Оскотяването - приоритет на държавата

• 6 564
  • 135
  •   1
Отговори
# 120
  • Ямбол
Мда, направо й повярвах на директорката.
И аз не й вярвам. Сто пъти повтори колко е велика, не..., кой ли й вярва?

# 121
Защитна реакция, и тя гледа да не създава трудни казуси за умовете нагоре по веригата, защото и нея няма да я потупат по рамото затова, че им създава проблеми (проблем е всяка ситуация, която изисква някаква мисъл и усилия, да не говорим за промяна).
Тя не е в кой знае колко по-различно положение от учителите в училището, покаже ли пред висшестоящите, че не се справя, най-много да я сменят с някой, който ще "се справя" (ще си трае).

ПП. Зачудих се, нали всички училища имат настоятелства, в настоятелстовото на това училище какви хора са, има ли от онези, които се занимават и познават проблемите на малцинствата, изобщо, някой очаква ли наистина в такива училища да няма проблеми и какво е предвидено като противодействие?

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 15:12 от нова

# 122
А в това време ученици от 2 училища сурвакат министър Цветанов по случай ромската нова година. Интегрирани са, че и отгоре,  не виждате ли?

# 123
Но има ли в Италия училища с преобладаваща китайска или арабска среда? Има ли училища вътре в "техните" квартали?
едва ли, както и ясно обособени квартали ( нямат)
но има зони с повече и с по-малко.

и едните , и другите , които споменаваш имат държава , религия , история и т.н. ,
докато нашите хора са на племенен принцип все още ,  в родово-общинния строй , нямат нищо от гореизброеното и по нататък не могат да мръднат , макар че от векове живеят в друга среда ,
много са устойчиви ...

# 124
  • София
С риск да не се харесам на мнозина:

1. За мен вината за положението е колективна. Директорката, от една страна, няма място на тази длъжност. Учителите - докато се страхуват за работата си, няма да получат ни на йота промяна в статуквото (те вече са излезли от вцепенението, обаче, щом са написали това - началото на промяна). Изродите, които идват да ги тормозят, си го позволяват точно заради липсата на респект към институцията и хората в нея. А това е резултат от "политиката" на директорката, страхливо толерирана от учителите... Порочен кръг.

2. Циганите, както негрите, азиатците и т.н. различни, може и да са орки, но вътрешно не са по-лоши от нас. Учила съм с такива. Живяла съм до такива. Работила съм с такива. Най-добрата ми приятелка преподава вече години в класове с много цигани - в голям град и в село. В големия град от 25-28 ученика (8-12 от тях циганчета) отличниците са 2-4 деца, от тях 2-3 са циганчета (пети, шести, седми и осми клас). Сега на село - сходно положение.

# 125
  • София
Забелязала съм, че когато се отнасяш към циганина като към равноправен (какъвто е), той се държи човешки. Дори по светофарите, когато се случи да не ги игнорирам, а им кажа искрено, че нямам дребни, реагират с разбиране.
Когато съм влизала в цигански домове във Факултета, за да взема поръчка за еди какво си, са ме посрещали с уважение и усмивка и съм изпращана с усмивка.
Събирала се е цялата махала и са ми пазили кабриолета, докато сключа договора вътре. Нарочно не си вдигах гюрука...

Разни сценарии има в зависимост от отношението, което демонстрираш и вътрешната ти нагласа.

По заглавието: оскотяването е повсеместно и засяга българите във всичката им разнородност. И да - политика на държавата е, друго логично обяснение няма. Но както каза мамасита бандида, ако не се лъжа, промяната започва от всеки от нас, а не от държавата. Тя е такава, защото ние сме такива.

# 126
  • София /Абсурдистан
По заглавието: оскотяването е повсеместно и засяга българите във всичката им разнородност. И да - политика на държавата е, друго логично обяснение няма. Но както каза мамасита бандида, ако не се лъжа, промяната започва от всеки от нас, а не от държавата. Тя е такава, защото ние сме такива.
Peace

# 127
Оскотяваме не само материално, но и душевно. Дали сме българи или цигани няма значение, защото остокотяването е на лице.

п.п. така е Пеперяши, така е.

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 16:20 от Fortune

# 128
Оставете българи- цигани. Не залитайте пак в тази посока, не това е важното.
Въпросът е защо подобно нещо се допуска да се случва в едно училище- без значение какво и къде и защо един директор първо се вълнува от това, кой е изнесъл информацията, а не от решаването на наличния проблем.

# 129
  • Ямбол
Въпросът е защо подобно нещо се допуска да се случва в едно училище- без значение какво и къде и защо един директор първо се вълнува от това, кой е изнесъл информацията, а не от решаването на наличния проблем.
Точно това е истинският въпрос.

# 130
Точно това е истинският въпрос.

Peace Така мисля и аз. Използвах тази публикация за начало на темата като фрапиращ случай, но добре илюстриращ поведението на институциите при проблемни ситуации...

# 131

... ми именно де...

# 132

Ами защото това "работи" - пази на всяка цена някакво измислено от него реноме на училището, нима не е така по повечето училища?

# 133
  • София
Не знам как са се развили нещата към момента, но да се чака инспекторат или друга инстанция да се самосезира е наивно и 99% безрезултатно.

Не знам и дали имат значение мотивите на директорката... Каквито и да са те, дори и да е покровителствана от висшестоящ, при тази публичност, твърде вероятно да остане и без тази подкрепа.
Просто не трябва да спират учителите...

# 134
  • Ямбол

Ами защото това "работи" - пази на всяка цена някакво измислено от него реноме на училището, нима не е така по повечето училища?

Чак така не е. При нас при проблеми с ученици и родители, в които се застрашава животът и здравето ни, директорът застава винаги зад нас. Освен това никога не сме се страхували от проверки, нас ни проверяват постоянно. Все някой ни наднича. Минути за реклама и на моята шефка, но в случая съм откровена.

Общи условия

Активация на акаунт