Кандидатстване за 1 клас в НУКК

• 133 016
  • 848
  •   1
Отговори
# 270
И внучка на бивш главен мюфтия Simple Smile

# 271
Много добър въпрос-според мен е по-скоро резултат на неинформираност на едни твърде заети родители.

Или мода, или защото на близки хора децата са там, или заради резултати от матури, кой знае. Вътре са децата на министри, банкери, шефове на партии, мастити бизнесмени - все хора, които преспокойно могат да си позволят хубаво чуждоезиково частно училище с класове по 15 деца, а не по 28, колкото са в НУКК. Може би единствената причина е средата, както и славата на училището от едно време, не знам. Но неслучайно НУКК го наричат депутатското училище.

И внучка на бивш главен мюфтия Simple Smile

Ами ето, за това говоря! А си има прекрасно турско частно училище - ЧОУ Дружба. Но не - зор да е НУКК.

# 272
Много добър въпрос-според мен е по-скоро резултат на неинформираност на едни твърде заети родители.

Или мода, или защото на близки хора децата са там, или заради резултати от матури, кой знае. Вътре са децата на министри, банкери, шефове на партии, мастити бизнесмени - все хора, които преспокойно могат да си позволят хубаво чуждоезиково частно училище с класове по 15 деца, а не по 28, колкото са в НУКК. Може би единствената причина е средата, както и славата на училището от едно време, не знам. Но неслучайно НУКК го наричат депутатското училище.

Все пак е криза, таксите за частните училища са си сериозна цифра и дори богатите хора си правят сметка.

# 273
Чудно ми е само едно - какво търсят тези хора в НУКК, а не в частни училища?

О, не, не, моля те! Simple Smile
За мен НУКК е нещо като чуждестранните училища за децата на дипломатите и висши кадри. В българския случай е по-скоро за политици и висши държавни служители. Разбира се, вероятно намират място и много други деца, които са издържали изпита.
Няма лошо да има такива училища, ето - чуждият опит го показва, че е работещ. На мен ми хареса честната позиция на ААУ, които си казаха, че са най-вече у-ще за децата на дипломати, нищо, че дават по 21 000 Е на талантливи български деца, но не могат да им предложат нещо повече от това, което предлагат на децата на дипломатите. За амбициозни, талантливи деца не е там мястото - лично мнение.
Според мен като страничен наблюдател, у нас, т.е. при НУКК, не е ясно заявено коя е целевата група, всяка година нещичко се шушука и неофициално си го знаем. Подобно на позицията ми за ААУ и тук смятам, че е подобна причината защо по-амбициозните родители остават с известна доза разочарование, че не е това, което са очаквали, въпреки прекрасната база и интересните забавления, но постижения много-много няма.
Това, което ми направи впечатление в ААУ, там са деца с почти на 100% осигурено бъдеще. Вероятно при повечето в НУКК е подобно.
За амбициозните деца обаче, които могат да разчитат основно на знания и постижения, може би този тип училища да са лека спънка.
Не са лош вариант, но зависи много дали децата могат да се развият там.

# 274
Danybon, прекрасен анализ!  Hug
Мисля, че си право в десятката - точно такава е истината за училището, но наистина нямат ясна позиция. Уж се води училище за култура и изкуства, а в крайна сметка - за хората на властта и бизнеса, с не много напрегнат учебен процес и с много забавления. Осигурява безметежно пребиваване и важни контакти, отлична база, но не и задълбочени знания.

# 275
Да, профилът на дейностите, профилът на родителите и на много от децата, не-амбицията за нещо повече, лежарното образование, средата, която е почти сигурно, че ще е по върховете и в бъдеще - са много сходни и в НУКК, и в ААУ. ААУ обаче си го казват и няма нищо лошо в това. Защо да си напрягат с много обучение децата, като например в АК (където си казват пък, че е яко учене и борене за стипендии в престижни университети след това).

Та и аз затова си мисля, че много хора от властта не искат в частни училища, защото там - поне в добрите, си е стрес и много се учи. Повечето родители си дават парите, именно за да се учи здравата и много да стягат децата им.
Доста родители бягат съвсем умишлено от ЧУ като АК и Св. София, други (като мен) пък ги харесват.

Та известните родители в НУКК, ААУ, вероятно не са нито глупави, нито пък децата. Според мен позицията им е - ако си сигурен, че можеш да подсигуриш отлично бъдеще на децата си, защо да не им предоставиш едно по-лежерно обучение, където ще е в подходяща среда, в хубава и защитена сграда, ще учи бални танци и изкуство.

Разни хора - разни идеали.

Моите деца не са кандидатствали в НУКК.

# 276
А има и други родители, на които им липсва информация и се подвеждат по славата на училището, както и по това, че винаги е на едно от първите 10 места по матури. И чак после осъзнават, че не е точно това, което са очаквали. Аз съм от тези родители. Но в момента, в който го осъзнах, потърсих по-стабилно училище за по-малкото си дете. Но липсва информация, или поне не е достъпна за всички; нито има открити врати, нито изявление от страна на ръководстото, нищо.

# 277
Danybon, Жасмин, чудесен анализ, който и аз напълно споделям! Едно добро училище, с контролирана среда, лежерен учебен процес и избор от културни дейности и спортове-всъщност това е една добра основа за някой с осигурено бъдеще, който няма да има нужда да се бори, за да заеме място в обществото, а просто да трябва да си го защити.

Само да допълня нещо, което Жасмин вече е казвала, че НУКК излиза не много по-евтино от някое средностатистическо частно училище.

# 278
Само да допълня нещо, което Жасмин вече е казвала, че НУКК излиза не много по-евтино от някое средностатистическо частно училище.

Това само при условие, че детето ходи на допълнителни школи и уроци. Ако на нищо не ходи, се плаща  само таксата 150 лв. месечно + купони за храна от порядъка на 60 лв. месечно, т.е. около 1900 лв. на година общо. Плюс униформите и допълнителните учебници, става общо 2000 лв.

Но почти всяко дете ходи и на курс по английски, защото нивото на изучаването му в училище е ниско. Някои деца ходят и на школи по математика, също и на школи по български. В седми клас доста тръгват и на часни уроци по италиански.
Та училище + английски + математика + БЕЛ + 2 занимания в НУКК = 5500 лв.
(това е нашата равносметка и то без да включвам бензина и времето - всяка събота тичаме по школи и уроци)

Само такса училище + английски + математика + БЕЛ = 4500 лв.

Последна редакция: ср, 29 май 2013, 15:43 от Анонимен

# 279

Някои деца ходят и на школи по математика, също и на школи по български. В седми клас доста тръгват и на часни уроци по италиански.
Та училище + английски + математика + БЕЛ + 2 занимания в НУКК = 5500 лв.
(това е нашата равносметка и то без да включвам бензина и времето - всяка събота тичаме по школи и уроци)

Като майка и на друго дете дете не учещо в НУКК  бих могла да направя подобна статистика и за всяко едно друго училище.Simple Smile...За съжаление повечето деца ходят на чужд език извън училище и на курсове по БЕЛ и Математика за кандидатстване след 7 клас Като включите и спорт или музикален инструмент......цифрата ще е горе долу същата....НУКК не е изключение:-)...

# 280
Възможно е да се получава така, защото българите сме по-амбициозни родители (и деца). Чета често и западни анализи и там пък се оплакват, че дори и най-силните им ученици доста изостават в сравнение с азиатците и дори източно-европейците по отношение на математиката. Но пък отчитат и факта, че, например, във Великобритания учениците не ходят на частни уроци. Говоря за частни уроци в смисъл не на наваксване на материала, а за по-високо ниво. Отчитат, че това е факт в Азия. Давам си сметка, че като тип родители, сме  по-близо до азиатски и искаме да дадем всичко на децата си.
Така че дори да се учи перфектно, например, английски в училище, ние ще запишем децата си и на друг език. В нашето училище английският е на много високо ниво. Не знам някой да ходи на английски извън училище (не говоря на езикови лагери), но пък доста деца учат усилено и друг език. Моят син учи втори език руски в у-ще, а от години учи и френски.
Имат тенис и доста спорт, но всички ходят и на още спортове. Особено в тениса след едно ниво е важно да си при по-висока категория треньор. Същото е и с пиано, шаха. Може да си остане на училищно ниво, но ако детето дръпне много, почти няма родител, който да не направи всичко и да го запише да се развива с по-бързи темпове.

Така че българите (и родители, и деца) сме си амбициозни. Дори и при много висока база, пак ще гледаме към нови знания.

# 281
  • София
Много добри анализи сте направили. Допълнително си мисля, че НУКК може да осигури и чудесен успех/бал, съчетано с лежерна обстановка  Peace
Иначе таксата в добрите частни училища е подобна сума, но в EUR  Wink

# 282
Иначе таксата в добрите частни училища е подобна сума, но в EUR  Wink

5500 евро такса имат само няколко училища, другите са с по-ниски такси. Но даваш детето и не се занимаваш. А не е като с години да ходиш на частни уроци по англ., математика и БЕЛ. И какво се получава - паралелно образование, хем държавно, хем в свободното време - частно. И кога му остава на детето време за почивка? Да не говорим какъв ангажимент за родителите е.

Последна редакция: ср, 29 май 2013, 17:53 от Анонимен

# 283
  • София
Жасмин, съгласна съм с предимствата на ЧУ  Hug
В тези ЧУ, към които ние се насочихме, таксите варираха от 4200 до 5000 евро. Отделно планираме поне плуване и втори език, така че на годишна база ще го докараме до 5500 евро.
Но това си е нашия индивидуален план все пак Peace

# 284
... хубаво чуждоезиково частно училище с класове по 15 деца, а не по 28, колкото са в НУКК

Жасмин, сигурна ли си в бройката на децата в паралелка? newsm78 В списъкът на приетите са 3*26 деца в паралелка = 78 деца общо + 1 с равен бал = 79 общо приети деца..

Общи условия

Активация на акаунт