Бъдещи първокласници в Русе

• 58 407
  • 420
  •   1
Отговори
# 45
  • Русе
отиди до училището и питай кои учители ще поемат първи клас. После ги пусни на търсачка в нет-а или дай имената тук - все ще има някой който ги познава. и най-важното - подай документи и в двете. като излезе класирането ще видиш при кого е (ако няма опция да си избереш учител)  Детето ти има ли заложби за музикалното(в смисъл свири, пее, танцува) - защо го насочваш натам?

# 46
Вече година и половина тренира художествена гимнастика, спортни танци започна преди 6 месеца и иска да ходи на балет.
Така ще направя, ще отида направо в училищата да питам.
За Ботев разбрах за две госпожи - Русева и Колева, които ще поемат първолаци. Освен това, в четвъртъците, от 10 до 12, директора на Ботев ще приема родители за разяснителна информация.

# 47
chibi, не знаех, че адашчето ни е в Дойчето  Hug
Там е.  Heart Eyes  Hug

# 48
  • Русе
   Чиби, винаги си много отзивчива и помагаш със всякаква информация, затова се обръщам към теб - може ли да разкажеш каква е организацията за малките ученици в Дойче шуле? Часовете и занималнята в една стая ли са, къде и как обядват? Всичко каквото се сетиш ще бъде от голяма полза, предполагам не само за мен.
  Аз не съм правила проучване на учителите, не знам дори дали имаме право на избор.

# 49
Здравейте майки на бъдещи първокласници! От скоро следя темата. Мога да споделя за музикалното училище, тъй като посещаваме школа по китара и поразпитах. Преди 3 години са започнали да приемат и първокласници. Учителите които преподават в началните класове са от училище "Л.Каравелов" и от "Отец Паисий". Първа смяна със занималня до 16,30. Два пъти седмично свирят и веднъж солфеж. Тези занимания са след като приключат общообразувателните. Учителя си поема детето и го връща в занималнята /класовете от 1-4 са на първия етаж/. Предлагат кетъринг с три хранения в столова на училището. Класовете са малки определено под 20 деца, а и стаите могат да поберат толкова.
За нивото на В.Левски немога да кажа нищо, но учителите по танци в детската градина са същите, които водят паралелките с танци и хореография. Там бяхме на открит урок и се впечатлих, че имат хубава зала за репетиции с паркет, огледала и хубаво озвучена.
Ще следя за отзиви от училища, където се изучава немски език, т.е. дойче шуле и европеските езици.

# 50
Здравейте.Нека да споделя моят опит с училищата в Русе.Синът ми учи от 1 до 3 клас в Ботев.Беше в класа на учителка за която това беше първи випуск.Това в началото ме стресира,но после реших че може да е по амбициозна и да се справи добре.За съжаление в класа имаше 3 деца с лоша дисциплина,които отнемаха голяма част от времето на класната за преподаване,а моето дете се връщаше изнервено и неспокойно у дома.Редовно имахме проблеми с нежелание да учи и въпреки всичко имаше един от най-добрите успехи и дисциплина в класа.Дойде време да запишем дъщеря ни в 1 клас.Вече познавайки що годе преподавателите в училище в молбата за прием посочих конкретно име на госпожа, която бях проучила и избрала за моето дете.Не знам поради каква причина дъщеря ни беше 4 последна резерва за желаната паралелка.Бях много ядосана и обидена, можех да използвам връзки, но реших че е крайно време да спрем с шуробаджанащината.
Подадох молба за двете си деца в Дойче шуле и там ги приеха.И двете деца случайно попаднаха в класовете на добри преподаватели.На синът ми в момента му е малко по-трудно защото трябва да догонва със знания по немски съучениците си,но преподавателите са доста разбрани и той малко по малко напредва.Успехът му е същият като в Ботев, даже малко нагоре, попадна в добра среда, ходи с желание и се връща спокоен.
В Ботев ако имаш връзки си там където искаш.В Дойче се опитах да избера класна за дъщеря си и директора ме отряза като кисела краставичка.Ботев е с подобрения, но е стара сграда,Дойче е от новите училища и изцяло санирано.И двете училища са далеко от нас, но в момента Дойче ми е по удобно, а и имаме баба пенсионерка в квартала.В Ботев за първи клас имаше една занималня,в Дойче в момента мисля,че са 4.В Ботев директора проверява за униформи, в Дойче не се носят.
В общи линии това е моят опит.

# 51
Хубаво де, какъв е смисъла на тези униформи? Когато се въвеждаха, аз бях ЗА. Казваха, че от една страна така щяло да има равенство между учениците, понеже някои ходели със скъпи дрехи, а други не. Да, ама сега това няма смисъл, щото пак "се мери" материално състояние с това кой какъв телефон имал, че даже и бельо! Моята дъщеря сега в Английската ми разказва как "си мерели" бельото. Кой ходел с часовник от 5000 лв, кой със скъпо бельо, единият и съученик бил с охрана и какво ли още не.

Ако се случи някое дете да не е със задължителната униформа, учителката им крещяла да не забравят, че са все пак в Английската, т.е. видиш ли, не е толкова просто училище! Ама и учителката със забравено самочувствие, всеки ден им напомняла " че били в Английска гимназия" ...  ooooh!

За мен тези униформи са трупане на пари на двете фирми в града, които ги шият. Ризите например са по 22 лв, като плата и разходите по ушиването и (работници, осигуровки, данъци) са не повече от 5 лв. Панталони - 25 лв. Е? За какво си говорим?

Не че имам против униформите, ама ме дразнят колко пари искат за тях. Това, което задължително трябва да купим за 1 комплект униформа, струва около 100 лв. Ами ако нямах сушилня да пера и суша постоянно, дали мога с две деца да отделя от бюджета по 200-300 лв само за униформи 2-3 чифта, за да има резервни? А следващата година наново един пари, защото тя расте и всяка година и умаляват дрехите.

И после образованието било безплатно...

# 52
  • Русе
този пост пък какво общо има с темата

# 53
   Чиби, винаги си много отзивчива и помагаш със всякаква информация, затова се обръщам към теб - може ли да разкажеш каква е организацията за малките ученици в Дойче шуле? Часовете и занималнята в една стая ли са, къде и как обядват? Всичко каквото се сетиш ще бъде от голяма полза, предполагам не само за мен.
  Аз не съм правила проучване на учителите, не знам дори дали имаме право на избор.
Heart Eyes
Зависи как ще формират групите за занималня.  newsm78 В първи клас Сашето беше с още няколко дечица  заедно с друг клас в съседната стая. Във втори беше с неговия клас и сякаш часове и занималня бяха в една и съща стая. Тази година не е на занималня, защото моето работно време  е такова, че през повечето дни съм вкъщи през деня. Той обядваше в стола. Храната се доставяше от фирма за кетъринг. Учители ние нямахме право да избираме.

# 54
pi6polinta, радвам се че при вас са се наредили нещата  Peace

Аз искам леко да изместя темата - за подготовката в предучилищната. Според мен моят син няма да получи добра подготовка в градината, даже съм сигурна в това за жалост имайки предвид онова, което прави сега и сравнявайки онова, което правеха кака му в същата градина, та ... според мен има огромно значение подготовката на детето, учителя и училището също, явно навсякъде има и хубаво и лошо затова от сега следя темата.

# 55
polinkamalinka, благодаря. Събрах още информация, почти същата като твоята.

# 56
този пост пък какво общо има с темата

В предният пост е упоменато за униформите. А и детето няма да е вечно в първи клас. Не следиш мисълта.

# 57
Днес не се стърпях и направо отидох в НУИ, където ми обясниха следното:
- тази година ще има прием на две паралелки 1 клас, максимум 20 деца във всяка
- подаването на документи е от 25.03.2013 до 02.04.2013г. - формуляр за кандидатстване, акт за раждане, служебна бележка от ДГ, кардиограма, медицинско като за постъпване на работа
- в двата класа приемат по 8 балерини, очакват голяма конкуренция
- голям плюс ще е тренирането на гимнастика в нашия случай, защото изпита включва проверка на гъвкавостта, следване на ритъм
- през април месец има безплатни консултации по съответното направление
- малките са разположени на целия втори етаж, занималнята е до 17:30, двете учителки, които ще поемат занималнята са от Любен Каравелов, запомних само Даниела Митева

# 58
прием на ученици в първи клас за учебната 2013/2014
-за Европейските езици
 /което би трябвало да важи за всички, в противен случай излиза че по-ранното стартиране на процедурата, е незаконно/
http://www.souee.bg/images/souee/pdf/I.klas-pismo.RIO2013.pdf

# 59
само за информация - миналата уч. Година в музикалното на външното оценяване в 7 клас има 11 двойки по математика от 20 деца, а най-високата оценка по бел е 4,787. Вярно, че децата са   творци, но резултатите показват слабо обучение. Съответно оценките за кандидатстване са още по ниски.

Общи условия

Активация на акаунт