ани да учи там. И изобщо не съм имала колебания дали да я запиша на друго място.

Ани сега е в 4-ти клас с руски език и учителките, които наесен ще поемат първолачетата са от нейния випуск. Учителката й по руски е чудесна и като преподавател, и като човек. Но за съжаление класната не е добра педагожка – изглежда мила и добра, такива бяха и моите първи впечатления, но просто тази професия не е за нея. Тя не влага „душа и сърце“, както се казва. И поне в моето дете не успя да създаде желание да учи. Тя ходи на училище единствено заради приятелите си, ученето не й харесва. Класната също…(90% от другите родители споделят същото мнение)

В другите паралелки имам познати, които също не можаха да ми препоръчат своята класна, с изключение на г-жа Веселка Петрова (1б кл. с англ.ез.), която се оказа, че е най-будна и активна в класа си и децата са щастливи.

Вчера, на „отворените врати“ в СОУЕЕ, беше пълен хаос. Никаква организация. Останах много разочарована. А Ели каза: Не ми харесва на кака училището, искам в първото, където ходихме.

А първото, в което ходихме(на 31.03), въпреки големите ми колебания и нежеланието, е ОУ Братя Миладинови(БМ). Още от моето детство съм останала с негативно мнение за това училище. Но за моя голяма изненада, това което видях, страхотно ми хареса. А за Ели да не говорим. Тя беше във възторг.

Организацията на отворените врати беше много добра. Представиха ни всички преподаватели. Показаха ни класните стаи, разведоха ни из цялото училище. Имат чудесна база – стаите са много цветни и весели, като има и стаи за игра и отдих, за да не е стресиращо преминаването от детската градина към училището. (качвам снимки)

Много мои познати се опитват да ме разубеждават, понеже имало много циганчета там. Но имам и познати, които живеят до БМ и казват, че не е така. Дъщерята на колежка на майка ми преди седмица-две е била там на практика и е останала с много добри впечатления и също е потвърдила, че няма циганчета.

Друг плюс е, че имат целодневно обучение до 7-ми клас, като занималнята е по класове, децата не се делят. В занималнята се пишат всички домашни и се учат уроците. Което беше потвърдено и от други мои познати.

Което пък не може да се каже за СОУЕЕ. В занималнята приемат по 5 деца от клас и аз за 4 години не съм чула някое дете да се е прибрало изцяло подготвено за следващия ден. В къщи винаги дописват домашни.

Съветвам ви, каквото и да решите, да потърсите мнения за учителите, които ще учат детето ви. Тяхната роля е изключително важна. Да отидете на място и да разгледате училището, което сте избрали.

Стана доста дълго, но дано да съм помогнала в избора ви.

(Очакваме и в СОУ Възраждане да обявят дата за отворени врати.)

# 383
# 384
mimet0,Благодаря .Много сте права наистина ,че е по-важно учителката да е добър педагог и да успее да запали желание за учене в децата.Именно и аз това търся ,макар че доколкото разбрах ако ни приемат в Иван Вазов  нямам е право да избирам преподавател.Останалите училища в района на Възраждане са ми вече доста далеко и затова избора ми е Иван Вазов .
Дано се включат и други майчета с информация,която може да е полезна .

# 385
Здравейте, момичета. Съвсем нова съм тук, макар да чета темата от известно време, защото на есен и ние имаме първокласничка. Събирам информация откъдето мога за училища и учители. Дилемата при нас е дали "Любен Каравелов" защото е близо до дома или Европейски, защото е близо до работата.  newsm78.
И аз да уточня, че съм учила в Европейски до 12 клас и познавам доста от учителите. И аз бях на отворените врати, но не ми се стори да има някакъв хаос. Понеже за Европейски не покриваме критериите, не ни остава нищо друго освен да изберем език различен от английски. Бяхме се спрели на руския. Познавам учителката по руски и потвърждавам, че е добър учител и човек. За класната имам инфо от колежката си, и двете и деца са учили при нея и ми говори само хубави неща. И от други места чух добри отзиви. Но мнението на mimet0 ме стъписа. Може би колкото хора, толкова и мнения.
За учителките от "Любен Каравелов" също чух противоречиви мнения. Има и доволни и недоволни. И тук по критериите можем да наберем само 5 точки, което е крайно недостатъчно. Друго почти не знам за това училище. И тук базата е добра и имат занимални.
Може би някое майче има какво повече да сподели относно покриването критериите за прием. bouquet
Mimet0, доколкото разбрах от поста ти, детето ти са го приели в Европейски след официалния прием. Как става това?
Докато подадем документи, излезе класиране и се запишем, ще пада не само мислене, но и голям стрес.  Simple Smile

# 386
Въпрос: Ако искам да попадна в определено училище, подавам документи там. Но за всеки случай подавам и в друго училище.
Вероятно няма да ме огрее първото желано у-ще/голям наплив там/ и изчаквам второ, трето класиране..
Какво правя. Да записвам ли детето във второто училище? После ако излязат свободни места в първото имам ли право да го отпиша от второто?

# 387
  • Русе
Mimet0, доколкото разбрах от поста ти, детето ти са го приели в Европейски след официалния прием. Как става това?
Докато подадем документи, излезе класиране и се запишем, ще пада не само мислене, но и голям стрес.  Simple Smile

Бяхме изпуснали срока за подаване на документи, но класирането не беше излязло. Но аз по адрес съм наблизо, а и имаме предимство за руския, понеже свекърва ми е рускиня, мъжът ми също има руско гражданство и с малко помощ от приятел, я приеха Simple Smile
Сега пак може да се възползваме от тези предимства + че имаме и кака там, но вече не съм сигурна дали искам и Ели да учи там  Crazy

# 388
# 389
Кой и защо е измислил подготвителните групи към училището да са с предимство се питам???
Така са дискредитирани родителите, които работят по цял ден.

Общи условия

Активация на акаунт