Кандидатстване за 1 клас в НУКК

• 132 991
  • 848
  •   1
Отговори
# 300
Бях, питах - ми няма второ класиране... няма нови общественодостъпни окончателни списъци...ако някой предпочете друго училище, вместо НУКК и мястото се освободи уж звъняли на следващия по бал и така...

Струва ми се невъзможно някой да се откаже - хората се готвят за този изпит по цяла година, някои плащат стотици левове за частни уроци, борят се 5 деца за 1 място - кой би се отказал след като е приет на такъв труден изпит? Всички приети се записаха, но после дойдоха и нови, по време на учебната година.
Но хубави училища има, не е свършил светът с НУКК! Изобщо не съжалявайте, може и да е за добро!

Последна редакция: пт, 31 май 2013, 22:41 от Анонимен

# 301
Може ли някой да ми даде информация относно това, колко задачи и за колко време се решават по време на изпита?

# 302
Дават се 10 задачи с различна трудност и съответно различно времетраене.Изпитните материали са 2 работни тетрадки.
Например за тази година последната задача със зачертаване на седмиците е била за 2 минути.Днес ходих да гледам работата на детето.Задачата с разделяне квадратите на 7 носи 23 точки,а на него са му дали едва 4.Разделил е всичките квадрати на 7,но не според зададеното условие,а именно да не повтаря нито една от 3-те дадени черти.Или се е разсеял или по инерция е започнал да я прави(работили сме я вкъщи).Има и малко късмет в този изпит.Ние определено сме за друго училище.Между другото психоложката ни препоръча да се насочим към математика (и под сурдинка спомена СМГ Hug).Та,освен тази задача е забравил тирбушона,сливата и пъпеша(видях го на картинката,но наистина прилича на орех).Всичко останало е вярно.Доволна съм от детето,похвалиха ни и ни пожелаха успехи в точните науки!!!

# 303
Ето и разпределението на точките в различните задачи:
1.Думи,които започват с "Т"- 2,5т.
2.Да се оградят срчките "ко"  "са"-  7т.
3.Да се свържат дадени срички в думи(имаше и картинки за улеснение)- 7т.
4.Таралеж,да се дорисуват до 5 бодли -  3т.
5.Тигър с математически действия събиране и изваждане до 10-  14т.
6.Да се оградят само плодовете(14 са на брой)-  14т.
7.Да се очертаят различните фигури(домино,пеперудки)-  4,5т.
8.Лабиринт -  14т.
9.Разделяне на квадрати на 7 части(да не се повтарят показаните 3 черти,да се внимава за свързване на бяла със сива звездичка)-  23т.
10.Лист с много разбъркани цифри,да се оградят само 7 (тази няма дете,което да е направило цялата)-  11т.
Тотал=100

# 304
Аз лично съм шашната колко сме назад при положение, че беше подготвена за топ 10!
И как точно има две 55: Дара и 56: Дара една след друга в списъка?
Лично аз дори не съм го чувала това име и изведнъж съвпадение две една след друга. Извинявам се предварително ако все пак са реални личности.

Защо са карали децата да си пишат имената върху плика в който е трябвало да си сложат бележките с имената и номерата за да е анонимно оценяването??

И този лабиринт със заека гушнал ли е моркова и да се очертае пътя до изхода или заека е бил в средата моркова отвънка?? Защото при нас е бил гушнал моркова а нашето дете е с почти фотогравска памет а чувам тук че е трябвало от заека до моркова да се очертае пътя??

Ще ходя да видя работата защото не мога да повярвам как сме се издънили толкова много.

# 305
Снощи беше годишният концерт на НУКК, в Зала 1 на НДК (винаги там се провежда). Децата бяха страхотни! Щя ви пусна няколко клипчета, за да илюстрирам какво учат децата като СИП и ЗИП в НУКК:

Започвам с хора и балните танци: http://www.youtube.com/watch?v=Ltuk9DYZDos&feature=youtu.be

Девойките от СИП "Хип-хоп": http://www.youtube.com/watch?v=iSowrQLSdtw

Задължителните за всички народни танци: http://www.youtube.com/watch?v=jyTMZ0SNlUc

Хорът на училището със солист внукът на Емил Димитров, който е ученик в 4 клас:
http://www.youtube.com/watch?v=rnRB0SzUNpM
http://www.youtube.com/watch?v=EuhxisRF6mY
Хорът е любим на много деца СИП.

Тези дечица бяха много сладки, някои сигурно са от СИП-ове Бални танци, Модерен балет, или Балет:
http://www.youtube.com/watch?v=XiW57S9ZXCY
http://www.youtube.com/watch?v=y9mNX8gXN_U

Веско Маринов като специален гост: http://www.youtube.com/watch?v=81xsxzF5-Qs
И пищният финал: http://www.youtube.com/watch?v=Pn3r0zso_9k

Имам и още много клипчета, но не съм ги свалила още от телефона. Ще ги добавя днес-утре в този постинг, ако на някой му е интересно, да погледне пак тук.
Определено се вижда колко много време се отделя на танците и песните в нашето училище, те влизат и в задължителната подготовка, и в сип-овете.  
----------------

доп. http://www.youtube.com/watch?v=WVnrTW7Fjr4

А това е хорът по народна музика: http://www.youtube.com/watch?v=oVJlLwG7mlM&feature=youtu.be

Последна редакция: сб, 01 юни 2013, 15:32 от Анонимен

# 306
Едно по-различно мнение относно явлението защо хора, които можели да си позволят частно образование пращали децата си в НУКК.  Били богати, но стиснати ?!  Не съм сигурна. 

Айде стига сега пък и богатите и стиснати хора си пращали децата там.

Хората, които пращат децата си в реномирано частно училище с високи резултати обикновено:
1. С плащането на таксата показват, че ценят стойността на образованието.
2. Са готови хем да подложат децата си на входен тест, натоварване при ученето и хем да платят
т.е. имат определен образователен и възпитателен критерий към собствените си деца.
3. Са готови да докажат произхода на средства, с които заплащат образованието на децата си.

Ако сте държавен служител на заплата от 1200лв с 2 деца, "бизнесът" е на името на съпругата ви или неин роднина и той е губещ как ще докажете такса за частно училище за двете деца и ще запазите кормилката и доилката??  Или просто ако сте честен държавен служител с умно дете НЯМАТЕ средства детето ви да ходи в частно училище.

В НУКК се приемат много умни деца, които имат 1 цел, да защитават старата слава, която да оправдае ГОЛЯМА държавна субсидия, която храни всички деца в училището.  Останалите са лапачи като родителите си.   За това училище има 2 сценария:
1. Да се осветли избора с пълен достъп до изпитните работи на всички деца, с достъп до задачите и отговорите и тежестта на всеки отговор СЛЕД КАТО СЕ ОБЯВИ НАЧАЛОТО НА ИЗПИТА, а не след като е приключил и се знае дали тази година моркови или зеле се търси.  И в това училище да се приемат само деца, които наистина заслужават да бъдат приети и да има за тяхното обучение държавна субсидия.  Тука попадаме на въпроса толкова ли е богата РБ, че да субсидира уроци по танци и керамика.  Колко всъщност струва образованието на едно дете в НУКК сравнено с друго училище? 
2. Вторият сценарий и той е предлаган предишни години от много родители е просто да се каже, че за децата на депутати и т.н. ще има такова образование, то струва на държавата толкова, те имат предимство в бройката и да не се хвалят, че виж преборили 5, 8, 10 деца и децата им заслужили.  За съжаление такъв тип училище ще е противоконституционно, според мене.

НУКК и АУУ имат много разлики.  АУУ е скъпо училище, в което много деца на дипломати учат, защото правителствата на съответните държави са платили солената такса и едно от преимуществата на дипломатическото назначение по света е децата ти да учат в такива училища.  Дипломатите не са окрали никого, децата им не са влезли в АУУ след 'една капа пари под масата' както се изказа един родител на дете вече извън НУКК.

Нека някоя от вас недоволни мами попита Министерството на Културата колко е държавната субсидия за 1 място в НУКК и да зададе същия въпрос на МОНМ за дете в друго училище.  Отговор писмен, моля.  И тогава да си говорим склонни ли сте да плащате допълнително всяка година от данъците или от бюджетните ви средства, за да може техните деца да учат в спокойна среда и да играят бални танци без да са го заслужили.  Година 2013.

Промяната е възможа и започва всеки ден с всяка стъпка на всеки човек.

Бойкотирайте безобразието!  Не кандидатствайте в НУКК!!

# 307
mimi_block, а ти защо мислиш, че държавната субсидия е толкова голяма?

Ние родителите, също плащаме достатъчно. 1000 деца в училището + 150 деца в детската градина = 1150 деца х 150 лева задължителна месечна такса = приблизително 170 000 лв., които ежемесечно родителите плащаме на НУКК.
Което е 1,5 милиона лева годишно само от такси.
Не мислиш ли, че тези пари са достатъчни и предостатъчни за бални и всякакви танци?  Simple Smile

# 308
Жасмин, освен изкуствата, как е положението със спорта? Плуват ли, и ако да - по желание ли е или си е в програмата? Има ли ски училища, зелени училища?

# 309
Има плуване допълнително - платено. Има ски и сноуборд - допълнително и платено. Има и добре организирани зелени училища. Иначе в програмата има физическо, СИП ове - спортни игри, баскетбол и др. Има и платени - тенис на корт, езда, таекуондо, футбол и т.н.

# 310
Има плуване допълнително - платено. Има ски и сноуборд - допълнително и платено. Има и добре организирани зелени училища. Иначе в програмата има физическо, СИП ове - спортни игри, баскетбол и др. Има и платени - тенис на корт, езда, таекуондо, футбол и т.н.
Благодаря за отговора.

# 311
Жасмин, уважавам мнението ти и благодаря за написаното от тебе във форума.  Не е лично, че смятам 150лв за недостатъчни. 

Информацията за държавната субсидия е публично достъпна и някой ще я провери.  Тя няма как да не е по-голяма от такава за друго национално училище, още по-малко в сравнение с добро обществено училище в София.  Квадратурата на сградния фонд и административната сграда струва поне 2 пъти повече за отопление в отоплителния сезон.  Когато е известна може някой да я сподели тук или някъде другаде.

Бойкотирайте безобразието!  Не кандидатствайте в НУКК!!

# 312
Ами ако отпуснат държавна субсидия и на частни училища и ДГ, таксите им ще паднат и ще бъдат по-достъпни. Тогава и кандидатите в НУКК ще намалеят. Според мен това училище лежи на стари лаври. Имам там позната учителка. Преди години синът ми се пробва там /без да сме решили, че ТОВА е училището/. След изпита ми разказа, как госпожата му "помогнала" за работата и казала - дай, аз ще го сложа в плика...", а тази година са изисквали надпис с име.... newsm78

# 313
Мили мами пишете го този изпит за невалиден!

Освен, че имам доказателства за поне четри деца влезли нелегитимно (рушвети или там както са се разбрали…) то и самия изпит е нелегитимен!

Чл.17
3. преди обявения час за начало на подборната процедура всички кандидати получават тестова тетрадка, малък и голям плик. С помощта на квесторите всеки кандидат поставя в малкия плик листче с имената на кандидата и неговия входящ номер, след което малкият плик се запечатва;
 4. върху тестовата тетрадка на кандидатите не се поставят никакви знаци;
 5. след завършване на работата или когато изтече определеното време, под контрола на квестора всеки кандидат поставя в големия плик тестовата си тетрадка и запечатания малък плик. В присъствието на кандидата квесторът запечатва големия плик;
 6. комисията за провеждане на приемната процедура попълва присъствен протокол;
 7. изпитните материали се предават на директора на комплекса или на упълномощен от него заместник, който поставя еднакви номера на всяка тестова тетрадка, на малкия плик и на големия плик;
 8. малките пликове се отделят от другите изпитни материали и се предават на съхранение при директора на комплекса. Големите пликове с тестовите тетрадки се предават за проверка.

Такова нещо не се е състояло!!! Децата сами е трябвало да напишат върху малкия плик имената си а в някои групи са ги писали самите изпитващи!!!

Явно ще трябва да сезирам компетентните органи.

# 314
Мили майчета, просто това не е за сефте.....! Просто си изберет друго училище.  bouquet Когото и да уведомите, вярвайте ми, нищо няма да се случи. Жалко, когато от малки децата трябва да научават, че истината не винаги е една...!

Общи условия

Активация на акаунт