Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 316
  • 755
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Здравейте, следя темата ви от самото начало и бих искала да ви попитам следното. Знаете ли как стоят нещата със стажовете на децата ви? Университетите ли им ги осигуряват или всеки сам се оправя? И още нещо. През ваканцията децата ви по специалността си ли работят или кой каквото намери? Предварително благодаря.

# 31
Мили родители,подготвяйте се за голя-я-мото финансиране на своите деца,когато се запътят за Шотландия.При положение,че не се плащат семестри пак трябват над 1000 лева месечно,плюс самолентите билети.

# 32
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
За съжаление и аз го установих това!  Whistling
Направи ми впечатление, че специално в Глазгоу за 2 години общежитията са скочили с повече от 50%. Най- вече визирам Firhill. Не мога да разбера и защо билетите до Глазгоу излизат почти 2 пъти по- скъпи от тези за Единбург. Замислям се за вариант да пътува до там и после с автобус. Гледам, че е около 1.5 ч Някой пробвал ли е такъв вариант?
Какви са ви последните впечатления за най- добри варианти за пътуване? Интересува ме предимно от София.
Morska, твоя коментар от горепосочените неща ли произлиза или има и нещо друго, което не съм установила още?

# 33
От горепосочените неща.Бях се зарекла да не пиша повече,но уви.Много родители нямат никаква представа за какви пари иде реч.И аз съм се чудила,защо са толкова скъпи билетите.Доходите на моето семейство са 1000 лева на месец.Първата година ентусиазирано я избутахме,ама сега голям зор виждаме.Само за 2 месеца дадохме 3000 лева.Предплати 450 паунда за общежитието на есен.После,ще плаща 8 вноски по 360 паунда.Трябва да купуваме двупосочен билет.Слагам го 800 лева.Глад и мизерия ни очакват в България. newsm20    food002   Успяваме за сега без заеми,но с голямата помощ на родителите ни.Знам,че си заслужава всичко което правим за децата си.Гордеем се,че учат в престижен университет,но наистина с цената на много лишения от наша страна.Да кажем на родителите,които са с доходи,като нашите.Трудно ни е,ама много трудно.

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 10:06 от morska68

# 34
И при нас помощта на родителите беше огромна. Момичетата обаче са си по-оправни и затова се справихме без лишения. И мъжа ми за няколко месеца взе по-голяма заплата от обичайното. Дъщеря ми си идва и веднага започва да работи, като се върне там, пак ще работи, няма накъде. Но нито за миг не сме съжалили, че замина, даже напротив, много сме по-спокойни като е там. Имаме някаква надежда, че ще се устрои в нормален свят, та ще издърпа и брат си. Както вървят нещата тук, ми се струва, че ще бъдем принудени и ние някой ден...

# 35
От горепосочените неща.Бях се зарекла да не пиша повече,но уви.Много родители нямат никаква представа за какви пари иде реч.И аз съм се чудила,защо са толкова скъпи билетите.Доходите на моето семейство са 1000 лева на месец.Първата година ентусиазирано я избутахме,ама сега голям зор виждаме.Само за 2 месеца дадохме 3000 лева.Предплати 450 паунда за общежитието на есен.После,ще плаща 8 вноски по 360 паунда.Трябва да купуваме двупосочен билет.Слагам го 800 лева.Глад и мизерия ни очакват в България. newsm20    food002   Успяваме за сега без заеми,но с голямата помощ на родителите ни.Знам,че си заслужава всичко което правим за децата си.Гордеем се,че учат в престижен университет,но наистина с цената на много лишения от наша страна.Да кажем на родителите,които са с доходи,като нашите.Трудно ни е,ама много трудно.
Всъщност моите опасения са, че из ще направя такава равносметка догодина. Наистина преди 1.5-2 години като се опитах да направя някаква калкулация ми изглеждаше по- приемливо. И тогава обещах, че ще поема поне 1 вата година. Сега вече няма мърдане и ще тегля кредит. Дано след това да може да се оправи, защото на родители не мога да разчитам. Не че нямат желание, но не могат. И ако не може да си намери работа...ще трябва да се прибере. Тя много иска да учи там и затова все пак ще рискуваме...пък ще видим. Надявам се след 01.0.2014г да има повече възможности и да се оправят
Успех на всички "Шотландчета" и да се справят с всички предизвикателства  Peace

# 36
Към майките- "Глазгоуки"
Можете ли да се сетите за зимния семестър кога са приключили изпитите реално спрямо предварителния им график. Особено ако някой има точно специалността на моята девойка- психология. В предварителния график, който са дали за следващата учебна година пише, че приключват до 20.12. Реално обаче сигурно самите изпити свършват по- рано. Спомням си, че четох, че масово се прибират около 15. 12 - такъв беше още предварителния график, който излиза още пролетните месеци или сте резервирали билетите за връщане по- късно, когато вече са ясни конкретните дати за самите изпити. Искам отсега да резервирам билетите за връщане, но ми излизат много куци неща за 21.12, а не знам, мога ли да рискувам за по- ранна дата. Ако оставя връщането за по- нататък дали няма да е още по- трудно с билетите.
Какви са ви впечатленията от тази зима?
Помагайте, че с тези билети се ошашавих!!!

# 37
Миналата година 14 декември беше петък и в събота на 15 вече летеше за България.Билета го купихме през месец юни двупосочен с фиксирани дати.:7 септември-15 декември.Като се върне и ние ще купуваме билет.Според мен гледате,кога е крайната дата на изпитната сесия, и на другия ден може да се прибира.   днес пристигна писмото от СААС за 2013-2014 година.Днес беше и последния изпит и вече е приключил годината.Съквартиранта му е в България от 1 май.Въпрос на късмет с датите.

# 38
Много не разбрах от дъщеря ми какво е направила със СААС, уж кандидатствала. В неделя се прибира и тогава ще ми обясни, пък и да отвори профила да видя. Миналата година три пъти исках дубликат. Билети за септември ще купувам в началото на юни сигурно. За декември не знам, рано е, ако си намери работа не е сигурно дали ще си идва изобщо.

# 39
Най-сигурно е да се купят билети за деня след последната възможна дата за изпит. Няма гаранция, че всяка година изпитите са на сходни дати. Ето и пример - миналата година втория семестър изпитът по немски беше на 08 май, а тази година е бил на 15 май. Няма такава аналогия. Ама то все още е рано за билети - до края на юни има време да се поразгледа.

# 40
  • София
bloomnicer, би ли споделила какви условия ви поставиха от Глазгоу - диплома, сертификати, матури.
Моята дъщеря е 10-ти кл. и също се е насочила към психология. Иска ми се догодина да се явява за сертификати, за да може после да се готви за матури и да си подава документите.

# 41
bloomnicer, би ли споделила какви условия ви поставиха от Глазгоу - диплома, сертификати, матури.
Моята дъщеря е 10-ти кл. и също се е насочила към психология. Иска ми се догодина да се явява за сертификати, за да може после да се готви за матури и да си подава документите.
Офертата от Глазгоу дойде първа- още няма и седмица след като попълни UCAS. Искат и диплома 5.70 без изисквания за допълнителни матури. За езика искаха IELTS 6 или 6.5 беше не помня, но тя им писа, че има САЕ с А, изпрати им го и признаха езика.
Обаче като гледам се променят нещата всяка година и то нагоре с изискванията. Защото предишната година за същата специалност Глазгоу са искали 5.60, Единбург 5.70-5.80, а сега с предвиждана диплома от 5.90 с матурите я резнаха.
Така че това може да е отправна точка, но минимум за следващи години, като гледам как вървят нещата.

# 42
  • София
Благодаря!  bouquet
То е ясно, че се променят изискванията, но все пак да имаме някаква отправна точка.

# 43
  • Стара Загора
има ли вече щастливи мами със завърнали се деца?  Simple Smile

# 44
В неделя на обяд  кацна в София.На Хийтроу стоя 12 часа.Беше се схванал от дремане.Много е радостен,че чува птички има слънце и хляба е заоблен.За ядене пожела шкембе чорба и пиле фрикасе.

Последна редакция: вт, 21 май 2013, 21:13 от morska68

Общи условия

Активация на акаунт