Окръжна болница - Варна -тема 5

• 54 047
  • 848
  •   1
Отговори
# 795
  • Варна
И аз исках бебето да си е при мен и през ноща, защото така ми беше по-спокойно. Казаха ми, че ги вземат за да можем ние да си починем  Tired Една от акушерките обаче ми предложи, ако искам да я кърмя през ноща да дойде да ме събуди  Crazy Не че аз можех да мигна, тя като не беше при мен.

# 796
Въпросът е принципен относно часовете за кърмене. Повечето майки пристъпват към кърменето именно с тази неправилна информация получена още от родилния дом. Соред написаното в брошурите едва ли не трябва да си гледаме часвниците, пък децата - нека си реват. А тази информация, според мен, не би трябвало въобще да фигурира. Кърменето под час от години е отречено и не би следвало да се пропагандира още от родилния дом. Относно проблемните бебета (защото моето беше под лампата 3 дни), всичко е въпрос на организация на персонала. В кувьози или не, за тях също е важно да бъдат кърмени на поискване.
Има още много вода да изтече, докато се радваме на модерно здравеопазване. Не говоря само за базата, а и за отношението към пациентите. Има толкова много морално остарели стандарти в Окръжна, че е не само препоръчително, но и задължително майките да влязат в родилния дом осведомени.Толкова много неща са от години отречени от Световната Здравна Организация, а при нас все още се прилагат. Нямам думи...Затова искам да кажа на бъдещите мами тук - МОМИЧЕТА, ЧЕТЕТЕ И СЕ ОСВЕДОМЯВАЙТЕ ОТ АКТУАЛНИ ИЗТОЧНИЦИ!

# 797
Coco Mademiselle, ако източниците не са АКТУАЛНИ това означава, че не са адекватни ли?

# 798
  • Варна
Прословутите консултанти на НАПК така и не ги видях....

Чета този коментар, чета нацупените реплики на Хера(персоналът щял да й натрови детето, никой нищо не й казвал, взимали й бебето когато им скимне), и си мисля следното - как пък веднъж някой не потърси отговорността в себе си, в собствената си демотивация и дезинформираност. Все някой друг е длъжен да обслужва, да информира и да се грижи за комфорта на изискващите.
Щом аз можах да се ориентирам кой, кога и в колко минава на визитация, кога се взимат изследвания и излизат резултати, значи всеки може.

''Прословутите консултанти'', както тези от НАПК, така и от ЛЛЛ, целогодишно, ежемесечно и ежеседмично провеждат срещи с бъдещи и настоящи майки. Ако някой проявява интерес и желание, би могъл да ги посети(самоинициативно, забележете) и по време на бременността. В стаите в родилното са закачени и табла с телефони за връзка с консултантите - набираш, обясняваш и опитваш да разрешиш проблема. Пак самоинициативно.

Лично аз не съм видяла информационни брошури, в които да се толерира кърменето под час. Напротив. Детските акушерки не спираха да обясняват на майките, че бебетата са целодневно при тях именно за това - за да могат да откликват на нуждите им, когато новородените подадат сигнал. Имаше майки, които настояваха да кърмят на строги интервали, за да може бебето да се научи на ред.  Rolling Eyes

Иначе съм напълно съгласна, че сме на светлинни години от понятието ''модерно здравеопазване''. В това спор няма. И действително пребиваването в държавна болница би могло да бъде меко казано кошмар. И появата на нов живот сред тотална мизерия, разруха и мухъл е недопустимо. Мога да споделя също, че сред персонала имаше две жени, които си позволиха да ми говорят по начин, който в нормална държава би бил подсъдим.
Но въпреки всичко все повече се убеждавам, че ситуацията е такава, каквато заслужаваме.

# 799
  • Варна
Подкрепям Тинтири Минтири. Свикнали сме все някой друг да ни е виновен. Консултантите на НАПК бяха в отделението всеки ден, но на челото им не пише "консултант НАПК". Аз като имах въпрос, ходех и ги търсех из отделението, много съм доволна от тях, много ми помогнаха с кърменето.

Не е ли време вече за нова тема?

# 800
  • varna
Извинете,ама не съм съгласна. Не може при положение,че плащам като за хотел,да съм длъжна да знам,че трябва да кисна пред.бокса по един час,за да ми кажат инфо за бебето ми. Впрочем важи за всички мами,с които киснем по коридора. И не съм кАзала целия персонал,а само неонатолозите. На всички останали отношението е прекрасно.

# 801
Хера, на неонатолозите и консултантите по кърмене не им пука колко си плащаш. Ти плащаш за отношение към теб и за стаята, в която се намираш. Неонатолозите с доста грубички, но колкото пъти съм питала нещо, винаги са ми отговорили. Бебето ми беше под лампи, но си го кърмех редовно. Няма как да е на поискване, защото някой трябва да стои и да варди кога твоето бебе ще се разплаче. Има какво да се иска от БГ болниците, факт неоспорим, но няколко дни или седмица-две се издържа.

# 802
Здравейте! Искам да попитам за еднократните гащи за родилки. Някоя мама купувала ли е или ползвала скоро такива? Гледах едни с марка CANPOL, размер L-XL ( това е най- големият номер), които ми изглеждат малки. На обяснението на кутията пише 60-110. Дали 110 са сантиметрите на обиколка на ханша? Аз в момента отговарям на тази обиколка, а съм в края на седмия месец. Дали да ги купувам или да търся по- големи?

# 803
  • Варна
Хера, на неонатолозите и консултантите по кърмене не им пука колко си плащаш.
Абсолютно. Плаща се за стаята, не за "специално" отношение. ВИП стаята не включва "рум сървис" от страна на неонатолози и консултанти Simple Smile
Цвете,
май точно обиколка на ханша означаваше този размер newsm78 Имай предвид обаче, че след като родиш тази обиколка автоматично ще намалее, ти няма да ги обуваш бременна Simple Smile

# 804
  • ВАРНА
Извинявайте, ама да ходя и да ги търся и да се чувствам едва ли не виновна , че искам информация за детето ми, което по неизвестни (в последствие се изясниха, де. Точене на здравна каса му се казвало) причини е на лампа и системи  Stop Stop Stop В една друга болница във Варна, когато бебетата са със физиологична жълтеница, практиките са съвсем различни. Но това е тема на друг разговор.
Цялата ситуация с неонатолозите в ОБ е повече от абсурдна. Самоинициативно ще чета и ще се образовам - ок. Ама има някои, дето не знаят кога да се спрат и започват да си мислят, че разбират повече от специалистите. Е това вече е страшно. На неонатолозите тогава за какво им се плаща? Не питам, само си размишлявам.

cvete211, какви са тези гащи? И аз преди 3 години, и сестра ми преди 3 месеца, ползвахме памперси за възрастни.

herairness, изписаха ли ви вече?

# 805
Тинтири_минтири, разбира се, че човек може да се справи сам, четейки литература, блогове, дискусии в този и други форуми, звънейки на телефоните, посещавайки лекции предварително. Защо тогава, мен не ме изписаха в събота, а ми казаха, че можело да ме изпишат, но ще ме задържат, за да ми помогнат с кърменето? Помощта се състоеше в абсолютно нищо. Да слагам на гърда - нещо, което и предните дни ми бяха казвали не само на мен, а на всички. Аз самоинициативно мога да се справя и от вкъщи - да чета в нета, да звъня на телефона. Не ми беше нужен болничен престой за целта. След като ме задържат в болницата, от което отделението има финансова изгода, то следва и да се ангажират с внимание към мен.
Не мога да се съглася и че аз, родила преди няколко часа, едва стояща на краката си, трябва да издирвам кой какъв се пада в тази болница, да чакам с часове пред бокса - права, за да получа оскъдна информация за бебето си. Да проучвам, да изследвам и упражнявам детективски способи, за да установя какъв е реда, кога и как мога да получа резултати от изследвания. И всъщност какви резултати, като веднъж поисках да чуя резултат и не желаеха да ми го съобщят, а след мое настояване ми бе обявена ориентировъчна стойност - 'билирубин към 200' - цитирам. И как така резултатите идват в 16ч., като аз получих резултат около 9- 10 сутринта преди изписването ми?! А, то това беше резултата, за който не беше взета проба, да. Да се чудиш какво изследват, като не са взели проба.

# 806
  • ВАРНА
Апелирам към Любопитка да се яви и да обясни поради защо така действат тя и колегите й!

# 807
веднъж поисках да чуя резултат и не желаеха да ми го съобщят, а след мое настояване ми бе обявена ориентировъчна стойност - 'билирубин към 200' - цитирам. И как така резултатите идват в 16ч., като аз получих резултат около 9- 10 сутринта преди изписването ми?! А, то това беше резултата, за който не беше взета проба, да. Да се чудиш какво изследват, като не са взели проба.

Поне са ти казали ориентировъчна стойност, на мен и това не ми казваха, всеки път ми обясняваха: Господинова - "ами по добре е от както я видях последния път", а  Абди - "ами като слушам как плаче, е добре". На въпроси в какво се изразява инфекцията, всеки път ми се обясняваше, че съм имала кални води, ок ама повръща ли, проблем с дробовете ли, нещо по-сериозно ли, ОТГ: ами по време на раждането са я аспирирали. И това докато ни изпишат. Така и не стана ясно, кое не му е добрето на моето дете.

# 808
Аз бях прекалено настоятелна. Любезна, напълно в добрия тон, но нечовешки настоятелна, упражних огромен натиск. Дори поисках да видя документ с изследването. Мисля, че в следствие на това мое поведение късния следобед, на следващата сутрин рано- рано изфабрикуваха резултата, с който да ме изпишат веднага.

# 809
  • varna
Пина,гледам си написала моите мисли. Днес поне най накрая видях изследванията и причината за АБ,че и за втория,който и назначиха. Както и за сефте чух килограмите й,добре наддава,ама с добавката,която настоях да ми върнат,пак с много кандардисване. Не може да ми повтарят,че е избор на родтеля и после да отказват да проемат мнението и исканеъо ми.Да видим дали мистериозно ще.се излекува до петък.

Общи условия

Активация на акаунт