За момичетата с диабет и/или хашимото

• 140 954
  • 972
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте момичета, аз бях цяла седмица почивка и не съм влизала.
Анатема мила, и аз като теб - цъфнала и вързала със стойностите. Последен ГХ -8 –намалих го от 9.8 на 8.4 и последно 8 Но като цяло стойностите ми са от 3 до 20 горе долу Sad Меря по 3-5 и повече пъти, спазвам часове, диети, чета какви ли не книги....и нищо не постигам. Явно аз съм сбъркана. А на теория всичко ми е толкова толкова ясно...Само за спорт време нямам а си трябва. И то спешно...Дано пооправиш нещата при теб. Внимавай за хипо, не прекалявай с инсулина. Сигурна ли си че дозата бавнодействащ ти е точна?
Съни, знам какво ти е. Много добре ти разбирам страховете. Трябва да си изследваш С-пептит –струва около 15 лв. Той ще покаже до колко панкреаса ти има остатъчна функция и това е показателя за типа диабет. Защото може панкреаса ти да работи, но с инсулинова резистентност глюкозата пак не се преобразува в енергия, остава в кръвта и повишава КЗ - затова се дават тези медикаменти, които да помогнат на усвояването на глюкозата. Има смесен тип диабет- може да се наложи малка доза бавнодействащ инсулин и лекарства. Диетата ще е наложителна. Но за кърменето не мисля че има проблем, нито опасност някаква за бебето. А за теб с необходимите усилия също ще се справиш. Само опитай да не се отчайваш. Тук сме за да се подкрепяме. Само ние можеме да се разбереме една друга, защото само ние си знаеме страховете и болките. Късмет и пиши как си.
Анатема, пиши и ти как си и какво става с мъжа ти.

# 571
NJ, с тебе почиваме по едно и също време Wink)))))
Според мен гликиран 8 от почти 10 си е цяло постижение - браво! На прав път си явно Simple Smile Диабетът ти е доста лабилен, така че според мен много добре се оправяш. Аз за нищо не съм сигурна, камо ли за бавнодействащия, ама досега си ми вършеше работа и не съм сменяла дозите. Бавният много ми се отразява, ако го сменя даже с една единица само. При мен по-скоро проблемът е тоталното безхаберие по отношение на диетата  Embarassed Мноогоо ме мързи да дебна какво ям, егати  Twisted Evil
Мъжът е ок - резултатите са му 5.7, 11.0, 7.2 - няма засега диабет, макар че ще има, ако продължава да хапва десертчета и други работи. Леко са му гранични стойностите и според мен ще се оправи без никакви лекарства, ако малко вкара лека диетка. Обаче и той е същият като мен.  Laughing

# 572
Anathema,Nj,за пореден път ме успокоявате с вашите коментари-благодаря ви!!!  Hug
 Вече започнах да пия Метфогамма 1000 -казват,че била по-пречистена от Сиофор и Глюкофаж,ама кой знае...  ooooh! За момента не ми става лошо,но и съм все още на половинки хапчета,докато свикна...Иначе Начев не ми е споменавал за С пептит,каза само за тези антитела,но лабораторията ще работи след 1 юли и като отида с резултата ще го попитам.
 Анатема,радвам се,че мъжът ти е добре!   Peace

# 573
Съни,
имав впредвид че кърменето по принцип ти влияе на КЗ - това забравих да ти кажа - по принцип я намалява. Освен това са намесени хормони - може да поискаш да ти изследват и Пролактина. Ако е висок, той се намесва за КЗ и след като спреш да кърмиш нещата ще се оправят. Аз не спрях да кърмя 2 години въпреки това и пак горе долу се боря с нещата. Ама много мерене, диета. Записвай всяка стойност на КЗ и ако можеш и храната която ядеш...Така в даден момент ще знаеш кое и как ти влияе на КЗ...Мазните храни увеличават КЗ доста по-бавно от не-мазните. От плодовете може след 30 мин да ти се увеличи КЗ а от пържена филийка след час и половина...Важно е и да разбереш как действа хапчето - след колко време намалява КЗ, колко часа я намалява. Аз за инсулина знам - след колко мин заповча, кога има максимум и кога се изчерпва. За лекарствата не съм сигурна как е, но пак трябва да има връзка някаква.  Ако имаш възможност да се движиш повече, със сигурност ще си добре. И внимателно с диетата и би трябвало да се справиш. Бори се и няма да се даваш. ЗА сега диабета ти или състоянието в което си е обратимо, защото предполагам че имаш остатъчна дейност на панкреаса. Постарай се повече и ще се пребориш. Не се давай като нас. Аз ако съм знаела нещата които знам сега нямаше да съм на 4 инжекции дневно....Но дори и сега колкото и да е гадно, оцелявам  Laughing Само няма да се даваш. Горе главата и това е  Simple Smile Heart Eyes

# 574

sunny:*kiss , за Метфогамата да те питам - и на мен ми я изписаха, подтискала желанието за сладко, но аз не съм я взела още. Старая се да не ям сладко и въглехидрати и мисля че не е нужно, КЗ ми е ок... Ти защо я пиеш?

# 575

sunny:*kiss , за Метфогамата да те питам - и на мен ми я изписаха, подтискала желанието за сладко, но аз не съм я взела още. Старая се да не ям сладко и въглехидрати и мисля че не е нужно, КЗ ми е ок... Ти защо я пиеш?
Simple Smile Здравейте момичета! Крада малко време да ви чета и стикам палци на всички в неравната битка с лекарствата и диетата  Laughing
Метфогамата и подобните препарати не се изписват, за да се подтиска желанието за сладко, а за да се подпомагат клетките да пропускат инсулина, така че той да може да се усвоява. При Съни КЗ е доста висока след хранене и това лекарство ще й помогне значително за усвояване на въглехидратите.
Проблемът с типовете диабет е, че не става само с неядене на сладко - въглехидрати има в по-голямата част от храните, а и изобщо обмяната на веществата е сложен процес, който без инсулин е изключително затруднен - поради тази причина инсулин трябва да се внася отвън, ако липсва в организма (както е при тип 1) или да се подпомага на тялото да го усвоява (както е при тип 2).

# 576

Simple Smile Здравейте момичета! Крада малко време да ви чета и стикам палци на всички в неравната битка с лекарствата и диетата  Laughing
Метфогамата и подобните препарати не се изписват, за да се подтиска желанието за сладко, а за да се подпомагат клетките да пропускат инсулина, така че той да може да се усвоява. При Съни КЗ е доста висока след хранене и това лекарство ще й помогне значително за усвояване на въглехидратите.
Проблемът с типовете диабет е, че не става само с неядене на сладко - въглехидрати има в по-голямата част от храните, а и изобщо обмяната на веществата е сложен процес, който без инсулин е изключително затруднен - поради тази причина инсулин трябва да се внася отвън, ако липсва в организма (както е при тип 1) или да се подпомага на тялото да го усвоява (както е при тип 2).

Ами аз нямам диабет, както споменах и КЗ си е добре... Имам само завишен ТАТ

# 577
Цитат
В такъв случай не мисля, че Метфогамата е за теб Simple Smile Защо ти я изписаха - за контрол на желанието за сладко ли? Някои лекари са ми много странни, честно.

# 578
Цитат
В такъв случай не мисля, че Метфогамата е за теб Simple Smile Защо ти я изписаха - за контрол на желанието за сладко ли? Някои лекари са ми много странни, честно.

Да, изписа ми я доц. Тодорова, ендокриноложката... обаче все още не съм я взела (на своя глава го правя, но утре ще се консултирам и с гинеколожката ми)

# 579
Цитат

Да, изписа ми я доц. Тодорова, ендокриноложката... обаче все още не съм я взела (на своя глава го правя, но утре ще се консултирам и с гинеколожката ми)
Това Катя Тодорова ли? Тя по принцип е много добра, може да има някакво основание - наистина може би още едно мнение ще е добре Simple Smile

# 580
NJ,благодаря за ценната информация!  Hug Аз тайничко се надявах гестационния ми диабет да си замине с раждането,защото когато изследвах гликиран хемоглобин в 6 месец от бременността беше 4,5,а гестационния го открихме в началото на 7 ми месец...  ooooh!  Преди да забременея имах една висока стойност на 60-та мин. от обременяването с глюкоза-10.5,а на 120 мин.-9 и след това ми предписаха  Сиофор и след 6 месеца забременях! Не съм очаквала,че ще развия диабет,ама какво да се прави... Продължаваме напред и каквото зависи от мен ще го правя! Сега даже съм си поръчала лентички за глюкомера Code free от Амазон,че излиза по-евтино!  Wink

И един въпрос-пролактина не е ли повишен по принцип по време на кърмене или аз нещо не съм разбрала?  newsm78 И друго-навсякъде казват,че при диабет не трябва да се яде мазно и животинска мазнина-така ли е ?

Последна редакция: вт, 17 юни 2014, 15:21 от sunny:*kiss

# 581
  • София
Здравейте, аз съм с Хашимото и бременна в 4-ия месец. По няколко причини, реално знам за бременността от понеделник, т.е. 4 дни  Crazy И за тези 4 дни тичам като луда да направя всичко и да проверя дали всичко е наред. Не съм на терапия с Л-тироксин, бяха ми назначили само добавки.
Днес ми излезе изследването за ТСХ и е 10.09  ooooh! Звънях на д-р Начев в МД и той ме вика утре в 8 и нещо.
Самият той беше доста стреснат, а аз още повече се стреснах.
Дали бързо ще се повлияе хормонът, след като ми назначи терапия утре ? Аз даже трябва да пътувам извън страната и вече се чудя дали не е рисковано.

# 582
Здравейте,
Съни, мазните храни не са полезни за никой ако прекаляваш. Влиянието им за КЗ е че забавят усвояването на въглехидратите - т.е когато ядеш мазна храна тя по-късно увеличава кр захар. Ти сама прецени какво обичаш и кога се чустваш добре. Аз все по-рядко ям месо, избягвам колбаси, филета и т.н, не ям субпродукти. Хапвам риба 1 път в седмицата. Въпрос на избор е. Винаги има теории които подкрепят нещо и отхвърлят друго. Какво стана при теб сега? Какво ти назначиха и как вървят нещата?
Ирайн, хубаво е ТСХ по време на бременноста да е около 1 и малко до 2. Горната граница мисля че беше около 5. Ще ти назначат Л-тирокс и още след седмица сигурно ще ти намалее. ЗАпомва се с малка доза и ако се налага се увеличава постепенно. Ще трябва да следиш хормона редовно - на 2месеца поне или по-често. Не се шашкай защото си още много в началото а и не е чак толкова висок ТСХ. Но все пак е хубаво че си се задействала. КЪсмет.

# 583
Здравейте момичета!  Hug
Пиша ви за да ви кажа как мина изследването  за антитела,определящо типа ми диабет-anti GAD 65-  4,6 (референтни граници до 5),anti  IA 2-   6,6 (do 10),ZnT8ab-   7,9 (do 15).Направих си и КЗП ( 2 седмици след прием на пълната доза метфогамма) с моя глюкомер и стойностите на гладно са от 4,0 до 4,8,а 2 часа след хранене от 5,0 до 6,3. Др Начев каза,че е диабет тип 2 и да продължавам с Метфогамма 1000 3 пъти на ден и да изследвам гликиран хемоглобин след 3 месеца!Ами това е-надявам се всичко с кърменето на бебето да е наред и с това лечение и диета да поддържам нещата в някакви добри граници! Praynig Сега остава след 2 седмици да изследвам ТСХ,че последния път беше 0,044 и спряхме л-тироксина!   ooooh!

Хубав ден на всички!   Nature Partly Sunny

# 584
Здравейте, момичета. Независимо, че прочетох цялата тема и виждам, че вече не сте толкова активни, искам да се присъединя към вас. Варвам, че затишито в темата се дължи на това, че има все по малко страдащи от тези забоолявания.....надявам се поне. Не съм с хашимото, но имам хипотиреоидизъм, който лекувам с л-тироксин, а за съжаление от скоро се оказах и с гестационен диабет. Странното е, че на обременяването с глюкоза в 28 г.с. не се откри такъв, а след това на рутинен профил на захарта се оказа, че нещата не са така добре. Др. Начев искаше да ме приеме в болница, но на последния профил каза, че нещата са прилични и да правя всяка седмица профил в лаборатория,тъй като моя глюкомер постоятто дава отклонения, дори и да сложа 2-3 лентички с кръв от една дупка. Та тъй като вие имате повече опит, исках да попитам дали е някаква аноалия факта, че захарта ми на 1-я час след хранене е по-ниска от тази на втория...не мога да си го обясня, а д.р  Начев иска да изследвам захарта само на 1-я час и ме е страх така да не се пропусне нещо. 3 пъти съм парвила обременяване с глюкоза и там винаги пикът на захарта е бил на 1-я час, а след това спада.

Не знам какво се случва... Както и влязох в конфронтация малко с лекаря като му казах, че изцяло съм спряла всички въглехидрати, защото иначе захарта ми хвръква, а той и се скара, че не можело, защото детето нямало да расте...е да, ама от една филия хляб бонус докарвам захар до 9, а не искам в болница....парадокс - не знам какво да правя - да ям въглехидрати, за да расте бебето или да не ям и да рискувам да не расте.

И така....съжалявам ако съм ви досадила с историята си, но ще съм благорадна ако ми дадете някой съвет от опит.

Общи условия

Активация на акаунт