Оскотяването - приоритет на държавата

• 6 577
  • 135
  •   1
Отговори
# 105
Кои техни престъпления се толерират? Затворите преди всичко са пълни с роми, а престъпленията им в големия процент са кокошкарски.

толерират се престъпленията на циганските (и други подобни) босове! От там иде проблема

Laughing Защото на българските престъпни босове и групировки не се толерират. Не ставайте смешни.

Става въпрос за интеграция на цигани и за това пиша за циганските босове . Ако ще говорим за българските - то положението е същото. Колко добре "интегрирани " българи останаха в България и колко отидоха да се интегрират другаде? Колко милиона реално останаха в страната ?
Но за да не ставам смеш,а и ако  безсмисленото отрицание в вид твърдение в тази дискусия то ми е интересно защо ли се води тя освен за убиване на време ?  

Става въпрос, че за някои не важат законите. Не важат обаче не само за ромските босове, а и за всички останали.
Нещо целиш да кажеш? Или просто си повтаряш като папагал?
Защото не виждам какво си казала с този си пост. Освен "Искам и аз да кажа нещо пък! Каквото и да е то!"

# 106
Със застраховката, че не е "Жалба за младост":

Преди много години, когато завърших гимназия много от съучениците ми, които не бяха приети във ВУЗ в желаните специалности/ по това време нямаше и така многобройно нароени ВУЗ/, ставаха "нередовни учители" по селата.Имаше такава възможност.Така 4-5 момичета,току-що завършили езикова гимназия заминаха да живеят в едно изключително циганско село.Едната стана учителка по език, другата- начална, трета по математика и т.н.Веднъж ги посетих в селото/ беше на около 20 -30 км от града/Любопитно ми беше да вляза и в часовете.

Покрай темата се сетих за тази случка.
Не зная как се е постигнало,  но родители изпращаха 18-19 годишните си дъщери,току-що завършили езикови гимназии и не делени до момента от семейството си, да живеят в циганско село и да учат цигански деца.И го правеха без каквото и да е притеснение.Децата от училището бяха наистина с ограничени възможности, но се отнасяха с респект и уважение към учителките, най-голямото " провинение" беше да им говорят на "Ти".Едно от момичетата беше най-близката ми приятелка, с която седяхме на един чин, разказвала ми е случки за учителстването, весели, забавни, но никога страховити.

Не бих защитила   някогашните порядки, но ето, сега правя сравнение с онези деца и родителите им.Значи можело.При определени условия циганите биха могли да проумеят какво е ред, зачитане на авторитети , съобразяване с правила.

По същото това време пак циганската престъпност беше най-популярна, пак циганите бяха с ниско образование, но някак повечето от тях тикаха децата си да учат, блазнеха се децата им да получат по-добро образование от тях самите.

И ако има някакъв проблем в момента, то е в изкривената държавна политика и изкривеното толериране чрез заиграване с понятието дискриминация.
Затова за тези неща трябва да се говори,трябва да се изисква спазване на правилата.

Не ми се вярва душената учителка да не е подала оплакване и със сигурност насилника ще получи заслуженото.Но въпросът е в това, други като него да не придобият самочувствието, че могат да се втурнат , точно оскотели в училището и да се саморазправят.
Защото това е и в ущърб на етноса, който се самозаблуждава, че уж има много права, а всъщност му се прави най-лошата услуга, вкл. и на децата му.

# 107
Нещо целиш да кажеш? Или просто си повтаряш като папагал?
Защото не виждам какво си казала с този си пост. Освен "Искам и аз да кажа нещо пък! Каквото и да е то!"

А ти какво целиш да кажеш? Питам- кои техни престъпления се толерират? Ти ми отговаряш:
Цитат
толерират се престъпленията на циганските (и други подобни) босове! От там иде проблема

Т.е. ми казваш едно голямо, празно нищо! Аз може да съм папалал, но ти ми навяваш асоциации с патка.

# 108
От години апелирам за приемане на идеята за мандатност на директорите.

# 109
  • Варна

Питам- кои техни престъпления се толерират?

Например секс и живеене на семейни начала с малолетни и неполнолетни.

# 110
Сега видях и интервюто с директорката на училището.
http://www.yambolpress.bg/?p=43711

# 111

За Росен Чолов ли говорите.

# 112
  • На земята, която е всъщност звезда.
Всъщност, от отговорите до тук в стил " те толкова си могат" и "ами тя средата така онака" се разбира защо е толкова голям проблема. След като 'белите'  хора не осъзнават образователния проблем, като основен какво чудно има че държавата също взима полвинчати мерки да го реши. И следователно тия клетници дето ги млатят в клас пишат точно до арменския поп.

Пример един ще дам - популацията на китайци /или от арабските страни, горе долу същото/ в Италия е доста голяма. Това е традиционно много, ама много затворена група всичко се случва в нея, по-затворена е ( според мен) от ромската. Може китаец да живее 50 години тук и да не е научил дума италиански. Децата им обаче ходят на училище, говорят езика и от мн малки се явяват своеобразни м/укултурни посредници. Трудно е, не е лесно, защото след училище се връщат в 'средата' от затворени семейства, прехранващи се с нюдълс и ориз, но е факт, че говорят първи език италиански, учат и са с много по-големи преспективи да се социализират и реализират от родителите. Аз друг начин не виждам.

Но има ли в Италия училища с преобладаваща китайска или арабска среда? Има ли училища вътре в "техните" квартали?

# 113
Сега видях и интервюто с директорката на училището.
http://www.yambolpress.bg/?p=43711

Ето на един конкретен въпрос какъв конкретен и относим отговор дава един директор:

"- А действително имало ли е нападение и заплахи срещу нея?

-  Вижте, на Светла Хлебарова съм помагала много. Истината е, че тя заедно с други колеги освободени от ОУ”Хр.Смирненски” си търсят работа тук. Светла Хлебарова ме занимава многократно с това да й осигуря работа. Сега работи при нас на срочен трудов договор до края на учебната година. Светла иска да работи тук. Това е първата й среща с един родител, на когото аз разбирам, че не познава добре детето. Питам аз защо. Има комуникация между възпитател и учител първи клас, но Светла смята, че работи перфектно. Добре, има проблем, но защо се забави два часа? Защо не ми каза истината докато родителя е тук, да говорим"

А уж би трябвало да е грамотен човек- сиреч да разбере какво я питат, та да отговори на въпроса.

# 114
Мда, направо й повярвах на директорката.

# 115
  • Варна

За Росен Чолов ли говорите.

Имам предвид тенденция и масовост, когато едно престъпление се оправдава с "особености на етноса", "културни ценности" и др.

Или казвате, щом някой не е осъден за едно престъпление, да не съдим всички? Не оправдавам Р.Чолов, пази боже, но някак си съотношението между брой престъпления на 1 член от етноса не ми се виждат съпоставими.

# 116
Питам- кои техни престъпления се толерират?

Всичките.
Като започнеш от неплащането на ток и вода, ползването на аванта на градски транспорт, самонастаняването където им скимне, язденето на коне и каруци из центъра на "европейската" столица, минеш през уж дребните кражби на покъщнина, които прерастват в ежедневен тормоз за стотици български семейства и старци живеят в постоянен страх,  и стигнеш до това, че си продават децата, склоняват ги към просия и проституция...
За клановете и бизнеса им няма смисъл да отваряме дума.

Къде е полицията и държавата?
С конкретното отговорно за това министерство, което не е МОН.

# 117

Но има ли в Италия училища с преобладаваща китайска или арабска среда? Има ли училища вътре в "техните" квартали?

едва ли, както и ясно обособени квартали ( нямат)
но има зони с повече и с по-малко.

в случаят след като училището е в гето, освен полиция би трябвало да има и м/укултурни медиатори ( от ромски организации, бол), които да съпровождат учебния процес. Това не е толкова трудно, колкото на 1в поглед изглежда. Ето напр. в това училище ако има Х класни стаи може спокойно да се направи проект за такива медиатори , пари има, ромската тема е много актуална и се дават пари за 'интеграция", има и стратегия.мангали ... ли беше Rolling Eyes, нищо чудно решениеето да е под носа им на тези хора.
Това обаче е работа на директорката малко да задвижи мозъчните клетки и да търси решения, вместо да замита проблемите под чергата, за да не се разчуе и да ги закрият

ПП забравх да кажа, че от съвсем малък опит със съвсем различна програма ( не образование) съм влизала в гето и ако нещо ми е станало ясно е, че тези общности са изкл. затворени, недоверчиви и настроени агресивно, чувствителни са до 'лице'. Те не взимаха матариали, ако не им ги подава познатият 'бял'.  Разбирам защо училището е като чуждо тяло насред квартала им, ако никой не работи с тях за изграждане на доверие. Ако бях на мястото на директорката бих търсила именно отговорът защо общността ни мрази, защо мисията на училището не се разбира  и с помощта на ромски лидери ( може и тийнове) да се опитам да изградя някакви  отношения, ч/з кампании.
Винаги иам хора, за които да се хванат да са 'нашите хора' сред общността, ако се целят резултати, разбира се. Мн малко вероятно е тази директорка да не е била досега на поне 75 обучения по темата за малцинствата по различни програми и да не е чувала много повече от това, което казвам от общи разсъждения само

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 13:50 от 10 c's

# 118
  • Варна
......
А уж би трябвало да е грамотен човек- сиреч да разбере какво я питат, та да отговори на въпроса.

Директорката се вълнуваше най- много от въпроса от кого точно идва атаката, а не защо изобщо се е стигнало до подобна случка. И защо кара учителката да се обажда на медиите и да им казва, че разказаното не е вярно? Последно, имало ли е нападение или не? Взех да се обърквам.
Хм, рибата май е вмирисана откъм главата.  Stop

# 119
И за жалост това е често срещана постановка- първичната реакция на училищното ръководство е да се натири оплакалият се, да се заплаши, за да си мълчи занапред и да не излага реномето на училището, да се издигне защитна стена не срещу проблема, а срещу онези, които го фиксират, обсъждат и дирят начини да го решат, да се замаже гафът /или по- сериозни неща/ и никога- да се търси първопричината и да се предприемат адекватни и своевременни мерки тя да се отстрани и да се реагира превантивно на последващи подобни проблеми.
Това ми е запазена марка на мен за БГ училищата.
Ти му говориш за побой и ужас от последващи такива и по- страшни неща, то те ръчка в ребрата поради това, че си повзоляваш наглостта да се оплачеш.
А какво да направи въпросната учителка? Да си остане със самотния плач, споделен между колеги в същото положение?
Много важно- тя, директорката, се пише благодетелка /с чуждата пита/, намерила била работа на Хлебарова /в случая/. Абе джанъм, с това поведение утре няма да си намериш нормален персонал. Ама къде ти дълбоки мисли?
Понеже учителката "иска да работи тук", то с нея всеки може да си прави каквото си ще ли?
Баси и реакцията!
....
Ама от главата, моля ти се, не от стръвта, не от щъкащия наоколо планктон, от рибарите или от опашката.

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 14:15 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт