Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 58

• 48 404
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
Айде,айде то ще се окаже,че аз съм най-умната  Joy Ами на мен дипломите ми са руски,а и познавам още една госпожа от тук която е завършила също в Русия..

Филипова е превеждала от сръбско-хърватски,а не от руски или турски..така че да не даваме грешна информация..

# 676
Чудя се защо пък на Хюррем да се лепва етикета кръвожадна?! Доколкото си спомням само Изабела беше убита по нейно нареждане. Имаше един опит за убийство на Ибрахим, от който сама се отказа, защото и дожаля за Хатидже и втори опит (неуспешен) пак за убийство на Ибрахим. Смъртта на Валиде  си е заслуга на Ибро, той беше този, който изневеряваше на Хатидже и това разболя Валидето.... Mr. Green  Опита се да се отърве от Мустафа чрез доверена наложница веднъж в самото начало, но никъде не споменаха, че тя е дала заповед на Гюлизар за убийство на Мустафа, това по всяка вероятност си е самоинициатива на Гюлизар, в противен случай защо чака толкова време да нанесе удар?! За сметка на това Хюррем спаси живота на бебето на Хатидже, погрижи се за малкия Мустафа по време на бунта, спаси живота на Нигяр, независимо поради какви причини.
От друга страна Хю беше бита, затваряна, гонена. Махи се опита да я отрови, искаха да я омъжат, Валиде и Ибро се опитаха да я убият, Ибро и връчи отровния локум, беше нападната и горена от Фидан... На Ибро на съвестта му тежи и убийството на поета Фигани, и убийството на Искендер.
Това, което искам да кажа е, че Ибро и Хю толкова много си приличат..... Mr. Green

# 677
  Между другото, ако беше вложила Хюррем енергията си да промени отце и братоубийствения закон ,щеше да е много по-полезна за тях , вместо да трепе де що пречи да бъде едноличен господар на Империята,чрез султана. И не е сама,ама хич не е, но ще стане дълго словоизлиянието ми,затова спирам.

Задавам си този въпрос всеки път, когато се заговори за децата. Защо Хюррем, която е успяла да разчупи толкова стар канон и е накарала Сюлейман да сключи официален брак с нея, която е развивала такава мащабна благотворителна дейност, управлявала империята едва ли не, не е направила нищо в тази посока. Не го казвам с цел да се заяждам, но не е ли логично да си зададем този въпрос. Аз си признах, че не съм чела почти нищо за  нея и коментирам само това, което виждам във филма, но ми се иска, ако някой е чел нещо по въпроса да го сподели с нас.
Много харесвам и уважавам силните жени, но ми е трудно да харесам Хюррем такава, каквато я виждам в този филм. Много обичам и приказките за любовта на великите, но и това не видях тук. Винаги си припомням една друга, много аналогична на тази, която се разказва за Сюлейман и Хюррем, но онази ме изпълва с гордост, че съм жена и вяра, че е възможно всеки да изживее своята приказка....помните ли "Анна и Кралят" ? Помните ли как тя се бори със статуквото? Помните ли как тя се опита да промени вековните традиции? Помните ли как тя накара един Крал, който имаше десетки съпруги и стотици наложници, да почувства, че се нуждае от една, единствена жена?.....
Съжалявам, но това е моята приказка за истинската любов и силната жена, на която бих се поклонила...на Хюррем, не мога - простете . Peace

# 678
Доколкото ми е известно този закон за  братоубийството е "неписан" закон!
И дори"писмено " да се промени например с правото на унаследяване от първородния да кажем, как това ще промени братоубийствените войни!?
 Доста добри примери има в "западните" дворове! Какво от това,че там официалният закон за унаследяването е строго регламентиран, това по никакъв начин не им е пречело да се тровят,убиват, обезглавяват и т.н само и само да се доберат до престола!

# 679
"Пази, Боже от Хюрремка станала Ибрахимка" (нищо лично и ви уверявам, че изпитвам добри чуства към всички пишещи тук)

Ани, аз се препознах в тази народна поговорка, донякъде.
Но,"Никога не е късно да осъзнаеш грешката си." и
"Не е срамно да сгрешиш, срамно е, ако я повториш"
Все още продължавам да харесвам актрисата Мерием, но не съм Хюремка, вече, вярно е. Peace
Смених си мнението за нея, но нима някой не го е правил някога, за друг?Напляскайте ме, че така не се прави  Laughing, ама чак "Пази, Боже..."  newsm43

# 680
vip42, какво общо има тук руския и моите преводи на друг сериал с настоящата тема?
Правя само едно уточнение за теб и спирам по темата, която НЕ АЗ отворих, така че моля нека се придържаме към заглавието на форума, в който сме.

Скрит текст:
Във филологията се изучават много видове литератури, вкл. и руска класическа, вкл. и съветска, вкл. и западноевропейска, като не говорим въобще за видовете българска.

И дори"писмено " да се промени например с правото на унаследяване от първородния да кажем, как това ще промени братоубийствените войни!?
 Доста добри примери има в "западните" дворове! Какво от това,че там официалният закон за унаследяването е строго регламентиран, това по никакъв начин не им е пречело да се тровят,убиват, обезглавяват и т.н само и само да се доберат до престола!

И тогава за какво и кого се бори Хюррем? Нейните синове са 4-ма. Кой ще им попречи да се избият за трона един ден?

# 681
"И от позицията си на майки ли вие твърдите, че "уж брани децата си", защото аз, от позицията си на майка на четири деца, мога да кажа че това е факт. "

Да, авторите точно това показват във филма, че начинът, по който, тя "брани" децата си не е правилен,  дори и опасен за тях, както и историята го  доказва. Praynig
А  да бъдеш признат за добър пълководец не е било необходимо да водиш десетки войни, достатъчна е и само една битка- при Мохач- влязла в историята, като най-бързо спечелената с победа, и на която стратег беше той: Ибрахим

# 682
[quote a
[/quote]

И тогава за какво и кого се бори Хюррем? Нейните синове са 4-ма. Кой ще им попречи да се избият за трона един ден?
[/quote]
А как един "писмен" закон  против бротоубийството ще им попречи да се избият!??
Отговорът ми беше по принцип ,не визирах Хюрем!
Но ако трябва да гадая може би тя ще разчита на възпитанието и братската любов между децата си, за да не се поддадат  на старите порядки!(А ако си спомним наивността  и добродушието на Мехмет когато говореше с Мустафа по този въпрос, може би точно това тя е градила у своите деца).  Но тук пак казвам какво щеше да стане ,ако има такъв закон е в сферата на гаданията!

# 683
Пу,пак се хванахте за гушите.Да вземат да качат превода,че да се оталожат страстите,че от много
стрелби #2gunfire няма да има кой да гледа филма Joy

# 684
  • София
"И от позицията си на майки ли вие твърдите, че "уж брани децата си", защото аз, от позицията си на майка на четири деца, мога да кажа че това е факт. "

Да, авторите точно това показват във филма, че начинът, по който, тя "брани" децата си не е правилен,  дори и опасен за тях, както и историята го  доказва. Praynig
А  да бъдеш признат за добър пълководец не е било необходимо да водиш десетки войни, достатъчна е и само една битка- при Мохач- влязла в историята, като най-бързо спечелената с победа, и на която стратег беше той: Ибрахим

Само не разбрах-  цитирайки ме говориш от позицията на военачалник или майка?
Защото именно филмовата Хюрем е невероятна майка- защитава всячески децата си, и независимо от цялата мръсотия и омраза в този сарай, тя не насади злост и подмолност у тях. Именно те питат "как е батко", именно Мехмет защити брат си- да защото "убийцата" Хюрем ги е възпитала, а не ангелчето неизцапано с кръв Ибрахим, 'династичната' Хатидже, или комплексираната некадърница Махидевран.

# 685
  • Пловдив
Айде,айде то ще се окаже,че аз съм най-умната  Joy Ами на мен дипломите ми са руски,а и познавам още една госпожа от тук която е завършила също в Русия..

Филипова е превеждала от сръбско-хърватски,а не от руски или турски..така че да не даваме грешна информация..

Опсссс да се запиша и аз при рускоговорящите:)Султана ми е руски Simple Smile шехзадето половин руснак:) а неговите шехзаденца вече две трети българчета:)Е далеч съм от филологичния руски  моя е "домашен" Simple Smile практикуван 10 години  в Магнитогорск и "заддунаиската губерния" у дома:))))))
Та за това сори ако по някога опитите ми за превод от руски не са особено издържани:)

# 686

Само не разбрах-  цитирайки ме говориш от позицията на военачалник или майка?
Защото именно филмовата Хюрем е невероятна майка- защитава всячески децата си, и независимо от цялата мръсотия и омраза в този сарай, тя не насади злост и подмолност у тях. Именно те питат "как е батко", именно Мехмет защити брат си- да защото "убийцата" Хюрем ги е възпитала, а не ангелчето неизцапано с кръв Ибрахим, 'династичната' Хатидже, или комплексираната некадърница Махидевран.

newsm10  newsm51

# 687

Опсссс да се запиша и аз при рускоговорящите:)Султана ми е руски Simple Smile шехзадето половин руснак:) а неговите шехзаденца вече две трети българчета:)Е далеч съм от филологичния руски  моя е "домашен" Simple Smile практикуван 10 години  в Магнитогорск и "заддунаиската губерния" у дома:))))))
Та за това сори ако по някога опитите ми за превод от руски не са особено издържани:)

Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 688

Хайде, сега ще се мерим и като майки.  Peace
Ами те всички са показани като невероятни майки в този сериал и все си обичат децата. И "комплексираната некадърница Махидевран" също е добра майка и е готова на всичко за сина си. И Ибрахим е добър родител, и Великолепният също. Обаче това не му е попречило да бастиса две от отрочетата си, за да не му седнат на трона, нали? А на Хюррем не й е попречило да омъжи единствената си дъщеря за верния си паж Рустем отново с цел да обслужва собствените си интереси, нали?

# 689
  • somewhere near the sea
Мисля, че забравяте, че обсъждате жена от 16-ти век. Колкото и напредничава да е, колкото и велики неща да е направила, никога не би се говорило за заслугите ѝ толкова, че да ги изтъкнат пред мъжките, или да ги сложат наравно.
Дори сега, в 21-ви век направиха така, че да се покрият деколтетата, главите..., какво остава за тогава.
Ние анализираме от днешна гледна точка. Но не е съвсем правилно да загърбваме тогавашните обстоятелства. Та за Хюрем не е сигурен нито произходът ѝ, нито дори точното ѝ име. В един подчертано мъжки свят това, което е направила е много, но да ѝ се приписва като недостатък, че не е законотворец....нелепо е.

Общи условия

Активация на акаунт