Мастит и предписан антибиотик - да спра ли да кърмя?

• 2 502
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте, детенцето ми е на 1 годинка и 1 седмица. Изключително кърмено бебе, захранено след 6-я месец. Никога не е приемало АМ или каквато и да е течност от шише.
Преди два дни получих запушване на лявата гърда (която от месеци е видимо по-голяма от другата и макар и да давам на бебето от двете, в дясната почти няма кърма). Повече от 24 часа поддържах температура около 38.5, с внезапни пристъпи на втрисане, прилошаване и причерняване. Правих горещи бани, изцеждах, налагах с компреси, но напрежението и болката останаха. Днес отидох на лекар, гледаха ме двама, и категорично ми изписаха антибиотик - Аксеф - цефуроксим (cefuroxime). Опасен ли е той за бебето, има ли възможност да проверите има ли информация за него във вашите справочници? По-добре ли е да спра да кърмя? Нещо, което ми се струва невъзможно, имайки предвид, че бебето суче и през нощта, а и слагането на гърда е единственият известен ми метод за приспиване. Единият лекар препоръча да спра кърменето, другият каза да не спирам. И изобщо, колко опасно би могло да бъде, ако отложа пиенето на антибиотик, пробвайки да реша проблема с алтернативни методи. Например, компреса със зеле още не съм пробвала, а и днес физически се чувствам по-добре и нямам толкова висока температура.

Последна редакция: ср, 23 яну 2013, 16:37 от Марету

# 1
  • Германия
Привет Марету,
употребата на cefuroxim не налага прекъсване на кърменето.Повечето кърмени бебета не показват странични симптоми. В отделни случаи може да има по-рядко изпражнение и рядко да се стигне до разстройство. Цефуроксим принадлежи към антибиотиците за първи избор по време на кърмаческия период. Източник 1
Според справочникът на T.Hale, mini  Medications & Mother´s Milk  2010, стр 51-52 e класифицирано с L2-safer/безопасно "...Cefuroxime is generally regarded as safe to use in breastfeeding, and transfer into milk is minimal. Observe the breastfed infant for diarrhea and rash. Poor oral bioavailability also lessens the effect on the breastfed infant"
Щом като имаш мнението на двама различни лекари и са преценили, че има нужда от антибиотик, явно е наложителна употребата му. Не всяка майка е почитателка на антибиотиците, но просто има случаи, в които се налага приемът им. А и твоето детенце има нужда от здрава и бодра мама  Wink  Hug

# 2
Много благодаря, pepelyashka! Малко се опасявам, да не би лекарите да се подведоха по размера на гърдата, която всъщност от доста време е двойна на другата. Нямам представа защо така се случи, с голямото ми детенце не съм имала подобен проблем, а го кърмих до годинка и няколко месеца. Такава разлика в размера на гърдите случва ли се често при кърмачки, на какво може да се дължи? Може ли да е предпоставка за развитието на мастит?
Наистина, щом лекарите са преценили, наистина може би е по-добре да им се доверя, след като антибиотика не налага спиране на кърменето. Още веднъж - благодаря!  bouquet

# 3
  • Германия
Разликата е само оптична и временна. Wink Просто едната гърда е активна и съответно всичко работи, за да бъде изхранено кърмачето. След време всичко се връща на мястото си, особено ако има плавно и бавно отбиване.  Flutter Това, което би било добре да се направи е да се носи удобно бельо, да поддържа добре, но да не пристяга. Защото един тесен сутиен или неудобно преминаваща презрамка притискат тъканите, оттам започват запушванията и..ако не се обърне внимание навреме расте риска от мастит. Би могла да прилагаш контрастни душове- топло-хладко, това активира кръвообращението и спомага и за свежа кожа. Wink
с приятеЛЛЛски поздрави
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт