Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 561
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
  • Русе
Да ти кажа струва ми се, че за 2 етажа трябва поне 100-ина и малко отгоре квадрати според мен. С колко спални ще бъде, че аз нещо май не разбрах. Ако са 2, ще се съберете в 100 кв, обаче ако са три, според мен около 130 кв. Стълбището изяжда не малко място, ако искаш да е удобно. Нашата къща е 132 кв на 1 етаж с 3 спални. Абсолютно оптимално, без излишни помещения, 1 тоалетна, 1 баня и тоалетна, перално, килер, 2 неособено големи спални (даже към малко могат да минат) и хол и кухня общо.

# 586
  • Sofia
Chuby аз бих оставила спалните на 2ри етаж, на 1ви само ще се лишиш от пространство и то за сметка на помещения, които е наистина безсмислено да са големи. Когато бяхме на етап проект и аз настявах за големи спални, да ме пита човек защо. Сега на децата стаите са по 19/20кв, а те стоят в една от гостните, там има диван, телевизор, обърнали са го на собствена дневна и детските им са паметници.  Crazy Нашата е почти 30кв, напълно излишно. Лично мое мнение, след 2 години в къщата, просторна дневна/кухня/трапезария, малки спални, особено ако сте предвидили дрешник/гардеробна, което си е удобство(от това не бих се лишила, имам и един до входната врата, който се оказа много добро решение)
За пелетите - проблем имаше миналата зима за около седмица най-много, когато бяха затворени пътищата за няколко дни. Тази зима нямаше проблеми. Не се подлъгвайте от подобни изказвания, такива неща се случват за броени дни веднъж на няколко години. Дървата и въглищата са ок за резервен вариант, но не и за основен начин за отопление. Ние се пробвахме за кратко тази зима, страшна хамалогия на същата цена като пелетите. Колкото до качеството на пелетите - вариантите за вносители и бълг. производители са много за щастие, така че избор има, ако някои са пълни боклуци, то има десетки други между които да избира човек. Ние имаме устна договорка да си предплатим определено количество за следващата зима, така имаме гарантирани цена и наличност за отоплителния сезон, без да се чудим къде да ги складираме.  Peace С други думи, ако алтернативите са само пелети или дърва и въглища, аз не бих избрала втория вариант за основен.

# 587
По отношение размера на спалните - съгласна съм напълно с архитекта, че от май до октомври сме в градината. Нашата ще е 16 кв., предвидила съм две детски по 12 кв., макар че нямаме още нито едно дете  Embarassed Може би и това е проблема, викам си какво ще строя къща голяма, като още няма нито едно бебе  Cry Ама това е друга тема...
Горе ще има и баня - 5-6 кв., мокро помещение и малък дрешник. Не сме фенове на дрехите, аз особено съм пълен каубой - дай ми дънки и ризи и ме остави да живея  Grinning
Чудя се да има или не малък балкон newsm78
Долу ще е дневна, кухня с трапезария, малка тоалетна с душ ( 3 кв.) , голямата веранда американски тип и въпросният склад.
Стълбището ще е 90 см от рамо до рамо. Ходихме в Боженци за уикенда и спахме в една възтановена стара къща , много красива Стълбището го мерихме беше 80 см, а си стигаше идеално, спалнята ни беше 14 кв и имаше страхотна old school баня с тоалетна общо 3 кв. Голям двор, уникално красив и си викам - ей такава къща искам и аз.  Heart Eyes

# 588
    Chuby, Хайде и аз да взема отношение за спалните и разпределението на вашата къща. Моето мнение е, че:
     1. Всичко зависи от навиците на конкретното семейство. Например, ние сме 3-ма и всеки от нас обича да прекарва част от свободното си  време и сам – чете, тренира, медитира или работи на компютър и т.н.  Затова всички стаи в сегашния ни апартамент са обзаведени като дневни  и могат да се ползват за различни дейности. Тази идея е залегнала и при бъдещия ни дом, къщата.
     2. Има хора и семейства, които обичат да са постоянно заедно и само да се оттеглят в спалните за сън.  Тогава малките  спални са правилният избор.
     3. Трябва за  още нещо да помислите – смятате ли да посрещате често гости с преспиване – ако е да, една стая на първия етаж е чудесен вариант за гостна, а дай боже дълъг живот и здраве на семейството, в един момент на 'стари години' може и наистина  да не ви се качва до втория етаж и тя  да стане ваша спалня.
     4. Може да обсъдите  вероятността  детето, или някое от децата( сигурна съм, че ще се появят),  за определен период от време или за постоянно да остане като голямо в същата къща. В този случай, разпределението на спалния  етаж, може да е такова, че лесно да се трансформира в самостоятелен 'апартамент'.  В този случай вие слизате на първия етаж, а две от спалните се превръщат  в дневна с кухня, а третата остава спалня.
     Не знам дали ти помогнах или повече те обърках, но с едно изречения – Няма общи правила, тези , за вашата къща ги създавате вие и в това е очарованието.
     Успех с проекта и да пишеш какво сте решили, че и ние сме като вас – падаме си по всичко еко и искаме, правим го и се радваме на отгледани от нас зеленчуци. Приятелите ни се чудят и ни агитират вместо това да си направим райска градина с трева и цветя, ама ние искаме и краставици и домати да има в нея.   Laughing И 'райска' ябълка вече  сме си засадили.

# 589
  • Банкя
Chuby И аз като Ivelia смятам, че всеки трябва да прецени, как му е удобно да живее в сегашното си жилище или как би му било удобно да живее в бъдещата си къща и така да определи разпределението. Но добрите идеи от форума винаги са плюс. Wink
Аз така реших да имам детска дневна, от която преходно да се влиза в детските спални. Идеята е видях от ani69, която пишеше тук преди няколко години (дострои стара къща с нова по нов метод с оставащ кофраж от стиропор, който се пълни с бетон). Като чета сега mds, може идеята наистина да се окаже добра, но ще си проличи след време, когато се нанесем и поживеем в къщата. Иначе самите детски спални са по 11-12 кв.м., детската дневна е около 20-тина кв.м. Нашата спалня е около 14 кв.м., но има отделно дрешник около 5 кв.м.
Премислете добре плюсовете и минусите на един или друг вариант и така вземете решение. Архитектът ще трябва да го приеме. Peace

# 590
  • София
По отношение размера на спалните - съгласна съм напълно с архитекта, че от май до октомври сме в градината. Нашата ще е 16 кв., предвидила съм две детски по 12 кв., макар че нямаме още нито едно дете  Embarassed Може би и това е проблема, викам си какво ще строя къща голяма, като още няма нито едно бебе  Cry Ама това е друга тема...
Горе ще има и баня - 5-6 кв., мокро помещение и малък дрешник. Не сме фенове на дрехите, аз особено съм пълен каубой - дай ми дънки и ризи и ме остави да живея  Grinning
Долу ще е дневна, кухня с трапезария, малка тоалетна с душ ( 3 кв.) , голямата веранда американски тип и въпросният склад.
Стълбището ще е 90 см от рамо до рамо. Ходихме в Боженци за уикенда и спахме в една възтановена стара къща , много красива Стълбището го мерихме беше 80 см, а си стигаше идеално, спалнята ни беше 14 кв и имаше страхотна old school баня с тоалетна общо 3 кв. Голям двор, уникално красив и си викам - ей такава къща искам и аз.  Heart Eyes

# 591
  • София
По отношение размера на спалните - съгласна съм напълно с архитекта, че от май до октомври сме в градината. Нашата ще е 16 кв., предвидила съм две детски по 12 кв., макар че нямаме още нито едно дете  Embarassed Може би и това е проблема, викам си какво ще строя къща голяма, като още няма нито едно бебе  Cry Ама това е друга тема...
Горе ще има и баня - 5-6 кв., мокро помещение и малък дрешник. Не сме фенове на дрехите, аз особено съм пълен каубой - дай ми дънки и ризи и ме остави да живея  Grinning
Стълбището ще е 90 см от рамо до рамо. Ходихме в Боженци за уикенда и спахме в една възтановена стара къща , много красива Стълбището го мерихме беше 80 см, а си стигаше идеално, спалнята ни беше 14 кв и имаше страхотна old school баня с тоалетна общо 3 кв. Голям двор, уникално красив и си викам - ей такава къща искам и аз.  Heart Eyes

На мен не ми е искано мнението, но и аз да кажа.
Не обръщай внимание на архитекта. От май до октомври може да се навън, но останалото време сте вътре. Заложи на прилични дневна-кухня -трапезария. Имай предвид, че останалите месеци ще сте там. Абстрахирай се от факта, че нямате деца- рано или късно ще дойдат Hug Поне на 13-15кв стаи заложете, може да стоят и празни следващите години. Вашата спалня- не го мисли и заложи на баня/ въпреки мненията в темата/ и гардеробна / въпреки мирогледът ви/. За тераса.......аз бучах как така няма да имам?! Е, бога ми, излязла съм точно 2 пъти, че да я измета и измия Blush Нито ми трябва, нито нищо......
Искай перално- задължително!
За пелетите не се връзвай - както ти каза mds, миналата година може и да беше драма, но тази нищо подобно! И това е рай! Ей, Богу вън е 15 градуса, но им теглих бутона и е рахат. Не мога да кажа, че е икономично, но не е голяма разликата от дърва /въглища не пробвахме/.
Съвет- вземете комбинирано котле - пелети, дърва, въглища - може да разполагате с нужното ви.
Когато стигнете до този етап пиши, ще ти дам телефон на местен човек- чичо Васе, даже ме е яд, че не разчитахме на него от началото. Страхотен!
Живи и здрави, за строители също пиши....разчитай Hug

Щях да забравя! Гараж с топла връзка към къщата не искате ли?! Част от него може да е склад и котелно. Голямо удобство е!

И веранда - ооо, да! Нашата е доста голяма, но са предвидени барбекю, шкафове с мивка и да се остъкли зимата. Ей това чакам! Миналата седмица, като беше топло - извадих си маса, стол, лоптопа и си сърбах кафето с такова удоволствие, че не ми се влизаше!

И да се поФаля- цъфнаха ми е дни цъФтенца- ама толкоз са ню-ню, че тъкмо покараха и хоп- цвят! Като минзухари са.....Heart Eyes
И всички лалета и зюмбюли са тръгнали  Party

Да питам Любознателна- от голямото четене и помнене, кои туи трябваше да купуваме Blush Не запомних, ей.....голяма съм.....
Така и така питам- засадих трендафил на доста водниста почва. Как да го третирам, че да не се скапе тотално....

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 23:08 от Ms.Gorgeous

# 592
И аз да си кажа  Embarassed
Ние по принцип планираме да не правим зида (стената) между двете детски стаи на този етап. А впоследствие, когато децата започнат да си търсят уединение, тогава. То всъщност зависи кога ще стигнем до този етап де. Като цяло докато са по-малки са лепнати един за друг и въобще и не мислят за различни стаи... та те толкова често искат да спят заедно и си се преместват по леглата Simple Smile

Иначе ние имаме 2 балкона. Единия ни е при хола/кухнята/трапезарията, с цел пушачите да има къде да излизат (макар че като се замисля имаме малко приятели пушачи, нооооооооо за мен беше задължително! И едно пред спалнята.... ми не знам за какво точно, ама да си го имам Simple Smile

Стълбището нещо не разбрах Chuby, искаш да кажеш, че цялото ще е широко 90 см? Това от рамо до рамо не го схванах Sad От едната стена до другата ли е това? И реално затворена ли ще е стълбищната клетка? Защото 90 см ми се вижда мноооого малко. И както нямате балкони как ще обзавеждате горе? Всичко сглобяемо?

Аз докато си мечтаех за само наш си дом винаги съм си го представяла със стая за гости на долния етаж, при хола и кухнята и със спални на горния етаж Simple Smile Някак си напълно естествено си ми е гостите да могат да преспят в нас Simple Smile

Дрешника си е удобство, но пък и новите гардероби с различни механизми, за по-добро усвояване на пространството хич не са лоши и са вариант.

Като голяма жена 3 квадрата баня с тоалетна не бих си причинила под никаква форма. За мен това би било ад и ще се докарам до лудницата. С годините явно развивам клаустрофобия Sad Не забравяйте, че на почивка за ден-два-три всичко е ОК, но при по-дълъг престой и постоянно живеене някои неща стават неудобни  Peace

# 593
  • София
Коал, мислила ли си за зид между стаите и малка "хралупа" в стената за свободно преминаване Simple Smile
Много е сладко. Видях го в Икеа, видях го в наши познати- направо се влюбих Heart Eyes
3 квадрата баня и аз не бих си причинила Naughty
И ние имаме стая за гости на етаж 1. Сега ми е склад, но до 2-3 месеца се надявам да е готова.
Ох, не съм показвала стаята над гаража. Взехме, че я оправихме. Сега е 48кв детски център с джага, уредба, игри и компютър. Скоро ще ги наритам, че там ще си правя моя стая Joy

# 594
Здравейте! Хайде и аз вече да се запиша в тази тема! Май най-накрая ще се сбъдне една наша мечта  Laughing Четох темата някъде до средата, но след малко продължавам. Имам едно питане. Свекърва ми ще ни прехвърли имот, който наследи, но сега първо ще вади нотариален акт. Имота е 860кв.м. и в него има къща около 60кв.м. и лятна кухня. Плана ни е да отделим мястото само с ограда (не документално), така, че къщата, която ние ще си строим да е отделно от другата. Искаме да я направим на 1 етаж около 100кв.м. Интересуваме мислите ли, че има проблем, че в имота има друга къща? Тъй като няма да е разделен имота документално, цялото място ще е на наше име и ще има 2 къщи вътре. Дали това е проблем?
Сигурно ще задавам много глупави въпроси и в последствие, за което се извинява, но идея си нямам за какво става въпрос. След като прехвълим имота отиваме при архитект и се надяваме той да ни казва какво да правим.  Peace

# 595
  • густо майна Филибето
Ms.Gorgeous, ти не помниш туите, че аз ли Laughing Ела да ги нищим тука:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=683685.msg24827036;topicseen#new

ani69 има вече страхотен голям двор, басейн, езерце, децата имат супер кът за игри, ... Каза, построи и се нанесе за нула време Simple Smile http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=683685.msg24814693#msg24814693

# 596
  • Перник
teddy_, в ЗУТ има изисквания за минимални разстояния между сградите в един имот - нашия архитект доста се позанимава и с това, защото, както повечето момичета в темата знаят, ще строим в двора, в който се намира сегашната ни къща, която ще съборим, когато е готова новата.
Така и не успях да ги разбера всичките формули и разстояния, но архитектите ги знаят тези неща. Може да се окаже, че при вас няма проблем да има повече от една къща в имота. Успех!

# 597
привет - благодаря ви много за отговорите
сега се връщам от обикаляне на фирми за котли, определено надделява пелетите, като видим и конкретни цени ще пиша
3 кв ще е малката баня на долният етаж за гости - реално е тоалетна, мивка и душ, на вторият етаж ще има  баня 6 кв. ( ММ настоява за 5 кв, още спорим)
Архитекта каза, че стълбището трябва да е 1.2 м , за да може спокойно да се качват мебели и т.н.
Долният етаж + верандата и навеса за колата, няма да има реален гараж, а само навес, затворен отзад ще бъде не повече от 90 кв, ММ няма да отстъпи нито крачка, защото му остават 320 кв за двор и той преживява тежко всеки отстъпен кв в полза на къщата. Изобщо целият екшън е , за да живеем в планината и да си сади зеленчуци и т.н. ( ММ е телец и е напълно смахнат на тема садене, в къщи от лозата на село направи 35 литра вино на балкона, между другото стана страхотно вино).
Опасявам се, че накрая ще осъмна в едно сглобяемо бунгало насред парцела, обградена от домати, чушки и какво ли не... Joy Joy Joy Чак и дини иска да сади #Crazy

Теди определено архитекта е човека, който ще ви провери отстоянията. Можете и вие да си ги проверите в общината също. До колкото съм запозната имате процент застрояване, можете да строите само в него, като в него влизат всички постройки в парцела ( къща, гараж, барбекю, беседка, барака и тн)
Добре дошла  Hug

# 598
Любознателна - разглеждам твоя блог с градината ти. Уникална е.   bouquet

# 599
  • София
Тц, дини няма да отгледа твоя човек Laughing

Ljuboznatelna, то ме е срам да списвам в тази тема Blush Срам, срам, срам!
Ще взема да снимам дворното място и ще искам мнения....
Ани ме смая Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт