Кандидатстване за 1 клас в НУКК

• 133 003
  • 848
  •   1
Отговори
# 240
Жасмин, ако не е тайна какви са плановете  за дъщеря ти? До кой клас смяташ да остане там? Питам те, тъй като аз продължавам да съм разколебана относно това място, въпреки приема. Ако наистина училището е добро до 4 клас, къде да местя детето в 5-и? Или пък повечето остават до 7-ми и след това се местят? Рано ми се вижда да преценя, дали моето има математически талант, по-скоро не. Балните танци едва ли ще са страстта му Simple Smile

# 241
Жасмин, ако не е тайна какви са плановете  за дъщеря ти?

Максимум до 7. После - Американски колеж (живот и здраве). Ако не влезе, ще видим - или Испанската гимназия, или 2-ра английска.
Но до 4 клас бях доволна от НУКК, а и дъщеря ми е с артистични заложби, свири на пиано, пее в хор, участва в театрално ателие, мислех, че НУКК е перфектното училище за нея. Също така им се падна и прекрасна класна в начален курс.
Но нещо последната година се разочаровах, като я заведох на пробен изпит по мат. и изкара тройка (а в НУКК има само шестици). А и се натрупаха негативи - нищо не научават по английски, мъкнем се по частни уроци; сега тръгнахме на школа и по математика, от догодина тръгваме и на уроци по БЕЛ. И в един момент, като сметнеш всичките средства за частни уроци, разкарването, заетите почивни дни с частни уроци, плюс таксата в НУКК и купоните, които излизат към 2000 лв. годишно, и се питаш струва ли си и не е ли по-добре да е в ЧУ. Но това е мнението ми сега, първите години бях много доволна. А някои родители и сега са страшно доволни от училището, но те не се готвят за прием никъде - там ще са до края, така че нямат нашите главоболия.

Аз те съветвам да не си пропускате приема - все пак сте минали изпит 5 деца за място; имате транспорт и чудесна база, отлична храна в стола, сготвена на място, както и над 30 извънкласни занимания (тенис, езда, пиано, хор, театрално ателие, модерен балет - това са нещата, на които е ходила моята дъщеря дотук). Също и средата - сама си видяла чии деца са приети тази година. Така че, влезте, вижте как е и решете сами. От там винаги можеш да си тръгнеш, но е изключително трудно да влезеш. Ние се готвихме 3 години (тя беше в детската на НУКК + цяла година занимания вкъщи всеки ден; приеха я с бал около 88 т.).

Последна редакция: пн, 27 май 2013, 15:02 от Анонимен

# 242
  • София
Жасмин, благодаря за обективното описание Peace
На моето дете определено би му харесало. Иначе според мен е нормално стандартната програма да е съпоставима с тази в други държавни училища, където може пак да трябват уроци. Не е хубаво, но това е. А частното училище не гарантира,че ще приемат всяко дете, където иска, без да трябва допълнителна работа. И цената е доста по-висока - непосилна за някои и често несъпоставима с допълнителните уроци, по мое мнение.
Съгласна съм за описанието на известните родители. Именно това дава добра среда, което за мен е най-големият плюс. Все пак са интелигентни хора в по-голямата си част. Докато в кварталното училище има всякакви.
И да питам - остава ли време на децата за други занимания? Дъщеря ми ходи на балет, английски и плуване, започва пиано. Не мисля, че е хубаво да се отказва поради заетост в училище.

# 243
Аз също драпам за там заради средата на интелигентни, образовани и умни деца и родители. Най-вече възпитани.
Също смятам, че е логично децата на "умните' да са също умни. Но какво остава за нас - бедните висшисти с докторски степени и дипломи от Белгия, преподаватели във ВУЗ-ове и т.н., чиито деца не са чак толкова умни та да ги приемат там ?

Браво на приетите! Ще чакам да се освободят места за 5-ти кл. Все напускат, а все няма свободни ...

# 244
Жасмин, благодаря и аз за отговора. Peace

# 245
  • София
Жасмин, може ли да ми кажеш за занималнята в началните класове, чух че няма занималня, по друг начин ли е организирана или учат до обяд първолаците?
И нас ни приеха Simple Smile

# 246
  • София
ivka 76, честито! Тази година май почти всички "наши" деца са приети или с много добри резултати. Браво! И успех занапред!

# 247
Но какво остава за нас - бедните висшисти с докторски степени и дипломи от Белгия, преподаватели във ВУЗ-ове и т.н., чиито деца не са чак толкова умни та да ги приемат там ?

kassii, имаше и няколко изключително будни деца от групата ни в детската на НУКК, които не успяха да влязат. Притесниха се на изпита и нищо не направиха, понякога напрежението изиграва лоша шега. И родителите бяха неслучайни хора, бащата на едното дете беше много известен журналист (водеше много години телевизионно предаване), а на другото родителите бяха доста заможни хора с частен бизнес, и въпреки това не ги приеха - така че известността и богатството не означават непременно прием в НУКК. Дори и това, че детето е завършило градината и предучилищната на НУКК, не гарантира прием, което е много нечестно. А приеха деца, които на тестовете в градината даваха много по-ниски резултати (както отбелязах, там ги готви психолог по Азбука на мисленето), но на изпита изкараха добри оценки. Това са малки деца, разсейват се, някои дори отказаха да влязат (така пропадна едно детенце от групата ни - ревна на входа и не влезе, а майката беше известен нотариус, и пак не ги приеха).
Докато в НУКК има и деца на преподаватели във ВУЗ-ове, на едно познато дете в по-горен клас бащата преподва в Американския университет в Благоевград. На съучничка на дъщеря ми майката е лицево-челюстен хирург и преподава в Стоматологичния факултет на МА, а на друга - очен хирург. Имаме съдии във висши съдилища. Така че наистина, има всякакви хора, не е хубаво да се подхожда с ирония към всички. Но съгласна съм, има и деца, които съвсем не са затам, нито като успех, нито като поведение. Смайващи случаи има, като размяна на шамари между майки на двама съученици на дъщеря ми (побойниците на класа) в коридора на училището, но такива случаи са абсолютна рядкост, а не ежедневие за училището.

Последна редакция: пн, 27 май 2013, 22:32 от Анонимен

# 248
И ние сме приети - 81,50 . Вчера щях да се пръсна от радост/дъщеря ми е Януари 2007 и за нея това е голяма победа/. Утре ще се записваме. Знаете ли какви документи се искат? Днес звънях, но вече си бяха тръгнали.

# 249
Жасмин, може ли да ми кажеш за занималнята в началните класове, чух че няма занималня, по друг начин ли е организирана или учат до обяд първолаците?

А, защо да няма занималня? Моето дете ходеше във 2 и 3 клас на такава. Има занималня, но е по желание и се заплаща допълнително, при нас беше по 4 лв./ден.
Ако детето не ходи на занималня, се прибира с автобусите в 15 ч., ако ходи на занималня, се прибира с автобусите в 17 ч.
Така че има време и за извънучебни занимания, моята дъщеря ходи на няколко такива, като се прибере от училище.

И пак - честито на приетите!   bouquet

# 250
  • София
galina_dimova, честито на детето! Не помня, но с учител ли се готвихте? Ние искаме детето да тръгне догодина и ще се готвим за тогава. Ще съм благодарна да споделите - може и на л.с.

# 251
Simantro  с учител се готвехме - 1 път в седмицата, цяла година. В началото задачите й бяха много трудни и правеше много грешки, но постепенно се отвори. Бяхме на изпит в Шилер /там сме в първата десятка/ и видях, че детето се справя много добре с непознати задачи в непозната обстановка. Тогава казах на госпожата, че искам детето да се запознае с най-трудните задачи.

# 252
Galina_dimova, честито!Това е голям успех за дете,което е по-малко с 1 година.Браво Hug

# 253
Жасмин, почва да ми става неудобно от въпросите с които те заливаме Embarassed, но се присетих за нещо - има ли разделение между самите деца, т.е. децата от по-известните семейства сприятеляват ли се с обикновените деца и общуват ли извън училище?

# 254
Разделение няма, аз дори не знам кой кой е и не ме е интересувало - за много голяма част от родителите не знам какво работят. Само ако някой сподели по рождените дни, тогава разбирам, иначе не съм питала. Нито децата са казали, нито са показали с нещо, че са повече от другите! Те все още не обръщат внимание на тези неща, слава Богу! Много са задружни, по рождени дни, лагери - всички са равни, не съм видяла някой да страни от друг.

Последна редакция: вт, 28 май 2013, 23:26 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт