Ревматоиден артрит - 4та тема

• 305 839
  • 1 274
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Какво значи остеоартрит? Нещо като остеопороза? или?
А тези тъмни участъци къде се появяват? По лицето?
Не това е износване на ставния хрущял и самата става. В повечето случай има и неспецифичен възпалителен процес, но не е автоимунно заболяването.

А на мен в болницата ми казаха, че е автоимунно и че върви заедно с РА, като РА в началото може да не се открие веднага, но било въпрос на време да се прояви  Thinking
Върви че разбери сега какво е ...
Ами аз бях с много висок ревма фактор примерно 3 пъти над нормата, първия лекар ми каза, че е РА, втория каза че ревма фактора бил неспецифичен показател и нищо не значел и според него е остеоартрит  Rolling Eyes
Сега съм от 2 седмици пак с температура нон-стоп 37-37.3 и мисля някакви кръвни изследвания да си пусна поне. Ако беше бацил да е минал за толкова време  ooooh!

# 871
При кризите на РА винаги ли има повишена температура? Или може и без да протичат....

# 872
  • София /Абсурдистан
При кризите на РА винаги ли има повишена температура? Или може и без да протичат....
При мен не е имало никога Т дори в най-тежките ми случаи.

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 22:48 от Unknown_lady

# 873
Аз все още не съм напълно сигурна, че моето е РА, но почти. Това, което забелязвам е, че всеки път проблемът (или кризата?) възниква при или след някакъв емоционален стрес, силно дразнение...което не мога да избегна и се налага да изтърпя.

# 874
   Здравейте дами, бихте ли могли да ме посъветвате към кой ревматолог да се обърна в клиниката по ревматология в София, който да ми обърне достатъчно внимание и да ми направи всички необходими изследвания за уточняване на диагноза. Звънях на проф.Рашо Рашков, проф.Коларов, доц.Стоилов, обаче никой не ми вдига, а и не знам при кой е най-добре да отида за диагностициране. Ще ви напиша и цялата ми история, ако на някой му се чете, то е голяма плеяда, но ако се сетите за някой изледвания, които мога да направя още и някакви насоки ще съм много благодарна. Личната ми лекарка ми каза, че съм станала хипохондрик?!... и че си измислям, че ме боли и не ми дава никакви насоки, така че имайте предвид помощ и информация намирам само от интернет, за това се извинявам ако начина, по който обяснявам е прекалено подробен и не се изразявам достатъчно компетентно.

Да се представя- аз съм на 22години от Варна. При мен болките започнаха в опашната кост и областта и. Боля ме може би три седмици, като си мислех, че съм се натъртила от седене на работа и не отдадох особено значение. Разбира се посетих ортопед, който ми изписа стелки за плоскостъпие и ми изписа НСПВС /мидокалм и аркоксия/ за болките. На третия преглед ме изпрати на невролог и каза, че не съм за него, щом лекарствата не ми действат. Невролога ми постави диагноза увреждане на лумбо-сакралните коренчета, но не ми пусна изследвания и не направи елекромиография, така че не знам до колко е правилна диагнозата. Тогава вече ме боляха краката, под плешките, врата, ставите ми пукаха и на места се схващах, но най-вече сутрин като се събудя. Краката ме болят като вървя, а врат като лежа, опашка и кръст като седя. Посетих и други двама ортопеди, установи се, че имам лека сколиоза 12градуса, което не би трябвало да ми даде такива болки. Пратиха ме на ревматолог, приеха ме в болница за изследвания 4дни, съмняваха се за Бехтерев, отхвърлиха го и ме изписаха със реактивен артрит, без да ми бъде обяснено нищо и без да отхвърлят АС /анколозиращ спондилит?/. Като лечение в епикризата е изписан авелокс /за предполагаема гинекологична инфекция/ и мидокалм, при положение, че съм пила мидокалм,тилкотил,тросикам и нищо не ми е подействало до сега, освен че ме боли много стомаха. При друг ревматолог съмненията са за остеопороза или псориазис, въпреки че нямам кожни проблеми. Той ми изписа Сулфасалазин, но ме е страх да го пия, имам чувството че само си вредя, като не знам диагнозата, но и  ме е страх да не се влоша. Ако трябва да съм честна съм в абсолютна паника и съм много объркана.

По отношение на изследванията и сведенията, които съм събрала до сега: 1) направих извън болницата HLA-B27- отрицателен 2) Нямам данни за родители и роднини, които да са страдали от каквито и да е ставни заболявания. Самата аз имам добра мускулатура, висока съм, не съм имала болки в ставите, слаба съм, но не съм крехка, така де личи си, че имам дебели кокали ;D Имам бета таласемия по наследство, правеше ми проблеми като по-малка, но вече съм си свикнала и не мисля,че има общо. 3) Не мога да кажа, че съм активен спортист, но определено съм отделяла време за спортуване в топлите месеци на годината, не се излежавам, работата ми е свързана с много седене, но определено не се обездвижвам до такава степен и намирам време най-малкото за разходка. 4) Редовно посещавам зъболекар, тъй като нямам от най-здравите зъби. Лятото ми умъртвиха зъб за първи път, но всичко е нормално, не ме е боляло. Лятото почнаха и да ми никнат четирите мъдреци, като се обаждат често, единия май проби наскоро, но по панорамната снимка не се забелязват някакви възпалителни процеси. 5) Миналата година посещавах гинеколог буквално всеки месец, защото имах гъбички от дълго приемане на антибиотик или слаба имунна система, поне така предполага гинеколога. Беше се образувала раничка на мат.шийка. Излекува ми гъбички, инфекции и раничка. Последния преглед беше малко преди да започнат болките в опашката и за него всичко беше вече наред от гин.гледна точка, въпреки че имах леки болки в корема.. Цитонамазката ми е със следните показатели: PAP IIB задоволителен, наличие на клетки от трансформационната зона, абнормални епителни клетки- плоски епителни клетки, нискостепенна плоскоепителна лезия (LSIL) съдържаща HPV лека дисплазия CIN1. Левкоцити и колойцити. Препоръка: колоскопия. Мен ми звучеше, сякаш има проблем, но той ме увери, че няма, а и самата аз е чувствах добре. Но до скоро. В момента от седмица имам възпаление, определено го усещам. Смених гинеколога за второ мнение, като той смята, че гин.инфекция е причината за артрита, като смята че цитонамазката показва възпалителен процес. В момента имам и киста- 4см, много болезнена и сериозен възпалителен процес. Трети гинеколог пък смята, че това е усложнение на артрита, а кистата не е проблем. Не знам кого да слушам. Тест от урина: хламидия отрицателен, микоплазма отрецателен,уреаплазма излезе положителен. В момента чакам резултати и от вагинален секрет за същото, както и за кандида,трихомони,гарднерела. На този етап ми изписаха Flagyl, Ciprofloxacin и глобули, но не знам дали да ги почвам.. според ревматолозите трябвало да пия Avelox.. 6) Уши, нос, гърло не съм имала проблеми нито като малка, нито сега. Може би трябва да си пусна и тук изследвания за всеки случай, до колкото разбирам от това, което прочетох тук гърлен секрет, а други изследвания необходими ли са за определени бактерии? 7) По отношение на бъбреците съм имала бъбречна криза като малка от наличие на песъчинки. От тогава не съм имала оплаквания и много се пазя в това отношение. Сега при преглед при нефролог имам диагноза: мек корем, сук.рен. в ляво?, нарушения на ниво легенче, малка киста на десен бъбрек и малко песъчинки. Имам урокултура отрицателна и чакам втора сега за потвърждение. Цистит- хроничен и най-вероятно и тук ще ми изпишат някакъв антибиотик, което не знам как ще стане заедно с гинекологичния.

8 ) Кръвни изследвания: ASO 102 mU/ml (реф. стойност 200 mU/ml); UA пикочна киселина 182.5mkmol/L (реф. стойност 37-363); IgG Хеликобактер Пилори 0.4U/mL (реф. стойност <0.9); !Левкоцити 11.59L (реф. стойност 4-10); !Neutro 9.19L (реф.стойност 2-7.5); !Neutro % 79.3 (реф.стойност 50-70); Ео 0.38 ( 0.04-0.8 ) ; Ео % 3.3 (2-4); Baso 0.02 (0.0-0.2); Baso % 0.1 (0-1); Mono 0.37 (0.2-1); Mono % 3.2 (0-10); Lym 1.54 (1-4); Lym % 13.3 (20-40); LUC 0.1; LUC % 1; !Хемоглобин 106g/L (120-160); Еритроцити 4.93 (3.9-5.9); !Хематокрит 0.305 (0.37-0.45);  !MCV 61.9 (76-96) !MCH 21.5 (27-32) MCHC 348 (320-360) !RDW 15% (11-15) MPV 7.5 (6-10) Тромбоцити 196 (140-440); !СУЕ 52mm/h (2-37); Glucose 4.3 mmol/l (4.1-5.9); Общ белтък 79.2 g/l (57-82); !Албумин 46 g/l (32-48); Холестерол 3.78 mmol/l (2.7-5.2); Триглицериди  0.54 mmol/l (<1.7); C Реактивен протеин 0.27mg/l (0-5); Натрий 136 (132-146) Калий 4 (3.5-5.5) Хлориди 105 (99-109) Калций 2.28 (2.18-2.6) Фибриноген 2.58g/L (2.38-4.98);

8 ) Урина: ! Специфично тегло 1.030 (1.015-1.025) Урина pH 5.5 (5-8)
!Урина белтък (++) Урина глюкоза (-) !Урина кетонни тела (+/-) Урина билирубин (-) Урина уробилиноген (normal) Урина нитрити (-) Урина кръв (-)
!Урина левкоцити (+/-) Седимент урина-еритроцити 7 /ul (0-17) Седимент урина-левкоцити 2.9 /ul (0-28) Седимент урина-групирани левкоцити 0 /ul (0-2) !Седимент урина-плоски епителни клетки 33 /ul (0-28) Седимент урина- несквамозни епителни клетки 1 (0-6) !Седимент урина-Бактерии 20 (0-7) Седимент урина-кристали 0 (0-28) !Седимент урина-слуз 15 (0-5) !Седимент урина-хиалинни цилиндри 2 (0-1) Седимнет урина-нехиалинни цилиндри 0 (0-1) Седимент урина-микроскопични гъбички candida 0 (0-1) Седимент урина-сперматозоиди 0 (0-6); Количество белтък в урина за 24ч при диуреза 700мл - 0.07 гр/л ;

9)Снимки: Снимка ми направиха рентген и ЯМР, но само на сакроилачните стави, въпреки че болката почна от опашката и там си е най-изявена. 1.Резултати от рентген- Лицева и профилна графия на торокални прешлени: Леко изгладена физиологична торокална кифоза. Нормална костна структура, без огнищни костни лезии суспектни за мета, без Ро данни за ръбови остеофити. Нормална ширина на интервербалните дискови пространства. Симетрична лицева графия на сакроилачните стави. 2.Резултат от МР без контрастно вещество: СИС са с нормална форма, нормално развит сакрум и крила на илиачните кости. Ширината на ставните междини е нормална и тн.. заключението е нормален МР образ на сакроилачни стави.. ама мен ме боли там и то не малко.

10) Ревматоиден фактор: 10 IU/ml (реф.стойност <12) и втори път ревматоиден фактор: 4.4 mU/ml (реф.стойност <40).

11) ЕКГ синусов ритъм, СЧ 88/мин , индиферентен позиционен тип, нормограмал;

Ако смятате, че имам нужда от други изследвания, и насоки към кой ревматолог в София да запиша час, моля пишете ми. Както и мислите ли, че има някаква възможност заболяването ми да не е ревматологично. Да търся ли пак невролог или да направя ЯМР на цяло тяло за хернии и др. подобни? Много Ви благодаря и се извинявам пак за дългия пост!!  Sad  Hug

# 875
Здравей, аз съм с лупус и хашимото. Лично аз съм доволна от отношението на доц. Монов. Приема по ЗК (с около месец напред вървят записванията) и платен прием. Тел на мед.сестра в кабинета, на който може да се запише час е 0888952955. Или на регистратурата  на Фокус 5, както и за другите професори. Просто звънни по - настоятелно.  Успех и дано бързо се подобриш.

# 876
  • София
Лина пусни си СУЕ и CRP.Те показват дали имаш възпалителен процес.

И ето нещо интересно за всички в групата, прочетете го и си помислете:

http://lekuva.net/107718/tazi-dieta-spasyava-bolnite-ot-avtoimun … abolyavaniya.html

# 877

http://lekuva.net/107718/tazi-dieta-spasyava-bolnite-ot-avtoimun … abolyavaniya.html

Здравей, пуснати са СУЕ 52mm/h (2-37); C Реактивен протеин 0.27mg/l (0-5);

# 878
  • София /Абсурдистан
Че то остана ли нещо да може да се яде Simple Smile

# 879
Аз съм с температура 37,0 - 37,2, но когато се чуствам по-зле от към болезненост по ставите то тя достига и до 37,7 /особенно ако съм си пропуснала противовъзпалителните за деня/. Температурата датира от няколко години преди диагноза РА, от както я потвърдиха е по-завишена като цяло.

# 880

Здравейте,
Въпреки, че спирането на глутена и казеина наистина звучи като добра идея при автоимунно болните (има доста книги и статии по темата) аз лично много внимателно бих помислила преди да започна да ям месо по 5 пъти седмично с такова заболяване. В доста литература именно месото и/или бактериите свързани с гнилостините процеси в него се посочват като причина за автоимунни заболявания. Но в морето от информация знае ли човек....

# 881
Аз отдавна искам да изключа глутена от менюто си, но как да стане???? Дори да изключа хляба, все по нещо тестено ще хапна , ако се наложи....Вие как се справяте? Тук , в провинцията , ако продават биохрани, са толкова скъпи, че не смея и да си помисля само с такива да карам...

# 882
  • София /Абсурдистан
Аз отдавна искам да изключа глутена от менюто си, но как да стане???? Дори да изключа хляба, все по нещо тестено ще хапна , ако се наложи....Вие как се справяте? Тук , в провинцията , ако продават биохрани, са толкова скъпи, че не смея и да си помисля само с такива да карам...
То и в София са на същите цени, споко  Simple Smile оляли са се в надценките. По-добре мисля, е да се купуват от разни баби на пазара такива продукти.
Обаче моя приятелка със спирането на глутена си оправя Хашимотото.
Аз месо не мога да ям много, не съм вегетарианка, но не обичам особено. То затова и от диетата на Дюкан се отказах. Спирала всичко тестено с друга цел и това грам не ми повлия на артрита, все тая е.
Сега искам да попитам, как се справяте със страничните ефекти на лекарствата? Интересува ме Arava. Някой вземал ли го е?
Искам да попитам също така и за биологичните средства - принципно какво поема касата и какво се доплаща? Знам, че е според зависи, но питам така, на общо основание.

# 883
Аз отдавна искам да изключа глутена от менюто си, но как да стане???? Дори да изключа хляба, все по нещо тестено ще хапна , ако се наложи....Вие как се справяте?
За мен спирането на глутена беше по- лошо от всичко.  Като се има предвид, че след диагнозата спрях алкохола, цигарите, кафето и месото  Shocked
Няма нужда хляба да се замества с био храни, или може би става дума за безглутеновите брашна? Аз лично така и не ги харесах. Ям много ядки от тогава, брокери и карфиол, тахини ( не знам така ли е на български), общо взето нещо засищащо. ..Но щом ми замерише на хляб, ах!

# 884
  • София
Всеки сам си преценява и решава,какво да прави със себе си.
Аз от 2 месеца съм без глутен и не ям нищо тестено.Има ли нещо полезно в него, за да има причина да го консумирам???
Варианти доста, стига човек да се мотивира и помисли малко:)

Общи условия

Активация на акаунт