Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 128

• 72 257
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Чак сега отговарям, но още в петък следобеда си бих камшика и се изнесох от София.
А космите не им ли падат? имах такива и съм ги изхвърлила, че като започна да боядисвам с тях и се скубят яко.  newsm78
Това винаги ми е огромен проблем. Почти всички четки се скубят. С тази, за първи път не съм чоплила косми. Имах такива опасения, но, напразно. Иначе, космите се махат лесно. Имам един метален, автоматичен молив, в който съм си вградила игла. Показвала съм го много пъти. Ползвам го за много неща при тортите, но с него много лесно си махам косъмчета ако се наложи. Иначе, кой беше питал не помня, тази златна боичка я разтварям с водКа. Но и ракия върши работа. Разтваряла съм златно и в ром. Таман става по-хубаво жълто. И пак някой пита - боядисвано е само 1 пласт. Вече съм и хванала цаката на боята и си я правя средно гъста.
Скоро попаднах на тема в Кейк Сентрал " don't feed disco dust"   ...или "не хранете с диско дъст" ( как звучи на Бг ) . Доста бисквитки и торти виждам напоследък с диско дъст , за торта Ок , няма да се яде декорацията , но тези които го слагат по бисквити ? Как процедирате ?
Никой неще да  си говори с тебе на тази тема като гледам. А, мене живо ме интересува, защото много пъти ме молят да им ръся тортите с брокат. Винаги отказвам, защото от много места съм чувала, че броката си е чисто и просто диско дъст, а той не е ядлив. Тези израелските бои които имам, също са с такъв брокат. 2 пъти ги ползвам вече, но предупреждавам,  че ВЕРОЯТНО това не се яде. Точно с тях си правих експеримент. Бръкнах в кутийката и си извадих с горепосочената игла брокатчета. Дъвках ги, плюх ги, разглеждах ги и пак ги дъвках. Освен да скърца в зъбите, нищо не се промени в структурата на броката.  Това нещо не се разтваря в устата. Дори цвета му не се променя. Никой не може да ме убеди че се разтваря в стомаха.  Затова, нямам намерения да ги ползвам, или ще ги ползвам на фигури, за които съм сигурна че няма да се ядат. Райче, с тебе си говорихме на семинара за тебеширите. Помня че и ти се съмняваше да са ядивни. Та, незнам. Лично аз държа на някои неща  и си имам някои принципи, и не мога да  слагам подобни неща на тортите с идеята "Абе, то е малко количество, какво ще им стане от по 1 парче".
Темата е интересна, жалко че никой не иска да я дискутира.
Дими, и аз съм се сетила за албумите в Мултито. Трябва да ги преместим за всеки случай, ама да видя кога ще стане.
По заповед на щуката с метлата се явих с тази снимка, че имала въпроси, пък никаква не идва да си ги задава.  Laughing
Извинете, ама не сте права!!  Crossing Arms Първо, не съм заповядвала, а културно замолих под формата на въпрос, дали е възможно да си доставиш тортата тук. И второ, Въпросите ще ги спестя, защото отговорите ги прочетох вече тук и .... там. Единственото което не ми стана ясно е, фондановата хартия и тя ли става за принтера или нещо яз не съм разбрала???

правих торта бутилка и сложих зелен фондан,дооцветих го със зелена боя - суха,разтворена в няколко капки алкохол и добавих малко глюкоза,но се получи така-на капки....и аз искам да попитам как  е правилно да се направи боята,за да се гланцира отгоре
Глюкозата трябва да бъде малко, колкото да "уплътни" рядката течна боя. Освен това, сместта трябва да е затоплена в МВ. Така се нанася значително по-лесно. Ето ТУК боядисвам точно с такава смес. Суха боя, разтворен във водКа и добавена глюкоза. Сместта е затоплена малко над телесна температура. По-топла не трябва да бъде, защото тече а и деформира фондана.
Но!!!  Naughty Всичко зависи от боята която имаш. Колко е гъста, колко е силна, колко плътно оцветява. От гел, до гел има разлика. Геловете на Бейкъри са рядки, почти течни сравнени с геловите бои на Шугъра. Дори и течните бои са различни. Така че, добре е да се опитва първо на парче фондан и тогава да се боядисва торта.

Последна редакция: нд, 13 яну 2013, 22:09 от van444eto

# 211
Ванче, темата за това, кое е ядивно и кое не, е много интересна и аз съм срещала статии, където пише,че металните украси и изобщо всичко с метални частици не бива да се яде защото то си съдържа метал. То диско-дъста е горе долу това май, не съм сигурна, що се отнася до тебеширите търсих много из нета и не намерих никъде някой да ги използва за подобни цели, така че предполагам е допустимо единствено и само са неща, които със сигурност няма да се ядат, съгласна съм с теб,че не бива шега с тея работи и да си казваш че няма нищо да стане от малко количество, ще ми бъде интересно да прочета, ако някой е намерил повече инфо по темата...

що се отнася до боядисването с глюкоза, не съм правила подобно нещо (мазала съм с глюкоза само на места по цветенца да стане лъскаво), но дали няма да е по-добре ако се боядиса първо с гъбичка и боя разредена в алкохол, да изсъхне и после да се мине с тънък слой затоплена глюкоза или може би разредена, не знам - колкото за блясък...

Последна редакция: нд, 13 яну 2013, 23:29 от bibilyana

# 212
Ванче, темата за кое е ядивно и кое не е много интересна ...........  ще ми бъде интересно да прочета, ако някой е намерил повече инфо по темата...
  Rolling Eyes И последно? Интересно ли е или не е?
но дали няма да е по-добре ако се боядиса първо с гъбичка и боя разредена в алкохол, да изсъхне и после да се мине с тънък слой затоплена глюкоза или може би разредена, не знам - колкото за блясък...
Не, няма да е по-добре. Шанса да размиеш вече нанесените бои е огромен. Освен това, тук почти никой не гони блясък. Ние  се борим със зъби и нокти да не лъщят тортите. Лъскавината е измислена. Мажи си фарситура отгоре и нямаш никакъв проблем.

# 213
моя грешката - добавих си запетайките, за да е по-ясно
и аз не обичам да лъщи, но в случая с бутилката мисля,че точно такъв ефект е търсен и за това го предложих като вариант, та ми беше интересно да чуя мнения...

# 214
Здравейте, тортоправячки прекрасни!  Hug

Аз съм сред начинаещите в това изкуство Embarassed чат-пат надзървам плахо в темичката ви, досега съм правила само едно торте с фондан, в общии линии -- за повод. (Линк няма да ви давам, че едва ли на някой са му интересни перипетиите на абсолютните новаци) Embarassed Как да е -- мисълта ми беше, че все повече се увличам и ми се иска... да започна да си чистя тъпичките грешки, не да отворя сладкарница, разбира се Laughing затова се записвам тук за съвети. (И ДА ВИ ДОСАЖДАМ!)

Този уикенд имаше два повода, та реших да направя две тортички с фондан, така и така цапам кухнята Laughing Много са семпли и изчистени, да знаете. Фигурките са все още нещо планетарно недостижимо за мен Embarassed Но ако все някой съм заинтригувала с тези среднощни редове, ето да ги видите какви са кипри: ЦЪК1, ЦЪК2.

Надявам се да не сте много критични -- кривите и несъразмерни топчета, килнатата роза и "краснописа" (пък така хубаво да пиша на ръка, заклевам се!) -- си ги виждам и аз. Embarassed Важно е да се отбележи, че нямам никакви инструменти -- затова отгоре на всичко са и не-идеално гладки  Laughing (А съм си поръчала прилежно иначе, ама от чужбина, и още чакам, чакам...) Sad

Кажете ми сега сериозно. Изпитвам лек проблем със залепването на малките елементи. Което сигурно е най-лесното, но ей ме на. Къде бъркам? -- процедирам с четчица, топната за малко във вода. Изтръсквам, защото по последни данни, твърде много вода може да е пагубна за цялостта на фондана. Например топчетата минавам лекичко от страната, която ще е допряна до тортата, и притискам нежно. Да, ама пак ми се измъкват отвреме навреме. Защо така? Sad

Поздрави и много вдъхновение ви пожелавам Hug

# 215
ditsan е , ами това си е американска торта  Laughing и то 3Д . Всичко могат да скулптуритат от кекс с малко масло за смазка  Mr. Green

Ванче  Rolling Eyes кога съм казала че са "ядливи" тебеширите или могат да минат за такива . Аз тебеширите само за цветя ги ползвам , а тях в букет - кой луд ще вземе да го яде , нали знае че ще му откъсна езика  Laughing .След толкова часове работа да тръгне някой китките ми да яде  Mr. Green .Тук даже повечето "петъл дъст" си е точно тебешир и на него пише "неядлив" . На Рейнбоу са бои , на Шугара не знам , нямам такива , но по принцип английския петъл дъст си е боя .
Диското е брокат , на перлата не пише да е "неядлива" , все пак правят перлените бои с нея . Обаче са "хайлайтърс" ( тази златната и сребърната) си пише категорично че е "неядлива" . Даже когато я вземах в магазина ме предупреди жената  . Беше ми интересно за твоята защото каза че е от Кадемлийци , а за тях е ясно че всичко могат да продадат на човек .
 Защо не внасят Бейкъри вече , че то по принцип е по-евтино от Америто  Thinking

налика не знам дали си отговори на въпроса за плетката на Вал - молд е , тя си го взе от нейна блуза със силикон  Simple Smile
Меичка ами нормално е да се изплъзва някой път , водата докато разгради захарта и стане "лепкаво " е нормално да не се задържа декорацията . Или слагаш съвсем малко вода , или си правиш кашичка от малко захарно тесто с вода . Доста от нас лепят с "лепило" , което се прави с вода и Тайлоза .

# 216
Меичка, Пробвай с глюкоза да лепиш,  аз правения фондан не можех да го залепя с нищо друго (нямах лепило), че тежеше, то май при мен си беше проблема де ,ама казвам,че с глюкоза (леко стоплена в МВто) е тежката артилерия за нещо ако не ще да се залепи... сега с купения фондан лепя с кашичка от вода и нишесте...

# 217
Меичка, може да са ти първи, но в работата ти има чистота, която обикновено липсва при първите опити. Естествено, има какво да се желае, но повярвай ми, не съм чула някой да не си критикува и съвършената торта - например, Мина. Самокритичността е единственият ти път към самоуъсъвършенстване.
Аз по-големи елементи лепя с глюкоза, Мечо пух ме светна за това и си е супер. Иначе Рая е права - докато водата разгради фондана, трябва да се придържа - слагам понякога на невидими места клечка за зъби, която да придържа елемента, докато залепне

# 218
Ванче  Rolling Eyes кога съм казала че са "ядливи" тебеширите или могат да минат за такива
Райче, с тебе си говорихме на семинара за тебеширите. Помня че и ти се съмняваше да са ядивни.
Mr. Green НЕ СА ЯДИВНИ!!! Това коментирахме.  Mr. Green Незнам за тебе, но тук народа масово си яде украсите. Особенно ако има деца, първо фигурите и цветята се изхрупват. Та, букет, не букет, колкото и време да си го правил, изяжда се на мига. То, не че моите китки стават за витрина, де.  Laughing
Златната и сребърната боя от Кадемлия, преди време ми показваха сертификат и се клеха. Колко е вярно, незнам.
Незнам защо не внасят Бейкърито. Нещо се говореше, че не отговаряли на нашите стандарти. Незнам ние българите какви стандарти имаме изобщо, ама така се говореше. Факт е, че Бейкъри няма никъде в БГ, а лично за мен са най-добрите бои, защото хващат на всичко. Знам за една сладкарница която работеше само с Бейкъри, аз от тях научих за тази марка, та те, от 1 година работят с някакви турски бои /пак от там/, обаче хич не са доволни.

Последна редакция: пн, 14 яну 2013, 10:20 от van444eto

# 219
raya_рая, да след като пуснах поста,по-нататък в темата стигнах до отговора и в следващия пост се коригирах.Просто не бях стигнала още до там в четенето.

# 220
Сигурно ще задам от тъпите въпроси ,извинявайте но не откривам от къде да си купя тайлоза .(В кукито не намерих ,в гугъл нищо),по редови магазини има ли ?Овалетето за фигурки трябва ли да смеся с тайлоза ,без нищо стават ли фигурки? Embarassed

# 221
Сигурно ще задам от тъпите въпроси ,извинявайте но не откривам от къде да си купя тайлоза .(В кукито не намерих ,в гугъл нищо),по редови магазини има ли ?Овалетето за фигурки трябва ли да смеся с тайлоза ,без нищо стават ли фигурки? Embarassed
В кукито има тайлоза в средства за моделиране /други/ Peace

# 222
ЕТО
Стават фигурки, но е по-меко без нея и съхне по-бавно.

# 223
  • Бургас/Пз
Овалетето за фигурки трябва ли да смеся с тайлоза ,без нищо стават ли фигурки? Embarassed

В Бургас последните няколко месеца изобщо не ми съхне това Овалете, нищо не мога да направя с него. Слагай повечко тайлоза и гледай да имаш поне 4-5 дни за съхнене  Peace

# 224
Бихте ли ми дали линк на торта представляваща числото седем - рових се из вашите албуми, но не успях да видя нещо подобно ?Благ предварително

Общи условия

Активация на акаунт