Кандидатстване за 1 клас в НУКК

• 133 016
  • 848
  •   1
Отговори
# 255
Ние вече се записахме!!! newsm68  

Много мислех, дали да я пускам на 6 год., успокойха ме, че има и други, а ние сме Януари. За набор 2006 сме малки, а за 2007 сме най-големи. Мъжа ми каза, че щом се е справила с теста е готова да тръгне. Оставането е тъпчене на място и загуба на интерес към училище.

# 256
И ние днес ходихме до училището. Казаха ни за родителската среща на 11.06., а виждам, че и на сайта е обявена.
Забравих да попитам ще има ли възможност за избор на начална учителка.  ThinkingНякой избра ли си или направо на родителската?

# 257
Честито на всички приети дечица!!!
Прави ми впечатление нещо - всяка година има приети фирумски дечица, за които майките са радостни и споделят, че са приети без протекции, пари и т.н..
И въпреки този факт, всяка година темата за приема в училището започва с няколко страници, че само деца с пари и връзки влизали. Не е вярно.
От личен опит мога да потвърдя, че дечицата, които са добре подготвени имат шансове да бъдат приети в училището без родителите да се намесват по някакъв начин за това.
Казвам го , за да уверя майките на дечицата, които искат да кандидатстват в следващите години, че имат шанс.
Що се отнася до впечатленията ми от училището - зависи от критерия- има позитиви , има и негативи, зависи на какво държите.
За мен позитивите са :
- добра среда - много силен клас с доста на брой умни и амбициозни деца - (и добре, че беше така, защото класната от 1-4 клас беше изключително слаба, направо се чудех как е възможно да държат толкова мързелива и неангажирана учителка в това претендиращо за добро училище...)
- сигурна и прекрасна материална база - сигурността е важна, но самата материална база никога не ми е била приоритет. Е , за моя изненада установих, че децата я чувстват и им помага да се чувстват много добре
- училището държи на дисциплината и адресира в ранен стадий всяка проява на агресия или недобра дисциплина
- училището предлага много възможности децата да се докоснат до различни области на изкуството - хорове, танци, изобразително изкуство, дърворезба и т.н. Ако детето има интереси в някоя от тези области, това е едно добро място. За децата, участващи в тези форми се дава възможност за училищен живот извън класа, което е много хубаво
- училището предлага много интересни възможности за след-училищни занимания - спортове, езда, роботика и пр., дори Британика преподават горе-всичко това е огромно улеснение за родителите

Основният проблем на училището остава нивото на обучението - никаква амбиция за високи постижения тук. По този параграф училището може "да диша прахта" на много квартални училища. Постиженията на математически състезания са единични и са въпреки училището, а не благодарение на него. В други състезания - по БЕЛ, по езици, училището не участва, (дали не нарочно..., защото ще лъсне ниското ново).  В 1-4 клас основната цел е да не се натоварват децата , а не да се даде стабилна основа и стабилни навици за системна подготовка. Е, постигат я целта.... След 5ти клас оценките се пишат на база покрит минимум по предмета - Жасмин добре го е написала.
Италиански така и не се проговаря до 7 ми клас.
Мисля, че трябва да упражнят по-високи изисквания към много от учителите - някак нещата са едни и същи от години и лежат на стара слава, а светът се променя....

Надявам се да не ме разберете погрешно , като цяло училището е добро, но ако имате амбиции за високи знания, просто трябва да инвестирате мнооого лично време с детето.
Надявам се да съм била полезна и успех на всички.

# 258
Благодаря, NoComment  bouquet
Класната, която е била на Вашето детенце от 1 до 4 клас ще преподава ли на бъдещите първокласници? Имаме ли въобще право на избор?

# 259
  • При любовта
NoComment, Благодаря искренно за споделеното  bouquet

Основният проблем на училището остава нивото на обучението - никаква амбиция за високи постижения тук. По този параграф училището може "да диша прахта" на много квартални училища. Постиженията на математически състезания са единични и са въпреки училището, а не благодарение на него. В други състезания - по БЕЛ, по езици, училището не участва, (дали не нарочно..., защото ще лъсне ниското ново).

Предполагам че родителите се хващат за главата, когато децата започнат да кандидатсват след 7 ми клас или по лошо на Кандидатстуденски изпити?  newsm78  Laughing

# 260
Предполагам че родителите се хващат за главата, когато децата започнат да кандидатсват след 7 ми клас или по лошо на Кандидатстуденски изпити?  newsm78  Laughing

Ооо, никой не чака дотогава! Много от съучениците на дъщеря ми вече ходят на частни уроци по български, математика; а за английския да не говорим - ходят от години.
В 7 клас почти всички ходят по школи и уроци, или поне в школата, която записах дъщеря ми за догодина по БЕЛ има около 10 седмокласника от нашето училище. И това е само 1 школа...
Така че, гответе се за паралелно образование по частни школи, ако искате да изкарате добре НВО в 7 клас!
Ние точно заради това отиваме в друго училище с малкия, така и така ще плащаме, поне да си спестим разкарването.
Аз пак ще повторя - до 4 клас е супер, от 5 нагоре - според зависимост от целите. Ако се целите в елитна гимназия, много си помислете какво ще правите.

# 261
Струва ми се, че доста родители забравят, че това училище дори не е към МОН, а към Министарство на културата. Т.е. в него се застъпват минималните изисквания на МОН и се отдава много повече на дейностите свързани с обща култура и изкуства-все пак и името на училището е такова-НАЦИОНАЛЕН УЧЕБЕН КОМПЛЕКС ПО КУЛТУРА и в тази връзка според мен е съвсем логично задължителното образование да минава по-лежерно.
Имаме в нашето обкръжение доста хора,занимаващи се с изкуства /завършили Художествената, Академията и т.н./ и мога да ви кажа, че и те са си гола-вода с науките. Някакси за добро или лошо този тип хора са "над" науката, която много родители търсят за децата си и се чудят защо НУКК не оправдава техните очаквания, следейки резултатите по БЕЛ, математика, езици и т.н.

# 262
Струва ми се, че доста родители забравят, че това училище дори не е към МОН, а към Министарство на културата. Т.е. в него се застъпват минималните изисквания на МОН и се отдава много повече на дейностите свързани с обща култура и изкуства-все пак и името на училището е такова-НАЦИОНАЛЕН УЧЕБЕН КОМПЛЕКС ПО КУЛТУРА и в тази връзка според мен е съвсем логично задължителното образование да минава по-лежерно.

Това никъде в сайта на училището не го пише, нито е дадено като официална позиция на училището, нито някога е споменавано по родителските срещи, нито от програмата е видно! Учи се като в нормално държавно училище + допълнителни часове и имат повече часове дневно от другите училища, заради допълнителните дейности:

В НУКК нашите 5-класници имат всяка седмица:

4 часа математика
6 часа БЕЛ
3 часа Човекът и природата
1,5 часа география (редуват се - първата седмица имат 1 час, следващата - 2 часа)
2 часа история
1 час информатика
1,5 часа ДТИ (домашна техника и икономика)
4 часа английски
3 часа втори език (италиански)
2,5 часа физ.възп.
2 часа рисуване
2 часа музика
2 часа бални и народни танци (1 бални, 1 народни) - само това ни е различно

------------

Ето за сравнение - програмата на 73-то СОУ, едно доста желано и елитно държавно училище, по програма на МОН: http://sou73.bg
Трябва да се кликне на Обучение -> Учебен процес -> Седмично разписание : Прогимназиален етап

5 клас в 73-то имат:

4 часа математика  (също като в НУКК)
5 часа БЕЛ  (1 час по-малко от НУКК)
3 часа Човекът и природата  (също като в НУКК)
1 час география  (малко по-малко, в НУКК е 1,5 часа)
2 часа история  (също като в НУКК)
3 часа ДТИ (домашна техника и икономика) - 1,5 час повече, но може би тук причисляват и ИТ, защото те са задължителен предмет, а не ги намерих в програмата им
4 часа немски език (също като в НУКК за първи чужд език)
3 часа втори език (руски) (също като в НУКК за 2 чужд език)
3 часа физ.възп.  (с 0,5 часа повече от НУКК)
2 часа рисуване  (същото)
1 час музика  (1 час по-малко от НУКК)
--нямат танци

-----------

Не виждам разлика в областта на техническите дисциплини, посочете ми какво се учи по-малко? БЕЛ в НУКК е повече (34 годишно повече), което е важно за матурите.
Разликата е, че в НУКК има 1 час повече музика, както и 2 часа седмично танци, но това е. Но 73-то училище учат по-малко часове - 2 дни х 7 часа и 3 дни х 6 часа; а в НУКК нашите 5-класници имат всеки ден по 7 часа ;  т.е. нашите учат 3 часа седмично повече. И тези повече часове са заети с допълнителните музика и танци. А не е - танците за сметка на основните дисциплини!

Ето и програмата на 104 ОУ , 5 клас: http://www.zaednoschools.org/104ou/mod/resource/view.php?id=38

- 4 часа математика
- 5 часа БЕЛ
- 3 часа Чов и прир.
- 1,5 час география
- 2 часа история

Същото като в НУКК по тези дисциплини! И в 104-то ОУ учат по-малко часове - 2 дни х 7 часа; 3 дни х 6 часа.

Така че - ето, сравних с 2 държавни училища - вижда се ясно, че и НУКК учим като тях, по програмата на МОН, а допълнителните танци са за сметка на повече учебни часове дневно.

Последна редакция: вт, 28 май 2013, 22:29 от Анонимен

# 263
И ние сме приети - 81,50 . Вчера щях да се пръсна от радост/дъщеря ми е Януари 2007 и за нея това е голяма победа/. Утре ще се записваме. Знаете ли какви документи се искат? Днес звънях, но вече си бяха тръгнали.
и ниееее.пак е януари 2007

# 264
Жасмин, съжалявам, че си го приела толкова лично, не това беше намерението ми. Още повече че ти самата не веднъж си изразявала неудовлетворението си от НУКК. Часовете които си извадила просто потвърждават казаното от мен-НУКК покриват минималните изисквания на МОН като часове, както е и в повечето държавни/общински училища. Освен това броят на часовете нищо не значи-и в художествената гимназия имат минимума часове по общообразователни предмети, но това съвсем не значи, че по тях се учи като в Немската или Испанската /ако говорим за общински училища/.
За това пък в НУКК има много добро изобилие от допълнителни занимания свързани с изкуства- няколко вида танци, керамика и т.н. Просто мисля, че това не е училище за деца, чиито родители искат да ги насочат към науките и дори към езиците на високо ниво, а по-скоро е насочено към изкуствата, което е съвсем естествено за учебен комплекс по културата, нали?

# 265

Благодаря, NoComment  bouquet
Класната, която е била на Вашето детенце от 1 до 4 клас ще преподава ли на бъдещите първокласници? Имаме ли въобще право на избор?

Не, не й се пада да води първи клас тази година. За избора на класна не знам - не сме правили опити да избираме.

# 266
  • София
Вече нямам деца в НУКК, но допреди няколко години имах, а и в момента имам няколко близки деца там. Доколкото виждам обаче за тези няколко години съществена промяна в ситуацията там няма. Confused Мога само да потвърдя написаното от Жасмин и NoComment. Peace Бих добавила само, че ако детето иска сериозно да се занимава с някое изкуство (рисуване, дърворезба, балет), НУКК не е мястото. Въпреки че се води училище по изкуствата, заниманията по изкуства (с малки изключения, това зависи главно от преподавателя) не са на ниво (или поне не бяха). Става, колкото детето да добие някаква представа (наистина има възможност за досег с много изкуства), някаква обща култура и да види дали има интерес към нещо, но след това трябва да се търси друго място за сериозна подготовка. Същото се отнася и за спортните занимания. Например, когато имаха футбол (говоря за платени допълнителни тренировки, на за редовните часове) просто им даваха една топка да си ритат. Шахматът беше на добро ниво, но той се водеше от външна школа. С две думи, за малките деца училището е ОК, даже си е много добро (до 4 клас). Оттам нататък всеки се спасява поединично в зависимост от това накъде се е ориентирал. Confused

# 267
Io_io, съвсем не е лично.  Hug
Наистина съм неудовлетворена, защото очаквах много повече. И не знам защо нещата са така, явно не ги стягат много-много.

Иначе, НУКК е в Топ 10 училищата според миналогодишните матури: http://danybon.com/index.php/education/397-naj-dobrite-uchilista-maturi-2012

Скрит текст:
В този резултат имат пряко участие випускът на дъщеря ми, те бяха миналата година 4 клас:

Училища с най-висок  среден тестов успех след 4 клас за 2012 в София:
1.    Частно основно училище с изучаване на немски език „ВЕДА”
2.    Частно езиково средно общообразователно училище „Дорис Тенеди”
3.    Частно основно училище с ранно чуждоезиково обучение „Българско школо”
4.    НУКК

Последна редакция: ср, 29 май 2013, 11:10 от Анонимен

# 268
Ето списъците с приетите:
http://store.img-share.eu/1_jpg8UhACwC.jpg
http://prikachi.com/images/586/6162586b.jpg

3 от приетите деца има братя в 5 клас на НУКК, 1 прието момиче е дъщеря на бившия министър на икономиката Делян Добрев; друго момиче е дъщеря на Тодор Славков (внук на Тодор Живков), друго - на шеф в енергетиката; друго дете - на данъчен директор, друго - на шеф на банка - тези разпознах само. Доста силен випуск!
Чудно ми е само едно - какво търсят тези хора в НУКК, а не в частни училища?

Последна редакция: ср, 29 май 2013, 11:05 от Анонимен

# 269
3 от приетите деца има братя в 5 клас на НУКК, 1 прието момиче е дъщеря на бившия министър на икономиката Делян Добрев; друго момиче е дъщеря на Тодор Славков (внук на Тодор Живков), друго - на шеф в енергетиката; друго дете - на данъчен директор, друго - на шеф на банка - тези разпознах само. Доста силен випуск!
Чудно ми е само едно - какво търсят тези хора в НУКК, а не в частни училища?

Много добър въпрос-според мен е по-скоро резултат на неинформираност на едни твърде заети родители.

Общи условия

Активация на акаунт