Съвети за университети в Шотландия - 2

• 95 680
  • 755
  •   1
Отговори
# 285
# 286
искам да попитам какво казват децата ви. Къде е по добре на квартира или в общежитие ние още се чудим. а за самолетните билети тези които са с прекачване на нас ни излиза,че кацат на едно летище във Лондон, а после за Глазгоу тръгват от друго. компанията осигурява ли превоз или сам трябва да се оправяш

# 287
искам да попитам какво казват децата ви. Къде е по добре на квартира или в общежитие ние още се чудим. а за самолетните билети тези които са с прекачване на нас ни излиза,че кацат на едно летище във Лондон, а после за Глазгоу тръгват от друго. компанията осигурява ли превоз или сам трябва да се оправяш

# 288

# 289

# 290
За първа година е много по добре общежитие.Излиза по скъпо от квартира.В чужда страна,град и никой не познава.В общежитието има всичко.Настаняват ги,има охрана,перални и сушилни достатъчно за всички,кухни,бани,легла с бельо,интернет.При квартирата много от тези неща ги няма и допълнително си ги плащат и купуват.При сина имаха и стая за учене,стая за развлечения.Просто давам пример.И бях много спокойна две години.Сега търсят квартира и още се чудят.Главата ме боли от притеснение вече.А,за самолетните билети ние купуваме такъв,че втория самолет да тръгва от същото летище.Ако е от друго,сами се придвижвате.

# 291
  • Стара Загора
Здравейте, отдавна не съм писала...
За самолетните билети - ние вземаме София-Единбург с Луфтханза. Полета е с прекачване във Франкфурт, но е удобна връзка. От летището в Единбург до централната автогара в Глазгоу има автобус, който пътува около 1ч.
Например за септември тръгват от София в 13.55 и в 17.20 са в Единбург , после 1ч до Глазгоу. http://www.citylink.co.uk/index.php - това е сайта на автобусите.

Последна редакция: сб, 09 авг 2014, 10:04 от simon4eto

# 292
  • Стара Загора
За първа година е много по добре общежитие.Излиза по скъпо от квартира.В чужда страна,град и никой не познава.В общежитието има всичко.Настаняват ги,има охрана,перални и сушилни достатъчно за всички,кухни,бани,легла с бельо,интернет.При квартирата много от тези неща ги няма и допълнително си ги плащат и купуват.При сина имаха и стая за учене,стая за развлечения.Просто давам пример.И бях много спокойна две години.Сега търсят квартира и още се чудят.Главата ме боли от притеснение вече.А,за самолетните билети ние купуваме такъв,че втория самолет да тръгва от същото летище.Ако е от друго,сами се придвижвате.

Не се тревожи за квартирите. Дъщеря ми беше на квартира миналата година и заедно с разходите за газ, интернет и електричество излезе по-евтино. Пералня си имат в кухнята, също печка, хладилник и тн. Всеки беше в самостоятелна стая и имаха една обща като хол. Само трябва да се разберат за ред в чистенето. Лошо е ако е далеч от университета и се налага да ползват транспорт, но ако се търси повечко и това може да се реши. На края на учебната година върнаха депозита, който се внася предварително.

# 293
Здравейте, сестра ми иска да ходи да учи в Шотландия, но ще се издържа сама. Искам да попитам, има ли някакви начини изобщо, трябва ли да събере по - стабилна сума, за да живее там поне в началото, има ли някакви стипендии или подобни, за да може да си позволи да учи и да живее там. Също кога най - рано може да се заеме с процеса на кандидатстването? Въпросите може да ви се струват тъпи, но положението в БГ университетите е доста плачевно. Благодаря предварително.

# 294
A защо сестра ти не пита?
На всички въпроси относно кандидатстването отговорите ги има на първа страница в тази тема Студенти в UK и най-вече в bghelp Образование в UK.
UCAS вече "отвори" за учебната 2015-2016 и може да кандидатства.

Добре е да има парите за първата година преди да замине, или поне да събере някаква сума, която да й дава сигурност - примерно да знае, че има парите за общежитие за първата година или поне за един семестър, защото това е най-сериозното перо в бюджета. От там нататък по-лесно се мисли как да се издържа.
За стипендии в 1 курс въобще не мислете.

# 295
Здравейте,
въпреки че имам още време докато стане време за кандидатстване, вече съм се насочил към Шотландия. Като цяло всичко ми е ясно, но имам няколко въпроса.
Колко време отнема г/д докато студента може да започне работа? Това включва получаването на жълта карта и номера. Също възможно ли е да се издържам сам с тази работа с това ограничение?

И също как стоят нещата със заемите и стипендията за българи?
Попаднах на тази таблица в SAAS :
Иначе казано ако дохода на семейството е под 17 000 паунда мога да получа тази стипендия и съответният заем. Струва ми се, че е само за "техни" хора, но все пак...

Ами засега е това. Като цяло единственият проблем е от финансова гледна точка. Confused

# 296
Работа може да се почне веднага, няма ограничения и не са нужни разрешителни. Трябва да се извади само NIN.
Ще можеш да се издържаш изцяло, ако печелиш достатъчно, т.е. през учебната година няма как да стане - или учиш и поработваш, за да си помогнеш или работиш, за да се издържаш.
Таблицата, на която си попаднал и си постнал е за граждани на UK. Иначе казано - не си прочел най-важното изречение.

# 297
  • Варна
Здравейте,
въпреки че имам още време докато стане време за кандидатстване, вече съм се насочил към Шотландия. Като цяло всичко ми е ясно, но имам няколко въпроса.
Колко време отнема г/д докато студента може да започне работа? Това включва получаването на жълта карта и номера. Също възможно ли е да се издържам сам с тази работа с това ограничение?

И също как стоят нещата със заемите и стипендията за българи?

Ами засега е това. Като цяло единственият проблем е от финансова гледна точка. Confused

Вече няма жълти карти и няма ограничения в часовете за работа на българите. В момента НИН се получава за около 6-8 седмици. За работата , зависи , има работа по заведенията тип бърза храна , но ако се търси нещо по специалността  е доста трудно, почти невъзможно. Синът ми търси фирма за летен стаж близо половин година, защото не искаше да почва каквото и да е .
По принцип може и да се издържаш сам с нискоквалифицирана работа ,но това ще е за сметка на качеството на обучение, все пак зависи в кой университет си и каква специалност, на някои програмите са по -леки и това е възможно.

# 298
И аз съм на мнение,че трябва не малка сума за начало.Най- много са необходими за самолетен билет,за общежитието или квартирата и учебници.По време на учебната година имат право да работят само по 20 часа на седмица.Няма как да се издържа само с тях.Едни поне 500 паунда й трябват на месец.

# 299
  • София
Здравейте, ако може да цопна и аз при вас за по-дълго, с дъщеря, приета в Гласгоу  Peace

Искам само набързо да съобщя, че има според мен изгодни билети за Коледната ваканция при EasyJet - Лондон-София за двете посоки ок. 215 паунда (20 дек - 12 ян).

Ние също бяхме с идеята първата година да изкара на общежитие. Но съвсем случайно се запознахме с българче, което е там на квартира и търсеше съквартирант, та се възползвахме от офертата. Излезе доста по-евтино, почти двойно - 235 паунда с консумативите. Има си всичко в квартирата, дори такава техника, която не съм и очаквала - пералня, миялна, сушилня и пр. Така, битово съм по-спокойна вече. Ще ходи пеша на лекции, намирало се на 20-30 мин. пеш и май удобен транспорт, който да спира съвсем наблизо, няма. Това също ме устройва, защото е добре за закаляване, за проветрение на главата след лекции, и въобще - фитнес Simple Smile

Работа сигурно ще започва моето момиче след януари, дай Боже, да намери нещо. Това ме притеснява най-много, защото момчето, при което ще живее, е малко отчаяно в това отношение. Казва, че от половин година пуска СиВи-та буквално нявсякъде, но или му отговарят отрицателно, или го оставят въобще без отговор...

Общи условия

Активация на акаунт