Дестинация Берлин

• 88 521
  • 869
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Здравейте, включвам се и аз като пресен гост на германската столица.
Прекарахме три пълни дни там, като оползотворихме и целия следобед на деня на кацането. Програмата беше изцяло планирана от мен, като всяка минута беше предвидена и всяко придвижване - изчислено. Изкарахме чудесно, изобщо не ми се връщаше. Няма да разказвам подробности - няма да ми стигне вечерта Simple Smile По-надолу ще ви споделя няколко неща, които ми направиха впечатление и които бяха засегнати по-горе в темата.

Берлин от птичи поглед: По мои виждания, повечето туристи се насочват към телевизионната кула. За нас тя не беше първи избор по няколко причини - големи опашки, високи цени (макар че с Berlin Wellcome card има 20-30% отстъпка), както и частично нелицеприятната гледка на източен Берлин с панелните му блокове в близост (макар да са 100 пъти по-хубави от нашите панелки). Като цяло смятам, че посещението на кулата е остаряла туристическа истерия, наследена от едно време, когато родителите ни са имали само тази атракция при посещенията си в Източна Германия. Алтернативи има и те са в западен Берлин, в близост до Чек Пойнт Чарли - 15-мин. полет с балон http://www.air-service-berlin.de/index.php/deutsch/tickets-airma … fesselballon.html ,  Panoramapunkt до Сони център с най-бързият асансьор http://www.panoramapunkt.de/de/willkommen.html, както и куполът на Бундестага http://www.bundestag.de/besuche/kuppel.html. Плюс в гледката ви е самата телевизионна кула. Ние се възползвахме от балона и Райхстага, като втората гледка беше бонус към тура из немския парламент. Подчертавам, в Райхстага посещенията са безплатни (както турът, така и само посещение до купола), но е необходимо предварително да си направите онлайн резервация чрез сайта им. 

Потсдам: Отидох там с големи очаквания. Градините действително са един път. Голяма част от дворците обаче не са изцяло реставрирани и са красиви само отдалеч. Ние влязохме само в Сансуси - не видях смисъл да разглеждаме отвътре останалите. Сансуси ме разочарова, вътре има под 10 зали за разглеждане. В сравнение с този дворец, Шарлотенбург в Берлин е много по-пищен и има какво повече да се види в него. Имайте предвид - за да снимате в дворец, трябва да платите около 3 евро. Ние бяхме първо в Шарлотенбург и решихме да си спестим този разход, като го насочим към прехваления Сансуси - решение, което, ако бях по-информирана, нямаше да взема.
Като изключим това, посещението в Потсдам и парка много ми хареса, градчето е малко, туристическо, с типичната главна търговска улица.
Предложение: наемете си велосипеди в Берлин и с тях посетете Потсдам. 12 евро за един ден. Изключително лесно се транспортират във влака - условията са отлични - а след това придвижването ви в градините ще е много лесно и романтично. Ние се сетихме за тази възможност чак като слязохме на гарата и съжалявахме, че не го направихме.
Предложение 2: носете си малко хляб - в парка свободно се разхождат патици, които биха се продали да ги галите срещу някоя троха Simple Smile

Зоопаркът: прекрасен начин да изкарате половин ден. Отидете преди 10 ч. - след това става навалица, която най-много се усеща на опашките за билети. Има Zoopark и Tiergarten - голямо чудене падна кое да изберем, тъй като няма комбиниран билет за двете, а и цял ден по зоопаркове ми се видя малко в повече. Аз търчах да видя животните, които ги няма при нас - жирафи, пингвини, белите мечоци, сибирски вълци. В някое от помещенията, мисля че това с хипопотамите, има стълбички към зала с нощни животни - там много ми хареса, имаше тапири, прилепчета, които можеш да доближиш на сантиметри (през стъкло, разбира се). Има ясла и полянка с кози, в която можеш да влезеш при животинките - там се редих с малките германчета да галя яренцата. Зоопаркът е сравним със софийския като модел на устройство и дори бих казала като големина на клетките, но е много по-богат и по-добре "пипнат".

Музеи: тук мога да изразя само лично мнение. Като нелюбител на музеите, включих в програмата ни само Новия музий и Пергамон. Внушителни изложения. Видях това, което исках - бюста на Нефертити, портата на Ищар и Пергамския олтар. Относно касите - по-нагоре беше казано, но ще го повторя, за да няма прецакали се - не чакайте на касата, която е в двора и която единствена се вижда - във всяка сграда се продават билети за целия остров на музеите, като най-празно се оказа в стария музей. И като си вземете билетите, влизайте направо - опашките пред входовете са за билети.

Градски транспорт: изключително достъпен и лесен за ориентиране. Нито веднъж не объркахме влакчетата, а приятелят ми не разбира немски (добра възможност ми се удаде да го науча да срича Simple Smile ). Берлин уелкъм картите освобождават от притеснението кога откъде и какъв билет да си вземеш, а и дават доста отстъпки по забележителностите. И за цялото ни бродене из градския засякохме контрольори само два пъти - веднъж още в самото начало на пътя между летището и центъра и втори път нейде из града. Ако обмисляте гратисчийство, бъдете бдителни - в градския нямат униформи, а само значки, които вадят изневиделица Wink + глобата е 40 евро.

Цени в магазини и заведения - числата са като в София, но след тях стои евро.

В заключение - страхотно пътешествие, пожелавам на всички лек път и да си изкарате страхотно! Ето от мен едно албумче с избрани снимки http://nicht.snimka.bg/europe/berlin-2013.756511

# 211
Няма да защитавам телевизионната кула и няма да я сравнявам с балона, но в сравнение с Райхстага гледката от кулата е далеч по-добра. А балона и кулата - цената на кулата е 12 евро - т.е. по-евтина е от балона, а височината е 204м, в сравнение със 150 на балона. 50 м са си 50 м като става въпрос за гледка от високо.
За магазините пък ние пазарувахме основно в Лидл - цените ми се сториха на половина на българските. 2 пълни чанти ми излязаха 23 евро, в тази цена в Сф не мога да се вместя за тези покупки.

# 212
  • София
В Лидл не влизах, само в Кауфланд от веригите и в кварталните магазини.

Цените на всички атракции са достъпни в интернет. За кулата без да чакаш опашките си е 19 евро, което май няма отстъпка с уелкъм картата. И все пак, всеки си разпределя времето и средствата, дала съм своите съображения за информация на интересуващите се, никого не обвързвам с тях.

# 213
Здравейте мили мами,

Благодаря на всички писали в темата, която както винаги е много полезна за пътуващите:)

Имам един въпрос към хората, които наскоро са били в Берлин. За да разгледаш Райхстага разбрах, че трябва резервация по интернет. Въпреки резервациятя ли се чака по 2-3 часа или тези опашки са били преди да въведат това изискване?

И горе-долу същият въпрос за кулата защото много държа да я посетя точно заради нейната митичност:) Има ли начин ако човек резервира по инетрнет да не чака толкова дълго или такава опция няма и трябва да се примиря?

Благодаря предварително за отговорите:)

Хубава събота и неделя на всички!

# 214
Здравейте мили мами,

Благодаря на всички писали в темата, която както винаги е много полезна за пътуващите:)

Имам един въпрос към хората, които наскоро са били в Берлин. За да разгледаш Райхстага разбрах, че трябва резервация по интернет. Въпреки резервациятя ли се чака по 2-3 часа или тези опашки са били преди да въведат това изискване?

И горе-долу същият въпрос за кулата защото много държа да я посетя точно заради нейната митичност:) Има ли начин ако човек резервира по инетрнет да не чака толкова дълго или такава опция няма и трябва да се примиря?

Благодаря предварително за отговорите:)

Хубава събота и неделя на всички!

опашките за Райхстага не бяха големи преди месец, за 15 минути максимум се влизаше,

големи бяха опашките за тези, без резервация...  Peace

# 215
  • Добрич

За Райхстага се резервира от тук. Избираш ден и час за посещение. Дават ти да си избереш в началото три желани дати за посещение, а накрая си избираш само една.
http://www.bundestag.de/htdocs_e/visits/kupp.html

Трябва да се попълнят данни за лицата, които ще посетят- имена и дата на раждате. Явяваш се там 15 минутки по-рано, защото има хиляди формалности- секюрити, проверка на имената (да имате лични карти или паспорти).

За телевизионната кула може да резервираш от тук:
http://www.tv-turm.de/de/online-tickets.php

Избираш пак дата и час, най-евтини са много рано сутрин и късно вечер.
Така или иначе са по-скъпи билетите от нормалните (не се сещам с колко), но като ти дойде часа отиваш директно по посока на табелите VIP, Fast View и се прибдижваш по-бързо към асансьора.
Горе, като слизаш пак се нареждаш на опашката за VIP, Fast view..

# 216
Ето отзиви и от мен:
Бяхме 6 пълни дни в Берлин, но времето в началото беше ужас- студено, духа вятър и превалява. И тъй като бяхме общо с 5 деца, сравнително малки, се завряхме първия ден в Леголанд, където изкарахме почти целия ден.
 Втория ден минахме през детския празник на Александерплац, имаше разни игри за децата, картинг, шатри на различни фирми и представители на известни марки играчки, където можеше да се играе безплатно на Лего, Плеймобил,с дървени играчки, с пластелин и т.н., раздаваха и подаръци на децата, та откарахме до обяд, после ходихме в аквариума Sea life, много им хареса на децата но в сравнение с италианския от същата верига където сме били с мъжа, този беше по-беден и леко разочароващ, единствено най-големия аквариум Аква-дом, е нещо което не можеш да видиш на друго масто. Влизаш в един асансьор на 2 етажа и с него се придвижваш във вътрешността на огромен цилиндричен аквариум с височина приблизително до 5 етаж на нашенски блок. Дразнещото е, че този аквариум се намира в отделна сграда и съответно чакаш на още една опашка.
После в МОЛ "Alexa" на последния етаж има макет на Берлин с влакчета и метро, което се движи. Самолетите на летището също много реалистично излитат и кацат.
Третия ден бяхме в Природонаучния музей и Пергамон мюзеум и вече се молехме лошото време да свърши, че децата издивяха и взеха да се катерят по експонатите.  Crazy
За щастие следващите дни наистина позволяваха по-продължителен престой навън и се втурнахме към Зоо-то, където прекарахме цял ден. Друг цял ден бяхме в Източноберлинския зоопарк - Тиерпарк, като това е най-големия по площ европейски зоопарк с около 8 000 животни, включително такива които не видях в Зоо-то като червена панда, гривест вълк, африкански медояд, птица секретар, росомаха, лос, снежен леопард, гелада, рибояди, ламантини и ленивци.  Ако питате кой повече ми е харесал не мога да отговоря, и двата имаха какво да покажат, плюсът на Зоо-то е че е по-компактен и по-бързо се обикаля, също че е по-добре "пипнат" , като имам предвид възможността да се наблюдават някои животни как плуват под вода, отделението с нощни животни и възможността да гледаш хранене на определени животни. Ние гледахме как храниха белите мечки, тюлените и горилите.
За Потсдам остана един ден, който определено се оказа недостатъчен. Видяхме Белведере, влязохме в Биосферата - като голяма оранжерия с тропическа растителност, възстановки на динозаври, които мърдат и реват, папагали и пойни птички хвърчащи свободно, терариуми с паяци, змии, гущери, жаби и буболечки всякакви, пеперудариум, аквариуми и различни научно-познавателни закачки за децата. Разходихме се и в близкия Волкспарк, където децата се забавляваха с хубавите площадки за игра и направо не им се тръгваше от там.
Малко неща видяхме, но когато си с деца се налага да се съобразяваш с тяхното темпо, потребности и желания. Пък и няма лошо да оставиш някои неща за следващ път.  Flutter

# 217
Здравейте на всички Simple Smile
Много полезна информация както винаги има Simple Smile Ние ще пътуваме с две приятелки другия месец от 18 за една седмица. Има време да изчета внимателно темата и да направим хубава програма, че в момента всичко ми е супер разхвърляно в главата. Засега имаме само самолетни билети и търся апартамент за 3-ма.
Този адрес добър ли е като локация, как мислите?:
Kurfürstendamm 94/95, Wilmersdorf
Аз си мисля, че е сравнително на удобно място, едната ми приятелка обаче твърди, че и се струвало далеч от центъра и околовръстното било наблизо, но нито тя, нито аз имаме представа от това кое къде е и моля за по-компетентно мнение Simple Smile
Благодаря предварително Simple Smile

# 218
Здравейте на всички Simple Smile
Много полезна информация както винаги има Simple Smile Ние ще пътуваме с две приятелки другия месец от 18 за една седмица. Има време да изчета внимателно темата и да направим хубава програма, че в момента всичко ми е супер разхвърляно в главата. Засега имаме само самолетни билети и търся апартамент за 3-ма.
Този адрес добър ли е като локация, как мислите?:
Kurfürstendamm 94/95, Wilmersdorf
Аз си мисля, че е сравнително на удобно място, едната ми приятелка обаче твърди, че и се струвало далеч от центъра и околовръстното било наблизо, но нито тя, нито аз имаме представа от това кое къде е и моля за по-компетентно мнение Simple Smile
Благодаря предварително Simple Smile

ами към 25 минути ви е с транспорт до центъра, не е на много удобно място според мен

# 219
Добро е мястото Simple Smile от кой център й се струва далеч Simple Smile имате автобуси на Ку-Дам, У7 е близо както и Рингбана.

# 220
Аз четох тук там, че тази улица е търговска и си мисля, че ще е оживено. На картата като гледах, зоопаркът се пада надясно, но не мога да преценя колко далеч е реално (не се оправям мн добре с гугъл мапс). Ние искахме да сме някъде където вечер ще може да се поразходи човек пеш, без да му трябва транспорт (не знам докога им вървят превозите).  Става ли района да мааш гащи? Иначе, това което ми хареса е, че до това Аденауерплатц, което е наблизо, има директен автобус до Тегел. Ама 25 минути с транспорт означава, че е далечко.

# 221
  • София - Варна
По-напред в темата имаше линк към апартаменти AMC от expedia. В апартамента могат да спят 3-4 души. В нашия имаше 2 големи спални. На много добро място са. За 5 нощувки - 360 евро. Наоколо има доста ресторанти, барове, а дори и дискотека. 5-10 минути от ZOO, което е главна спирка на много автобуси. За това, че се стига за 20-25 минути до центъра, въобще да не ви притеснява. Те са в центъра на Западен Берлин, който не е центърът на Берлин, но е доста по-приветлив район. И с автобуса от Тегел също се стига лесно.

# 222
Предполагам, че 25-те минути се отнасят до Александър Плац.
От Цоо до там може да си вървите пеш без проблем, около 30-40 минути ще ви е до Аденауер Плац, а от Аденауер ви е близо и Паризер Щрасе, пълна със заведения, кафета и барове.
На мен лично разходката по Ку-Дам винаги ми е много приятна.

# 223
Kurfürstendamm 94/95 наистина не е много централно. Улицата е дълга, и това е към по-скучния край. Спирката на метрото е отдалечена, има само автобуси на близо. Наистина локацията не е много удобна и лично аз бих търсила някоя алтернатива.  Peace До Аденауерплац са 600м.
Виж с гугъл стрийт вю как е около хотела, срещу него има бриколажен магазин, примерно. Не е като известната, лъскавата, централна част на Ку-Дамм.

# 224
До Аденауерплац са 600м.
Така е, тук вече опираме до субективното, за мен лично 600м са нищо, но знам, че за някои не си струва ходенето всеки ден. И все пак автобусите по Ку-Дам са много и на често.

Общи условия

Активация на акаунт