Преди два дни получих запушване на лявата гърда (която от месеци е видимо по-голяма от другата и макар и да давам на бебето от двете, в дясната почти няма кърма). Повече от 24 часа поддържах температура около 38.5, с внезапни пристъпи на втрисане, прилошаване и причерняване. Правих горещи бани, изцеждах, налагах с компреси, но напрежението и болката останаха. Днес отидох на лекар, гледаха ме двама, и категорично ми изписаха антибиотик - Аксеф - цефуроксим (cefuroxime). Опасен ли е той за бебето, има ли възможност да проверите има ли информация за него във вашите справочници? По-добре ли е да спра да кърмя? Нещо, което ми се струва невъзможно, имайки предвид, че бебето суче и през нощта, а и слагането на гърда е единственият известен ми метод за приспиване. Единият лекар препоръча да спра кърменето, другият каза да не спирам. И изобщо, колко опасно би могло да бъде, ако отложа пиенето на антибиотик, пробвайки да реша проблема с алтернативни методи. Например, компреса със зеле още не съм пробвала, а и днес физически се чувствам по-добре и нямам толкова висока температура.
Това, което би било добре да се направи е да се носи удобно бельо, да поддържа добре, но да не пристяга. Защото един тесен сутиен или неудобно преминаваща презрамка притискат тъканите, оттам започват запушванията и..ако не се обърне внимание навреме расте риска от мастит. Би могла да прилагаш контрастни душове- топло-хладко, това активира кръвообращението и спомага и за свежа кожа.