Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 184

• 28 593
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
Момичета, незнам дали сте гледали поредицата Здрач, но аз съм запленена от нея. От седмица съм изцяло потопена в този фантастичен свят. Препоръчвам филма на всяка от вас, която обича силните емоции и хорър романтиката!

# 61
nianta, добре завърнала се!  Hug Hug И аз съм силно впечатлена от анализа на Ваня. Много са нейните обяснения, особено за АБО, който според мен е и по-сложен за разбиране.

Ние също уловихме и обсъдихме доста символи и детайли, но не е било достатъчно. Направо ми се изправя косата като си помисля за труда на режисьора и сценаристите. Нима са изградили всички тези елементи съзнателно, капка по капка??? Или са гениални и интуитивно са иззидали шедьовър?!
[/color]

Hug Аз не съм Ви напускала, просто трябваше да започна да живея и извън сериала, лятото ми помогна много!

Същия въпрос ми се наби и на мен в главата? Докато четох и препрочитам написаното от Ваня, абсолютно същия въпрос ми се заби? Знаехме, че имат психолози за съветници, но това е много повече! Нима са вложили толкова невероятно много усилия да вплетат тези символики от културата и бита по толкова гениален начин? Не ми се вярва да е било "без да искат", ако е нарочно, то тогава заслугата е на екипа, не могат тези двете сценаристки да се подготвят толкова много и дълго, всичките им сериали щяха да са гениални. Има други хора, вероятно психолози или хора от разни фондации, не знам...., не ми го побира акъла това е гениално!

АБО го оставих за по-късно, първо да асимилирам всичко това, което прочетох  #Silly

Hug

И още нещо, аз не за първи път го поставям този въпрос, на сега направо крещи: Защо точно за този сериал нямаше интервюта и анализи от страна на екипа, нито дума, нито кадър  за това как се създава този филм, защо са избрали тази тема, защо тези изразни средстава, защо, защо ....

# 62
  • Разград

# 63
Малко музика за разпускане на сетивата от многото мислене Peace Peace

# 64
Цитат
И още нещо, аз не за първи път го поставям този въпрос, на сега направо крещи: Защо точно за този сериал нямаше интервюта и анализи от страна на екипа, нито дума, нито кадър  за това как се създава този филм, защо са избрали тази тема, защо тези изразни средстава, защо, защо ....

И ние сме в неведение, Нианта!
Да говорят! Трябва да говорят!

Не получиха и награда от министъра на културата?

Много въпроси висят и чакат отговор. Кой да ги зададе, не знам. Ние крещим по ФБ, писмо писахме, ама няма кой да ни чуе. Къде са журналистите? Аз ли трябва да търся Хилял, Енгин, Едже и Мелек?  newsm78 Поне Берен не се крие, ама я питат за сватба, не за сериала.

# 65
  • AMS
Аз не съм Ви напускала, просто трябваше да започна да живея и извън сериала, лятото ми помогна много!
Същия въпрос ми се наби и на мен в главата? Докато четох и препрочитам написаното от Ваня, абсолютно същия въпрос ми се заби? Знаехме, че имат психолози за съветници, но това е много повече! Нима са вложили толкова невероятно много усилия да вплетат тези символики от културата и бита по толкова гениален начин? Не ми се вярва да е било "без да искат", ако е нарочно, то тогава заслугата е на екипа, не могат тези двете сценаристки да се подготвят толкова много и дълго, всичките им сериали щяха да са гениални. Има други хора, вероятно психолози или хора от разни фондации, не знам...., не ми го побира акъла това е гениално!
АБО го оставих за по-късно, първо да асимилирам всичко това, което прочетох  #Silly Hug

И още нещо, аз не за първи път го поставям този въпрос, на сега направо крещи: Защо точно за този сериал нямаше интервюта и анализи от страна на екипа, нито дума, нито кадър  за това как се създава този филм, защо са избрали тази тема, защо тези изразни средстава, защо, защо ....

# 66
Момичета май се изложих,ама толкова много ми заприлича на гласа на Енгин,че като я чух ме омая.Явно съм си загубила акъла щом ми се причува неговия глас.Goni,аз миличка съм споделила своите мисли за отношението на Фатмагюл към Мустафа.За мен не беше нормално Керим по всевъзможен начин да и показва че я обича,а тя винаги когато се случеше нещо с Мустафа да плаче и да съжалява за проваления му живот(след всички злини които и причини и цялата злоба,която изля,е нема такова животно).Чудя се Керим как удържа на всички неща,които му се случиха и защо Фатмагюл трябваше да разбере що за човек е Мустафа чак когато той умря?Не обичам да обсъждам отношенията Фатмагюл/Мустафа,защото много се ядосвам.Колкото о да беше добра и колкото и да прощаваше мисля,че Мустафа беше последния човек който изобщо заслужаваше нейното внимание.Защото той е най-отрицателния образ от всички.

# 67
  • Пловдив
Цитат
И още нещо, аз не за първи път го поставям този въпрос, на сега направо крещи: Защо точно за този сериал нямаше интервюта и анализи от страна на екипа, нито дума, нито кадър  за това как се създава този филм, защо са избрали тази тема, защо тези изразни средстава, защо, защо ....

Много въпроси висят и чакат отговор. Кой да ги зададе, не знам. Ние крещим по ФБ, писмо писахме, ама няма кой да ни чуе. Къде са журналистите? Аз ли трябва да търся Хилял, Енгин, Едже и Мелек?  newsm78 Поне Берен не се крие, ама я питат за сватба, не за сериала.

Момичета, не разбрахте ли, че отговор на този въпрос колкото и да искаме - няма да получим. Има причини които знаят само продуцентите. На кой не му е интересно да научи нещо...А ако ги поканят в тв програма или шоу - ще отидат. Визирам Берен и Енгин. Има нещо...и няма да го разберем...мъглата няма да се разсее. Престанете да си тровите и мъчите главичките. Да са ни живи и здрави и ще се надяваме с новите проекти да не е такова затъмнение. Енгин е бил на гости в Беаз шоу за АБО - знаете. И в ефира на неговото шоу скоро пак ги искаха...Значи има нещо гнило в Дания...Разберете - причината е на високо ниво, не в сладурите.

# 68
Първо на Марица:Марица, за червения колан. Ние българите, знаеш сигурно, нямаме такъв. Но има места в България, където с настъпването на половата зрялост или във връзка със сватбата момичето получава колан, пояс или пафти за пръв път или пък нов, специлен за сватбата. Най-често това са металните напоясни елементи.
Коланът е във връзка с мястото от тялото, на което стои. Смята се, че тялото се състои от две половини, горна - чиста, свързана с разума, душата,  и долницата, която е свързана със плодородието, сексуалността естествено, и е нечиста. Коланът свързва двете половини в едно. Поставянето на напоясните елементи в костюма на сватбата обозначават тази част от тялото, която е с повишена роля в сватбения ритуал. Свалянето на колана се смята като "отваряне" на пътя към и от детеродните части на тялото. Разпасана жена е жена, която може да приеме мъжа, но по-нататък, и когато това става не според нормите на общуване, такава със свободно поведение. Стегнатият на кръста колан отговаря на благочестивост.
Не знам много подробности за червения колан при турците. Но на основата, на това, което ти казвам и това, което виждам - че всички булки в началото са с такъв, а след консумацията на брака се сваля, може да се предполага, че обозначава момичето преди брачния акт - тя тръгва с него от дома на баща си, а след това - превръщането и в жена. Свален, той може да се съпостави с червените петна върху разни други  места: риза, чаршаф.
Кръста на жената е като шията, тези две места се осмислят по подобен начин. И оттук - герданът е като колана. И на двете места момичето след сватбената нощ получава метален (златен) гердан - колан. А металът има свое значение в обреда. В КВФ ни показаха как синьото герданче на Фагма не беше скъсано при изнасилването. Смисълът е, че не физическият акт на изнасилването, а едва всичко в комплект - физическо и духовно, което получи от връзката с Керим, я превърна в жена. На рождения и ден Керим и свали нейното герданче и и сложи златно колие.
Ди...ва, не се познаваме и не си ме разбрала. Аз така се пошегувах. Аз ако не искам нещо, ако не ми харесва, ще кажа. Съжалявам. Но наистина, трудно е когато си нов, да усетиш какво може и какво - не. Пошегувала съм се неподходящо и се извинявам. А за липсата на инфо за Енгин, аз казвам това, което ми идва наум при това отсъствие на каквито и да новини. 

# 69

С пожелание за хубава и спокойна вечер !

# 70
Цитат

Момичета, не разбрахте ли, че отговор на този въпрос колкото и да искаме - няма да получим. Има причини които знаят само продуцентите. На кой не му е интересно да научи нещо...А ако ги поканят в тв програма или шоу - ще отидат. Визирам Берен и Енгин. Има нещо...и няма да го разберем...мъглата няма да се разсее. Престанете да си тровите и мъчите главичките. Да са ни живи и здрави и ще се надяваме с новите проекти да не е такова затъмнение. Енгин е бил на гости в Беаз шоу за АБО - знаете. И в ефира на неговото шоу скоро пак ги искаха...Значи има нещо гнило в Дания...Разберете - причината е на високо ниво, не в сладурите.

Марианка, Ваня@    bouquet  bouquet за инфото, което чакаме всички!    bouquet  bouquet  Всички сме изправени на пръсти, но наистина трябва да имаме и нужното търпение и най-вече уважение към личността на Енгин! Он си знае за какво / се крие/! Доверила съм му се безрезервно /без да искам обратното към мен Peace Peace/и ще чакам! Peace Peace Peace Peace

# 71
Добавка за колана:
Да той е свързан с т. нар. култура на честта и срама, защото според нея момичето на сватбата трябва да е девствено. Нейната девственост е символният капитал на баща и, на брат и, а след сватбата - на съпруга и. Мъжете си обменят жените, от което им расте честта,  или пък - ако момичето не е девствено, им расте срамът. И затова се отбелязват чрез костюма тези места, които по символичен начин означават състоянието на тялото.
А пък тази девственост е толкова важна, защото чрез нея съпругът получава правото да инициира ражданията на жената и по този начин да се държи контрол върху бащинството и чистотата на патриархалната линия.

Последна редакция: пн, 11 фев 2013, 22:33 от vanja@

# 72
  • Разград

# 73
Първо на Марица:Марица, за червения колан.
Скрит текст:
Ние българите, знаеш сигурно, нямаме такъв. Но има места в България, където с настъпването на половата зрялост или във връзка със сватбата момичето получава колан, пояс или пафти за пръв път или пък нов, специлен за сватбата. Най-често това са металните напоясни елементи.
Коланът е във връзка с мястото от тялото, на което стои. Смята се, че тялото се състои от две половини, горна - чиста, свързана с разума, душата,  и долницата, която е свързана със плодородието, сексуалността естествено, и е нечиста. Коланът свързва двете половини в едно. Поставянето на напоясните елементи в костюма на сватбата обозначават тази част от тялото, която е с повишена роля в сватбения ритуал. Свалянето на колана се смята като "отваряне" на пътя към и от детеродните части на тялото. Разпасана жена е жена, която може да приеме мъжа, но по-нататък, и когато това става не според нормите на общуване, такава със свободно поведение. Стегнатият на кръста колан отговаря на благочестивост.
Не знам много подробности за червения колан при турците. Но на основата, на това, което ти казвам и това, което виждам - че всички булки в началото са с такъв, а след консумацията на брака се сваля, може да се предполага, че обозначава момичето преди брачния акт - тя тръгва с него от дома на баща си, а след това - превръщането и в жена. Свален, той може да се съпостави с червените петна върху разни други  места: риза, чаршаф.
Кръста на жената е като шията, тези две места се осмислят по подобен начин. И оттук - герданът е като колана. И на двете места момичето след сватбената нощ получава метален (златен) гердан - колан. А металът има свое значение в обреда. В КВФ ни показаха как синьото герданче на Фагма не беше скъсано при изнасилването. Смисълът е, че не физическият акт на изнасилването, а едва всичко в комплект - физическо и духовно, което получи от връзката с Керим, я превърна в жена. На рождения и ден Керим и свали нейното герданче и и сложи златно колие.
...

Много благодаря! Аз се интересувам от много неща, но материята на твоята наука представлява особен интерес за мен. Целият този символизъм, който надлежно сме пренебрегнали и забравили у комшиите е жив... и говори много... Благодаря за пояснението.   Hug

Последна редакция: пн, 11 фев 2013, 22:35 от marytza

# 74

Общи условия

Активация на акаунт