Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 16 част

• 53 163
  • 756
  •   1
Отговори
# 735
  • Пловдив

До тук добре, но не зная какво трябва да правя след като се роди детето- а именно :
- къде се подават документи за акт за раждане от болницата го правят
- каква е еднократната помощ за първо дете 250 лв, и какви документи трябва да представя и къде да ги занеса, за да получа тази помощ. питаш в социалните.там и ги подаваш
- майчинството от кога започва да се получава и трябва ли и за него да се пращат някакви документи и къде? работодателят ти движи документите.ти ги попълваш и носиш в срок на него  https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4
Общо взето след изписването ни от родилния дом, кои са основните стъпки , които трябва да се направят свързано с подаване на документи по институции?
и последно:
- така нар. детски от коя година започват да се плащат? от когато подадеш документи.питаш в социалните какво ти трябва.за тях трябва да отговаряш на доход.не ги взима всеки

Вероятно въпроса ми не е за тук,но се надявам някой да може да ми даде отговор. В сайта на НЗОК ми излиза,че съм с непрекъснати здравноосигурителни права,но имам неплатени ЗО за юли и август 2011. Би ли предствавлявало проблем ако реша да раждам по здравна каса в държавна болница? не,не е проблем.ти си здравно осигурена

# 736
Elfita,  благодаря!

# 737
Здравейте,
Чета коментарите ви но не разбирам нещо ми е много заплетено.
Може ли да ми кажете за да се получава майчинство което да е 90 % от заплатата колко трудов стаж трябва да има една жена. Месеците в който съм била бременна и в болничен те броят ли ми се за трудов стаж или не ?

# 738
  • София
Здравейте,
Чета коментарите ви но не разбирам нещо ми е много заплетено.
Може ли да ми кажете за да се получава майчинство което да е 90 % от заплатата колко трудов стаж трябва да има една жена. Месеците в който съм била бременна и в болничен те броят ли ми се за трудов стаж или не ?

Трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж, за да получаваш майчинство. Месеците, които си била в болничен се зачитат.

# 739
Здравейте!
Родих 11 дни преди термина.Скоро ми изтича втората година от майчинството.След изтичане на 410 дни,подадох молба декларация по чл.53 за получаване на майчинство за втората година.Подаването на тази молба беше 11 дни след рождения ден на детето.
Въпроса ми е:Губя ли сега тези 11 дни в плащането?Защото си проверих крайния срок в системата на НОИ и той съвпада с втория рожден ден,а тук някъде бях чела,че края на обезщетението на майчинството за втората година може да не съвпадне с рождения ден.

# 740
  • София-Младост
Здравейте!
Родих 11 дни преди термина.Скоро ми изтича втората година от майчинството.След изтичане на 410 дни,подадох молба декларация по чл.53 за получаване на майчинство за втората година.Подаването на тази молба беше 11 дни след рождения ден на детето.
Въпроса ми е:Губя ли сега тези 11 дни в плащането?Защото си проверих крайния срок в системата на НОИ и той съвпада с втория рожден ден,а тук някъде бях чела,че края на обезщетението на майчинството за втората година може да не съвпадне с рождения ден.
Втората година винаги съвпада с РД Simple Smile
410 дни се броят от първият ден на 45 дневният болничен. Тези 11 дни няма как да се изгубят, издават ви три болнични листа, трите общо правят 135 дни.

# 741
  • Пловдив
Здравейте! Имам въпрос. Завърших степен бакалавър. Досега не съм работила никога. Бременна съм във втори месец. 12 месеца ли трябва да си плащам осигуровките да,за да имаш право на майчинство+след това двете години майчинство ще плащаш здравна осигуровка, за да получа майчинство? И колко се плаща на месец за тавана майчинство? таван майчинство няма да получиш,защото тепърва ще започваш да се осигуряваш и няма смисъл да си на макс осигуровка..макс осиг доход е 2200 лв или месечно 870 лв Благодаря!

# 742
Здравейте!
Втората година винаги съвпада с РД Simple Smile
410 дни се броят от първият ден на 45 дневният болничен. Тези 11 дни няма как да се изгубят, издават ви три болнични листа, трите общо правят 135 дни.
Знам как се изчислява за тези 45,135,410 дни. Реално се губят 11 дни(понякога и повече) от втората година.Излиза,че майките,които раждат преди термина са ощетени с дните,които са преди термина.Втората година почва да тече след рождения ден на детето,а свършва на рождения ден.С две думи втората година не получаваме пари 365 дни.

# 743
  • Бургас
Здравейте!
Моля за мнеието Ви!
Ако майката е  в неплатен отпуск за гледане на дете до навършването на 8г. възраст, но и бременна в същия момент, какво обезщетение ще получи за майчинство?Трябва ли да прекрати отпуска, за да се върне на работа, за да получава майчинство две години.
Благодаря Ви!

# 744
  • Пловдив
Здравейте!
Моля за мнеието Ви!
Ако майката е  в неплатен отпуск за гледане на дете до навършването на 8г. възраст, но и бременна в същия момент, какво обезщетение ще получи за майчинство? според осиг доход за 24 те месеца назад от 45 дневния болничен.За месеците в неплатен ще й взимат МРЗ за съответния момент Трябва ли да прекрати отпуска, за да се върне на работа, за да получава майчинство две години. болничния ще прекрати отпуска
Благодаря Ви!

# 745
  • ПРИ ЛЮБИМИТЕ ХОРА
Здравейте!
Детето ми е родено преждевременно(в 35г.с.) и стана на 1годинка на 31.10.2013г., терминът ми бе 9 декември 2012г. и съответно по документи ще получавам по-високо майчинство до 09.12.2013г., но когато попълвам  документите за отглеждане на дете до 2г. те с какъв срок ще бъдат - до 31.10.2014г. когато е рождената му дата или до 09.12.2014г., когато е бил терминът ми?Благодаря Ви предварително!

# 746
Здравейте!
Детето ми е родено преждевременно(в 35г.с.) и стана на 1годинка на 31.10.2013г., терминът ми бе 9 декември 2012г. и съответно по документи ще получавам по-високо майчинство до 09.12.2013г., но когато попълвам  документите за отглеждане на дете до 2г. те с какъв срок ще бъдат - до 31.10.2014г. когато е рождената му дата или до 09.12.2014г., когато е бил терминът ми?Благодаря Ви предварително!
До рождената дата на детето включително.

# 747
  • ПРИ ЛЮБИМИТЕ ХОРА
Много благодаря за отговора Viva_123!  bouquet

# 748
  • Бургас
Здравейте!
Моля за мнеието Ви!
Ако майката е  в неплатен отпуск за гледане на дете до навършването на 8г. възраст, но и бременна в същия момент, какво обезщетение ще получи за майчинство? според осиг доход за 24 те месеца назад от 45 дневния болничен.За месеците в неплатен ще й взимат МРЗ за съответния момент Трябва ли да прекрати отпуска, за да се върне на работа, за да получава майчинство две години. болничния ще прекрати отпуска
Благодаря Ви!
Благодаря!

# 749
Здравейте на всички, надявам се да ми помогнете и посъветвате най добре какво са направя в моя случай.Бременна съм в края на 9 г.с. На 14 ноември ще съм на ФМ и БХС и ако всичко е наред сме решили да кажем на всички родители и приятели, тогава мисля и да уведомя моя работодател с мед. удостоверение, да нямам проблеми че хич не се обичаме, а раазбрах че като му го връча не бих имала и той е длъжен да го занесе в счетоводството и го заверят, макар че си мислех аз да го занеса и пред свършен факт да му кажа, но това ще видим като наближи. въпроса ми е следният - мисля си да изкарам на работа до нова година и при първа възможност в началото на януари да си пусна болничен, няма да имам проблеми ще ми даде лекарката, до колкото разбрах те пускат 30 дни но тя може да ми го удължава всеки път с още 30 и така докато родя за да не се връщам на работа - аз специално искам поне януари, февруари и март да съм си в нас заради студа, вирусите, пътувам с гр. транспорт много и пане 1.15 минути и да съм си в нас, а може би април да се върна. Мога ли да направя така както искам или е по добре ако изляза януари да не се връщам въобще на работа и докрая да изкарам на болничен - но не знам как стои въпроса с плащането през този период - аз сега вземам чисто 800лв - малко са и разбирате че ми е важно дори и в болничен пак да си ги вземам - същата ли ще е сумата или по малко - и с колко по малко евентуално ако знаете? И подочух че за да нямам намаления после и в майчинството първата година да мога пак да си вземам 800 лв на месец е по добре като изляза в болничен на не го прекъсвам до раждането? Ако може някой по да ми изясни нещата ще се радвам защото ми е объркано а иском да се подготвя в моя полза.
Другото което чух, че в момента в който май изляза в болничен не мога да тегля кредит от банка, навсякъде ни водят неплатежоспособни - моя приятелка която сега е в 4 месец и вече в болнични навсякъде и отказват кредит банките, а я осигуряват на по високо 1900лв. Та тя ме предупреди да тегля по рано, защото сме с ниски финанси и въпреки всичко мислехме едни 8000лв да тегля за ремонт, операзията и първи необходими неща на бебчо. Та какво да правя и в двата случая?

И последно - колко ще ми е майчинството като родя, работя във фирмата от февруари 2011 - осигуряват ме на 1070лв, термина ми се пада на 02.06.2014. Не мога да се оправя със този калкулатор, ще се радвам някой който е по запознат да ми го изчисли и обясни, и за да имам по добро майчинство през първата година май е по добре да не излизам в болничен през зимата така ли - а ако изляза с колко ще ми се намали и за цялата първа година ли ми се намаля майчинството?

Общи условия

Активация на акаунт