Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 165
  • 756
  •   1
Отговори
# 690
   Да,ясно!и още нещо да попитам,дано да не съм досадна вече.Т.к шефката ми е затруднена в момента финансово,може ли да ми откаже платената отпуска?И какво да правя в този случай-да настоявам  да ми я даде или да изляза в болничен,че няма как да се върна на работа.

Може да ти отложи 10 раб дни от отпуската ти за 2012 г.Другата трябва да ти я разреши.Ако решиш,да се смилиш над фирмата,взимаш болничен.Като не губиш натрупаната отпуска.Ще ползваш всичката+тази,която предстои да натрупаш след второто ти майчинство
     Благодаря ти много! HugТака и мисля да направя!

# 691
  • Варна
Здравейте, не знам въпроса ми дали е за тази тема (и се извинявам ако е вече е обсъждан), но не можах да намеря по-подходяща.

За втората година майчинство искам да се прехвърля при нов работодател. Като изтекат 410дни от настоящото място ще ме съкратят и в същия ден ще ме назначат на новото място и ще подам молба да си ползвам втората година, НО трябва ли да работя (дори фективно) определно време или директно ме назначават и ме пускат в отпуск?

# 692
В момента съм в майчинство и другия месец ми изтича втората година.Кога се ползва невзетия отпуск при 2 годишно майчинство?След като изтекат 2-те години ли?Разбрах,че ако не ползвам отпуска,работодателя трябва да ми го плати,но аз се водя фиктивно и другото,което ме тревожи е,че после се дължи ДОД за невзетия и "уж" изплатен отпуск. #Crazy newsm78

# 693
Здравейте, извинете ме ако темата е обсъждана , не не намерих интересуващото ме. В майчинство съм втора година, която изтича февруари, бременна съм обаче с термин за януари интересувам се каква сума ще вземам до приключване на старото и започването на новото майчинство. Ще съм благодарна за разяснение. Благодаря предварително.

# 694
  • Пловдив
НО трябва ли да работя (дори фективно) определно време или директно ме назначават и ме пускат в отпуск?

Трябва да отработиш поне 1 ден

В момента съм в майчинство и другия месец ми изтича втората година.Кога се ползва невзетия отпуск при 2 годишно майчинство?След като изтекат 2-те години ли?Разбрах,че ако не ползвам отпуска,работодателя трябва да ми го плати,но аз се водя фиктивно и другото,което ме тревожи е,че после се дължи ДОД за невзетия и "уж" изплатен отпуск. #Crazy newsm78

Тъй като си фиктивно ти ще плащаш разхода по пл ти отпуск.Най ще ти е изгодно,ако ти го изплатят,без да го ползваш.Тгогава ще платиш 10 проента ДОД.Но така могат да ти го платят само при прекратяването на трудовия договор

Здравейте, извинете ме ако темата е обсъждана , не не намерих интересуващото ме. В майчинство съм втора година, която изтича февруари, бременна съм обаче с термин за януари интересувам се каква сума ще вземам до приключване на старото и започването на новото майчинство. Ще съм благодарна за разяснение. Благодаря предварително.

На коя дата първото прави 2 години?
На коя дата ще ти издадат 45 дневния болничен преди термин?

# 695
Цитат на: ♥Elfita♥ link=topic=697166.msg26340141#msg26340141 date=1381236979

[quote author=vese77 link=topic=697166.msg26323977#msg26323977 date=1381066020

Тъй като си фиктивно ти ще плащаш разхода по пл ти отпуск.Колко е тоя разход?10% ли?Най ще ти е изгодно,ако ти го изплатят,без да го ползваш.Тгогава ще платиш 10 проента ДОД.Но така могат да ти го платят само при прекратяването на трудовия договор

[/quote]

Няма ли вариант да не се плаща нищо от мен и от работодателя?Не може ли да изляза в отпуск след като ми изтече втората година и после да ме съкратят?Или така ще се дължат осигуровки?
Чудя се кой е най-изгодния вариант за мен и за работодателя... #Crazy Thinking

# 696
♥Elfita♥, болничния ми лист се очаква да бъде издаден на 7 декември, а първото ми дете навършва 2 години на 12 февруари.

# 697
  • Пловдив

Най-изгодният ти вариант съм го написала и даже съм ти писала,че ще ти е най-изгодно така.Прочети пак отговора ми
Неизгодния вариант е да ползваш отпуската ефективно и да платиш осигуровки.Ти избираш кое да направиш.Но няма вариант да не плащаш нищо.При всяко положение ще се плаща-10 процента ДОД,ако ти изплатят отпуската без да я ползваш или пълни осигуровки,ако я ползваш ефективно

♥Elfita♥, болничния ми лист се очаква да бъде издаден на 7 декември, а първото ми дете навършва 2 години на 12 февруари.

Ще си останеш по майчинство до 45 дневния,нали?Така ще ти се получи застъпване и обезщетението за второто ще е колкото е било за първото ти дете.
На  7 ми декември носиш в работата болничния,прил 4 за 50 те процента майчинство и прил 12.От този момент нататък ще получаваш обезщетение като за първото дете+155 лв майчинство за първото дете.
Първото дете може да ходи на ясла от 7 ми декември.Преди това не го пускай,ако искаш застъпването

# 698

Най-изгодният ти вариант съм го написала и даже съм ти писала,че ще ти е най-изгодно така.Прочети пак отговора ми
Неизгодния вариант е да ползваш отпуската ефективно и да платиш осигуровки.Ти избираш кое да направиш.Но няма вариант да не плащаш нищо.При всяко положение ще се плаща-10 процента ДОД,ако ти изплатят отпуската без да я ползваш или пълни осигуровки,ако я ползваш ефективно

Благодаря за отговора!Чак сега разбрах,че ако ползвам отпуска се дължат осигуровки.Мислих си,че имам право да се откажа да ползвам отпуск и тогава никой не дължи нищо,но явно бъркам... Sad

# 699
  • Бургас
Опитвам се да си изчисля майчинството, но нещо не мога да схвана това ограничение за среднодневния нетен доход. Значи ако ме осигуряват примерно на 800 лв., 90% от тях излизат грубо 720 лв.
Обаче, тъй като нетно естествено не получавам толкова, а доста по-малко заради удръжките, това означава, че няма да взема 720, а да кажем не повече от 600, тъй като това е нетният доход?
Правилно ли съм разбрала, или не?

# 700
  • Пловдив
Правилно ли съм разбрала, или не?

Да

# 701
Здравейте, имам въпрос. По повод документите за майчинство. От работата ми дадоха да попълня, някакви документи, като декларации. С моите имена и с на детето имената. Въпроса ми е, кога след подаването им в НОИ да чакам първото майчинство? Ако сега на 10-ти октомври са подадени, дали на 10-ти ноември ще ми преведат първото майчинство?  newsm78

# 702
  • Пловдив
Здравейте, имам въпрос. По повод документите за майчинство. От работата ми дадоха да попълня, някакви документи, като декларации. С моите имена и с на детето имената. Въпроса ми е, кога след подаването им в НОИ да чакам първото майчинство? срокът е до 15 работни дни Ако сега на 10-ти октомври са подадени, дали на 10-ти ноември ще ми преведат първото майчинство?  ако са внесени октомври,края на октомври ще имаш превод
Ти обаче още си в болничен.Извади си ПИК код и следи кога ще ти го внесат и кога ще ти преведат пари

# 703
♥Elfita♥, много благодаря за отзива. Добре , че ви има и добрите хора за малко светлинка в тунела.

# 704
  • София
Здравейте. Документите за майчинство се подават от счетоводството на фирмата,в която работя ли и аз какъв ангажимент имам към това? Какви документи трябва да им представя,освен акта за раждане на детето? Адреса ми по лична карта се различава от адреса на местоработата ми,в този случай къде трябва да се подадат и в какъв срок след издаването на акта на раждане за детето трябва да се направи? Надявам се да сте ме разбрали и благодаря предварително Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт