Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 498
  • 755
  •   1
Отговори
# 60
Нашия син при кандидатстването си ползваше услугите на фирма и не мога да кажа нищо по този твой въпрос.

# 61
Здравейте!Обръщам се към запознатите с кандидатстването в Шотландия. Бихте ли ми разяснили какво представлява писмото до Student Finance, което се праща по пощата, какво трябва да съдържа и какъв е срока за пращане? Благодаря!
Student Finance не е ли за Англия? За Шотландия е SAAS, попълва се само онлайн, а се получава от тях по пощата.

# 62
Имахме много голям проблем с вноската за месец май/за общежитието/.Трябваше сина ни да я плати сам,защото му спряха директния дебит.Оказа се,че не се получава нищо.Внесохме пари и в българската карта и с нея не ставаше плащането.Пишеше постоянно имейли,от университета му отговаряха,че проблема бил в банката и т.н.Преди ден му писаха,че всичко е наред.Пак пробва с шотландската и българска карти и нищо.Днес взе телефона и след 10-тина минути всичко беше платено.Иначе има някякви наказателни лихви.Така,че имате ли подобен проблем направо звъните и всичко се оправя бързо. Студента ни вече втора седмица работи в Шнайдер- електроник.Има транспорт и храна.

# 63
  • Там, където ме обичат
Имахме много голям проблем с вноската за месец май/за общежитието/.Трябваше сина ни да я плати сам,защото му спряха директния дебит.Оказа се,че не се получава нищо.Внесохме пари и в българската карта и с нея не ставаше плащането.Пишеше постоянно имейли,от университета му отговаряха,че проблема бил в банката и т.н.Преди ден му писаха,че всичко е наред.Пак пробва с шотландската и българска карти и нищо.Днес взе телефона и след 10-тина минути всичко беше платено.Иначе има някякви наказателни лихви.Така,че имате ли подобен проблем направо звъните и всичко се оправя бързо. Студента ни вече втора седмица работи в Шнайдер- електроник.Има транспорт и храна.

Би ли споделила в кой университет и какво следвате?
Редактирам се, намерих, че сте в Глазгоу. Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 юни 2013, 02:00 от foxysilver

# 64
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
А защо са му спрели директния дебит? Нали си има сметка в банката там? Чета и на други места за проблеми с плащането на общежития, особено с VISA ELECTRON  и се чудя, защо толкова сложно са го измислили?
Този директен дебит и отварянето на самата сметка бързо ли става там, и какво се иска, защото ако трябва да преведе вноска и няма дебит, с проблемното плащане с карта сигурно ще има екшън.

# 65
Когато отиде миналата година след две седмици си откри сметка в Bank of Scotland и  карта VIZA DEBIT.Теглеше от там от българската си сметка в Експрес банк с Виза Електрон и внасяше в шотландската си сметка.Още в началото се активира този директен дебит за да могат да си теглят всеки месец на определена дата направо от сметката му необходимата месечна сума за общежитието.Всичко беше идеално до пролетта,когато реши да остава и втората година в същото общежитие.За да им гарантират ,че ще са там предплатиха 450 паунда за тази втора година.На есен ги приспадат от общата сума.2-3 дена преди да се прибере/пак ще се повторя/се оказа,че трябва да си спре директния дебит.Върнаха му 450 паунда и ги внесе отново.В сайта на университета,където всеки със своя номер си влиза,се появи текст,че не им дължи повече никакви пари/което не беше вярно./Мина му последния изпит и се прибра в България.От тук им писа имейл,че им дължи пари за месец май.Коригираха се.Цял месец кореспонденция и притеснения за нас.Въобще не се отразяваше,че правим опит за плащане с карта.Ходихме и до Експрес банк.Обади се и в шотланската банка.Не в банките е проблема,а в сайта на университета им според нас.Накрая,като се обади влязоха с неговия номер,попълниха номер на карта и т.н. и всичко стана,но от там.Това е всичко.Когато отидат децата ви там,да не се притесняват от нищо.Да си следят месечните вноски,да бъдат настоятелни  и всичко се оправя.

# 66
Като слушам от приятелки,какви проблеми имат децата им с преподавателите си в България,нашите са големи късметлии.Поне на 5-6 от тях учат в София и Пловдив.Много са притеснени за децата си.На някои даже,вече са прекъснали.Не стига,че ги изгледахме в тази голяма криза,ами им правят всякакви проблеми преди и при явяване на изпити.

# 67
Дошла ни е жълтата карта! Получена е при приятелка на дъщеря ми, която живее в Глазгоу. Между другото май вече имало и такса за кандидатстване на жълти карти.

# 68
Дошла ни е жълтата карта! Получена е при приятелка на дъщеря ми, която живее в Глазгоу. Между другото май вече имало и такса за кандидатстване на жълти карти.

Поздравления! Успех с използването й!

Чудесно е, че са започнали вече бързичко да издават жълтите карти.

# 69
Ами не знам дали са се разбързали, даже и бяха писали, че има проблем с извлечението от банката, но гаджето ни изпрати писмо, че ще я издържа. Вероятно това е помогнало.

# 70
Днес получихме и писмото от SAAS, по скоро второто, изпратено на 17 ти юни. Първото явно се е затрило някъде. Добре, че взех нещата в свои ръце и поисках дубликат.

# 71
Как се оценяват студентите във "вашите" университети - с % или с точки?
Само да си сверя часовника, не че ми е хипер важно, ама от информация вече взех да засичам, а тепърва предстои още.

# 72
  В "Нашите" университети е така : А - отличен, B - много добър,C - добър. Отделно към съответната  буква се добавя 1,2,3 или 4. Например А - 4 = над 5.50 ,А - 1 = отличен. А-2  и  А-3 между тези резултати.

# 73
  • София
Здравейте! Записвам се и аз да следя темата. Големият ми син ще бъде в 12 клас и темата за Шотландските университети представялва интерес.

# 74
Добре дошла ,   bouquet.И аз много четох в нета миналата година.Бях се изприщила от четене.Сън не ме хващаше.Сега съм много по спокойна,като виждам,че на сина ни му харесва там.Преподаването,общежитието и факта,че не е при нас.Той кандидатстваше с фирма.Ученето не ме притесняваше мен въобще,ами банкови сменки,здравни осигуровки,пране,готвене и подобни дребни неща.

Общи условия

Активация на акаунт