Машина за хляб - 49-та тема

  • 51 081
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 92
Кой питаше за брашно от лимец? ThinkingАз го намирам в магазините за здравословни и диетични храни.
Браво на перфектните хлебоправещи домакини  chef  bouquetХляб ям сравнително рядко,а го правя заради мъжа ми...Но вашите изкушения ме карат да слюноотделям обилно и да си мисля за филийка с масло и хайвер Crazy
Бобсонче,от теб научавам,че в Била правят свой собствен хляб BlushВъпреки всичко не бих купила хляб от там-предубедена съм.
Направо ме карате да се замисля да замеся и аз един хляб капама,но като гледам колко време отнема,ще се почудя още малко.Моят мъж снощи съвсем самичък си изяде почти цял селски хляб от 1 кг по рецептата на Ердинч ShockedАко ще е така и с хляба капама,не ми се мисли какво месене и пекане ще падне занапред Joy

# 241
  • Мнения: 2
Дядо Хаджи извинявам се! Само дето доколкото съм учил и си спомням някой от големите ни революционери беше казал че България е като мащеха за чедата си. Поправете ме ако греша.
За политика и дума не съм казал и не знам къде го прочете.
Но темата е за хляб все пак - заради една буква какъв проблем го направи. От 3/4 палиш. Родолюбието вече не е сред добродетелите на младото поколение - това също е проблем, но все пак напълно ги разбирам. А както си говорех и с майка ми онзи ден - инженера с 40 г. трудов стаж взема пенсия която не и стига да си плати парното, тока и водата!!!  #2gunfire
А какво ще яде кой го интересува. Колко Дядо Хаджи да я обичам тая държава. Ама 500 г. робство и няма и 150 г. свободни - то си оказва влияние.
Не му е мястото тук за подобни спорове. Извинявам се още веднъж на всички - и за спама също.  Cry

# 242
  • Мнения: 5
   Ердинч,поласкана съм,че моето скромно царевично-пшенично хлебче е направило впечатление точно на теб.
   Ето и подробности-1 ч ч царевично брашно се залива със 180 мл гореща вода,бърка се да стане хомогенна каша и се оставя да изстине.
   В машината сложих 3 с л олио,1/4 кубче мая разтворена с 1 ч л захар и 1-2 с л вода.
   В мерителната чашка сложих 1 яйце леко разбъркано и допълних с вода до 180 мл,излях в машината и добавих 2,5 ч ч пшенично брашно и 1 и 2/3 ч л сол.
   Пуснах на месене и втасване и като поразбърка малко прибавих лъжица по лъжица царевичната каша.Следи се за хубава топка,както винаги.Наложи се да добавя 3-4 с л вода.
   Меси 20 мин,втасва 20-25 мин в машината,извадих,прехвърлих в кексовата тавичка,намазах с жълтък,втасва още 30 мин във фурната леко затоплена,превключих на 220 градуса и пекох около 40 мин
  това е царевичната каша

# 243
  • София
  • Мнения: 15 833
    Аз сега меся един, да видим дали ще стане изобщо нещо,че го замесих с орехи.
Хляба с орехи стана разкошен, бухнал,голям и пухкав, от орехите изглеждаше като черен хляб.Лошото е,че ми се развали фотоапарата, та не можах да го снимам.

# 244
  • София
  • Мнения: 8 506
Дядо Хаджи извинявам се! Само дето доколкото съм учил и си спомням някой от големите ни революционери беше казал че България е като мащеха за чедата си. Поправете ме ако греша.
За политика и дума не съм казал и не знам къде го прочете.
Но темата е за хляб все пак - заради една буква какъв проблем го направи. От 3/4 палиш. Родолюбието вече не е сред добродетелите на младото поколение - това също е проблем, но все пак напълно ги разбирам. А както си говорех и с майка ми онзи ден - инженера с 40 г. трудов стаж взема пенсия която не и стига да си плати парното, тока и водата!!!  #2gunfire
А какво ще яде кой го интересува. Колко Дядо Хаджи да я обичам тая държава. Ама 500 г. робство и няма и 150 г. свободни - то си оказва влияние.
Не му е мястото тук за подобни спорове. Извинявам се още веднъж на всички - и за спама също.  Cry

И аз се извинявам за острата реакция.

# 245
  • Мнения: X
  Ердинч,поласкана съм,че моето скромно царевично-пшенично хлебче е направило впечатление точно на теб.
   Ето и подробности-1 ч ч царевично брашно се залива със 180 мл гореща вода,бърка се да стане хомогенна каша и се оставя да изстине.
   В машината сложих 3 с л олио,1/4 кубче мая разтворена с 1 ч л захар и 1-2 с л вода.
   В мерителната чашка сложих 1 яйце леко разбъркано и допълних с вода до 180 мл,излях в машината и добавих 2,5 ч ч пшенично брашно и 1 и 2/3 ч л сол.
   Пуснах на месене и втасване и като поразбърка малко прибавих лъжица по лъжица царевичната каша.Следи се за хубава топка,както винаги.Наложи се да добавя 3-4 с л вода.
   Меси 20 мин,втасва 20-25 мин в машината,извадих,прехвърлих в кексовата тавичка,намазах с жълтък,втасва още 30 мин във фурната леко затоплена,превключих на 220 градуса и пекох около 40 мин
  това е царевичната каша

Лиди, благодаря за рецептата за царевичното хлебче. Ще пробвам Simple Smile.

Тайна, сигурна съм, че хлябът с орехи е станал добре. И аз съм забелязала, че орехите придават сив цвят на печивото, но пък вкусът е приятен.

Кливия, надига се квасеният хляб. С каквото и да е брашно - вижда се втасването. С ръженото брашно си удвои обема. С бялото се държеше както тесто с мая, но по-бавничко. През нощта бях сложила тестото в йена, като пресметнах, че ще му стигне мястото да утрои обема си, ако стигне до горния ръб. Тестото беше повдигнало фолиото, т.е. беше надминало очакванията ми. После нали пекох в тенджера, а тя е по-голяма - още повече се наду, докато се печеше. А когато пекох в машината бял квасен хляб, изчаках при последното втасване да стигне горния ръб на казанчето и тогава пуснах печене.

Bitter(^_^)Moon, опиташ ли капамата, няма да сгрешиш - най-вкусния хляб, който съм яла - и кората, и сърцевината са перфектни! Много различно е от това, което съм постигала някога при печене.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 21:05 от Анонимен

# 246
  • Варна
  • Мнения: 4 288
филирани бадеми , сусам и счукано сурово ленено семе

# 247
  • Мнения: 92
Алис,сега ме накара да се замисля и още днес май ще започна да отглеждам квас,за да го опитам тоя прословут хляб капама PeaceКвас най-добре се получава с ръжено брашно,нали?

# 248
  • Мнения: X
Алис,сега ме накара да се замисля и още днес май ще започна да отглеждам квас,за да го опитам тоя прословут хляб капама PeaceКвас най-добре се получава с ръжено брашно,нали?

Чакай, чакай, рецептата/технологията за капама не е задължително да е с квас. Това беше мой експеримент. Хлябът с квас има една лека кисела жилка, която според моя вкус подхожда повече на ръжения хляб. Още не съм пробвала капамата на Ердинч с мая. Ако случайно се получи различна коричка и сърцевина на хляба, ще пиша, но пробата няма да е скоро.
Ако все пак решиш да си отглеждаш квас, най-лесно се захваща с ръжено брашно. Доволна съм от варианта да се започне с ръжено брашно и суроватката на киселото мляко. А след 3 дни, примерно, може да се премине към захранване само с вода и брашно.

# 249
  • Мнения: 0
Здравейте, майсторки и мастори! От известно време ви чета и се въжищавам на нещата, които приготвяте. Имах голямо желание за хлебопекарна и накрая си купихме. Правих 2-3 хляба, но не станаха за ядене. После ви открих и разбрах, че не е достатъчно просто да сложа продуктите в машината и да искам да се получи хубав хляб - имало си тънкости. Реших да направя питка и тестото стана наистина много хубаво. След няколко питки обаче, ми направи впечатление, че тестото не е втасало достатъчно и беше студено.Занесохме я на ремонт, но в сервиза казаха, че на програма тесто машината не загрява. Та въпросът ми към вас е: загрява ли машината на програмата за тесто или аз нещо си въобразих?

# 250
  • София
  • Мнения: 15 833
  На мен програма само месене,  8,  ми е с втасване.Не знам за другите машини, но моята топли и втасва, но аз и след оформянето си слагам във фурната на 40-50 градуса пак да си втаса.

# 251
  • Мнения: 5 383
krem4udo моето Горение подгрява при програма Месене и има времетраене за втасване. По книжката след тази програма месене се ползва Печене. Температурата вътре е 30С - чувам нагревателя като включва. Твоята машина на основна програма загрява ли докато трае втасването преди да започне  да пече?
Аз установих, че ми е грешна мерителната чашка към машината - дава отклонение 10мл/на 100мл в повече. Мерих с друг мерителен съд, както и с везната. отпадна ми чуденето, защо все трябва да добавям брашно в тестото.
Правих Селския хляб на Ердинч - мммммм Simple Smile. Това ще ми е BASIC хляба - само добавих 20гр. разтопено масло.

# 252
  • Мнения: 2 872
Тайна, колко време го оставяш хляба да втасва във фурната и после колко време го печеш и при каква температура?

# 253
  • Мнения: 0
Моята хлебопекарна е Мулинекс. Не съм обръщала внимание дали загрява на основната програма при втасването. Аз правих все едно и също тесто, даже и продуктите ми са си от същата марка, защото съм доволна от тях. Така че не мисля, че от тях. И ползвам само мерителните лъжички и чашата към машината.

# 254
  • София
  • Мнения: 15 833
Тайна, колко време го оставяш хляба да втасва във фурната и после колко време го печеш и при каква температура?
Не работя по часовник.Гледам го кога ще си удвои обема и включвам на печене.Докато загрява фурната, тестото продължава да втасва.

Общи условия

Активация на акаунт