За момичетата с диабет и/или хашимото

• 140 912
  • 972
  •   1
Отговори
# 600
Ив,
можеш да си купиш тест лентички за кетони и гльюкоза в урината - в повечето аптеки можеш да с9и поръчаш такива и да се проверяваш сутрин с първа сутрешна урина. Дори и да имаш понякога с повече вода или чай от шипка те се пречистват. Като цяло спазвай наистина диета - хапвай редовно и по малко, не гладувай, не избягвай на 100 % въглехидратите а хапвай бавни такива - по 1 ф пълнозърнест хляб или каквото ти си прецениш няма да ти увеличи толкова много КЗ. Пий по около 2 л течност всеки ден и не се притеснявай. Ако КЗ е около 5 си просто супер.

# 601
  • София
Бюти дано повече не се случва, знам как си си изкарала акъла, ужасно е,на никой не го пожелавам и аз. ЕЕГ ще правите ли? Предполагам знаеш,но е добре да са минали два дни след случката,ако ще се прави ЕЕГ,иначе нищо няма да покаже/ако има нещо недай Боже/ Praynig

# 602
Момичета, ТСХ 0,081- страшно ли е? На ендокринолог съм чак другата седмица и съм в неведение до тогава. С диабет съм и не съм бременна.

# 603
Мила dotmot - под нормата си - долната граница е 0.55. Ако приемаш Л-тирокс или Л-тироксин би трябвало да го намалиш малко, поне да редуваш дни с по-малка доза - но се консултирай с лекар. За да забременееш би трябвало ТСХ да е в норма и е хубаво да е около 1.5 (поне на мен така ми казваха) Мисля че това бързо ще го вкараш в нормата - съвсем малка корекция ти трябва. Аз лично при стойност под 0.005 каквато имах се чустах доста отпаднала, изморена, не можех да спя. Това беше след второто ми раждане и ми отне няколко месеца за да оправя нещата заради кърменето и възстановяването от раждане. При теб ще е по-лесно. Късмет

# 604
Аз май за пръв път правя това изследване, така че не взимам никакви хапчета. А явно трябва. Ето защо съм отпаднала и изморена от месеци, а аз се съмнявах за анемия. А то каква била работата...
Благодаря за успокоението,nj!! Мила и внимателна както винаги   bouquet

# 605
Здравейте.
Бременна съм в 26 г.с. и правих ОГТТ понеже баща ми е с втори тип диабет.
Резултатите: на гладно- 4,49 mmol/l
                   на 1-вия час - 12,84  mmol/l
                  на 2-рия час -  10,31  mmol/l

Гинеколога ми даде направление за ендокринолог. Може ли да ми препоръчате някой в Пловдив при който да отида на консултация? И евентуално да ми кажете какво мога да ям и в какви количества?
И може би като калории или хлебни единици? Поне докато успея да отида на преглед.

# 606
Kaili отиди на лекар. До тогава не яж сладко, нищо със захар. Яж малко тестени неща, предпочитай пълнозърнест хляб, ориз, картофи. Зеленчуци можеш да ядеш колкото когато и каквито поискаш, така че няма да седиш гладна Simple Smile Плодове се ограничавай малко, по 2 на ден максимум. В никакв случай не пий сокове, пий само вода или чай. Надай да стоиш гладна, но избягвай сладкото под всякаква форма поне докато се консултираш с лекар. Успех и пиши как си!

# 607
Здравей Kaili,
зъ съжаление не мога да ти препоръчам ендокринолог. Дано да попаднеш на свестен, че според мен трудно се намират такива Sad
За диетата - опитай още от днес да запосчнеш с режим - хапваш горе долу по едно и също време - закуска, обяд, вечеря - трябва да е нещо с въглехидрати - пълнозърнест хляб, картофи, ориз с каквото друго обичаш. Кр Захар се повишава от въглехидратите - те са бързи (рязко повишават КЗ -сокове, кола, газирани, всичко със захар, повечето плодове. тези неща избягвай или ограничавай) или бавни - картофи, хряб, ориз - те увеличават КЗ по-бавно, т.е след около 30 мин -час започват да увеличават КЗ.  Мазнините забавят разграждането ва въглехидратите - т.е парче шоколад по-бавно ще ти увеличи КЗ. Реално можеш да ядеш всичко но е хубаво да избягваш захарта и подсладените напитки. Ако изядеш примерно 1-2 обикновенни бисквити или 2 бисквити Белвита това ти се равнява на 1 ф. хляб горе долу. Никога не смесвай - картофите и ориза с хляб. Като количества не прекалявай - не изяждай 2 ф хляб и парче диня или друг плод след това за десерт. Отдели плодовете между храненията и поне 2-2ч и половина след като си яла друг въглехидрат. Въглехидрати има и в царевицата, по-голямо количество грах...Разгледай това например http://www.diabetnews.bg/18707/index/itemId/2071
Късмет. Дано с диета да оправиш нещата и след раждането да нямаш проблеми. Не се страхувай за бебо - ако спазваш диета няма страшно за него. Не знам колко се движиш но разходки или каквото и да е движение или спорт помагат за усвояването на инсулина и за намаляване на КЗ. В никакъв случай не гладувай!
 Hug

# 608
Благодаря момичета.
Няма да гладувам и гледам да се храня здравословно по принцип заради бременността. Но пък и с тази бременност рядко ми се прияждат сладки неща. По скоро се притеснявам да не ям малко  заради бебето и да не изключа нещо полезно за него.
До колко гликирания хемоглобин ще покаже тежестта на състоянието ми? И дали да го пусна за изследване утре евентуално?

# 609
Kaili,
ГХ ще ти покаже нещо като усреднена стойност на КЗ за последните около 2 месеца. Задължително го направи. Ако е в норма - супер. Спазваш диета и си ок. Ако е над границите - по-строга диета и проверяваш пак след месец и половина. Виж тази таблица http://www.diabeteschart.org/bloodsugarchart.html
и http://www.diabetes.co.uk/blood-sugar-converter.html за да се ориентираш. ГХ = 6% означава средна стойност на КЗ около 6.9. Хубаво ще е ГХ да ти е до 6.5. Аз забременях с ГХ 6.5 но родих с ГХ около 8.... ДАно при теб да е в норма. Разкажи утре вечер като видиш резултата. Късмет

# 610
О, момичета прекрасн сте!!!! И като ми каже някоя лекар "Не че ти форуми" ми иде да го цапна....никой не ти дава пълна информация и после се луташ от една крайност в друга.

Аз съм добре, или лентичките на глюкомера ми са били зле или с течение на бременността ми се нормализира захарта...не знам, но за сефте успях да изям половин филия хляб с обяда и да кача само до 7,3 на 1 час / Парадокс - захарта ми се качва повече от пълнозърнест хляб от колкото от бял, дори и от баничка е по-ниска от колкото от една филия Бонус/

Опитвам се да го карам спокойно и да не влизам във филми, че вече ще се побъркам тотално.

# 611
Браво Ив,
само така Hug

# 612
nj , гликирания хемоглобин е 4,7% , което гледам че е в норма. Уредих си час за ендокринолог за вторник, а дотогава продължавам с диетата.
Благодаря за съветите. Hug

# 613
Браво Kaili много се радвам за теб. Супер и късмет. Не забравяй да ни зарадваш с новината за бебето като му дойде времето. Ние не забравяме  Simple Smile КЪсмет

# 614
Добър ден на всички момичета!
Аз преди около седмица се завърнах от едно невроятно пътешествие из Северна Европа, което ми беше мечта отдавна, а след няколко дни отивам на море  Laughing
Тия дни празнувам интересен юбилей, който исках да споделя с вас - 30 години с Диабет тип 1!!! Ако се бях родила преди 100 години, нямаше да доживея до 7, обаче ей на който си е с късмет!  newsm10
Радвайте се на живота, момичета! Пътувайте, гледайте си децата и семействата, по-малко нерви и стрес и много хубави преживявания! Останалото се нарежда и само! Прегръщам всички със здравословни грижи и ви желая много късмет!

Общи условия

Активация на акаунт