Дестинация Берлин

• 88 506
  • 869
  •   1
Отговори
# 195
Офффффф.....
Както винаги в бг мама вечно се стига до правопистните грешки. Горките ви деца при такива майки

# 196
На мен точно дъщеря ми ми прави забележки  и винаги с нея се консултирам при "по-завързани" правописни случаи Stop

# 197
  • София
Богиня, доста грозно изказване в частта с децата!

# 198
Това сигурно е заради днешния ден -1 юни! Аз не се обиждам - моята дъщеря е отлична студентка в Берлин, и то - при такава майка!

# 199
Ей на, децата ми са малки и няма кой да ме консултира. Сигурно по тази причина все си мисля, че инфото, което се дава е по- важно от това дали някой е написал грешно едно име на немски град, в които е бил 6 часа. Няма значение... Добре, че вече има туристически форуми, в които се обсъжда темата за пътуванията по същество, а не правописа и.

# 200
Все пак е важно дали си бил в Иран или в Ирак/една буква само разлика/ Stop

# 201
Сиси,

хайде спри със заядливите нотки. Ненужно е. Браво на умната ти дъщеря и на това, че има на какво да те научи.
Да не забравяме, че това е тема, в която се обсъжда какво, къде и как в Берлин.
А жената поне да беше написала, че сАжелява, че е била там или че е иЗкала друго...

п.с. Ще прощаваш, че не пишем и с умлаут, който го няма на всяка клавиатура.

# 202
Не смятам, че аз започнах със заяждането и "горките деца"....
И смятам, че е важно Турция, Гърция, Майорка да се пишат с главни букви, а  не с малки. И Тулуза/не се пише с "о" / - позволих си да прочета други постове на Богиня...
Вината сигурно е в мен, затова че такива "грешки" ми бодат очите....

# 203
Аля, благодаря. Наистина се опитах да бъда полезна с инфото, което съм дала.

Сиси,
http://www.booking.com/city/de/potsdam.bg.html?aid=323175;label= … LcCFcO_3godXX4Aew
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%B4%D0%B0%D0%BC

Не на последно място според уикипедия и букинг се пише Потсдам, а не Постдам, както смяташ ти или Potsdam на латиница. Нямам идея кое е правилото в немския език, което да те кара да вярваш, че Pots се чете Пост, но моите познания по немски не са такива. Та наистина е неприятно да прочетеш явно грешка в името, но да се обадиш да поправиш грешката с още по-голяма такава е малко.... оувър.  И понеже Пост дам означава след язовирната дига/стена, по-вероятно е ти да идеш в Ирак, вместо в Иран, защото в германия язовирни стени да искаш. Аз лично стигнах до Потсдам без проблеми.
Съжалявам за грешката, която съм допуснала и съжалявам, че трябваше да прочетете една страница глупости, които се изписаха след нея....
Ако има въпроси за Берлин, на които бих могла да отговоря и да съм в помощ съм насреща. Явно обаче няма да съм в помощ по правопис. И понеже докато публикувам видях новия отговор ще си заровя главата в пясъка и ще се срамувам до края на деня, че съм неграмотна. Нека продължим темата за Берлин обаче без да се месят мои мнения от други теми. Сиси, иди в темите, в които съм допуснала съответните грешки и ме "изобличи" пред строя колко съм проста. Тук вече стана наистина прекалено, особено предвид факта, че ти не си по-грамотна от мен. Сега, надявам се, разбираш смисъла на изказването за горките деца. Изключително неприятно е когато някой човек пише глупости, то да ги пише в арогантно-настъпателен тон и да не приема чуждите грешки, а да изтъква своите като абсолютно правило, неподлежащо на коментар. Три твои поста пропуснах да те поправя, защото наистина смятам, че темата е за Берлин, не за това какъв е моя или твоя правопис, но ти вече прекаляваш.
п.п. върнах се да си поправя главната буква на Иран, че да не вадя очи повече.

Последна редакция: нд, 02 юни 2013, 09:48 от Богиня:)))

# 204
  • Sofia

Съжалявам за грешката, която съм допуснала и съжалявам, че трябваше да прочетете една страница глупости, които се изписаха след нея....

Това трябваше да бъде написано и нямаше да има страница с глупости.  Peace
Следя темата и за мен има значение как се пише градът, от който се интересуваме. Всеки може да сбърка и лично аз бих се радвала, ако някой поправи грешката ми.

# 205
Тя не ме е поправила, а е написала още по- голяма глупост. Разбира се, тук са важни само личните симпатии, а не неоспоримите факти. Не виждам някой да се е заял с нея, че е объркала нещата още повече. Това е безумно и показва ниво и то не високо.

# 206
  • Sofia
Богиня, благодарна съм за всяка споделена дума за Берлин и Потсдам! Peace
Темата с правописа е изчерпана, но за тези градове вярвам, че може да се пише още много! Peace

# 207

След края на правописната дискусия, да се включа и аз с нещо по-конкретно.

Изненадана съм, че Богиня е описала зоологическата градина като "малка". Според мен, изобщо не е малка и "половин ден с много мотаене" съвсем не е достатъчен. Разбира се, ако по принцип харесваш животните и такъв тип преживявания. Ние бяхме там преди около три седмици, прекарахме един цял ден и мисля, че не можахме да отделим достатъчно внимание на всичко.
Simple Smile

Градина има най-богатата колекция от видове животни в Европа, това означава два пъти повече животни отколкото в Лондон (където зоологическата е наистина огромна като площ, много красива и, трябва да се признае, по-уютна от берлинската). Освен белите мечки и императорските пингвини, които са си в задължителната програма, много препоръчвам залата с хипопотамите, които можеш да наблюдаваш да плуват под вода (за целта е по-добре да се отиде в началото на деня там, защото постепенно водата в басейна им става мръсна и не се вижда добре!). Нещо, което не бих препоръчала така ентусиазирано е храненето на лъвовете - прекалено е драматично, хвърлят им цели зайци, които те дерат сами... Не е гледка за всеки.

# 208
scaramouche , аз съм писала за Zoo, която е в близост до Ку дам. Знам, че има две, затова уточнявам. Като площ Зоо/Цоо не е по-голяма от софийската зоологическа градина - за справка в точни цифри Барлинската е 340 декара, софийската 360 декара (инфо от http://en.wikipedia.org/wiki/Berlin_Zoological_Garden и от сайта на нашата зоологическа градина). Затова съм написала малка. Разбира се, сравнението между софийската и берлинската може да е единствено и само по площ. Берлинската е най-хубавата, в която съм била, но не и най-голяма (сравнение с Лондонската нямам - не съм била в нея). Разбира се, това е субективно усещане и сигурно много зависи от това дали човек е уморен, но примерно зоологическата градина в Барселона ми се стори в пъти по-голяма. В Барселона например дори има електрически автомобили, с които да се придвижва човек, а тук има само малки каручки за децата, защото наистина по-сериозен превоз не е необходим. Обиколка без разглеждане на животни би отнела сигурно не повече от половин час.
Дала съм го като информация, защото лично аз очаквах и бях предвидила цял ден за нея, а се оказа, че можем след това ни остана време да обядваме, да пием кафенце на Бранденбургска врата, че да остане време и за Александър плац и посещение на Тв кула в един ден. От тук насетне всеки може да си направи сметката колко време му е необходимо и дали ще отдели да се "мотае" 1 ден, 2 дни или 5 часа. Площта е толкова. Всеки успява да поддържа различно темпо. Децата му също.

# 209
  • София - Варна
Вчера се завърнах от Берлин. Въпреки студа, аз съм приятно очарована. Отседнахме в препоръчаните апартаменти по-напред в темата. Чисти, на много хубаво място и спокойно могат да спят още 2 деца / има 2 големи спални легла/. Не бяхме с деца и разглеждахме основно забележителности. На Острова на музеите комбиниран билет - 19 евро може да се купи от вътрешните каси на всеки музей. В Стария музей опашка нямаше, за разлика от другите каси. Билетът важи за 5 музеи - Пергамон, Новия, Стария, Галерията и Боде-музей. Но е само в рамките на деня. Ние успяхме да разгледаме 4.  Относно чакането на Кулата: ако не искате да чакате има ВИП билети - 19 евро и влизаш веднага. Ние бяхме с обикновени, но отидохме в 9.00 /тогава отварят/ и в 9.40 влязохме.  А можете да си резервирате он-лайн места за ресторанта и си вземате такива билети и не чакате.
За Потсдам: в 9.30 бяхме там, но явно е трябвало по-рано. Не успяхме да отидем навсякъде. Освен Сан Суси е много впечатляващ Новия дворец, където се помещава галерията. Препоръчвам и Белведере - страхотна гледка на града и околността. Оранжерията също е внушителна. Руското селище - дървени дачи /къщи/, които са много красиви. Там живеят хора, има и заведения - чайна. Центърът е приятен за разходка. Не успяхме да стигнем до Мраморния дворец - в 20.00ч. трябваше да се върнем към Берлин.
Също препоръчвам в Берлин - Жандармплатц на Френската улица. Красив площад, в близост до шоколадовата къща.
Бяхме в Шарлотенбург, Сони център, на Александърплатц, на Статуята на свободата, на Чекпоинт Чарли, покрай останалото от Берлинската стена, в Берлинер дом, в Николакирхе и Николавертел.
В Райхстага си запазихме час с лектор. Препоръчвам. После пак си вземаш аудиогайд, но разказват и подробности.
И страхотни заведения - всякакви кръчми: италиански, азиатски, гръцки, немски...
И 2 дни отскочихме до Хамбург. 300 км разлика, но все едно градове в различни държави. Там също ми хареса, но това е град на крайностите - много богатство и бедност. И добре, че не е разрушен през войната. А пристанището... Не ми се тръгваше от там.

Общи условия

Активация на акаунт