Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 4 ДИСЛЕКСИЯ

• 62 873
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
Електронната книга е много интересна, частта с музикалния инструмент - също.

кудку, радвам се за вас! Hug Hug Hug поздравления!  bouquet
Аз обаче пак съм бляла някъде- каква е тази електронна книга. newsm78

# 106
# 107
Електронната книга е много интересна, частта с музикалния инструмент - също.

кудку, радвам се за вас! Hug Hug Hug поздравления!  bouquet
Аз обаче пак съм бляла някъде- каква е тази електронна книга. newsm78

Виж по-назад, Дороти е пуснала линк.

Ние с пианото се справяме засега, обаче хиперактивността ужасно пречи. Започва да свързва вече нотите с конкретни клавиши, но ако е решил да се разсейва и не му се занимава, е направо ужас. Имахме упражнение с нотата и клавиша сол, като нотите бяха с различна дължина, цяла вечер го упражнявахме, справяше се перфектно и с двете ръце и на следващия ден на урока трагедията е била пълна, нищо не е направил.
Работата с новата логопедка е много ползотворна, сега под нейно ръководство правим упражнения вкъщи, изготвям му ги, ако направим място, където да споделяме, мога да пусна файловете там. Но те са за деца в предучилищна възраст. Още не са в завършен вид, мисля тези дни да се позанимая по-сериозно.

Дори, ако питаш дали е наследил музикалното чувство от някой от нас, не мога да ти кажа Simple Smile, не носи нашите гени Simple Smile, но аз съм свирила на цигулка доста години и успявам на този етап да помогна със солфежа, но с клавирни инструменти имам опит само от заниманията ми по солфеж някога. Не ме приеха в музикалното училище и аз се отказах. Но детето определено е доста по-музикално от мен Simple Smile.

# 108
Мами моята девойка току що завърши 7клас и то с дислексия за която всеки път като ходя да говоря с новите учители ми казваха Ама та с дислексия ли е немога да повярвам Вярно че като се замисля не вдига ръка не отговаря на въпроси и неможе да разказва ама мислех че я мързи.Е това беше досега 7 години ходене по мъките -това значи който си е вкъщи сяда и започва да обяснява уроците наново и четене на всеки един поне по 20 пъти та дано нещо остане в спомените.Вечер като се прибирах от работа само 30мин.почивка и аз застъпвам на смяна до към 23.00 пак наново всичко като и подчертавам най-важното от урока което трябва да се научи и да остане по някакъв начин в главата .Е справихме се имаме 4.591 на изпита за кандидатстване по БЕЛ и 3.787 по математика  #Crazy #Crazy #Crazy #CrazyВече чакаме резултатите от класирането да видиме къде ще учиме.Горещо препоръчвам децата с дислексия да се насочват към занимания с рисуване и спорт -ние ще кандидатстваме в ПГИИ"Николай Райнов"-там заниманията с математика и бел са по-слабо застъпени докато се набляга на английски компютри и рисуване Страхотно училище за деца с дислексия проверете го

# 109
  • София и там където не се пуши

Имаме си мама от това училище, поне по спомени, които тя обясняваше, нещо ни е забравила, ама се надявам да се включи отново.

# 110
  • Пловдив
Цитат на:  link=topic=698550.msg25384635#msg25384635 date=1370793328
Мами моята девойка току що завърши 7клас и то с дислексия ..............Е това беше досега 7 години ходене по мъките -това значи който си е вкъщи сяда и започва да обяснява уроците наново и четене на всеки един поне по 20 пъти та дано нещо остане в спомените.Вечер като се прибирах от работа само 30мин.почивка и аз застъпвам на смяна до към 23.00 пак наново всичко като и подчертавам най-важното от урока което трябва да се научи и да остане по някакъв начин в главата ..
lilij72 - кой чете един урок по 20 пъти - девойката или ти?
Питам, защото съм решила за догодина да отписвам дребния от занималня, и да си учим заедно в къщи. но в никакъв случай няма да мога да го принудя да прочете едно нещо 20 пъти  #Crazy Той и без това чете ужасно бавно....нито пък ще му задържа вниманието да му прочета нещо 20 пъти. Донякъде се надявам да впрегна добрата му памен - много помни, естествено неща, които са му интересни.

# 111
аз чета 2 пъти а нея я карам да чете на глас 20 пъти.Не те съветвам но по-добре да се научи гладко да чете и да осмисли това което чете Да и моята четеше ужасно бавно но се научи с много тренировки казваш му първо прочети урока гладко и без грешки и тогавая ще можеш да правиш еди какво си
Намери му слабото място

Последна редакция: пн, 10 юни 2013, 11:59 от lilij72

# 112
  • Майничка
Здравейте, отдавна позачитам темичката ви и бих искала да се консултирам с по -"опитни" родители.
Дъщеря ми е на 14г., с дислексия, диагностицирана от логопед (беше в 3 клас, когато я заведох). Насочиха ме да се обърна към центъра в Русе, евентуално към Ресурсен център. По ред причини това така и не направих, дори не сме коментирали подробно с нея дислексията като проблем.  Решихме (възможно е и да сме сбъркали) да не й даваме шанс да използва дислексията като извинение за изклинчване от ученето (от малка си пада  скатавка и това няма нищо общо с каквито и да е затруднения).
С баща й сме си разпределили предметите, обясняваме, синтезираме уроци, пробутваме й допълнителна литература (след 3 клас започна да чете "на килограм"), търсим и пускаме образователни филми, непрекъснато вмъкваме в разговор цитати (по възможност - от изучавани произведения), както и с повод и без повод я "стреляме" с въпроси от взетия материал.
Девойката свикна, че не е случила на нормални родители, избута си прилично 7 клас, не е отличничка, но по-скоро клони към 5, отколкото към 4, знанията й са трайни. С учителите не съм коментирала дислексията, освен с преподавателката по английски, защото там в началото нещата бяха трагични откъм писане - огледални или разместени букви, дума, написана по 3 различни начина в рамките на 2 реда... сещате се. Laughing
Доста се чудих в началото на 7 клас дали да не посъбера "официална" документация, за да се възползва от допълнителното време на изпитите за НВО, но в крайна сметка се отказах. Балът вероятно ще й стигне за езикова или хуманитарна гимназия. Тя е склонна да рискува учене на нов език, мога да й помагам по всичко, изучавано в града, без немски и новогръцки (за тях и тя не драпа Mr. Green), това ще е от полза и за мен.

Имам нужда от съвет дали на този етап да се занимавам наново с диагностициране и документация (с нея вече със сигурност ще си поговорим по въпроса) и най-вече, дали има специалности и училища, при които дислексията нормативно е нежелана, т.е., включена в някакъв ограничителен списък. Досега не съм намерила, но това не значи, че няма.

Ще ви бъда благодарна за мнение и/или информация!

# 113
  • София и там където не се пуши
Вече щом имате документ за дислексията, нямате нужда от нов, ако желаете да ползувате това като да се облекчи гледането накриво от учителите в един момент може да споделите, ако те имат нужда от нещо повече, могат да ви помолят да се съгласите с някои техни предложения по повод нейното обучение.

А скатавката им е от трудността от обучението

# 114
Ако сте решили да учи в езикова гимназия, може да се поровите да прочетете за сугестопедията - мисля, че доста би помогнало.

# 115
Синът ми е за 3 клас имах съмнения в началото на 2-ри за дислексия,но учителката от частната занималня ме разубеди,Между впрочем тя явно не знаеше значението на думата,защото чу едва ли не за олигофрения и усърдно ме успокои.
 Правеше ми впечатление,че обръща срички ,но не бях запозната добре с проблема и не обърнах внимание. В края на учебната година на тестовете -изходящо ниво-на теста по околен свят - ми направи впечатление,
 че беше написал армт -вместо март.Учителката го беше отчела като правописна грешка,Месеца октомври също беше странно написан.От тук нататък реших да се образовам по темата -и исках да се абстрахирам и да не се вманиача.
 Та искам да попитам къде е най-добре да го заведа да проверят -тестуват дали е възможно да има дислексия.
 Правих тестовете,които ги има в Интернет и показват,че без съмнение има нужда от специалист.
 Във вторник се обадих в Българската асоциация по дислексия  в  Русе. Обясниха ми,че имало тестове и се провеждали всеки ден.
Моля за информация къде е най-добре да ида.
 Правилно ли е да се обърна към личен лекар при положение,че има само съмнение,а и дислексията не е точно заболяване,но пък си има МКБ?
Съществуват ли направления от лекар за специалист по дислексия?
Дислексията,към логопедията ли се води или..... newsm78.
На мъжът им стринка му е логопед,но е завършила преди 30г. и тогава това не е било известно и не са го изучавали.Исках да каже ,че не го разпозна.

# 116

,,, и най-вече, дали има специалности и училища, при които дислексията нормативно е нежелана, т.е., включена в някакъв ограничителен списък. Досега не съм намерила, но това не значи, че няма.

Може би в РИО ще имат някакви списъци, в кои училища ще я приемат. Понякога тези документи затварят врати (има безумни наредби).  Не знам как е при дислексията, но за епилепсията имаха ограничения: не може търговската гимназия - имало много умствено натоварване; не може да бъде сервитьор - ако получела криза, може да залее клиента с вряло кафе, но шивач - може, най-много да си зашие пръстите.

# 117
  • Майничка
Dorothy, ku[d]ku[d]yaka , Citron , благодаря!  bouquet

...А скатавката им е от трудността от обучението

Нее, при нея всяка задача, която не я кефи (в т.ч. домакинска, учебна, комуникационна и т.н.) от най-ранна възраст е посрещната с едно мило "добреее", след което гледа да се завре в някое по-незабележимо местенце и да се направи на невидима, белким моментът отмине. И през 2 минути да я подсещаш, все мига с едни честни сини очи насреща и продумва неубедително: "Ах, забравих!". Mr. Green

# 118
Здравейте на цялата група родители в темата. Предоставям на вашето внимание информация за новосъздаденото родителско сдружение на родители на деца с Дислексия и съпътстващи затруднения Дисграфия, Диспраксия, Хиперактивност и дефицит на внимание.
Сдружение „Заедно” Родители за Дислексията, Ви каним на първа работна среща с бъдещи членове и съмишленици тази неделя 23 юни от 11 часа в София.
Срещу Студентска поликлиника и УНСС
Пространство за срещата любезно ни предоставя Медицински Център за деца с проблеми в развитието.

В неделя ще ви запознаем с целите на родителското сдружение и свършената работа на родителите от момента на учредяване през м. Януари до сега.
Ще можете да се присъедините като членове и сътрудници.
Ще обсъдим трудностите, с които сте се сблъскали като родители на деца с обучителни затруднения с образователната система и ще се предоставим информация за следващите стъпки на родителското сдружение.

Ще се радваме да се запознаем и работим ЗАЕДНО за децата!

Молим да заявите вашето желание за участие на посочения е-майл: dyslexia.bg@gmail.com
или чрез съобщение във фейсбук страницата ни
https://www.facebook.com/pages/Zaedno-Roditeli-za-dyslexiata/217 … 3921736585?ref=hl

Посочете име и презиме и контакт за обратна връзка

линк за събититето: https://www.facebook.com/events/546386508741591/

# 119
 Някой ще каже ли как е минала срещата на Сдружение „Заедно”?

Общи условия

Активация на акаунт