За момичетата с диабет и/или хашимото

• 140 937
  • 972
  •   1
Отговори
# 585
Здравей Iv!
Съжалявам, че имаш проблеми. Тряба да се бориш със ситуацията, а не да се опитваш са живееш в отрицание. Това не води до нищо добро.
Докторът е напълно прав - ако не се храниш правилно (което включва и въглехидрати), бебо няма да расте и да се развива. Мисля, ше трябва да се лишиш от сладките неща и газираните напитки, но не мовеш да изключиш напълно въглехидратите. Ако не ядеш плодове, хляб, карофи, ориз изобщо, с какво се храниш? Бебо не може само от зеленчуци да расте, няма да се развива правилно. Чудесно е, че наблягаш на зеленчуците, но те не могат да осигурят всички необходими вещества. Препоръчвам ти да се храниш балансирано и да си следиш захарта колкото е възможно по-често. Така ще знаеш дали има проблем и ако има да предприемеш лечение. Не се страхувай, мисли за бебчо!

# 586
Здравей, sluncoo Simple Smile Благодаря ти много за отговора. И аз искам да се храня балансирано, но...не знам как. В момена ям месо, мляко, сирене, яйца и всякакви зелунчуци. Това ми е омагьосан кръг, защото 1 филия хлаб или 1 картоф ми качват захарта до 9 -10, което не е допустимо....само с протеини и зеленчуци, след първия час захарта ми е 5,6, само че след втория става 6,5....шантава работа Simple Smile Остават ми два месеца и само се надавям да успея да вкарам нещата в някакви релси, но ми трябва някакъв среден вариант Simple Smile

Като ви четох тея дни направо ви се възхитих на самоконтрола и спокойствието, а аз само като чух варианта за болница и инсулин и бе изби на рев....ама ще го отдам на хормоните Simple Smile

# 587
Iv-d,здравей!  Hug Аз също бях с гестационен диабет и искам да ти кажа,че няма абсолютно нищо страшно да прекараш няколко дена в болница под постоянно наблюдение-казвам го от опит!Напротив-ти ще бъдеш по-спокойна и освен това,ако се наложи да ти изпишат някакви минимални дози инсулин е много по-добре,отколкото да се стресираш от всяка хапка (все пак инсулинът е естествен за организма и не е страшно да го приемаш за някакъв период...)! Това разбира се е мое лично мнение!  Peace Аз също като теб плаках първите 2-3 дена след като ми казаха за диабета,но след това в Майчин дом се чувствах страшно спокойна и това разбира се беше добре и за бебчето ми! При мен не се стигна до инсулин,но това все пак е много индивидуално,а и аз бях в болницата и за друг проблем... Желая ти спокойствие и най-вече успешно раждане и здраво бебче на термин!   bouquet

# 588
  • София
Бях с ГД, нито по болници съм лежала, нито съм се страхувала, нито нищо, спазвах си диетата и всичко мина по ноти, до инсулин не стигнах.

# 589
Здравей Ив,
дай ми малко подробности- ти приемаш ли лекарства или инсулин че не разбрах?
По принцип когато не ядеш въгехидрат другата храна която даваш на тялото си, то използва нея за енергия - т.е. дори и протеин приет без въглехидрат малко или много ще повиши кръвната захар. Ако хапнеш малко въгрехидрат с протенини тогава енергията ще е от въглехидрата. ЗАхарта ти се увеличава 2 часа след хранене защото ако хапнеш 1 ф хляб –бонус който се усвоява по бавно заедно с протеин или нещо по-мазно това забавя усвояването на въглехидратите и затова пика на КЗ е след 2 часа а не след един. Опитай да изядеш само филия хляб с домат, краставица или нещо без мазнини и провери КЗ след 1 час и след 2 часа. Опитай и 1 ф същия хляб с яйце или масло, кашкавал или нещо такова и пак сравни. Трябва да опитваш. Води си записки какво, колко и в колко часа ядеш, както и захарта. Пиши в една тетрадка и определено ще хванеш връзката. ДАй си поне 1-2 седмици. Досадно е и трудоемко но си струва. ПОсле ще знаеш коя храна как ти действа на теб защото всеки човек е разичен. Аз също не мисля че трябва да се ограничаваш. Наистина на бебето му трябва храна. Опитай да потърсиш и таблички с Гликемичен Индекс на храните и имай впредвид че 1 ябълка е различна от 1 ф хляб или от парче пица, дори и да са равно количество въглехидрат. Опитай да си нагласиш дозите въглехидрат които приемаш на основните хранения и ще намериш врзъката. Отчитай фактора движение - разходка, по-голямо нтоварване.
Късмет. Ако имаш въпроси питай пак.

# 590
Здравей Ив,
И на мен ми поставиха диагноза Гестационен диабет преди 2 месеца и половина.Първоначално ме бяха наплашили и мен с инсулин и лежане в болница.Но...ендокринолога ми ми каза, че се справям много добре с диетата и няма намерение да ме подлага на мъчения със спринцовки. Grinning
Наистина nj е права.Всеки организъм е различен и усвоява храната по различен начин.
Ендокринолога ми каза, че трябва да експериментирам с храната, за да разбера какво е най-добре за мен и бебето.Аз например вдигам рязко захарта до 11 и нещо, ако ям мазни и пържени неща.От един сладолед или едно парче пица се качва само до 8 и нещо.
И движението е много важно!!!Убедих се многократно в това.Днес примерно изядох на закуска 4 палачинки с ягодово сладко, захарта съответно се качи до 11,3.После си починах, наобядвах се и на разходка.И познай...5,3.
Така че съвета ми е да не плачеш и да не се плашиш.С малко диета и повече движение диабета се контролира успешно. Simple Smile
Пожелавам ти успех и безпроблемно раждане!

# 591
Златни сте Simple Smile Много ви благодаря!

Приключих аз с реването, просто се стресирах за момент като чух болница и инсулин....после и с тази идея свикнах....по принцип.

Сега не пия никакви хапчета за захарта...разчита се да я контролирам....просто изпадам в крайност от страх да не я кача , защото като ям протеини е доста ниска и така съм спокойна.

Но ето, че днес имам успех и поне знам, че мога да закусвм кисело мляко с нарязн плод вътре и вдигам н първи час до 7, което е ОК.

Някой с идеи как да си настроя глюкомера - не му вярвам. Марката е Аку чек, нямм идея дали е качествен по принцип, но аз дори и от една дупка 3 лентички ми дават съвсем различен резултат. Сравнявах го веднъж с лабораторията, там даде 1 ммол нагоре, но ако бях пробвала с още 1-2 лентички друго щеше да е...а все пак една лентичка ми е 1 лв, а аз сега се бода сигурно по 10 пъти на ден, та поне да знам, че е реален резултат Simple Smile

Всъщност даже не знам кое е опасно за бебето, ако изям нещо и то ми вдигне захарта до 11 примерно това колко ще му навреди...защото докато не пробвам няма да разбера, че толкова ще я качи.

И пак ви благодаря за безценната информация Simple Smile

# 592
Мила Ив,
спри да се притесняваш. Повтаряй си всяка секунда ако трябва че всичко е наред и че ще имаш прекрасно бебе. Бременноста е достатъчно сложна и натоварваща за да се притесняваш за неща които не можеш да контролираш. Прави каквото можеш, прави го по най-добрия сполед теб начин и бъди сигурна че правиш най-добото на което си способна. От теб зависи да хапваш редовно, да не прекаляваш, да се движиш, да не прекаляваш със сладко, със сокове или неща които биха ти вдигнали КЗ рязко. За глюкомера - аку чек май не са от най-добрите, но идеята е да сравняваш спрямо един и същи глюкомер. Ако не държиш на този точно можеш да си купиш CD Codefree -струва 20 лв а тест ленти за него от ebаy са около 18 лв. Не знам по колко пъти на ден мериш и дали се налага да е прекалено често - все пак ти не си на инсулин. Аз меря по 3-5-6 пъти дневно но при мен е друго. Ако направиш гликиран и е в нормите до 6.5 да кажем не се стресирай с това мерене и стойности. Важно е да не поддржаш високи стоъности дълго време. Теи пикове след храна са за кратко и ако не са прекалени не го мисли толкова. Искам и да ти кажа че нищо не е толкова страшно. Аз съм на 4 инжекции дневно, стойностите ми са между 2 и 20 и имам 2 съвършенни момичета и нищо не може да ме изплаши.
Бъди смела

# 593
nj  Hug
Благодаря за позитивизма, а и все пак вие всички имате живи, здрави и прекрасни дечица...въпреки всичко Simple Smile
Ще го карам по-спокойно...

Всъщност се притеснявам най-вече, че не знам колко е сериозно. В смисъл, аз бях решила да раждам в Окръжна болница - София с избор на екип, да ама сега си мисля, че дори и да има малък шанс нещо да се случи, заради този диабет, е по-добре да се ориантирам към лекар в Майчин дом....и затова сега стоя стен бай  и не ходя при никой на частно, а този който ми води ЖК....все едно го няма.
Та според вас препоръчителен ли е избора на Майчин дом или може да си остана на първия вариант.

# 594
 Ив, за мен избора на родилен дом е основно на база неонатолози. МИсля че най-добрите такива са в МД и Токуда. Все пак се предполагаше че раждам "рискови деца". Така че радах в МД, един път без екип един път с екип....Разлика нямаше. И вдете ми деца бях в интензивно, като докато са били там, хем знаех че са най-добрите, хем ми беше притеснено защото не ми обясняваха особенно какво и защо се случва...МАлката си я получих на втория ден вечерта при мен и това също беше предимство за мен. Голямата беше в интензивно в кувиоз 10 дни и можех да я виждам 1 път на ден за 3 мин, а информация получаваш 1 път дневно на обяд...което е кошмар.
Не знам как да избереш. Трябва да имаш доверие на лекаря си и да знаеш че има добри неонатолози във въпросната болница. НО мисля че основно е от късмет...
ДОколко е сериозно - аз имах диабет и хашимото от 8 години когато родих пъввата си дъщеря и от 16 години когато родих втората. При мен болеста вече си дава последствията и беше серизоно и въпреки това децата ми са добре. Ти си реално здрава. Спазвай си хранителен и двигателен режим и си проследявай нещата. НО не се вмаиачавай - няма смисъл...И чети по-малко форуми мнения и лоши истории Wink

# 595
Хахахах, това с чети по-малко форуми и мнения е един прекрасен съвет Simple Smile Ако не бях чела постоянно и за всичко, сигурно щях да имам една мноооого спокойна бременност. В крайна сметка е Божа работа, здрави бебета се раждат навсякъде и то при всякакви условия.

Спокойствие и оптимизъм Simple Smile

И много благодаря!

# 596
Момичета, извинявайте, но пак съм аз Sad Сега пък ново 20 - откриха ми кетони в урината, което идея си нямам какво е, но това което мернах в интернет е, че може да се дължи на зле контролиран диябет Sad Явно не се справям и не знам дали да звъня на Начев. Стойността е 3, не знам дали значи 3 кетона или нещо друго, но знам, че не трябва да ги има.

И така де, не знам какво се прави в случая и колко е опасно за бебето.

# 597
Здравей Iv!
Наистина кетоните са си сериозна работа. Трябва да ги изчистиш възмовно най-бързо. За целта мога да ти кажа две ''бабешки'' рецепти - пий много шипков чай и сутрин на гладно разтвори малко сода за хляб във вода и го изпий. Трябва да поемаш много течности.
За причината за кетоните - това означава, че организмът ти не се храни правилно. Най-верочтно не ти достига инсулин в тялото. Тъй като ти се лишаваш умишлено от въглехидрати, възможно е захарта да ти е в нормални граници. Но не можеш да излъжеш тялото си, то усеща липсата на инсулин. Кетоните са първия признак за нарушена обмяна. Три означава, че имаш три плюса (кетоните се мерят обикновено с лентичка в урината и възможностите са 0 да нямаш, един, два или три плюса). Ти явно имаш максимума, което не е никак добре. Можеш и сама да усетиш когато имаш кетони, дъхът ти е ябълков. А може и да не го усещаш, не знам.
Важно е да предприемеш някакво лечение колкото се може по/скоро. Бягай при лекар да питаш какво. Дали ще е инсулин или хапчета, няма никакво значение. Важното е да сте добре с бебо, това е временно състояние и ще отмине скоро. Май ми стана много дълъг поста, но мисли за доброто и на теб и на бебо и започни лечение. И не се страхувай, радвай с3е, че докторите могат да помогнат. Успех и пиши как си!

# 598
  • София
Имала съм кетони по време на бременност, нищо специално не съм правила, повече водичка пий.

# 599
Шантава работа. Начев ми каза да отида в Ендокринологията на Майчин дом да ме изследват за бета кетони и захар, та отивам аз... майко ми правиха фасони, но в крайна сметка ме изследваха е нямам бета кетони в кръвта, а захарта ми преди обяд беше 5,1, та лекарката там каза - Нищо ти няма. Начев каза да му звъня ако има кетони в кръвта, а то там няма и не съм звъняла и съм в шах. В урината ми уж много кетони 3+, а в кръвта няма.

Мен май ми омръзна да се тормозя и да се стресирам постоянно....пускам се по течението малко и Божа работа, дано детенцето ми да е живо  и здраво.

Общи условия

Активация на акаунт