Дискова херния - 6

• 170 495
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Изгладената лордоза е нещо, което се появява нормално с годините. Не казвам, че при теб е нормална! Просто да допбиеш представа, че при всички се получава. Корсета е колкото добро, толкова и лошо. Ако го носиш постоянно мускулите се изнежват и отпускат.

Решихме, че ще отидем и при невролог да чуем и друго мнение...Но пък мисля много за плуването и за пилатес, трябва да се предприеме нещо, но да се знае със сигурност какво е...

# 286
  • хасково
Плуването е хубаво нещо но и то е препоръчително ако го правиш правилно. Да плуваш наистина добре а не горе долу.

# 287
  • София
здравейте момичета, отново се включвам в темата. Някоя от вас ходила ли е при Елена Ковачева - кинезитерапевт, и ако да, нека да сподели мнение.

# 288
Плуването е хубаво нещо но и то е препоръчително ако го правиш правилно. Да плуваш наистина добре а не горе долу.
Възнамерявам да ходя при учител  Rolling Eyes

# 289
Възнамерявам да ходя при учител  Rolling Eyes
Здравейте и от мен.
За първи път пиша тук във форума но следя темите за дискова херния от около година и половина.
Та да разкажа и за моята история около дисковата ми херния как я получих. Плуването е хем полезно, но и хем опасно колкото и да не ви се вярва.
Аз съм мъж на 29 и получих дискова херния именно от плуване. Бях се записал на курс за обучение за възрастни начинещи който продължи около 2-3 месеца в края на 2011 и вече при превършване на курса си докарах дискова херния.
Та на въпроса относно плуването много е важно какъв стил практикувате. Аз почнах да уча 4 основни стила там в курса и конкретно дисковата херния ми се породи от стила Делфини или по точно бътерфлай още наречен.
Относно стиловете освен горния противопоказен по принцип е и стила кроул но ако имате шийна ДХ или протрузии в тази зона поради усукването на врата и горната част на тялото, макар че го плувам и този стил и имам на C4/C5 открита лека протрузия също. Като най безопасни се смятат плуването по гръб и бруст. Бруста натоварва колената така че имайте го на предвид ако имате някакви проблеми с тях. Аз имам проблем с лявото коляно от една стара травма и като почнах този стил малко имах обаждания от него. Но след няколко месеца лятото миналата година почнах повечко да го плувам но без особени оплаквания вече. И явно учителите също нямат навика да предупредят или да попитат учениците си какви могат да бъдат отрицателните последици и противопоказанията и не питат и за здравословното състояние, така че казвайте им какво имате да са наясно как да ви обучават че да не стане после някой сакътлък като при мен.
Преди това от време на време ме беше схващал през годините кръста като се замисля ако стоя по дълго наведен например но нищо съществено като болки. Явно съм имал вече протрузия в някакъв стадий без да знам. От стоене пред компютрите така става за съжаление.
Та след този стил на плуване като почнах да го уча и след няколко дни получих болка в кръста за първи път в живота ми и не мога да се наведа и т.н. После естествено си направих ЯМР и ми откриха малка медианна дискова херния на нива L5/S1 с умеренно изразена централна стеноза на гръбначния канал и компресия върху дуралните влагалища на коренчата на S1. Това последното го написах от диагнозата ми от цялата диагноза само не разбрах какви са тези дурални влагалища.
След стандартното лечение с противовъзпалителни горе долу се тушира първия месец болката донякъде и леко поотмина но схващането в кръста си остана като цяло и трудността да се навеждам и почти постоянните болки това естествено всеки го е изпитвал тук.
Оттам нататък търсих алтернатива какво да правя, минах физиотерапия една като цяло. След нея вече започнах едни упражнения които ми предписа една кинезиотерапевтка и с упражненията с книгата за хора с болки в кръста в следващите месеци успях да позакърпя донякъде положението. Почнах да спя на по твърдо легло и поне вечер успях да премахна схващането и болката в гърба при спане. Естествено имах болки при по продължително седене или стоене прав на едно място или ако се наведа т.е. имам почти постоянни болки някакви но търпими с леки периоди на схащане, но с рязтагане и правене на упражнения леко се подобряваше положението. Като стоях по дълго седнал ми се получаваха леки болки в паравертбалната мускулатура но с раздвижване отшумяваха например за деня.
Та така изкарах що горе добре до миналата година до края на октомври, но оттогава насетне ми се получи една почти постоянна болка в левия бут около опашката в лявата част, търпима е болката но дразнеща като цяло. Даже около седмица две със зор спах вечерта и леко поотшумя като цяло и така до ден днешен си остана една почти постоянна болка в тях мускули които се водят gluteus maximus и gluteus medius, ко. Също така от време на време след това започна да ме схваща и боли квадрицепса, това е мускула който се захваща над коляното и е разположен точно отпред на крака. Болката е главно на пипане и натиск от и ту отшумява ту се увеличава и това вече около 5-ти месец вече. Чудя се какво да правя, преди месец ходих при личния лекар за направления за невролог и той ме отряза с твърдението че то моето вече се знаело какво било и било установено и такиви ми ти работи и не ми даде направление и ми изписа някакви противовъзпалителни които аз ествено не взех да пия защото стомаха ми е доста чувствителен и избягвам такива хапове. Пък и малко поради ремонт вкъщи не мога да си правя свободно упражненията от около 2 месеца.
Та вече се чудя възможно ли е да съм получил и някакви но протрузия или нова ДХ на по-горни нива. Изчетох че тези болки в тази част отговарят на нива l3 l4 на нервите. А по интересното е че нямам някакви съществени болки в самия кръст даже като се навеждам. Е при по-леко продължително навеждане усещам леко неразположение и дотам. Вече се чудя какво да правя естествено ще отида сега на невролог, таман си изкарах здравна карта по частното осигуряване, ако чакам на Здравната каса да ми отпуснат изследвания и други подобни то трябва да се мъчиш с тях и накрая нищо. Даже се чудя дали направо да не си направя нов ЯМР за да ми е спокойна и мирна главата?
Та въпроса ми е някой със медианна дискова херния дали е имал подобни оплаквания, там както се рабира пулпузното вещество е в средата и притиска не конкретни нерви а целия сноп който преминава през гръбначния канал и е логично да има дразнене и на други места и нерви.
Точно тази болка ми действа доста изнервящо и психически изтощително вече няколко месеца.
Съжалявам ако съм доскучал на някой с моя разказ но за съжаление и аз съм в отобра на хората с ДХ.
Освен това се чудя дали вече да не отида на консултация с някой неврохирург но съм от Варна и на тукашните доктори им нямам много много вяра, така че ако някой има добро мнение за някой такъв в града ще се радвам да сподели. Като ли не вече ще търся вариант за София евентуално.

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 20:42 от icpart

# 290
  • хасково
Уao  дълъг пост ,но поне наведнъж казано. това имах предвид плуването. Мисля че с придобита херния тепърва да се учиш да плуваш никак не е препоръчително. Докато се научиш натоварваш мускулите неправилно. Аз плувам добре брус. Плувала съм по 3-4 км. преди 8 години. И това лято едва 200 метра успявах да мина. И то много внимателно. При всяко стягане спирах.
icpart  направи си нов резонанс. Главата няма да ти е мирна,но поне ще знаеш какво е положението.

# 291
Здравейте!
Преди малко сложих корсета, неудобно ми е малко дори ме убиват тези железа, ама пробвам вече всичко!
Относно плуването, аз това си мислих да обясня на обучаващият ме проблема ми и той да ми каже дали ще помогне или навреди, знам ли вече и аз какво да правя и мисля..
Едно помага, друго вреди, но ми казаха, че медикаменти нямало да ме излекуват..
Днес си сложих дънки и си имах много болки в пустите бедра, сега чакам д-р Секелариев да чуя и неговото мнение, а после и на невролога newsm78

# 292
icpart, аз за тези две години , няма и толкова още от първата криза, установих, че май няма ден без болка, но не просто поносима, а болка- дали в кръста, в гърба, в краката, не знам цял живот ли ще е така? Но психиката определено се разбива тотално от тази ежедневна болка. Не смея вече да си планувам следващия ден, та ка моли месеци за напред.
Само Павел баня не съм опитала май, сега ще се постарая другия месец и там да отида, да видя водата как ще ми повлияе.
Много познати са с дискова херния, но те казват че или нямат постоянно болки или ако имат са напълно поносими, просто напомнящи за себе си.
Това с течение на времето ли става, тоест в началото докато нещата са пресни е все с болки ли, калцирва ли тази херния? Какво се случва с нея, има ли затишие?

# 293
icpart, аз за тези две години , няма и толкова още от първата криза, установих, че май няма ден без болка, но не просто поносима, а болка- дали в кръста, в гърба, в краката, не знам цял живот ли ще е така? Но психиката определено се разбива тотално от тази ежедневна болка. Не смея вече да си планувам следващия ден, та ка моли месеци за напред.
Само Павел баня не съм опитала май, сега ще се постарая другия месец и там да отида, да видя водата как ще ми повлияе.
Много познати са с дискова херния, но те казват че или нямат постоянно болки или ако имат са напълно поносими, просто напомнящи за себе си.
Това с течение на времето ли става, тоест в началото докато нещата са пресни е все с болки ли, калцирва ли тази херния? Какво се случва с нея, има ли затишие?
И аз това се чудя..винаги ли ще е така  Shocked омръзна ми да ме боли и да съм така ограничена

# 294
Може би трябва да ни отговорят хората с по-дълъг стаж и така се надявам, като удавник за сламка, да чуя, не няма да е все така, ще има и дни без болка, просто в началото е по-трудно, но уви........
При всеки е индивидуално, ето сега, направо не мога вече, трябва да полегна, а малкия иска да играем, как да му обясня. На градината само ме пита, мамо сигурно няма да може да играя в двора, защото те боли кръстчето, реве ми се.
Онзи ден на тържеството му за празника на мама, едвам стоях на пейката, а детето само ме гледаше и ми вика накрая, мамо аз мисля, че плачеш, защото те боли, а аз му викам, не бе мамо от вълнение, а то и от двете.

# 295
Благодаря на всички отзовали се за подкрепата която ми вдъхват.
Евак и при мен първите 4-5 месеца положението беше почти нетърпимо с едно постоянно схавщане и болка която водеще до постоянен некомфорт, но поне след това само ако стоя по дълго седнал имах леко схащане и появяваща се болка в мускулатурата около кръста но със раздвижване и разхождане поотшумяваше болката и така ту ставаш ту сядаш. Но сега отново се появи тази нова болка в крака и тя е по дразнещата сега. Така че реално упражненията най ми помогнаха, и да спомена една голяма част от тях са с швейцарска топка и даже като ме схане кръста посядам на нея и веднага почуствам някакво облекчение макар и временно.
Явно нещата при всекико са индивидуални. Например така наскоро и сестра ми преди няколко месеца си направи ЯМР и там вече си пролича че и тя има ДХ на същото ниво като мен, иначе от доста години страдаше от дископатия и преди се е сецвала и има кризи ту на изостряне ту на минаване със силни болки. Сега е питам боли ли те тя ми отговаря от време на време явно като се претовари и дотам.
Така че нещата явно при всеки са строго индивидуални.

# 296
Здравейте и от мен.
Ето, че се наложи и аз да пиша в тази тема.
Аз съм мъж на 29 години.Преди около 1 година през определено време чувствах парене и мравучкане на лявото бедро и за около 1 месец външно същото бедро ми изтръпна, т.е. няма никаква чувствителност( така е и до днес).Още в началото посетих невролог, направих ренген на кръста и той каза, че видимо няма нищо и започна да ми изписва всякакви видове лекарства, ходих и на два курса физиотерапия,но самата пареза не минаваше.Ходих и в ИСУЛ при доц.Цанкова, тя също прегледа снимката и също не можеше да си го обясни от какво е това изтръпване.Доц. Цанкова ме прати при проф. Ишпекова за ЕМГ,резултатите бяха добри.Първият ми невролог, каза че парезата не се ли излекува за 6 месеца остава така, но при мен било "козметичен" проблем.Аз се примирих.
И така до около преди 1 месец, когато започнах да чувствам мравучкане и в дясното бедро, също така леко изтръпване понякога на пръстите на лявата ръка, болки в лявата ръка и също така имам чувството, че имам по-слаба чувствителност на стъпалата на двата крака( това не е постоянно). Реших да посетя отново невролог, обясних и всички тези работи и тя ми назначи ЯМР на гл. мозък и на шийния миелон. Вчера го направих и резултата е следният:
При изследването на структурите на главният мозък не се установяват патологични сигнали от мозъчния паренхим.
Няма данни за патологични промени в областта на турското седло и задната черепна ямка.
вентрикулната система е разположена по средната линия, без деформация.
Неразширени субарахноидни пространства.
не се установяват паталогични сигнали по хода на шийния миелон.
стеснено епидурално пространство на ниво С5-С6.
Заключение:
Нормална МРТ находка по отношение на мозъчните структури и шийния миелон.
Парамедианна и десностранна дискова херния на ниво С5-С6

Във вторник съм си записал час за невролога и ще отида с тези резултати, но все пак реших да се допитам до хора сблъскали се с тези проблеми.
Според, Вас самата пареза на бедрото може ли да е от тези прешлени или ще трябва да направя ЯМР и на кръста???
Как мога да разбера в какъв стадий е ДХ??( някой може ли да ми каже с каква програма мога да си отворя снимките от ЯМР, имам качени на диск около 200 снимки, но не мога да ги отворя)
Оттук на татък какво следва?Четох, че операция на ДХ на това ниво е много рискова.
Благодаря!!

# 297
Как мога да разбера в какъв стадий е ДХ??( някой може ли да ми каже с каква програма мога да си отворя снимките от ЯМР, имам качени на диск около 200 снимки, но не мога да ги отворя)
Оттук на татък какво следва?Четох, че операция на ДХ на това ниво е много рискова.
Благодаря!!
По принцип май всичко е възможно, да не забравяме че всички нерви тръгват от мозъка и по гръбначния мозък и канал излизат на различни нива на прешлените и достигат до различни части и органи на човешкото тяло, но невролога най-точно и ясно може да обясни за кое как стоят нещата. Ако имаш и сиптоми на чести болки в кръста и гърба и схващания в областта на кръста или като се навеждаш те боли не е изключено да има и нещо друго там, но най добре се консултирай с невролога.
Относно за ръката това са именно симптоми за проблеми точно на тези нива на шийните прешлени. Така че и на мен ще ми е интересно каква диагноза ще ти измисли невролога накрая.
Иначе относно програмата за разглеждането на снимките би трябвало да е в самия диск, аз така преди 3 години си правих ЯМР на лявото коляно в терапията във Варна на диск ми беше там и вътре в него си има такава програмка която служи за разглеждането на снимките на компютъра. Би трябвало и при теб да е така. По принцип този тип програми автоматично се пускат при вкарване на диска в компютъра но ако ти е изключен  Autoplay на компютъра може и да не стане.
Разгледай вътре дали няма някой exe файл който да можеш да стартираш. Все пак ЯМР скенерите са на различни фирми с различен софтуер и се съмнявам невролозите да имат всичките му разновидности че да могат да гледат снимките на пациентите си.

# 298
Може би трябва да ни отговорят хората с по-дълъг стаж и така се надявам, като удавник за сламка, да чуя, не няма да е все така, ще има и дни без болка, просто в началото е по-трудно, но уви........
При всеки е индивидуално, ето сега, направо не мога вече, трябва да полегна, а малкия иска да играем, как да му обясня. На градината само ме пита, мамо сигурно няма да може да играя в двора, защото те боли кръстчето, реве ми се.
Онзи ден на тържеството му за празника на мама, едвам стоях на пейката, а детето само ме гледаше и ми вика накрая, мамо аз мисля, че плачеш, защото те боли, а аз му викам, не бе мамо от вълнение, а то и от двете.

Спокойно, ще имаш и дни в които няма да имаш никаква болка Simple Smile Това което съм забелязала при себе си е, че болките се засилват през зимата и май месец почвам да се оправям. Също така тесни дънки с ниска талия, и носенето на колан усилват болките. Януари 2011 за последно имах криза, която трая 6-7 и мислех че ще остана инвалид за цял живот. Имах убийствени болки в левия крак и ужасно куцане. Не можех да направя 2 стъпки без да почна да рева. Като съм права ме болеше крака, а като легнех кръста и тазобедрената става, но ето че и това остана зад гърба ми.
Много пъти съм го казвала но пак ще го повторя. Опитайте се да се съсредоточите в по важните неща от живота  Praynig За себе си знам , че това няма да ми е последната криза и само се моля да не ме сполети в следващата една година.

# 299
Имам въпрос ,при вас колко дълго продължават така наречените  кризи?
При мен е от ноември месец не е спирало изобщо да ме боли, вечер дори не можех да спя нито на ляво нито на дясно, само по корем, заради болките в бедрата  #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт