Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 184

• 28 604
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Божееее ooooh! Чета поясненията на Ваня и си мисля, колко е сложно и дълбоко всичко! Дали хората, когато  спазват тези ритуали и символи знаят тяхното значение и смисъл?  newsm78
Благодаря,  Laughing Ваня!

# 76
# 77
# 78
Добавка за колана:
Да той е свързан с т. нар. култура на честта и срама, защото според нея момичето на сватбата трябва да е девствено. Нейната девственост е символният капитал на баща и, на брат и, а след сватбата - на съпруга и. Мъжете си обменят жените, от което им расте честта,  или пък - ако момичето не е девствено, им расте срамът. И затова се отбелязват чрез костюма тези места, които по символичен начин означават състоянието на тялото.

Девствеността е ценена при всички народи. Но е голям срам и унижение. Баба ми е разказвала как са излагали ризите с петната кръв. Ами ако няма кръв, знаем, че и това се случва при девствени момичета. Добре, че се изживяват тези глупости, само че се отива в другата крайност.

Но моят въпрос е свързан с Турция. Казвали са ми, а предполагам, че много момичета са пътували и ще потвърдят, че на оградите на къщите са вграждани бутилки - с гърлото нагоре, ако в къщата живее момиче, счупена, ако има вдовица, с гърлото надолу, ако жената е омъжена. Дори да бъркам знаците, посланието е ясно - указател за това, жената свободна ли е или не. Чувам го за първи път и ми е много странно и диво.

# 79
# 80
# 81
# 82
Божееее ooooh! Чета поясненията на Ваня и си мисля, колко е сложно и дълбоко всичко! Дали хората, когато  спазват тези ритуали и символи знаят тяхното значение и смисъл?  newsm78
Благодаря,  Laughing Ваня!

В Турция и др., наричани от нас източни страни, всички тия ритуали и символики са живи, мила. Те са силно консервативно общество, което се диктува от хилядолетните традиции и религията им. Техния път на разбиране на света е много по-различен от нашия. Духовността там все още е по-ценна от материята, както се получи при нас (християните) след индустриалната революция.

# 83

Разкошна снимка е направила Ксения!

# 84

Лелееее....красота....и магия! ooooh! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 85
  • София
Скрит текст:
Разкошна снимка е направила Ксения!
Аха  Peace Аз следя нейните работи и най-редовно ги слагам при нас  Peace

# 86
Поясненията на Ваня ме накараха да си спомня написаното от Бризче относно постулатите на Корана и как са вплетени в сериала. Поствам частта за семейството, точно по преговора - сватба, духовно и физическо единение.

Скрит текст:
Предварително искам да цитирам по памет нещо от Корана, което се намира на една и съща страница, защото ей сега някой ще каже- това са глупости- ами нали пак в духа на традицията жената и мъжа не се познават и се виждат за пръв път в деня на сватбата. Още тук ще го изясня това.
Нямам пред себе си Корана, затова ще се опитам да перифразирам- дано бъда точна. Корана казва:
„Познавай Твоята жена! Обичай я, цени я, грижи се за нея! Нека тя е звездата на челото ти през деня и слънцето в съня ти през ноща, тогава плодът на Вашата любов ще е обгърнат със Божествената светлина. Ще е богат –духовно/красив,умен, добър, праведен-мое виждане/ и материално.“
И малко по-надолу:
„Грижи се за жената, що е под твоя опека. Осигури и подкрепата си, богатството си, силата си и тя ще ти върне дължимото- ще имаш от нея наследник за всичко що е твое!“
Та ето го според мен двойственият станадарт, според моето виждане, заради който съм разпитвала по този въпрос. Ето как ми го изтълкуваха.
Основната цел на семейството е продължаването на рода. И в този смисъл Аллах/а и не само той/ повеляват създаването на семейството. Жената влиза при мъжа и те стават семейство пред Бога и пред хората, но за да станат едно единно цяло е нужна и любов. Любовта според Корана идва след като двамата заживеят заедно и след като постигнат освен физическо, и духовно единение- тогава тя става „Твоята“ жена. Духовното единение е по-висшестоящо от физическото. С други думи мъжът и жената могат да имат своите интимни моменти, могат дори да имат деца, но те не са едно единно цяло и не са озарени от светлината на Всевишния- те само изпълняват задължението си. /И тук една препратка към живота на татко Фахретин. Той обича жена си, грижи се за нея, дори имат син, но нямат духовно единение. Тя продължава да обича друг. Резултата- разпаднато семейство и страдащи- на една страна Керим, на друга –баща му/ Ето я втората част, която цитирах- грижата за жената е дала и резултата- има го наследника, но я няма другата част, когато наследника е плод на любовта. За да стане такъв е необходимо духовно обединение.
Та- нашите гълъбчета! В духа на Корана, те живеят под един покрив, но нямат физическа близост преди истинският брак, който едва в последната серия видяхме. И не само това- те вървят към духовно единение, но нали то е възможно само след брака, според Корана и то от самите тях-без чужда намеса. Тогава напълно в този дух- през първата брачна нощ, те ще направят това, което е по-важно- ще сложат началото на духовното единение. /Може би трябва да обясня за това духовно единение- какво се има пред вид- всяка болка не единия да е болка за другия, всяка радост да е радост и за двамата. Тук това още го няма. Фатмагюл не знае какво таи в себе си Керим. Предчувства мислите му, но не е посветена в тях. Не усеща кое го спира, не усеща бариерите, които той сам си поставя. Същото е и с Керим- и той все още не усеща какво точно мисли и изпитва любимата. Раздиращите съмнения са още по-голяма пречка за вникването в нейните мисли и чувства/
В тази нощ, те споделиха страховете си, но направиха само първата крачка- първият изпит както го нарекоха сценаристките. Значи могат да пристъпят и към физическа близост. Нея пък я изисква традицията. Така че и според мен е имало такава. Друг е въпроса за удовлетвореността. Тя, според Корана ще настъпи едва когато се постигне духовното единение. А за да се постигне то, трябва да се изяснят всички недоизказани притеснения и болки. В този смисъл предстои и разплитането на възела с писмата, защото това е една от несподелените болки на Керим. Предстои и изясняването на чувствата на Фатмагюл към Мустафа. Тук пък Фатмагюл трябва по категоричен начин да покаже, че не любовта, а съжалението е онова, което изпитва. И тук помислите и на двамата трябва да бъдат чисти./Ще пропусна другите неясноти между двамата, които ги тревожат, за да не натоварвам излишно поста си/ Но когато изчистят душите си от всичко негативно, когато между тях вече няма тайни, те ще постигнат и желаното физическо единение с удовлетвореност.
И аз вярвам, че сценаристките няма да ни го спестят.

# 87
Ваня, сейвнах си и пояснението и допълнението.  Hug  На момичетата, които се интересуват от темата, препоръчвам да прочетат „Медното гумно на прабългарите” и "Златният стожер на прабългарите" на Иван Венедиков. Много интересно написано и обяснено... аз лично съм ги сложила в папка "любими книги".

# 88
Наистина има някаква мистика и може би наистина е от по-горно ниво, каквото и да значи това! И преди знаех това, но сега още повече - сериала е гениален! Т.е замислен е гениално. Когато гледах онлайн и въпреки постоянните ни анализи и въпреки постоянното повторение на сериите не видях толкова много неща, колкото сега след като 3 пъти прочетох “Каква е вината на Фатмагюл?”
Етнология в края на работния ден     Ваня Жекова

Не може след изживяването ми тази вечер да не си задавам въпроса защо това не ни го каза някой сценарист, режисьорьор, експерт, психолог...?
Вложено е толкова много, толкова повече от това, което можем да видим!!!

Аз също като повечето от Вас се вълнувам от Енгин и от това какво се случва с него, но уважавам това негово право да не е толкова публичен. Казвала съм го и друг път - ще изчета  и последната буква и ще изсмуча мастилото от вестника бил той и жълт ако в него пише за Енгин, но това, че е актьор, че играе добре и и че това е което го удовлетворява, не го прави длъжен да е публичен!
Излизаш, отиваш на работа, вършиш я, прибираш се, виждаш се с приятели, отиваш на почивка и т.н. Ние също го правим, а ако някой хареса работата ни, това ни радва, разбира се, но досега не ми се е случвало да казвам на клиента : Благодаря, че харесвате работата ми! А на друг - Защо не харесвате работата ми? Това е избор, който правим! Да, има суета, при актьорите задължително, но има и харектери, темперамент, всеки преживява живота си и нюансите му различно! Не му се сърдя! Така се чувства добре, така съхранява вътрешния си мир, това му помага да остане в хармония със себе си??? Не знам! Това е той! Енгин! Затова е впечатляващ! За мен!

Странното и това което ме възмущава не е заради липсата на Е.А., а за тези всички впечатляващо вплетени символики в един сериал! Толкова значимиа социална тема, така брилянтно поднесена, без да натрапва, без да обижда, без да империра! Само въпрос! Един единствен! Каква е вината на Фатмагюл? и след този въпрос - УРАГАН от чувства и емоции, от думи и размисли....
На фона на това - много мистична тишина от страна на създатлите!

Видяхте ли сега, разписах се, забравих се! Сигурно съм се повторила и потретила, за което извинете!   Hug

# 89
Добавка за колана:
Да той е свързан с т. нар. култура на честта и срама, защото според нея момичето на сватбата трябва да е девствено. Нейната девственост е символният капитал на баща и, на брат и, а след сватбата - на съпруга и. Мъжете си обменят жените, от което им расте честта,  или пък - ако момичето не е девствено, им расте срамът. И затова се отбелязват чрез костюма тези места, които по символичен начин означават състоянието на тялото.

Девствеността е ценена при всички народи. Но е голям срам и унижение. Баба ми е разказвала как са излагали ризите с петната кръв. Ами ако няма кръв, знаем, че и това се случва при девствени момичета. Добре, че се изживяват тези глупости, само че се отива в другата крайност.

Но моят въпрос е свързан с Турция. Казвали са ми, а предполагам, че много момичета са пътували и ще потвърдят, че на оградите на къщите са вграждани бутилки - с гърлото нагоре, ако в къщата живее момиче, счупена, ако има вдовица, с гърлото надолу, ако жената е омъжена. Дори да бъркам знаците, посланието е ясно - указател за това, жената свободна ли е или не. Чувам го за първи път и ми е много странно и диво.

Защо ти е странно и диво? Имат си ритуали. При тях е много важно да знаят какъв е статута на жената. От това зависи какво ще е поведението спрямо нея. Там нещата са страшно сложни в отношенията мъж/жена, позволено/забранено. Така хората просто се предпазват от грешки.

Общи условия

Активация на акаунт