Ревматоиден артрит - 4та тема

  • 305 869
  • 1 274
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 83
Bunnie, Judy, много ви благодаря за отговорите!

Добра жена, значи решението при мен е да си го меся хляба, това по никакъв начин не ме затруднява.
Относно качеството на житото, то нали е същото, което ни препоръчваш да ядем покълнало или варено?За маята, аз не приемам като истина всичките неща които се изписаха за вредите от нея, но дори и да е така, не е проблем и с квас да се прави хлябът.

# 121
  • София
  • Мнения: 11
Bunnie, Judy, много ви благодаря за отговорите!

Добра жена, значи решението при мен е да си го меся хляба, това по никакъв начин не ме затруднява.
Относно качеството на житото, то нали е същото, което ни препоръчваш да ядем покълнало или варено?За маята, аз не приемам като истина всичките неща които се изписаха за вредите от нея, но дори и да е така, не е проблем и с квас да се прави хлябът.

Качеството на житото е същото, но дали го мият старателно в мелниците, не избелват ли брашното с натриев /калиев бромат/ ? Имам позната работила в мелница, та тя ме осветли за технологичния процес. Ще трябва сама да си мелиш зърното, а това означава, първо да го измиеш със сода бикарбонат и вода за да махнеш алфатоксините и други плесени, да го изсушиш и да го смелиш лично, но за целта трябва да имаш домашна мелница за зърнени култури. При промишленото мелене на зърно се развива висока температура и се унищожават голяма част от полезните витамини и минерали, едно време с каменните мелници е било друго. Дори маята да е качествена, тя по принцип е вид дрожди, които допринасят за растежа на кандида албиканс и други бактерии. В миналото у нас са яли хляб само с квас и то от специален сорт пшеница и са си правели сами кваса. Знам че продават домашни мелници с камък за мелене на жито, но никак не са евтини.

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 19:23 от Dobra_jena

# 122
  • София
  • Мнения: 925
Разлика между покълнало и варено жито има много- едната е жива храна, другото е мъртва:)

# 123
  • София
  • Мнения: 11
Разлика между покълнало и варено жито има много- едната е жива храна, другото е мъртва:)

Bunnie, Абсолютно съм съгласна с тебе. Витамините се увеличават неколкократно в покълналите зърна, както и виталната сила в тях. Според мен най-добре е да се яде покълнал ечемик /има нисък гликемичен индекс - 27, докато на пшеницата е над 60/, както и покълнала ръж. Суровоядството е най-добрата диета за РА, но не всеки може да издържи. Познавам такива хора, които от години са суровоядци и се чувстват много добре. Но трябва да се приемат и добавки - витамин В12, Д3, и други. Това се налага особено зимата, когато пресните плодове и зеленчуци са парникови и с много пестициди и изкуствени торове и не съдържат необходимите витамини и минерали. Трябва човек да има и много знания  относно съдържанието на минерали и витамини в различните плодове, зеленчуци и ядки, билки и покълнали зърна. А и никак не е евтино да си на такъв режим, особено зимата в БГ. Май най-добре е да се преместим на екватора и да си хрупкаме целогодишно плодове и зеленчуци.  Laughing Joy

А може ли да попитам откъде купуваш пълнозърнестия хляб, може и на лични.

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 10:43 от Dobra_jena

# 124
  • София
  • Мнения: 925
Ох аз нали правих житният режими  ядях покълнал лимец и толкова му се радвах всяка сутрин. Едни такиви мини кълнчета.Направо ме изпълваха:)))Един ден бях накиснала бадеми за пармезан да пробвам да направя и те бяха покълнали. Някакси ми беше много мило- да видиш как тръгва нов живот:)

Иначе хубав хляб купувам само и единствено от Слънце и Луна. До сега друго място не съм намерила. Особено този с кваса като се препече на тостера и става толкова приятен и с такъв аромат, че ти иде да изядеш половин хляб Joy

# 125
  • Мнения: 132
Лично аз не вярвам в теорията за грешащата имунна система. Смятам, че има други причини.
Ако знаеш колко ми беше трудно и аз да го приема...обаче факт, повечето лекарства потискат работата на имунната система и от там се получава подобрение и намаление на възпалението, ако нямаше връзка, нямаше да работят тези медикаменти.
Разбира се не на всеки помагат, но това е по-скоро свързано с първопричината на заболяването, което все още не е известно на медицината.
Чудесно, че съпругът си се справя добре и без лекарства, пожелавам го на всеки Praynig

По повод хляба, след като прекратих юни суровоядството прибавих месото към храната и след октомври по малко хляб, ноември започнах да вземам LDN, който разби съня ми тотално, но и ефект не се виждаше, до към средата на януари когато ме затисна чутовна криза, вземах по 2 напроксена, за да мога да се изправя от леглото.
Края на януари показах червен картон на LDN-а, който за 3 месеца не се представи добре.
Тогава започнах да ям хляб, ама като казвам хляб по една франзела за 2 дена не ми стигаше, едни огромни шоколади, до този момент захарта ми беше сведена до 1 лъжичка мед в чая, едни суджуци и луканки и сирене и кисело мляко, които бях отрязала преди това напълно.

Средата на февруари кризата ме отпусна, много странно, случва се винаги мигновено, например лягам следобед за час да поспя и се събуждам все едно нищо не ме е боляло.
Та така, вече месец на невъздаржание в храненето и само по един напроксен на 2 дена ... хайде кажете защо трябва да съм нещастна и гладна?!
Търся логика в това заболяване, но за мен такава няма. Имам изследване за хранителна нетолерантност към глутен и млечни продукти, но такава не откриват, така че не знам вече какво и как да пробвам.

# 126
  • Мнения: 24 467
А защо подобрение се получава и при неприемане на такива лекарства, като противно на тази идея се приемат вещества с обратната функция- подсилване на имунитета, които да се борят с наличната инфекция /за мен това е обяснението - налична инфекция с конкретен причинител/? Такива са, напр., пчелните продукти, някои видове билки, естествени витамини, ензими, движение и т.н.
След като първопричината на заболяването е неизвестна /с което, вярвам, всеки тук ще се съгласи/ как лекуваме един болен организъм с изкуствено поразяване на имунитета му? Освен заболяването му, поради което правим това, него го грозят съвсем сериозно опасности от множество други болести, които изискват той да е наред, силен и здрав страж на тялото. Това ми прилича на лечение на рак с болкоуспокояващи- туширане на симптоми, което води до временно спокойствие и самозалъгване, че нещо се подобрява, но не и до реално лечение, не и промяна във фактическото състояние на организма.

# 127
  • Мнения: X
Това ми прилича на лечение на рак с болкоуспокояващи- туширане на симптоми, което води до временно спокойствие и самозалъгване, че нещо се подобрява, но не и до реално лечение, не и промяна във фактическото състояние на организма.
Е, то това не е нещо ново.Стандартната медицина винаги е действала в посока туширане на симптоми, а не търсене на първопричина и отстраняването й.Дали е въпрос на възможности или нежелание, е друг въпрос.
И един пример, не точно с това заболяване, но красноречив:
Познат на съпруга ми започва да вдига кръвно.Отива на лекар, изследвания, прегледи, изписват му хапчета.На въпроса му към доктора "Каква е причината?Няма ли какво да се направи, за да се отстрани тя, за да не се налага до живот да съм на лекарства?", следва отговор на лекаря:
"Аз ако знаех причината, да съм станал Нобелов лауреат!"
Та така, за медицината.

# 128
  • тук
  • Мнения: 510
Здравейте, вмъквам се с молба за съвет  Praynig
Имам един възпален лимфен възел вече втори месец. Направих всякакви кръвни изследвания, ходих при много доктори, нищо нередно не откриват, а той си стои подут и ме боли. Майка ми чела някъде, че е възможно да е от ревматоиден артрит  newsm78 Започнах да чета, само се обърках. Струва ли ви се възможно? Ако все пак може да е от това, какво изследване / при какъв специалист трябва да отида? Много ви благодаря!

П.С. и малко спам за протокола - Слънце и луна са номер едно и според мен; особено когато им се влача всяка седмица да моля за квас, защото съм забравила да го храня  Simple Smile

# 129
  • София
  • Мнения: 925
кари порт аз преди години имах няколко подути лимфни възли на ингвиналните гъвки. Така ме бяха наплашили, че чак ми правиха биопсия да видят дали не е....Слава Богу нищо не излезе,  само дето ме драха. Ревматологът тогава, проф.Рашков, ми обясни, че това често се получава и е от силното възпаление. Тогава утайката ми беше над 100. Като ми спаднаха възпаленията и възлите изчезнаха.Това е моят опит с подутите лимфни възли. Но според мене тр да видиш от какво е вазпален така, че продължи да търсиш отговора на този въпрос.

А относно изказването на Бибит Гладен и нещастен - ама защо си мислите, че като не ядеш месо и млечни примерно или хляб си гладен? Ей това не можах да разбера:)))
Аз лично не искам да консумирам месо, защото от него ставам раздразнителна и агресивна,а не се харесвам такава.Освен това предполагам знаете, че когато убиват едно животно в месото му остава страха и агресията му от това, което са извършили над него. Тоа после се пердава и на нас и после се чудиме, защот децата ни са агресивни, тъжни, страхливи и тн:) А млякото съзвама много слуз в организма.Освен това като се начетох на това какво съдържа дори и истинското мляко- споменаваше се за гной и всякакви отвратителни неща, просто реших, че това не е храната за мене. И не на последно място -не консумирайки месо и млечни не се разболявам и имам в стотици пъти повече енергия. Не, че не консумирам на 100% нищо млечно, но просто съм ги свела до минимум.
Ама никого не агитирам да спира млечните и имесото. Просто гледайте да си взимате проверени и качествени такива продукти.

И на последно място- хората и организмът им е различен. Няма 1 с 1 напълно еднакъв. Така ,че ако аз се влошавам от млечни ето на Бибит не й дестват. Ако обаче на мене ми помагат билките супер много на друг няма да му помогнат. Така, че важното е да не се отказвате и да търсите начините за ЛЕЧЕНИЕ, не за потушаване на симптомите, че не знаеш след време къде ще избие:)

# 130
  • Мнения: X
Цитат
Гладен и нещастен - ама защо си мислите, че като не ядеш месо и млечни примерно или хляб си гладен? Ей това не можах да разбера:)))
Защото за поне 90 % от хората това е храната.
На мен вече ми писна, честно казано, като кажа, "Не ям месо.", да ме питат:
"Ами тогава какво ядеш?     Shocked  "
От 2-3 месеца насам отговорът ми е "Не ям, карам на фотосинтеза."   Laughing   който както иска да го тълкува.

# 131
  • тук
  • Мнения: 510
Bunnie, благодаря ти за отговора. А при какъв специлаист се диагностицира артрит все пак? Защото ми се иска и него да отхвърля като вариант.

# 132
  • Мнения: 24 467
А при какъв специлаист се диагностицира артрит все пак?
Ревматолог.

# 133
  • тук
  • Мнения: 510
А при какъв специлаист се диагностицира артрит все пак?
Ревматолог.

сега вече ще си изпрося наритване, но ще ми препоръчате ли читав в София (може и на лични, разбира се)   bouquet

# 134
  • Мнения: 2 208
Здравейте момичета! Моята диагноза без снимки и без изследвания е периартрит на раменната става . Няма много написано за него , но до сега си слагах инжекции депо медрол 3 през пет дни и курс физиотерапия. Ръката уж малко ми се подобрява , ходих и на Сапарева баня 2 пъти за по 3, 4 дни и болките малко намаляват и  след това се връщат, та съм се насочила към клиника Урвич , искам да ми кажете към кой лекар от светилата там да се обърна , може би някъде сте писали, но аз не мога да прочета всички теми Praynig. Много ще съм благодарна , ако ме насочите Hug. Чух от една приятелка за доцент Стоилов, за друг нищо не зная за сега. Джипито ми казва инжекция в ставата вече и на това съм съгласна болките не са страшни , но вече 3 месеца ми напомнят за себе си и се чувствам зле. При някое неправилно движение болката ме прерязва като с нож, даже и нощем не мога да правя доста движения с ръката , не мога да спя на тов рамо все се оглеждам дали не ми е подуто някъде крайно време е да имам истинска доказана диагноза със снимки и изследвания , а не на сляпо. Притеснявам се също да не би да е от гърдата и кошмара разбира се е пълен Sad Благодаря предварително Hug

Общи условия

Активация на акаунт