Отговори
# 195
     Към Amorevole и ЛЛЛ   Привет!  Проблема с едната гърда, на която Дани прекъсваше постоянно сукането, ескалира. От вчера прекъсва и на двете. Реално безпроблемно сукане имаме 15 мин. Изпуска зърното, отдръпва главичката си, изпъва крачета, започва да удря с ръчички , зачервява се и следва плач. Опитах със смяна на пози, предварително изцеждане ( да не би струята да е силна) и прекъсване на кърменето за пауза в която я гушкам и успокоявам - ефект никакъв! Прегледана беше от педиатър, да не би да има болки в ушенцата - няма. Колики няма вече. Опитах това "приплъзване", но не се връзва Simple Smile , хитруша е!
   Храня я в удобна поза, на  приглушена светлина в приятна и за мен обстановка.
   Един малко глупав, може би, въпрос. Как се разбира кога детето се е нахранило? Възможно ли е  просто да приключва с храненето много по-бързо от преди и да недоволства на гърдата?
    Още един.. Изцеждам значително по-голямо количество от едната гърда спрямо другата и така от самото начало. Останала съм с  впечатление, че това е нормално, все пак не са еднакви. Наистина ли е така или трябва да коригирам някак количеството?

# 196
  • София
Дааа и си викам : ето жената с 3 и намира време, аз с 2 деца не мога да се оправя  Mr. Green Mr. Green

Недей така, сигурно щях да откача тотално  Mr. Green

Жени, а при Боян имаше ли някакви признаци (стеснен в края пишок, проблем с уринирането, лошо отваряне на каналчето при пишкане)? Ще съм ти благодарна за отговора, че нещо пак се разколебах  Tired Етърва ми придърпва малкия, но им се образува някаква ципа, та и там ще има хирургична намеса, направо е нож с две остриета.

Момичета, да помоля за схемичките на вашето захранване?  Praynig Praynig Praynig

Съветите на Косе-Босе са горе-долу това, което четох и аз. Лошо, че не виждам табличките добре, но първоизточникът е руски, ще ги издиря там  Peace

# 197
Cveteto благодаря за съветите..аз като цяло кърмя все като се унася или е заспала..иначе не става..лошото е че ме боли доста от натрупаната кърма..ама какво да се прави... Whistling
Много искам да се включа по темите но мрънкалото е ужасно днес... Crazy
До утре  bouquet

# 198
ShySun, не знам дали отговорът ми ще ти помогне, но все пак ще споделя как е при нас.
Когато Елина се нахрани отдръпва главичката си. Като пробвам пак да и дам цица, започва да мрънка и да се дърпа.
А това, което ми описваш, като поведение на малката прилича на нашето преди дни. Но при нас причината бе, че и ставаше топло, когато я вземах за кърмене. Просто моята телесна температура бе по-висока, детето явно беше по-навлечено... Успех и дано все пак се открие причината за дискомфорта на детенцето ти  Hug

# 199
Ordinary_World   Благодаря!   bouquet   Или аз обърквам сигналите или Дани, хем мрънка , хем като й дам засуква пак  2-3 пъти, после пак пуска. При нас не е от температурата, пробвах кожа до кожа (т.е. голички) и пак не става. Имам чувството вече, че съм скочила в заешката дупка и совите не са това, което бяха.  smile3538   

# 200
     Към Amorevole и ЛЛЛ   Привет!  Проблема с едната гърда, на която Дани прекъсваше постоянно сукането, ескалира. От вчера прекъсва и на двете. Реално безпроблемно сукане имаме 15 мин. Изпуска зърното, отдръпва главичката си, изпъва крачета, започва да удря с ръчички , зачервява се и следва плач. Опитах със смяна на пози, предварително изцеждане ( да не би струята да е силна) и прекъсване на кърменето за пауза в която я гушкам и успокоявам - ефект никакъв! Прегледана беше от педиатър, да не би да има болки в ушенцата - няма. Колики няма вече. Опитах това "приплъзване", но не се връзва Simple Smile , хитруша е!
   Храня я в удобна поза, на  приглушена светлина в приятна и за мен обстановка.
   Един малко глупав, може би, въпрос. Как се разбира кога детето се е нахранило? Възможно ли е  просто да приключва с храненето много по-бързо от преди и да недоволства на гърдата?
    Още един.. Изцеждам значително по-голямо количество от едната гърда спрямо другата и така от самото начало. Останала съм с  впечатление, че това е нормално, все пак не са еднакви. Наистина ли е така или трябва да коригирам някак количеството?

Здравей ShySun,
 Когато става въпрос за нашите дечица няма глупави въпроси, има просто неща с които понякога се сблъскваме за първи път и е чудесно, че се интересуваш и търсиш отговори. Peace
  След първите седмици от раждането много бебета стават доста умели в сукането и могат да започнат да се засищат за много по-кратко време, например 5-10 минутки. Ако бебето суче през това време активно (да чуваш как преглъща, да усещаш слизането на млякото или да виждаш как се мърдат мускулчетата на личицето му) , ако е жизнено и енергично, спокойно, пълни редовно памперсите и най-важното наддава добре, вероятно всичко е наред. Ситите бебета често пускат гърдата, усмихват се или блажено се унасят. Обичайно те имат усет за това кога са гладни и ако не са се поели много на дадено кърмене биха пожелали скоро след това да сучат пак.
  Може да се опиташ да се довериш на Дани и да следваш нейния ритъм и желания, предлагайки гърда когато и колкото дълго желае тя, ти най-добре можеш да усетиш как се чувства бебето ти.
 Относно другото ти питане, много кърмещи жени споделят, че едната им гърда произвежда повече мляко от другата и това е нормално, едната половина на тялото ни също рядко е напълно еднаква с другата.  Wink
  Ако прецениш, че има нужда би могла да увеличиш лактацията в "по-слабата " гърда като я предлагаш малко по-често при кърмене или я изцеждаш по-често, но това съвсем не е задължително.
 Мисля, че се справяш чудесно с кърменето и си чудесна майка на своето бебе! И за напред ти желая много усмивки и сладки кърмачески мигове!  Hug

# 201
Cveteto благодаря за съветите..аз като цяло кърмя все като се унася или е заспала..иначе не става..лошото е че ме боли доста от натрупаната кърма..ама какво да се прави... Whistling
  Здравей ciao-ciao,
 Препълването и болезнеността в гърдите би било хубаво да се избягват, тъй като може да се създаде риск от запушване на млечни каналчета и мастит. Когато усетиш, че гърдите ти са препълнени и болезнени би могла да изцедиш малко кърма, колкото да ги облекчиш леко, ако бебето не желае да суче в този момент. Прекаленото изцеждане на гърдите би било добре да се избягва, тъй като може да предразположи свръхлактация и това на своя страна да води до често препълване на гърдите. Топли компреси преди кърмене, хладни след, леки масажи на гърдите също биха могли да доведат до облекчение. Много майки споделят, че компресите от зелеви листа, облекчават напрежението и помагат при запушвания (надупчен с вилица, охладен зелев лист се поставя на гърдата, като се внимава ареолата, да не бъде покрита, държи се докато увехне и при нужда се подменя с друг) .
 Друго за което се сетих е , че когато гърдите са препълнени  при засукване струята на млякото може да е твърде силна и това да пречи на бебето да суче спокойно. Би могла ако прецениш да изцедиш малко мляко преди да предложиш гърдата. Ако гърдата е препълнена и бебето не може да я изпразни докрай и да достигне до задното, по-маслено мляко, би могла на две поредни кърмения да предлагаш само една гърда, тъй като честият прием на предно мляко би могъл да дразни стомахчето на бебето и да води до дискомфорт при някои бебета.
 Ако искаш може да разкажеш малко повече за кърменето при вас - колко често кърмиш, от двете или едната гърда, прелдагаш ли други течности или биберон -залъгалка, изцеждаш ли гърдите и ако да колко често , в какви количества? Тази информация би могла да ни помогне да намерим идеи, които да са по-близки и адекватни за вас.
 Ще се радвам да пишеш и да ни държиш в течение!  Hug

# 202
пие си гадните лекарства детето всеки ден и издивява с мен вкъщи  ( не може да ходи на градина). Намаляваме дозата постепенно и се молим за по-бърза ремисия..та така   Rolling Eyes
Благодаря, че попита   bouquet
Айде да се оправя времето и да запознаем децата  Grinning

# 203
   ShySun, аз също ще споделя как е при нас. Когато е в активната си фаза от деня и не заспива на гърдата, щом се нахрани, а това е след около 10 максимум 15минути захваща гърдата, като усети мляко в устата си я пуска, пак засуква пак пуска, започва да нарвничи и се изпъва като струна и почва да плаче, пак захваща пак пуска и млякото не го преглъща, а се стича от устичката и. Държи се по много подобен начин, когато вече не и пуска гърдата, а тя иска още. Тогава обаче прави две три дръпвания повече и тогава с мрънкане пуска гърдата, разликата е в това,че в устата и няма мляко. Малко дълго го обясних,но се надявам, че е станало ясно.
    Говорите си и за захранване аз въобще не бързам с този дерматит, всеки ми казва: " ооо сега много рудно ще се захраните... " Днес бяхме пак на дерматолог и я попитах, тя ми каза да действам бавно,но смело, без да я ограничавам или да използвам някаква специална схема, дано е права Simple Smile
    Да споделя още нещо от днешния преглед, последно време ползвам Пуфис и днес като и свалих памперса (беше пишкала) докторката каза, че не трябва да изглежда така влажна кожата и явно тези памперси не попиват достатъчно добре да ги сменим, не им хареса и ластиците били стегнати. Та сега си имаме цял не използван пакет.
    Моята звездичка заспа окончателно и аз с удоволствие ще я последвам...

# 204
Благодаря на Ordinary_World и ShySun за отговорите за лепенките Куул Пач. Оказа се, че е залепнало малко по крачето и дрешката, защото от гушкане след ваксината съм го сварила бебето и лепенките се разтекли.. Като го оставих да се разхлади пак станаха като ластик и ги махнах успешно.
И един въпрос към ЛЛЛ: Константин днес прави три месеца. Беше кърмено бебе на поискване. От 3 седмици дохранвам с АМ. Кърмата ми намаля драстично. Започнах с дохранването, защото за вечерното ядене гърдите ми бяха абсолютно празни. И, за съжаление, лавинообразно включихме добавка във всички дневни хранения.. За сега само нощните ни са спасени. Въпреки че кърмата не стига, спонтанните изтичания са доста често и в сериозни количества, както през нощта, така и през деня. Има ли начин да ги огранича, защото сърцето ми се къса като хвърлям преливащи подплънки с кърма, а за детето няма достатъчно. Благодаря предварително.

# 205
_TITI_    1 към 1, има мляко и не преглъща. Опитвам дори да изцедя малко от гърдата за да съм сигурна - млякото излиза на струя.  Нощните храненета няма такъв проблем, най-сериозно е наистина активната фаза.  Sad  Отдавна ли е така при вас? Как процедирате?

# 206
И един въпрос към ЛЛЛ: Константин днес прави три месеца. Беше кърмено бебе на поискване. От 3 седмици дохранвам с АМ. Кърмата ми намаля драстично. Започнах с дохранването, защото за вечерното ядене гърдите ми бяха абсолютно празни. И, за съжаление, лавинообразно включихме добавка във всички дневни хранения.. За сега само нощните ни са спасени. Въпреки че кърмата не стига, спонтанните изтичания са доста често и в сериозни количества, както през нощта, така и през деня. Има ли начин да ги огранича, защото сърцето ми се къса като хвърлям преливащи подплънки с кърма, а за детето няма достатъчно. Благодаря предварително.
Michona, някои майки, които имат спонтанно потичане, избират да носят колектори за кърма под бельото – по този начин вътре се събира изтеклата кърма (без да мокрят бельото) и в същото време самите зърна нямат допир с влажна подплънка, а са в своеобразен «въздушен джоб». По този начин, спонтанно изтеклата кърма се събира в колекторите и може да се даде на бебето. Ако прецениш, може да опиташ дали няма да са удачен вариант при теб. Peace (Само да вметна, че не е препоръчително да се носят продължително и да се спи с тях).

Дали си опивала да кърмиш по-често Константин, ако усещаш тези спонтанни потичания – да му предлагаш гърдата и така освен, че изсуква това мляко, да стимула и допълнително гърдите ти? Понякога, ако майката усеща спонтанното потичане, може да помогне, ако притисне гърдите отпред, откъм зърното и ареолата, с отворена длан. Ако обстановката не го позволява, може да се опита и с кръстосани върху гърдите ръце (все едно се опитваш сама да се прегърнеш).

Спонтанното изтичане на кърма при всяка майка е различно и не винаги има пряка връзка с количеството на млякото, която тялото ѝ произвежда (в което и сама си се убедила). То не е необичайно явление, особено в първите няколко седмици/месеци на кърменето. Но ако имаш някакви притеснения, ако си имала хормонални проблеми и пр., може да е удачна идея да се консултираш с лекар.
Пиши как си Hug.

# 207
 newsm51 Добро утро, момичета!
Деси, при Боян нямаше никакви проблеми, освен стеснение на отвора, и затова реших да не правя нищо до годинката. След това започна ходенето по мъките. Стеснението беше толкова голямо, че вече едва пишкаше и то с болки. При опитите за мануално разкриване се установи срастване. Хирургът, който прави операцията, ми каза:"Изглеждаш интелигентно момиче, как можа да оставиш детето да стигне до тук?!" Потънах си в земята - решението да не пипам чурката до 1 годинка беше мое и доста напредничаво за преди 14 години. След операцията беше също малък кошмар - щипеше го при пишкане, докато заздравее раната, и той започна да стиска,което доведе до проблем с бъбреците, за който лежахме в болница. Та за това при Ици изобщо не се колебах - от раждането - леко забелване и малко след годинката всичко приключи - остана още няколко години напомнянето като се къпи сам да не забравя да измие и чурката. Затова при Влади забелваме също от прибирането от родилния. А таткото добавя, че така чурката ставала по-голяма  Mr. Green
Това от мен засега. Успешен ден на всички!  smile3525

# 208
И аз, ако може да задам един въпрос към консултантките по кърмене:
Доскоро бебка правеше по 4-5 часа нощна пауза за сън. Но последните 2 дена ме буди на около 2 часа за хапване. Не е от пълен памперс, защото го сменям преди сън и през нощта пак. И от температурата не вярвам да е, тъй като винаги си е спяла на 23 градуса вечер.
Денем си спи, толкова, колкото и преди и нямахме проблем с чести пробуждания вечер. Всичко си е, както обикновено и не мога да намеря причината, поради която дъщеря ми не иска да спи по-продължително нощем Sad А с това недоспиване започвам да се изнервям и уморявам повече и се страхувам, че може да ми намалее кърмата Sad Моля за някакви съвети.

# 209
  • София
Здравейте и от мен! Добре дошли на новите попълнения! Simple Smile
Използвам случая, че дребният заспа, та да се разпиша из форума. Вчера беше решил, че е ден без дневен сън, но не бях на същото мнение. Уморявам се и ако не спи през деня, се чувствам като парцал. Оставих го на терасата и там откара 3 часа за моя най-голяма радост. Щеше да продължи да спи, но го прибрах, защото беше доста студено. Днес мисля да процедирам по същата схема, да видим дали ще сработи. Вечер започна по-трудно да заспива, но предполагам, че се дължи на наличието на дневен сън (преди талъсъмясваше по цял ден), а и от изтегления час за лягане. Сега ляга в интервала 21-21.30, а преди - около 00ч. Сутрин започна да се буди около 8.30-9ч. и кротува до към 10.30, но повече от това отказва да пази тишина. Simple Smile Сутрин отлепям от леглото с мъка, защото има 2 хранения нощем, от които все още не се е отказал.
Искам да питам майките, които хранят с АМ: откакто се е родил, е на хипоалергенно мляко. Такова бяхме купили, педиатърката каза с такова и да продължаваме. Истината е, че не съм наясно с преимуществата на хипоалергенното. И се чудя дали да не минем на обикновено, пак на същата марка? Разликата в цената на една метална кутия е около 10-12 лв., което не е малко и заради това съм в размисъл.

Общи условия

Активация на акаунт