Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 61 087
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
Добре.. Изядохте ме с тези кози. Естествено, че в нищо не може човек да е сигурен. просто се опитах да споделя нещо което мисля.

О,  Hug недей ,Наде !  Hug

Не знаех,че само го предполагаш .....
  Прозвуча ми като твърдение . И се усъмних ,защото имам позната ветеринар и от нея знам какви са строги изискванията към гледането на млекодайни животни .
   Без лоши чувства!  Hug моля те !

Цитат
Селма, детето ми не е на тази диета, която си мислиш.
Аха .... ОК, Катина  Peace
 Понеже се изказа за вредата на млякото , ми изикнаха предположения ,които реших да уточня ....

Как иначе върви при вас ?
 Училището ?
 Не съм те питала преди ....Налага ли ти се да стоиш с него в училището ?( или преди да ти се е налагало ? )
 Чудя се как ще пусна моето дете там .... Thinking

Рори72, на мен ми е симпатична историята ви с добричкото кученце .
 Аз лично не виждам лошо да си включена в нея . Даже напротив . Това ви обединява с детето .

Моите дечица сега са на вълна Карлсон....
 Нали и той е един измислен от детето(героя) образ Simple Smile
 Знам, че доста деца имат подобни измислени същества . Някои от тях  даже твърдят ,че те не са измислени и си съществуват наистина ....

За лекарите .....И ние си имаме този проблем. По принцип да отиде на лекар и да му позволи да изследва по някакъв начин тялото му е мисия невъзможна ...
  Преди година и половина му правихме изследване на кръв . 4 човека го държахме насила лаборантката да си свърши работата ..... Cry

За гръбчето на детето ти ...
    Няма ли как да му илюстрираш с нещо подръчно какво точно има и как точно ще го оправи плуването . С кула от кубчета , с рисунка може би .....
    Дай му и някакъв пример за тебе ! Как си имала еди какъв си здравословен проблем (не от най-страшните)  и как си се справила с него . Той да разбере ,че това по принцип се случва на хората и хората полагат усилия и преодоляват проблемите си .

# 346
  • София
констанца, надценяваш интереса ми към теб  Wink .

Ще те помоля обаче да спреш да правиш иронични забележки след всеки пост на майка прилагаща диета или споменаваща ваксини. Това определено са неща, които е ясно, че не разбираш, нямаш реален поглед върху темата освен четенето на сайтове  и нямаш наблюдение върху такива деца и промените свързани с тях при тази ситуации.
Тук споделят информация по тези въпроси, разказват за промените които наблюдават върху децата си, описват какво правят и не е лошо да ги чуеш и поне замълчиш без да споменаваш колко е добре твоето внуче без добавките, които те използват и начина на хранене, който те прилагат. Замисляла ли си се някога, че може би тези майки имат право и ако пишеха в англоезични сайтове щеше да ги прочетеш и да пуснеш тук линк към техните споделяния. Има много световни форуми и групи с хора прилагащи диета и добавки, но поради ред причини са скрити групи и не можеш да ги прочетеш.  Радвай се, че има кой да ни разказва в тази тема за тези неща и си запази личното си мнение за себе си.

Селма, не знам дали знаеш но аз бях първата, която пусна тук тема за диетата и открехна завесата по тези въпроси. Това беше през 2006 год. И до ден днешен имам лично отношение за храненето  и това си личи по начина по който ревностно защитавам прилагащите диета. Принципно храната е моето оръжие за здравето на децата. Смятам, че храната предотвратява боледуването и умея с природни продукти да лекувам евентуално елементарно заболяване като настинки, травми и дребни болежки. Пази боже от сериозни заболявания разбира се - там има традиционна медицина.

За училището на няколко пъти споделяш притесненията си. Фактите са следните. За да тръгне детето на училище то трябва да го подготвиш за това. Да се научи да се справя сам . Да умее да седи на място 35 мин. да се концентрира да слуша, да тренира фината моторика, да умее да мълчи докато преподавателя говори, да не наранява физически другите деца. Знаеш как е в училище. Не разчитай да го научат там. Това не е тяхна работа. Трябва да го научиш ти предварително. Да разигравате всяка хипотетична ситуация, която се сетиш, че би могла да се случи. Да играете на училище, да седи на столче и маса и да те слуша и да пише или рисува или каквото там се сетиш да го ангажираш. Работата на ресурсния учител е да му помага два - най много три пъти седмично с учебния материал, но не разчитай да седи до него и да контролира поведението му. В противен случай, ако не съумее да се справи детето се налага да бъдеш с него в училище.  Ако детето има трудности в детската градина - то тези трудности са поне 10 пъти по силно изразени в училище. Да не забравя шума в училище. Детето трябва да съумява да се контролира и да се изолира от шума м училище и да не изпада в кризи от тичане, викове, бутане в коридорите в междучасията. Принципно има дежурен учител, който седи в коридора в междучасията при най малките, но се въртят учителите и надали ще седи точно до твоето дете да го успокоява, защото ще е зает да наблюдава всички първолаци, второлаци и подгответо в коридора. Потърси психолог, който има опит с психодрама и се консултирай с него как да разиграваш хипотетичните ситуации предварително за да го научиш да се справя в училище. Научи го да съумява да си избере сам нещо от магазина и да може да си плати покупката и да си вземе след това рестото. Запознай го с училищната обстановка още сега като го водиш да играе в двора на училището, което си избрала. Влизайте вътре по различни поводи, например тоалетната или лавката, дано ви пуснат де по време на час на учениците. Постепенно го води там и по време на междучасие, нека се запознае предварително. Никога не допускай той да разбере за страховете ти за училището. Винаги говори положително за това, за децата, за ученето - без излишно превъзхваляване. Подготвях детето си за училище дълго преди да тръгне там по този начин, знаеш с кой психолог и колко е наясно с училищната обстановка. Ако имаш още въпроси- мога доста идеи да ти дам. Аааааа сетих се още нещо. Научи го да разпознава часовника и как се измерва времето. Колко време е един учебен час, колко време е междучасието. Опитай да му сложиш часовник на ръката и разучавайте часовника.

Надали те интересува точно как се справя моето дете в училище, по скоро ти казвам какво би могла да направиш за своето за да го подготвиш.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 09:26 от Катина

# 347
- детето  ми ЧЕТЕ и прави неща които децата правят в първи клас. Не е аспрегер за да го отдаваме на високата функционалност. Той си е едно ГРР, което често се смята за състояние без потенциал.

Из статия в издание на Американската педиатрична асоциация. Авторите са едни от най-добрите в областта на ГРР.

http://www2.aap.org/sections/dbpeds/pdf/SODBPSpring2012Newsletter.pdf

Могат ли аутизмът, синдромът на Аспергер и ГРР-неопределено да бъдат надеждно диференцирани един от друг? (Can Autism, Asperger’s Disorder, and PDD-NOS be Reliably Differentiated from Each Other?)
Developmental and Behavioral News, American Academy of Pediatrics Volume 22, No. 1, Spring 2012
от Catherine Lord, PhD и Vanessa Hus, MSc
……………………………
Въпреки че изследователите и клиницистите използват рутинно в работата си критериите за аутизъм, публикувани в DSM IV, отдиференцирането на синдрома на Аспергер от ГРР-неопределено (PDD-NOS) е противоречиво. Новата версия на DSM (V) ще обедини всички подкатегории  в една  - ASD с цел според АРА (Американската психиатрична асоциация) общата превалентност на ГРР да не се променя. „…..Когато бяха публикувани критериите за DSM-5 за обществена дискусия, стотици хора твърдяха: ‘ Ако някой не знае какво е синдром на Аспергер, аз знам‘ и предоставяха различни примери за ключовите черти на синдрома. В същото време, едно наскорошно проучване даде изненадващи резултати, които повдигнаха въпроса за достоверността на диагнозите на подкатегориите на ГРР чрез използване на ВЕС (клиничния ‘златен’ стандарт).”

Направено е сравнение между диагнозите, поставяни от водещи клиницисти в 12 университетски болници, за което са използвани данните на 2700 деца  с ГРР от 4 до 18 години, включени в генетичното проучване  Simons Simplex Collection (SSC). Клиницистите не са били специално обучавани, но са били помолени да използват критериите в DSM-IV . Данните са включвали ключови черти като социални дефицити, нарушения в общуването, стереотипии и IQ.

В една от клиниките на 100% от децата е сложена диагноза „аутизъм”, в друга на 40% от децата е поставена диагноза „ГРР-неопределено”, а останалите 60% са получили по равно диагнози „синдром на Аспергер” и „аутизъм”.  Резултатите от другите клиники се нареждат помежду тези на двете клиники.   Embarassed

Диагностичните различия са се обяснявали не толкова със специалността на клиницистите (психолози, педиатри, психиатри), колкото с това коя била клиниката  (напр. UCLA, Vanderbilt, Yale, Michigan). Различните клиники са поставяли различен IQ праг за отграничаване на синдрома на Аспергер и ГРР-неопр (от най-ниско 62 до най-високо 122)   newsm78 newsm78

# 348
Селма,
припомни ми, ако си спомняш, Елочка Шчукина ли беше тази, която казваше: "Кррассотта. Гърбът Ви е бял."? Извинявам се на другите майки, че не можах да открия иконата за скрито съобщение.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 09:45 от констанца

# 349
  • София
Различните клиники са поставяли различен IQ праг за отграничаване на синдрома на Аспергер и ГРР-неопр (от най-ниско 62 до най-високо 122)   newsm78 newsm78

Има доста разпространена заблуда, че хората с аспергер са по презумция с високо IQ. За съжаление това, което цитирах от превода ти констанца е самата истина. В никакъв случай аспергерите не са с по висок интелект от останалите лица с ГРР, а по скоро болшинството аспергери са със съхранен интелект, което не означава по висок.

Рори, много внимателно ти прочетох как описваш детето си и не видях никой да ти обясни основен дефицит в твоето дете. Чувала ли си за Сензорно интегративна дисфункция. Убедена съм, че голяма част от проблемите които показва детето ти идват от там. Много внимателно прочети темата и смятам, че ще съумееш да намериш доста отговори на своите въпроси в тази тема. Ако нещо не ти е ясно - питай  Hug

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 09:57 от Катина

# 350
   Катина, много ти благодаря за ценните съвети !  Hug   bouquet

Интересува ме и как се справя твоето дете в училище, и ти с него съответно .
   Личният опит на другите е не по-малко ценен за мен .
   Не го правя от куртоазия , а от жив интерес  и от желанието да почерпя нещо полезно , което да послужи за моята ситуация .Hug Peace

Разбира се не бих посмяла да настоявам да споделяш .
   Само ,ако е ОК за теб  Hug

Констанца, изобщо не мога да отговоря на въпроса ти  Rolling Eyes

# 351

Аз знам ,че ГРР е от аутистичния спектър.
Но кое е по -лошо според вас ГРР или аутизъм?

MargiZ MArgиZ
Привет
тази мисъл и мен много ме вълнуваше когато след диагноза атипичен аутизъм ни сложиха нова- ГРР от неустановен произход.

И аз задавах същият въпрос в темата, но никой не сподели мнение. Много е тежко да определяш кое е по - добре детето ти да е с етикета бавноразвиващо ( ами то това си е ГГр-то както и да го завуалираме ) или да е ауитст.

Ще ти пиша какво е моето мнение но то с е мое и не е задължително да е верно. Разбира се оставяме настрани високофункциониращите аутисти. На мен сякаш в един момент диагнозата ГРР ми се стори доста по-оптимистична от това детето ми да е нискофункциониращ аутист, защото ми дадваше повече надежда че нещата търпят развитие. Не казвам че аутистите не се променя в слествие терапиите но едно ГРР за мен означава че психитъра всъщност не може точно да определи какво му е на детето, кое провокира това негово поведение и дефицитите. Малко като борба с вятърни мелници се получава- бориш се неизвестно с какво . Сякаш ми се струва че децата с ГРР могат да демострират неочкван потенциал на фона на един средо-ниско функционираш аутист.

С това не искам да обидя никого от темата, може би просто това е моят защитен механизъм за приемане на нашата диагноза. ако беше обратното сигурно сега щях да ви изпиша също толкова хубави неща в аутизма на фона на ГРР-тата. Laughing

# 352
  • София
Никога не съм седяла с него в училище, но съм го подготвила много добре доста преди това. Мисля, че превенцията , която ти описах е по важна от моят опит, който всъщност е добрата подготовка.
Има още нещо, което се сетих. На децата със СОП не се слагат неизвинени отстъствия. Тоест пишат се отсъствия, които после се извиняват от класния ръководител. първоначално би могла да го водиш само в първите часове и да си го взимаш когато прецениш. Гледай разбира се това да не се отрази на учебния материал по възможност. Друго решение е един ден от седмицата изобщо да не го водиш на училище - пак е добре да няма драстичен пропуск с учебния материал. Имаш право да отложиш детето си от училище и да тръгне година по късно. Тогава се предполага, че ще е по голям и по лесно ще се справя с обстановката там най вече, а  и с учебния материал.Това мисля го знаеш  Thinking

# 353
http://www.xn--80aocr1af6c.com/%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%B7%D1 … B8%D0%B2%D0%B8-2/

ГРР, PDD (по МКБ-10, ICD-10) = ASD (по DSM ІV) е чадърът. От месец май 2013 г. в DSM V ще има само ASD, а от 2014г. вероятно в МКБ-10, ICD-10 - само ГРР, PDD

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 10:44 от констанца

# 354
......... Имаш право да отложиш детето си от училище и да тръгне година по късно. Тогава се предполага, че ще е по голям и по лесно ще се справя с обстановката там най вече, а  и с учебния материал.Това мисля го знаеш  Thinking
   О ,да .  Peace
   Но много се чудя ,дали си струва да го правя ....По няколко причини :

Първата . Мисля ,ако го оставя в градината още 1 година , ще го травмирам с новата група и новите госпожи ,както и с това ,че съгрупниците му са тръгнали на уч-ще ,а той е останал в градината.

Втората . Да отиде в предучилищната в училище , не виждам голям смисъл . Защото  няма смисъл да повтаря вече познатия му материал само че в училищна обстановка . Нали именно последната е най-големия проблем засега

Третата. От повтарянето на материала може да му доскучее и това да го отвори към разсейване , пречене на заниманията на другите и т.п..

И....признавам .....си ме е страх от училището . Най-вече той да не избяга оттам .....
    Уви, неведнъж той е доказал ,че е способен на това .... Sad Cry

Приемам още съвети и идеи ! Hug

Благодаря за допълнението !  Hug

# 355

Втората . Да отиде в предучилищната в училище , не виждам голям смисъл . Защото  няма смисъл да повтаря вече познатия му материал само че в училищна обстановка . Нали именно последната е най-големия проблем засега

Третата. От повтарянето на материала може да му доскучее и това да го отвори към разсейване , пречене на заниманията на другите и т.п..

Обстановката в училище е съвсем различна от тази в детската градина. Мноооого е полезно детето да свикне най-вече с режима в училище- часове , междучасия... Особено когато материалът е лек и няма стрес от усвояването му. Много по-подготвено ще бъде детето в първи клас. Ако се страхуваш, че ще му е скучно.. Зависи от детето и това доколко е научило всичко необходимо . Все ще има нови и интересни неща (зависи от учителя) . А ако знае всичко това ще му даде страшна увереност и самочувствие  Peace
Казвам това от личния си опит. Моят син беше в подготвителен клас в същото училище , в което сега завършва четвърти. той нищо не научи през тази година, защото учителката беше...  Shocked , но поне свикна с децата , обстановката и режима. Ако има стрес и разни изпълнения те ще се изчистят в подготвителната година и за първи клас ще е съвсем готов най-вече психически . Понеже пристигахме по едно и също време всяка сутрин- след Марийка и преди Иванчо и Георги Wink в няколкото случаи, когато сме закъснявали не искаше изобщо да влезе... и сме се връщали вкъщи дори. След това учителката се усети и караше децата да стават прави и да имитират междучасие за да може 'принца" да седне преди тях  Laughing и още купчина такива неща - изисквания за неизменност на средата и поведението , които се изчистиха през тази първа година и сега вече не си спомням за тях. Между другото съм абсолютно съгласна с катина, че трябва да се разиграват ситуациите предварително. През лятото преди да започне подготвителен клас го водих в клуб "Слънчогледи" и там момичетата му пресъздаваха учебен час със звънци, учителки и т.н. не е съвсем същото и все пак на него му беше много полезно.

# 356

О ,да .  Peace
   Но много се чудя ,дали си струва да го правя ....По няколко причини :

Първата . Мисля ,ако го оставя в градината още 1 година , ще го травмирам с новата група и новите госпожи ,както и с това ,че съгрупниците му са тръгнали на уч-ще ,а той е останал в градината.

Втората . Да отиде в предучилищната в училище , не виждам голям смисъл . Защото  няма смисъл да повтаря вече познатия му материал само че в училищна обстановка . Нали именно последната е най-големия проблем засега

Селма
вие тази година ли тръгвате на училище?
Ние също обмисляме  носме чак  за следващата. Чудя се за същите неща. Чудя се дали да не обследваме в Свети Никола за мнение. но си спомням ясно какво се е случило с дъщерята на ТаняМГ. Предложили са им да отложат. Те не са го направили и не са сгрешили. сложно е. Май при нас притеснението че няма да се справи с обстанвката са малки. Другото е притеснително.

# 357
  • София
Програмите за подготвителна група са три. Едната е Моливко, другата е "Ръка за ръка" и третата е .................забравих.  В детската градина Мишо учеше по Моливко, а в подготвителната в училище по тая програма дето и забравих името. Мога да се напъна да проверя къде съм разказвала за това по темите, ама не е толкова важно. Според специалистите в св. Никола статистиката им показва, че най голям процент адаптирани към училището деца са тези, които са отложени от училище и са изкарали втора подготвителна в училището в което ще учат след това. Така направих И аз с моето дете.Не съжалявам изобщо за тогавашното си решение.
Преди училище му направиха в св. Никола обследване и ги попитах за мнението им. Препоръчаха ми това, което направих, а го бях чувала и преди това. Направих му при Петя Атанасова (тя е психолога с който работеше той години наред и подготовката му за училище започна от 5 год. възраст по описания начин + още една камара други неща) допълнителен тест за училищна готовност - има такъв и нейното мнение съвпадна с това на св Никола. Решението вече беше лесно.

Дъпалвам се, че, когато детето учи по различни програми изобщо не му е безинтересно.

# 358
Преди училище му направиха в св. Никола обследване и ги попитах за мнението им. Препоръчаха ми това, което направих, а го бях чувала и преди това. Направих му при Петя Атанасова (тя е психолога с който работеше той години наред и подготовката му за училище започна от 5 год. възраст по описания начин + още една камара други неща) допълнителен тест за училищна готовност - има такъв и нейното мнение съвпадна с това на св Никола. Решението вече беше лесно.

Дъпалвам се, че, когато детето учи по различни програми изобщо не му е безинтересно.

Катина
много благодаря.
За мен това е много информативно.Моето дете е родено в самото начало на година и като / ако тръгне първи клас с връстниците си ще е на 7 години и 8 месеца. За мен те са невероятен буфер. Всички специалисти които работят с него от тази есен работят по програмите за предучилищна. Така денем е на градина а вечер е на предучилищна. И ние учим по няколко системи. На първо четене се сещам за Моливко и Изкуства , но имаше и още едно .

Кога според теб е удачно да се направи обследването в Свети никола, колко преди тръгването на училище. Благодаря за информацията за теста за училищна готовност. Проблем е че той се справя страхотно с тестовете ако са  в писмен вид и тест със слухов и зрителен анализ едновременно. Но ако се разчита само на слухово набавяне на информация тогава разбирането винаги куца.

# 359
  • София
По въпроса за подготовката и оценката за училище. Това е много стресиращ момент. И като се адаптира детето настъпва успокоение.
Ние първо се доверихме на мнението на учителките от ДГ, но ако няма доверие с тях или ако те са предубедени, става сложно. Също е важно дали в предучилищната детето е подготвяно за ДГ. В нашата градина  заниманията бяха по часове 30 мин., имаше учебна програма на вратата, биеше звънец като на първия учебен ден. И ние у нас бяхме намерили подобен звънец. Всеки ден ходеха с малки ранички и си прибираха нещата в тях. Имахме отворен ден за родители и аз съм ходила няколко пъти април-май да видя как се справя. Вниманието й беше много устойчиво. Доколкото знам и в повечето добри държавни детски градини има подобни неща.
Обследването в Св. Никола е добре да се направи м. май, за да е макс пораснало детето. При темповете за записване за час, около февруари човек трябва да се запише. На самото обследване ние бяхме вътре с бащата, детето имаше много добро внимание при психолога и много вярно отговори, добре кооперираше и при другите обследвания. Имаше объркване при разбирането на приказки, но решихме да рискуваме. И резултата от Св. Никола не беше категоричен да я отложим, а да помислим, да следим как й се отразява и т.н. Самото обследване  е един вид тест за вниманието и адаптирането на детето.
После беше изпита в Горна Баня, много добър тест и много добър повод детето да изрешава поне първите 2 от книжките. С тях работят доста логопеди и психолози. На изпита влезе сама, излезе сама, ходихме да проверим работата й след теста и учителката от НУК каза, че е разбрала и е работила по всички въпроси, но не е довършила задачите. Ами това си е един вид мнение от учител.
Аз тези неща съм ги писала, но искам да кажа, че поставянето на детето в различни ситуации, ще покаже готовността.
На изпита в НУК имаше деца, които ревяха и не искаха да влизат, а също и в първи клас, така че дори и още по-тежки случаи не са критерии. И сега имат деца от 2-ри клас реват и не искат да влизат в час. Дъщеря ми не е много самостоятелна, но да си обуе спортните обувки, да си изяде закуската, да си облече якето може, стига толкова за ходене до обяд Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт