Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 563
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
Не съм запозната с подробностите в учебния материал.Това което знам е,че след първата година могат да правят някакви промени при предметите.Съквартиранта на сина ни беше приет- Компютри и бизнес,но втората година махна бизнеса.А третата година се прехвърли в компютърно инженерство.Първите две години не влизат в дипломата.Само третата и четвъртата.Разбрахме и,че нямат право на поправителни изпити последните две години.Преминават без такива ,само ако успеха от предходната година е много добър.Те имат много по различно оценяване от нашето.А сина е от тези,които нищо не казва и не обяснява.Той пък втората година си махна физиката.Беше му много,ама много трудна.

Последна редакция: чт, 22 яну 2015, 21:05 от morska68

# 511
  • София
@silvia@ , при нас (Глазгоу, психология) си важи на 100%  Peace Момчето се е постарало да обясни момента с оценяването по доста достъпен за българи начин, браво! Че системата им на оценяване е безкраен низ от букви и цифри.

Бих допълнила също, че когато влизаш в Honours, взимат се предвид само оценките от втората ти година (а не както човек би си представил - 1+2 година средно аритметично). Ако не постигнеш нужния критерий на университета за Honours - мисля, че при раззличните университети те са различни - не можеш да продължиш обучението си нататък по същата специалност в същия университет. А за повече подробности в този кофти случай мога да пиша малко нататък - предстои ми да срещна със студентка, която не е могла да продължи. Но се е прехвърлила в СУ за 1 година и след това смята пак да продължи в Шотландия, но каква е точно врътката, предстои ми да разбера.

Чакайте пък да се похваля! Щерката вчера сънувала сън как всички вкупом заминаваме за Единбург (ама с влакче било  hahaha Влизам веднага в стаята на дребния: "Оферта от Еди да имаш?" - "Не, нямам." Ех, нищо. Сега се надявам сънят на сестра му да е пророчески, ще й купя тогава... къща на кокоши крака  Mr. Green

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 03:07 от Sandalka

# 512

Чакайте пък да се похваля! Щерката вчера сънувала сън как всички вкупом заминаваме за Единбург (ама с влакче било  hahaha Влизам веднага в стаята на дребния: "Оферта от Еди да имаш?" - "Не, нямам." Ех, нищо. Сега се надявам сънят на сестра му да е пророчески, ще й купя тогава... къща на кокоши крака  Mr. Green
[/quote]

Дай Боже да е пророчески и да се сбъдне сънят! Та и детето да е щастливо и майка му още повече...Аз вярвам, че когато човек иска нещо достатъчно много - то се случва...Успех!...И благодаря на отговорите на всички....тя много сложна била системата на обучение.... в шотландско...

# 513
Като никога до сега ,вече са излязли резултатите от изпитите.Много е доволен.Има среден успех  -А-4.

# 514
Момичета, в University of Glasgow има случаи на заушка. Нашите деца би трябвало да са имунизирани, но 100% гаранция няма. От Университета призовават при поява на симптоми на болестта, студентите веднага да посетят GP-то си.

# 515
Благодаря за предупреждението !

# 516
  • София
pticasprujina, благодаря за информацията! Нали заушката беше включена в бг имунизационня календар?  Thinking

Морска, Честитоооо! Много хубав успех,браво на момчето ти! Моята такъв резултат през крив макарон ще види - ако я слушам нея  Crazy Ама навсякъде в Шотландско ли са излезли резултатите? Или това зависи от самите факултети? (аз нямам известия по повода, а ми е забранено да питам. Затуй си питам хората  Laughing

# 517
pticasprujina, благодаря за информацията! Нали заушката беше включена в бг имунизационня календар?  Thinking

Да, веднага се обадих на личната. Но тя каза, че няма 100% сигурност и да се пази.

# 518
... Ама навсякъде в Шотландско ли са излезли резултатите? Или това зависи от самите факултети? ...

Излязоха и при дъщеря ми (не в Глазгоу  Laughing), още на 19 януари.
Не мисля, че е възможно изобщо да излизат отделно по факултети - качват се за целия университет. Поне при "нас".

Няма да питаш ли? Забранено? Shocked Кажи, че се шегуваш, че в последно време съм много чувствителна на тема капризи.

# 519
  • София
Обещах й да не засягам темата за изпитите изобщо преди да излязат резултатите. За да има мир, хубави празници и усмивки. Че паниката беше огромна, напрежението ескалира най-много след изпитите, особено след единия, когато огромна група от състудентите й при сравняване откриха, че са писали масово глупости. А на друг изпит са имали късмета да се паднат повечко въпроси от областта на преподавател, който не обяснявал качествено и не давал материали, не са знаели откъде да учат. Беше започнала да мисли, че няма да се дореди до втората година  Crazy
Но днес и аз бях зарадвана с В1  Money  Money

# 520
Хич не ги разбирам тия глазгоуски степени на А, В, С ...  Laughing Но и не ми трябва да ги разбирам.
На мен ми съобщават "едиколкоси от 20" и всичко ми е ясно.
Аз съм изключително доволна от резултатите от тази изпитна сесия на малката. Чакам резултатите на голямата... някога през март.

# 521
И аз бях обещала да не засягам темата за изпитите около празниците и удържах - имаше мир, любов, веселби и купони
НО
се завръщам в реалността с "лошият сценарий" - не взет изпит по математика, първи курс../Той идва от МГ!/
Синът "не че се оправдава", но преподавателят не обяснявал качествено, не разбрал някои математически термини /сигурно всичките/, напрежението ескалирало защото веднага след изпита пътува, то аз не го обвинявам /засега/, да си сяда на дупето и да се заема сериозно с учението. Но нищо не разбирам или той не обяснява като хората ....трябвало да срещне с някой предполагам "тутора", който да каже какво следва и ако си вземел втория семестър математиката с хубава оценка можело и да не трябва да се явява, ако не лятото или септември с новите първокурсници, но колко пъти има право да се явява така и не разбрах
КАКВО СЕ СЛУЧВА ОТ ТУК НАТАТЪК?
По запознатите мами да споделят Моля, че паниката започва да ме притиска и не мога да мисля трезво...

# 522
  • София
@silvia@, спокойно де, спокойно  Hug
"Лошият сценарий" е, когато не те допуснат до Honours, ама и там има варианти явно  Peace

Извинявай, не си спомням подробности за сина ти - къде учи, кой курс е, кой е невзетият предмет и защо именно не са му го признали...

Много е вероятно различните унита да си имат собствени правилници, затова не съм последна инстанция, тъй като зная нещичко за Глазгоу уни (засега Wink ) Щерката все пак е проверила.
Наистина, ако не се издържи някоя положителна оценка (А, В, С, Д, май и Е се брои при положителните) по съпровождащ предмет - на изпита с тестовете и въпросите, трябва среща с туртора и той обяснява кога и какво се поправя. Зная, че август месец беше при нас (правя си извода, че това е специална поправителна сесия). А ако предметът е основен, изисква се не просто положителна оценка, а някое от Б-тата (Б1, Б2, Б3 или Б4) - говоря за оценка от крайния изпит, а не като обща оценка по предмета (нали тя се формира и от другите фактори - есета, проекти, присъствия, пр.). Основните предмети имат задължителна поправка през първите две години, за другите - не зная...

Основен предмет е, ако се учи, например, специалност Физика / Астрономия - и Физиката, и Астрономията ще бъдат основни. Но ако е Физика и Астрономия, вероятно само Физиката ще е основният. Съпровождащи ще са такива от типа Науки, Математика, пр.

Много е важно да се предават всички есета, проекти (самостоятелни и екипни) и пр., защото именно те НЕ подлежат на поправка. Т.е. - да се предават, ама да са качествени също. И така за 1 непредадено есе човек може да си излети. Това са оценки, които нямат втори шанс.

Дишай, ще го оправи синът изпита  Peace Успокоително е, че оценките от първата година не тежат никъде.
И имай предвид, че каквото ти казвам, важи за нашия факултет (Психология), но може би вашият факултет да си има собствени критерии...

# 523
Благодаря! Sandalka за окуражителните думи...синът ми е първа година, не взетият предмет е математика, специалността е компютърни науки, унито е дънди...сега като чета това което си написала се замислих, че математиката би трябвало да не е основен, а съпровождащ предмет, останалите всичките са компютърни /софтуер, програмиране и др./-тях ги е взел.
Другото което той ми повтаряше е че, най-важното било, че бил допуснат до изпитите, тоест бил предал всички проекти, есета и т.н.- досега не го разбирах, но така обяснено от теб ми стана ясно, но защо точно не му е признат изпита в паниката си не разбирах - ще до разпитвам...
Дишам! Дишам! Дишам! Точно от преди два дена бях в процес на намаляване на цигарите, но явно не му било писано сега да става....

# 524
Благодаря! Sandalka за окуражителните думи...синът ми е първа година, ...
Дишам! Дишам! Дишам! Точно от преди два дена бях в процес на намаляване на цигарите, но явно не му било писано сега да става....-Дишай, бе човек,....... ох,@silvia@, как ме разсмя...
И моят първокурсник има вече една оценка А2, май имам да се хваля, с тия букви и цифри му се губи дирята...
Успех и хубави оценки на студентите, на другите постижими оферти и здрави нерви на мамчетата.

Апропо, вече играе за първия отбор от общо три в университета. Осми е в класацията на лигата със 79 точки от пет мача. А колко е щастлив само той си знае... Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт