Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота!! Тема 26

• 60 014
  • 839
  •   1
Отговори
# 120
  • София - Варна
Asinka
Жената съм аз. Вече не пиша, но чета всичко. Всичко беше така, както казва Gesika. Не бих препоръчала д-р Ралчева. Тогава за д-р Ганчева часовете бяха за след месец, не отидох, нямам мнение за нея, но мисля, че тя е по-добър вариант.

# 121
Asinka, привет и от мен и се присъединявам към мнението на Джесика. Ходих при Ралчева преди 2 месеца, гледа ме на колпоскоп и каза, че няма нищо. Преди Нова Година Ганчева я оспори. Ще имам ЛИИП и абразио в края на месеца при Ганчева. За мен Ралчева не е добра, прехвърли ме на две, натри там в кабинета и ме прати директно в Геника да се типизирам. Вместо там се появих при Ганчева в първия свободен час и нещата поеха своя логичен медицински ход  Peace Упех!

Аякс, поздравления!!!!  bouquet

# 122
Gesika - честно казано, толкова съм преживяла и съм била няколко пъти на косъм от смъртта, че вероятно затова ми се иска този път да се размина леко - никак не подценявам проблема, обаче. Просто се опитвам да съм позитивна и да се разсейвам с надежда .... А сега ми е втори презултат ПАП 3А в рамките на 4 години......

sss197 - благодаря ти, че се включи. Радвам се, че вече си загърбила проблемите и само четеш в темичката Hug За Карагьозов също имам записан отдавна час - за 14 март Wink В твоя случай дали конизацията не е просто " за по-сигурно" - дали с горене нямаше също да се елиминира проблема? Не мога да си направя извод за Ралчева от там Thinking

nefertari30 - прочетох отново твоята история- много лекари, всички мнения различни........виждам, че и Ганчева си е сменила тотално мнението между разговора по телефона и отиването ти на място в кабинета, без междувременно да се е променило нищо в изследванията ти?

# 123
  Моля ви, отговорете ми-първо цитонамазка, резултатът от нея и тогава ли се преценя дали да се изследва човешки папилома вирус или и двете изследвания заедно се правят?

# 124
  • София - Варна

sss197 - благодаря ти, че се включи. Радвам се, че вече си загърбила проблемите и само четеш в темичката Hug За Карагьозов също имам записан отдавна час - за 14 март Wink В твоя случай дали конизацията не е просто " за по-сигурно" - дали с горене нямаше също да се елиминира проблема? Не мога да си направя извод за Ралчева от там Thinking

Близък лекар патоанатом ме посъветва, че с горене при CIN 2 пак се появява дисплазия след време и препоръча конизация. И така стигнах при д-р Карагьозов след д-р Ралчева, който потвърди.

# 125
  • София
  Моля ви, отговорете ми-първо цитонамазка, резултатът от нея и тогава ли се преценя дали да се изследва човешки папилома вирус или и двете изследвания заедно се правят?

Всички  отговори  са на  1-ва стр.  в  информацията  ,но  явно никой  не  я  чете !

Независимо от групата, в описателната част на едно изследване може да е споменат терминът "койлоцити". Това означава клетки, видимо променени от присъствие на вирус в тях. Най-често се касае за вируси на човешкия папилом (HPV). Цитологичното изследване не е в състояние да разпознае какъв точно е вирусът, нито дали е от вирусите, които могат да предизвикат рак. За такова разпознаване е необходимо вирусологично изследване - ДНК-анализ. Цитологичното изследване (т.нар. профилактична цитонамазка) не е в състояние да потвърди с категоричност присъствие на НРV в маточната шийка. Това изследване може да заподозре с различна степен на достоверност присъствието на вируса и с никаква степен на достоверност - да докаже връзката между наличния вирус и риска от рак. Колпоскопията не може дори да заподозре присъствието на вирус в нормално изглеждаща маточна шийка. Това изследване, обаче, пределно ясно различава измененията, причинени от НРV, от всички други изменения на шийката. Именно колпоскопията дава безспорни основания за взимане на тъканна проба (биопсия), която спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза.
Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папиломът на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско предраково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.
Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са предракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.
Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.

# 126

Близък лекар патоанатом ме посъветва, че с горене при CIN 2 пак се появява дисплазия след време и препоръча конизация. И така стигнах при д-р Карагьозов след д-р Ралчева, който потвърди.
Ох еече не да не знаеш на кого да се довериш и на мен първата лекарка ми направи пап тест излезе 3а и ми каза да си пия имуностимулантите и всичко ще е наред аз настоях за биопсия и колпоскопия при друга лекарка биопсията излезе цин 2 и навлиза в цервикалния канал имало и раничк а за горене щяла да ме лекува третата лекарка само ми погледна биопсията и на другия ден бях в болница за конизация а и каза че раничката е доста голяма и всичко това за 3 седмици ако бях се лекувала щях да изпия купища лекарства и глобули и само щеше да се подтисне заболяването за това предпочетох конизацията не знам дали постъпих правилно но след време ще се разбере Tired

# 127
Asinka , да, веселба е при мен  Mr. Green Ами не зная защо Ганчева го иска това  newsm78 Имам цито от около Коледата 2-ра група, без дискариоза в клетките /така пише отзад/, имам и биопсия от пролетта - пише че няма ЦИН и патологични промени, но има койлоцити, та може би затова.....Но чак пък ЛИИП.... newsm78 Обясни ми, че "раничката" е на такова място, че не я ясно дали продължава в канала. Та може би за това, или пък заради койлоцитите. Не зная. Навсякъде пише, че се прави ЛИИП и абразио ако има дисплазия I-II или III степен, или дискариоза. Както и да е....да не пълня темата. В петък вечерта имам списък в въпроси, които ще задам. Но съм й дала доверието си. Повече не мога да направя.  Hug

# 128
само да кажа, че на мен за цистит ми дадоха Цистостоп за 10 дни, 3 пъти на ден по 1 таблетка, било на билкова основа... Взех го и го пия, но аз не съм имала кой знае какви оплаквания, д-рката на ехографа видя удебелен пикочен мехур и каза да го прочиствам, както и бъбреците, с това лекарство.

# 129

Благодаря, Gesika!

# 130
  • София
Здравейте борбени дами, аз бях писала преди 2-3 месеца / може и повече да са Outta Joint /, с колебание при кой да ходя. Миналия петък бях при Дянкова за биопсия, занесох си в Геника и ДНК- теста. Сега чакам петък за резултати. И на мен Дянкова ми каза, че имам цистит, без налични симптоми и неудобства свързани с него. Не съм си купила лекарствата, но по-нагоре прочетох, че се виждало на ехограф. Той не може ли да отшуми, в смисъл може ли да е временно състояние? Попитаха ме също има ли в семейството рак, казах: Да, на мъжа ми майка му е починала от рак. Значи ето той носи вируса и Ви го е предал Shocked и аз казвам, жената имаше рак на синусите....Нищо. Shocked
Хубави резултати и хубави дни занапред. Hug Praynig

# 131
Ani bani, не съм наясно за цистита. Аз по-скоро съм с леко смъкване след раждането и от там пишкам по-начесто (не мога да стискам много). Но ги пия. И мен пита д-рката за роднини с рак, казах дядо ми - простата. Тя кза, че е хормонален този, пита ме и за артрит в семейството, и двете ми баби са , каза, че генетично са ми предали и има връзка с брадавиците (не съм сигурна дали това имаше предвид, но като че ли да). Аз бях изненадана, а тя каза, че това си е цял дял от медицината - генетика, че и имунология, не можело да се обясни накратко. И така, да си ходя да бременея, въпреки малките брадавички (отделни бели точки се виждаха на мониторчето), били ми генетични и не проблем, не можел да се зарази мъжа ми. Яд ме е, че не записах медицина, сега щях да съм по "в час"... Не знам по-знаещите момичета тук какво мислят за моя случай и биха ли се доверили на такъв резултат от преглед (колпоскопия), предшествана от добра цитонамазка?

# 132
  • София
Здравейте, извинявайте че нахлувам в темата, но мисля че тук са хората, които могат да ми отговорят.
В понеделник бях на преглед и ми взеха цитонамазка. След взетата проба ме прегледаха с вагинален ехограф и цялата сонда беше с кръв. От тогава / днес е 3 ти ден / имам зацапване и се чуствам некомфортно.  Трябва ли да е така?
Правила съм 9 инсеменации и 1 инвитро имам сума манипулации и такова чудо не е било??
Благодаря предварително за отговорите.

# 133
Таня - принципно е възможно да има леко зацапване ден-два след взимане на цито с четките - зависи как и кой е взел пробите. Но чак пък цялата сонда в кръв Thinking

# 134
  • София
Здравейте, извинявайте че нахлувам в темата, но мисля че тук са хората, които могат да ми отговорят.
В понеделник бях на преглед и ми взеха цитонамазка. След взетата проба ме прегледаха с вагинален ехограф и цялата сонда беше с кръв. От тогава / днес е 3 ти ден / имам зацапване и се чуствам некомфортно.  Трябва ли да е така?
Правила съм 9 инсеменации и 1 инвитро имам сума манипулации и такова чудо не е било??
Благодаря предварително за отговорите.

За  каква  сонда става въпрос ? Вагиналния  ехограф е  с продълговат  накрайник ( трансдюсер ).  Не  мисля  ,че  подобно  кървене  е  нормално нито  след взимане на цитонамазка  ,нито след  вагинална  ехография .  Защо  не  попита  лекаря  извършил  манипулациите от какво кървиш  толкова ?

Общи условия

Активация на акаунт