Кандидатстване за 1 клас в НУКК

• 132 810
  • 848
  •   1
Отговори
# 705
Нещо вече се уморих от нереализирани амбиции, от следене с години и плюене и болка, от специално създадени профили и т.н.
И аз съм за прозрачна процедура ... но ще ти призная - пак ще има недоволни. Защо? Защото в нашият манталитет е заложено да "разбираме от всичко" и пак ще има:
1. Щом е гениален по математика - значи е добър по всичко! (ама що не влезе?!)
2. Щом може да чете - значи е перфектен в звуковият анализ!
3. Ама как детето ще реши задачите, като аз самият не мога да ги реша?! Което си е задаване на отговори  Simple Smile Аз пък мога да решавам тези задачи - не ме затрудняват.
....
и така - предполагам ми схвана мисълта. Едни ще са недоволни че задачите са отпечатани "портретно" на листа. Други ще настояват да се попълва с фулмастер! Естествено любителите на молива и гумата ще основат своя клика ....

При кандидат студентските изпити се тегли тема - но това не помага винаги да има обвинения, че някой е знаел предварително какво ще се падне. Надявам се да разбирате за какво говоря!

Да - за прозрачна процедура съм. Но много повече за това съм всяко едно българско училище да е като НУКК. Защото лицея не е нищо особено, просто така според мен трябва да изглежда едно училище. И бих подкрепила всяка инициатива за съживяване на "кварталните" училища и превръщането им в желани и приятни места. И всяка инициатива за омаскаряване на нещо би ме отегчила.

НУКК се издържа от пари на данъкоплатеца (от училищно настоятелство и мисля че има някакво участие на Италия в издръжката му - но не съм сигурна) и не е изобщо по-различно от другите училища. Училището за глухи деца също е на издръжка от данъци, които и аз плащам, но не държа на всяка цена детето ми да учи там. Сдружение Шилер напълни две нежелани училища с ученици и доколкото знам предлага едно много качествено образование. Това е инициатива на родители. И нали не пропускаме факта, че там също има приемна процедура и че тя не е много по-различна от НУКК и че там също има недоволни ... Защо дейните родители не направят нещо такова? Не е трудно! В НУКК има лекар в училището - едно парче от лукса - за него плащат родителите, не е субсидирано от държавата. Колко то вас са поели инициатива примерно в училищата в които учат децата им да има лекар и да му плащат заплата? Колко ще струва? По 1-2 лв. на месец на дете .... Децата от НУКК рисували с Иван Яхнаджиев - някой хрумна ли му да го организира в друго училище? Писа му, покани го (или някой друг художник или музикант) ... закупи материали за ателието?

Защо чакаме все на готово? Искате прозрачна процедура - и аз я искам. Ама повече искам всичките училища да са на нивото на НУКК!

Айде със здраве.

p.s. по-креативно е когато създаваш, не когато рушиш.

# 706
  • София
Моето дете се препъна малко под чертата,  но с две ръце гласувам да има изпити в 32, 17 или някое друго елитно училище. Защото все някъде ще остане местенце за него от връзкарите. Не живеем в района, нямаме кака или батко., нямаме връзки. Като не може да покаже знанията си, как по дяволите ще влезе в хубаво училище? Колкото и опорочен да е изпита, има повече шанс, отколкото ако няма. Защото знания има и ще ги покаже, ако има изпит. Затова не плюя, че не е приета тук, защото знам, че между другите има поне 5 деца, които са показали знания и са влезли заради тях. И се радвам за тях, а не завиждам. А сега изяжте ме!

# 707
Наистина не трябва да се напрадат родителите на приетите деца - те пък каква вина имат? Да не са се оценявали сами?
Подкрепям, радвам се за приетите деца, за които това е резултат на усилена подготовка, защото наистина има и такива.
Искрено се надявам, обаче, да си отговаря на въпроса що за чудо е била тази фигура и задача и дали наистина не са чели условието погрешно? Затова се присъединявам към молбата на предходните, ако някой е гледал работата на детето си да разкаже и даде по-точна информация.
Temp, от вашите постове става пределно ясно, че не сте външен за училището човек, а отлично запознат както с това, какво се случва в него, така и с оценяването  / колко точки и за какво се дават и прочие/. Така че е ясно - или сте вътрешен човек, или сте ходили на уроци при съответните подходящи хора. Всеки прави това, което прецени. Аз не съм подготвяла детето си специално за НУКК и не съм сигурна, че дори и случайно да я бяха приели бих я записала там по една проста причина - живеем далеч и е безумно пътуването до там за детето ми всеки ден.
450 -Писали сме едновременно и съм напълно съгласна с вас и за предложеното от вас, особено като видях какво е т.нар. мот. интервю в 32-ро - отмятане по списък.

# 708
  • София
temp, понеже визираш мен в следенето на темата с години, отговорът е съвсем очеваден и е в подписа ми. Имам дете 2008 година, което след година ще бъде в първи клас. Следя я, защото се надявах нещо да се промени за четири години. Там обаче властта явно е несменяема и положението е непоклатимо.
Сега ще ти задам един въпрос - наистина ли мислиш, че приемната процедура е честна и са влезли само и единствено най-добрите деца?

# 709
Наистина не трябва да се напрадат родителите на приетите деца - те пък каква вина имат? Да не са се оценявали сами?
Temp, от вашите постове става пределно ясно, че не сте външен за училището човек, а отлично запознат както с това, какво се случва в него, така и с оценяването  / колко точки и за какво се дават и прочие/. Така че е ясно - или сте вътрешен човек, или сте ходили на уроци при съответните подходящи хора. Всеки прави това, което прецени. Аз не съм подготвяла детето си специално за НУКК и не съм сигурна, че дори и случайно да я бяха приели бих я записала там по една проста причина - живеем далеч и е безумно пътуването до там за детето ми всеки ден.
Имам две деца - голямото влезе в ДГ на Лицея и я завърши. Малкото не влезе и учи в кварталната детска градина. Сега голямото е прието в училището на комплекса. Малкото ще кандидатства след две години - да ли ще влезе не знам. Няма да правя драма, както не направих драма и когато не влезе в детската градина. На децата в детската градина дават подобни тестове на тези, които са на изпитите и по този начин оценяват входното и изходното ниво всяка година - от там съм виждала оценяване на тест и съм се ориентирала кое как става. Не съм плащала за уроци, нито съм пращала детето някъде. Въз основа на нейните тестовоте, които съм виждала, в къщи сме я занимавали с типа задачи, които не са и силната страна. И то само последният месец - два. Не смятам че това училище заслужава някаква грандиозна и платена подготовка. Документите на хлапето ми бяха и в кварталното училище - където няма проблеми дали ще бъде прието или не. Естествено имам поглед върху децата в детската градина и върху родителите им.

Сега ще ти задам един въпрос - наистина ли мислиш, че приемната процедура е честна и са влезли само и единствено най-добрите деца?
Смятам че приемната процедура е добра - че теста е конструиран добре и че няма нередности с оценяването.
За съжаление допускам, и почти съм сигурна че на някой деца местата са им били  предварително сигурни. Процентно колко са - залагам на около 5 деца, да кажем най-много 10. И смятам че тези деца не са децата на "известните" личности, които се спрягат тук. Смятам че приеманнето им е ощетило други деца, като бройка - че други 5 деца които е трябвало да учат в това училище не са влезнали, не смятам обаче че около техният прием има конспирация - т.е. казвани са грешни задачи в някой групи и т.н. Извън тези деца, които коментирахме вече, смятам че другите са влезнали благодарение на собствените си усилия и подготовка. Смятам че много от неприетите деца също заслужават да учат в лицея и за това съм да има повече такива училища. На изпита нещата са тип "каквото сабя покаже". Пак ще го кажа - стреснало се е, разсеяло се е, подвело се е ... причините са много. Абсолютно съм против нещата да се опорочават напълно и да се плюе по всичко. Навсякъде където има изпити се стига до такива положения - тук, Шилер, СМГ и т.н.
Ако наистина смяташ че процедурата по приема е порочна от всякъде - не подлагай детето си на нея. А иначе и на трите ти хлапета желая да извървят най-добрият път и много успехи и в училища и в живота.

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:13 от temp

# 710
  • София
Ако наистина смяташ че процедурата по приема е порочна от всякъде - не подлагай детето си на нея. А иначе и на трите ти хлапета желая да извървят най-добрият път и много успехи и в училища и в живота.
За съжаление, наистина така ги виждам нещата. И няма да подложа малчо на това, при положение че не виждам промяна.
Благодаря за пожеланието.
Желая на всички деца да извървят най-добрия за тях път.  Peace
Както писах и по-горе, с или без НУКК, децата си вървят по него и повечето се справят прекрасно.  Peace
Само да са ни живи и здрави!  Heart Eyes

# 711
Temp , че процедурата е непрозрачна и манипулативна е ясна дори за всяко дете. Не ме карай да се съмнявам в интелигентността ти и тази на детето ти.
Както каза по-горе някой макс 15-20 деца от приетите са от групата на обикновените.
Надявам се да не срамуваш някой ден от защитата си за тази директорка и това училище, защото това което повтаряш като мантра не може да убеди никого. Тук има достатъчно трудни за манипулация хора.

# 712
Абе, Радостче, къде ме вкара ти?!
1. не защитавам никого, най-малкото директорката ... за която бога ми дори и дума не съм казала! Дори не я познавам жената, че да я коментирам.
2. Съмнявай се в чиято искаш интелигентност и говори каквото искаш. Не ми е приоритет да се доказвам във форуми.
3. Живея живота си, така че да не се срамувам и винаги стоя зад думите си. Това си ми е принцип.  За това и не обвинявам безпочвено.
4. Не държа никого в нищо да убеждавам - изказвам мнение.
Преписа ми сумати думи и действия, които нито съм казала, нито извършила. Нито за директорка съм говорила, нито за училището. Единственото за което си говорим тук е приема, приемната процедура и емоциите покрай този прием.
Толкова ли не можеш да прочетеш, какво пиша - че ме вкара и мен в конспирации, че вече и за "честа на пагона" подехме приказка!
А нещото което повтарям като мантра и съм казвала винаги е "НУКК не е единственото добро училище, нито е най-доброто. Има си своите плюсове и минуси. С него нито започва, нито свършва света! Да са живи и здрави децата - ще намерят своето място."
Успех ти желая - на теб и на детето.
p.s. Ако има нередности в работата на детето ти - ще се радвам да ги споделиш тук и защитиш в съда. Това е начина да се решават нещата, когато има нередности. Всичко друго е емоция.

# 713
Temp, благодаря че си ми отделила толкова време ... но пак ще повторя - при нерешена точно задачата с разделянето, няма как да си на 10-12 точки от максимума, нали. Е, има варианти това да стане, знаеш как. Освен ако детето ти не я преписало.
А и никога не съм казала, че познаваш директорката, а това че защитаваш мнението за прозрачна процедура,  е показателно.
Айде да видим дали това може да стане напр в Германия където има ясни правила и закони. И там никой не е недоволен
А за работата - да, искам да я видя, но не съм от майките, които се чудят какво да правят по цял ден и няма как да изляза от офиса, за да подам лично молба и то само в определен  ден и час. И това ако не е авторитаризъм и директорка, която се е самозабравила и не признава никакви закони, здраве му кажи.

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 16:30 от radostche_plovdiv

# 714
ana80, мисля, че не сте тази, за която се представяте! Не подценявайте хората, които пишат тук!
Май тук всички,освен мен,знаят коя съм,колко точки има детето ми и как е влязло.Вече научих за 5-то дете в Нукк,влязло без да е решило задачата с разделянето с над 85 точки.Не е само моят син,явно!

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 17:36 от ana80

# 715
radostche_plovdiv прочети пак какво съм писала в всичките си постинги и не ми преписвай думи и действия! Разбирам че ти е по-лесно така без факти да сипеш огън и жупел! Но все пак ... дето се вика малко приличие ....
повтарям ти за последен път:
1. Детето ми твърди че е решило задачата - казва че е била сложна, че е мислила много и накраят я е решила. Аз съм тази която казва, че може и да не е решила правилно (предположение).
2. Колко са максималните точки? Ти ако знаеш сподели с нас. (аз лично не знам - мога само да предполагам и за това не се ангажирам с точни изчисления).
3. Не знам и на колко точки е оценена въпросната задача, за която си се хванала. Ти ако знаеш - сподели с нас. (в примерните тестове, които съм виждала на тези задачи се даваха по 10-15 точки).

Никъде не споменавам и защитавала че процедурата е прозрачна - тя не е, но пък я смятам за честна, добре конструирана и т.н. и ако сметнеш това ми мнение за защита на някого, то е на Научната лаборатория, която е конструирала теста (нали се сещаш че не директорката го е писала). И да защитавам, че трябва да има и такива задачи, които да са посилите на малцина - за да се оценят способностите на децата. (От тест който всички решават без грешка няма смисъл). Така беше и когато аз кандидатствах в гимназия - последната задача беше изключително трудна и по силите на 2-3 ... най-много 5 човека. Там, където съм завършила, повечето помнят тази прословута задача, всеки от годината в която е влязъл. И аз я помня и до ден днешен, на изпита тогава не я реших, но пък се пробвах да я реша, и влязох. Та такива ми ти разни размисли. ЧЕТИ! ЧЕТИ И ОСМИСЛЯЙ!
Преди години закачваха задачите и решенията и точките на прозорците на административната сграда на комплекса - беше значително по-прозрачно, но се водиха същите спорове. И заради тези спорове престанаха да го правят. Преди 2-3 години обявиха резултатите в интернет - супер удобно! Да не мислиш, че аз имам много време да се мотая и умирам да ходя до комплекса да видя резултатите. Познай! Няколко майки от тук веднага надигнаха вой и жалба до комисия за защита на личните данни, как така имената на децата им в интернет! .... и списъци онлайн вече - капут!
Чела съм много от старите теми - всеки само скача на някакви догадки, мотаят се един и същи неща и т.н. И никой досега не изнесе доказателство за нищо! За това ти казах - ако смяташ че е така - изпълни гражданският си дълг! (Германия за това се спряга че всичко и е наред - щото ако паркираш неправилно - съседа ти звъни в полицията и казва. Защото хората не се крият зад форуми, а довеждат нещата до край)

Но ако не ти се чете, мисли и осмисля и ако ще помогне за добрият ти сън - приеми че съм платила 5000 евра за да влезе детето ми там. Че съм женена за някой бос на мафията. Че детето ми само е  блеяло през прозореца, по време на изпита. А после някой е седнал и написал нейният тест. И тъй като не е на първо място, сега баща и - онзи кръвожаден мафиотски бос, го е увесил в подземното си царство и го е подложил на всякакви мъчения за честа на фамилията!

# 716
ОК, щом детето ти е решило задачата, моля те, осветли ни по отношение на условието и решението.
Иначе какво да кажа - едно си баба знае, едно си бае. Ако за теб това е прозрачна процедурата - супер, другото е ясно.
И тук няма огън и жупел - просто не обичам да ме правят на балама.

# 717
ОК, щом детето ти е решило задачата, моля те, осветли ни по отношение на условието и решението.
Иначе какво да кажа - едно си баба знае, едно си бае. Ако за теб това е прозрачна процедурата - супер, другото е ясно.
И тук няма огън и жупел - просто не обичам да ме правят на балама.

radostche_plovdiv чети моля те ... аз ли не пиша ясно - вече не знам какъв е проблема  Laughing

давам избрани моменти:
Никъде не споменавам и защитавала че процедурата е прозрачна - тя не е
Детето ми твърди че е решило задачата - казва че е била сложна, че е мислила много и накраят я е решила. Аз съм тази която казва, че може и да не е решила правилно (предположение). - както вече и друг потребител написа - не ни дадоха да видим работите на децата, дават само на неприетите - та няма как да ти кажа какво е условието и какви точно са фактите ... Ти си тази която можеш да отидеш и да видиш работата и да ни кажеш и условието и точките ... но по някаква причина не искаш ....

# 718
Напротив, искам, но защитаваното от теб училище и процедура не ми даде тази възможност с определените с нея дни и часове .
Но все още очаквам задачата, така както е решило детето ти ... или вече не я помни.
А, да и точките за задача тип , преди няколко страници една майка беше писала - 23.

# 719
Детето ми обясни каква е била и как я е било решило чертаейки с пръст във въздуха. Не съм я питала и разпитвала за задачите. Заведох я на въртележка. Не исках да я подлагам на стрес, и е повече от естествено че няма да го направя и сега. При толкова дейни родители на неприети деца - все някой ще даде условието и точките. По-назад се дъвчеше задача от преди 4 години и се спрягаха точки за нея - задача на която ви дадох решението и не смятам за толкова сложна. (тук не написах нищо ново като информация)
Всичко в цялата ти система е постоено на предположения!
В Германия има и много стриктен ред и дисциплина - както и определени дни и часове - нормално е! Съжалявам че нямат възможност да ти покажат работата на детето в петък в 7 след работа, все пак и те имат работно време и личен живот  Peace

Общи условия

Активация на акаунт