Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 755
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Светле, честито!  Grinning   Hug Безпроблемно строителство на новият дом!

Пропуснах - какво стана с ореха, запазихте ли го?

Заслужават ли си строителните изложения ,към обикновения потребител ли са насочени или към предприемачи ? Наближават две от  тях и се чудя , дали да ходя?
И каква е/има ли разликата между Стройко и Българска Строителна Седмица ?

# 391
  • Вила Великула
Да се похваля - имаме проект най-после  Simple Smile Надявам се следващата седмица да бъде внесен в общината.

SvetlaK много се радвам за теб, още повече и аз вървя по тези стъпки, само че нашия проект е готов от 2 месеца и ни размотават в ВИК Перник. Днес за пореден път подадохме документите, които искаха и се надявам до две седмици да имаме договор и да входираме документите в общината.

# 392
  • София

Courage, хубаво е да посетиш някой строителен форум, ако имаш възможност.
Стройко е и за фирми и за частни клиенти, най-малкото може да видиш всичко вълнуващо те на едно място. Някои фирми дават и процентни отстъпки Peace
Разликата- Стройко е частен форум, Българска строителна седмица се провеждаше под патронажа на някое от министерствата newsm78, май на регионалното развитие.

# 393
Да се похваля - имаме проект най-после  Simple Smile Надявам се следващата седмица да бъде внесен в общината.

Честито,  успех нататък  Peace
Светле, загледах се в проекта и сякаш видях къщата на родителите ми, в която живеем сега. 3 стаи, една от които преходна, холо-трапезария, отдалечена кухня и 1 баньо-тоалетна. Всичко в зелено според мен е проблем, дано не съм права.  Никакви посоки и северни мечки не биха ме спряли да имам бърз достъп до трапезарията. Кухнята тук е северна, осветена е чудесно с голям прозорец. Няма такъв кошмар, като да влезеш за душ и изведнъж на 2ма от 3ма им дошла нужда... пууу
С най-добри чувства  Hug

Изложенията мисля и аз да посетя!

# 394
.......  Никакви посоки и северни мечки не биха ме спряли да имам бърз достъп до трапезарията. ....
Laughing..И за мен водещото беше функционалността и бъдещото лесно живеене. Макар че помещенията в къщата са ориентирани като по учебник, в апартамента кухнята ми, която ползвах за трапезария и дневна беше северна. Ми нищо от това....Хола беше югоизточен, почти не стъпвахме в него...Споделям мнението и за баните и тоалетните. Ползваме активно 3 от 4-те налични /едната ми е абс. излишна на този етап/ в къщата + 5-тата /външна тоалетна/. Но всекиму според потребностите и разбиранията. Hug
Светле, честито и от мен! Изстрада го този проект. Като се сетя как се нервеше на несподелянето на твоя ентусиазъм от половинката...Simple Smile Ама сега ще видиш как ще се задейства момчето... Simple Smile

# 395
Ама сега ще видиш как ще се задейства момчето... Simple Smile
          И ММ е така. Все успява да ме изненада - точно когато вече /почти/ съм се отказала да го навивам за някоя инициатива!  Laughing После пък се чудя как да му ударя спирачките.  Joy И все се нервя  #Silly
         На мен ми харесва отделената кухня. Даже много ми харесва! За още една WC, ако можете да сместите, наистина ще е чудесно.

# 396
...На мен ми харесва отделената кухня....
Това също ми беше от категоричните изисквания. Намерих едни схеми, правени за 5 мин., за да налагам разположението на звездите по фън шуй /имам моментни импулси през неравни интервали от време и нищо не правя по въпроса, макар че вярвам във философията  Mr. Green/. Поствам ги..Пропорциите не са категорично спазени - детската, разбира се, не е по-малка от терасата.. Simple Smile
Видно, къщата е правоъгълна, с лееко разчупена форма /веранда и тераси/. Това не попречи на архитекта ни - един от най-известните и работещи в областта, просто си поигра с фасадата..Последното по повод отказа на архитекта на руми-алекс...Макар че не отричам и неговата/нейна гледна точка..

# 397
Привет строителки. Гретел добро разположение. Имам въпрос - вие какво избрахте - пречиствателна станция или изгребна яма?  newsm78

# 398
Гретел, чудесно е разпределението! Аз нищичко не разбирам от фън шуй, а и не съм се постарала да науча. Разположение на звезди и какво  newsm78   
          Това обаче ме подсети за поверието да пуснеш едно куче в двора си и според това къде кучето ще си избере да си полегне, там да си направиш къщата. Респ. котка - там да не се прави. Чували ли сте за тази гледна точка за избор? Никак не е по ЗУТ  Laughing

# 399
  • Sofia
Момичета, посъветваха ме да се обърна за съвет във Вашата тема. Колебаем се дали да купим къща готова поне до етапа груб строеж или парцел на който да започнем да строим.

Защото нямаме опит със строеж до сега, пък и с идеята може би да спестим време започнахме да клоним към купуването на парцел с някаква къща било стара, било в етап груб строеж.

Другото, което ни кара да клоним към грубия строеж е че цените на парцелите ми се стравут на една и съща стойност с тези на перцели с постройки на тях. Наистина от скоро гледаме оферти, но не виждам разлика между цената на парцел в Горна Баня или Княжево и цената барцел с къща в груб строеж в същите квартали.

Моля, кажете какво ще ме посъветвате! Освен недостатъците, че една изградена къща те лишава от възможността да избереш сам проект и да следиш за качеството на строителството, може ли да се каже че ти спестява усилията по узаконяването на строежа, вкарването на вода и ток и разни други такива !?

# 400
Алегра, ако купувате с постройка, задължително изискайте проектите и разрешителните, да не се окаже, че ще купите уж да се улесните, пък постройката да е незаконна.

Аз съм за купуване на земя и после строеж. Старата къща си е.... стара... Не знаеш как е построена, какви материали са ползвани и т.н. И е трудно да намерите такава, която да ви устройва като разпределения.... А и ако е на груб строеж, кой знае колко време я е разрушавало времето Sad

Това от опит де... ние взехме с къща. + е че има ток и вода и само прехвърлихме партиди. Имахме и късмет къщата да е добре строена. Въпреки всичко, си е все съобразяване  Wink

# 401
  • Някъде Там
Добро утро Simple Smile
alegra и ние много гледахме за къщи преди да си купим парцела - все нещо не им беше наред или документите или много стари и разпадащи се. Трябва внимателно да огледате и прецените. Желая ви късмет  Peace

# 402
  • Перник
Courage, няма да успеем да запазим ореха. Но вероятно ще го превърнем в мебел  Laughing
И аз мисля да посетим Строителната седмица, ако остане време, разбира се, набелязала съм си фирми, които ме интересуват.

pipilota6, аз до момента нямам оплаквания от ВиК. Доста по-добре се разбрахме с тях, отколкото с Общината например. Дано и занапред да е така  Praynig

Rени, и настоящата ни къща с холотрапезария и 1 баня-тоалетна. До сега това не е било проблем  Peace

alegra , и аз не бих купила стара къща - по вече споменатите причини - старото си е старо, разпределението едва ли ще е ТВОЕТО, като тръгнеш да ремонтираш и преустройваш, ще се окаже, че заради еди кое си това, което искаш не може да стане... По-добре празен парцел  Peace

# 403
Да кажа и аз по въпроса за старата къща - ние почти година и половина търсихме и бяхме решили точно така да купим стара и да преустроим или на етап груб строеж. Невероятна одисея беше - една не беше като света, а тези които все пак се ядваха струваха по-скъпо отколкото би ни излязло да си я построим сами. Още тогава брокерите ни предупредиха, че този вариант не е удачен и ще ни излезе по-скъпо отколкото да си построим сами.
Имаше къщи строени от инвеститори с цел продажба - бяха използвани евтини и некачествени материали, водихме с нас и наш познат, който се занимава с строителство и той откриване и скрити за нас недостатъци...С две думи - вместо да си купиш и достроиш къща и да спестиш време ще плащаш ремонти скъпи и прескъпи и не можеш да се нанесеш там. Да не говорим, че доста груби строежи имат нередовни документи и после може да се окаже голямо приключение за вадене на акт 16. Моя съвет е - отваряйте си очите и изисквайте всички документи.
Ние проучихме фирмите за пречиствателни станции и решихме, че ще сложим такава, а не изгребна яма.
 Simple Smile

# 404
Аз нямам опит и не мога да дам съвет, но за себе си мисля, че не бих ползвала стара постройка. Искам един път да го правя и да го правя като за нас си. Бюджетно и времево не знам как клонят везните.

При нас нещата са в момент, в който аз пак съм в неведение. Мъжа ми тича и действа нещо с кадастъра, архитекта обеща някви папки да са готови до края на месеца, а аз си нямам на идея какво значи това.  Crazy

Знам само, че чакаме един човек за геодезия да дойде тази седмица.

Общи условия

Активация на акаунт