Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 60 976
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
  • София, Борово
Аз ползвам услугите на една пенсионерка,когато Хриси е болна,а аз-на работа.Много добре се справя с детето. Peace
Ох, втори пореден месец Хриси влиза в болница. Cry
Преди-вирусна пневмония, сега- с червено гърло и много подут лимфен възел.
Докторката я нарече пеликанче. Confused
да не е слюнчена жлеза? Бързо оздравяване и желая! Hug

# 541
Много ми е тъжно и неприятно да го напиша,но според мен точно роднините не са най-подходящия вариант да отглеждат дете с проблем.

Тук не ми е съвсем ясно .....
    И майки , и бащи ли имаш предвид ? Или само искаш да кажеш ,че не е добре гледачката (асистентът) да са някой от родата :баба , дядо и т.н...
     Tова описание много ми допадна :

Цитат
За да се грижиш за дете-аутист,особено,ако е агресивно и има високи нива на трудности със сензорната интеграция трябва да си просто търпелив човек,с доминантен характер,да имаш познания как да реагираш в различни проблемни ситуации,по-скоро как да ги разрешаваш,да ти харесва самото дете и да си алруистично настроен.

Доника ,  по-скоро бих се огледала за енергична около 50-годишна жена . Без да твърдя ,че така е правилно  Laughing Peace
    На мен ми трябва помощник за да ме освободи малко за личното ми развитие . Не ми се иска за целта да затварям детето за още една година в градината .
    Виждам ,че и за него сякаш е важно мама да е още нещо ,освен само мама . Неведнъж ми е повтарял ( на своето ниво на изразяване , разбира се )  ,че трябва да се върна към професията си ....

Доника , имам желание да отида на конференцията в събота , стига да успея да се оганизирам технически .  Peace

А за ресурсния център .....
    Направо ме разсмяха с "другата обратна връзка" . Как може да са имали друга , след като обратната връзка е точно връзката с "консуматора" - родителя ,тоест !
    Ако успееш да им уредиш срещата и да се разберете очи в очи ,ще е супер!

Имам предвид лели,баби,чичовци....Вероятно несъзнателно почват да сравняват децата от цялата рода,как други "такива" няма от тяхна страна и се надявам размислите на глас по темата "кой е виновен точно на моя син/дъщеря да се падне такова дете" да са плод на временно умопомрачение, а не на нисък интелект по принцип.Защото,ако тези,дето си тръгват като попарени с вряла вода от градинките,понеже някое дете се върти или нарежда камъчета в редичка или го е страх от люлката,могат да бъдят игнорирани,то от семейството си няма как да избягаш.Най-малкото,защото те искат да имат контакт с майката или бащата.Детето, него не го искат и това освен,че е много грозно,тъжно,жалко и т.н. е и непрекъснато и изпива енергията на родителите.

# 542
   Благодаря , Картинка . Разбрах те . И съм съгласна .
   При нас е имало кратки плачевни опити за гледане от роднини ...
   Някои се отказваха в самото начало . Други не се отказваха , но при първи проблем с детето вдигаха скандал на нас родителите ...

Имаме вътрешен кофликт с това ,че детето много обича контакта са баби и дедовци ( и въобще родата) , докато мен ме втриса мисълта да се срещаме , защото всеки път "ям бой " по повод детето . И никакви обяснения не помагат .  Crazy Tired

# 543
А как се държат бабите с детето?
Много е хубаво да се поддържа връзка между детето и предците му, така много по-лесно осъзнава понятия като време,последователност,причинно-следствени връзки...

# 544
    Трудно ми е да обясня с 2 думи .
    Докато детето е спокойно , отношенията м/у всички са безоблачни .

Но с първи проблем , едната баба ,която е учителка, включва традиционните учителски методи , които не работят . Другата остава студена и безмълвна до момента на срещата с мен (или таткото) и ни прави скандал .

За мен няма проблем да си общуват .
    Но констатирам ,че за помощнички не стават .

Цитат
Много е хубаво да се поддържа връзка между детето и предците му, така много по-лесно осъзнава понятия като време,последователност,причинно-следствени връзки...
    А за това съм с 3 ръце !
    Със сина ми много говорим за роднините . Кой ,кога, къде е бил роден , какъв е искал да стане ,като малък . Какъв е станал ......Кой на на кого какъв се явява ..... Кой какъв език говори . Къде е живял ,къде се е преместил . Гледаме снимки , рисувала съм и родовото дърво .... Смятам да направя същото от снимки .

Скоро ми каза ,че иска да се запознае с родителите на своите баби и дядовци (за съжаление почти никой вече не е останал жив) . Обясних му ,че те вече не са сред живите . Това не му беше много ясно . На въпроса му "как така? " допълних ,че живота им е продължил много години и вече е свършил . И му описвам и тях какви са били .. Simple Smile

Показах му снимка от вестник на моя дядо ,като войник . Сина ми я погледна , помаха с ръка и каза "здравей! " . Simple Smile
     Обещах да му покажа снимки и на другите пра- роднини .....

Пиша доста дълги постове .....
     Не знам дали има нужда да се цитират целите ...  Rolling Eyes Може да си отговаряме ,обръщайки се по ник , нали ?  Peace

# 545
Селма
сменила си си поста от предна страница.Вчера четох едно днес друго.  Точно имах намерение ( но за съжаление нямах време ! )  да напиша нещо по въпроса  и ХОПА вече го няма ... Кое те накара да го направиш ?

н_алекс- бързо оздравяване ви желая.

Реге, сякаш четох мои стари постове тук  Cry . Изживях си наново същата болка от същите ми усещания. Мишо ми е казвал Мамо, научи ме да да имам приятели. Помогни ми. Много е болезнено да чуеш подобно нещо и да не знаеш как да помогнеш. Казвал ми е също, научи ме да говоря като другите.

Сетих се на едно обучение беше лектор Светла Стайкова. Тя посъветва родителите на ученици да съумеем да се сближим с другите родители, да съумеем да намерим другарче в училище, което да общува с нашето дете в извънучебно време за да може да му е в помощ и в учебно. Думите и бяха буквално - Ако съумеете да си изиграете добре картите, родителите и децата ще ви помогнат.
Аз не си изиграх добре картите  Cry. Но съвета и е ценен и не е толкова трудно постижим. Може би не е късно и за мен  Praynig

Сетих се преди време Любознателна беше превела от руски сайт някакви съвети, и съм запомнила много добре един от тях. Винаги детето трябва да е чисто и да изглежда добре облечено. Мисля, че и за родителя се отнася. Добре е да изглеждаме вчесани, добре облечени и задължително добронамерени и усмихнати. Това много помага.

Катина
това за мен беше страхотен пост.
Трудно е когато детето осъзнава проблемите си, иска да бъде социално но нещо му пречи. Когато осъзнава дефицитите си може да тръгне в две посоки- едната (по-лошата) да израстне идивид с комплекси . Второто е да се амбицира и да го преодолее частично/пълно в зависимост от възможностите си. Искам да това да стане при нас. и затова това което си писала за ролята на родителите е в синхрон с моите размисли на наблюдения.

и аз стигнах д извода, че ролята на родителя в социализацията на нашата деца въобще не е за пренебрегване . понякога можем чудесно да изиграем ролята на мъничката патеричка, лекия каталозатор , моста, елемента на сближаване и скъсяване на дистанция от който детето има нужда. обаче тук стои въпросът знаем ли къде да спрем, аз лично  знам ли ще усетя ли правилния момент  , защото аз действително съм си този преводач и същата малката патеричка. ooooh! Не искам да се стигне до - мамо запознай ме с това  момиче че ми харесва ( това в кръга на шегата  разбира се )

# 546
  • София
Странно нещо е "социализацията". Големия умира да си има приятели, но другите не го желаят за приятел. Днес ми стана много мъчно за него, защото цялата му група е поканена на рожден ден на детенце, без него Confused Другия полюс - малкия всячески ги избягва околните, а те му се лепят и искат да си играят с него...
Катина, май не сме достатъчно Хентелегентни за елитното 48-мо училище( нямало ни в списъка на вратата, в сайта си трайкат). Странно как деца, които не са се представили по-добре от него са вътре, ама холам, както казват на село. Ще го преживея Mr. Green И без друго не ми хареса училището.
Аз също съм на мнение, че роднини не са добър вариант за гладане на нашите деца...Не че се и натискат. Вчера беше с гуреливи очи и реших да не ходи днес на градина, ЛЛ е втора смяна днес - да не е конюнктивит. баба му - да ходи с децата. Е, как да ходи като е заразно ?!?

# 547
Доника, промивай му очите със сребърна вода и му давай да пие по една лъжица 3 пъти на ден.

# 548
  • София
Още един глас за сребърната вода. Не ти трябва личната да ти изпише скъпи илачи и мазила, които ще му залепват очите и ще го дразнят. Слушай "старите кучета"  Mr. Green

Доника, за елитното 48 - мо гръмни едно шампанско, че не е в списъка. Мога да ти напиша и аз един списък в полза на шампанското и "елитното" им училище. Обмислям варианти за местене и аз, ама .....

Каката и тя в хентелигенцията там ми е забранила да го оставям  след 4 клас. Където и да е, само там не ми вика.

Знаете за моята прекрасна свекърва нали. Тя също бивша учителка и зодия лъв - значи винаги права и винаги другите виновни. Ама тая бъш лъвица го научи да си връзва връзките на обувките, защото я мързеше да му ги връзва  Mr. Green По лесно и беше да го...........не знам какво направи наби ли го, обясни ли му нямам представа и не ме интересува, ама си връзва вече обувките сам. И още някои добри неща го научи - например лятото като и се приспи следобед, а на него не - го караше да учи наизуст в стаята стихотворения - тихичко докато тя спи  Mr. Green. Сега е пръв по бързо наизустяване в училище  Laughing.Бабите са си понякога необходимо зло за децата.

# 549
   Катина ,и аз не бих отрекла ,че бабите може да носят по нещо добро за децата .  Peace

Ре ге , ако имаш желание да споделиш нещо ,предполагам може и без повод/цитат/ да го направиш .
    Както прецениш  Hug

Доника , Не че ще те успокоя  ..... това с "непоканата" на РД се случва и на невротипични деца .  Confused
    При всички случаи е много неприятно . spoko

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 19:29 от Селма

# 550
  • София

Доника , Не че ще те успокоя  ..... това с "непоканата" на РД се случва и на невротипични деца .  Confused
    При всички случаи е много неприятно . spoko
E, той официално е невротипичен, понеже няма диагноза от св. Никола.
Катина, довечера ще отворя бутилка вино по повода  Mr. Green
Сребърна вода имам - ще го лекувам с нея значи Simple Smile

# 551
Цитат
Сетих се преди време Любознателна беше превела от руски сайт някакви съвети, и съм запомнила много добре един от тях. Винаги детето трябва да е чисто и да изглежда добре облечено. Мисля, че и за родителя се отнася. Добре е да изглеждаме вчесани, добре облечени и задължително добронамерени и усмихнати. Това много помага.
    Много добър съвет !
    Искаше ми се да го коментирам ,преди няколко страници ....

Със сина ми рядко успяваме да изглеждаме добре . Хайде аз горе-долу (макар че отново на моменти препочитам да съм с нещо по-обикновено (тип работно) ,да не се грижа ,че ми се е омотала полата ,примерно , или ми се е размазал грима , докато го вдигам , нося и се увъртам от размахванията му ,като е изпаднал в криза ..... ) Но той ....както е вкопчан в един комплект дрехи .....И се облича по-принцип силно неадекватно сезона , повода и т.н..
   Сега ,например , ходи с вълнена шапка и качулка отгоре . И  нищо не може да го преубеди да смени шапката или да ходи без нея ..... Дано преди жегите успея да измисля нещо .  Confused

# 552
# 553
да се запиша да ви чета. Дано да приемате нови попълнения. Писала съм и в други теми, не съм мислела че ще пиша и тук. сина ми често боледуваше, всеки месец абсолютно. сега през април го спрях от яслата, защото съсипах вече деттето с тия антибиотици. Решихме профилактично да го заведем на УНГ-имам съмнения, че не чува, но пък доктора е казал, че чува. Попитал е мъжа ми с какво си играе, а игрите му са стереотипни-капачки на шишета, игра с ключове, гледа пералнята с часове и гумите на камиончетата как се въртят. Като цяло сме по въртенето, което мен ме влудява вече. И доктора е дал направление за невролог - с директна диагноза съмнения за аутизъм.
Четох в нета за сиптомите-стереотипни неща, нежелание за гушкане и близост, въртене около себе си, не говори почти, води ме за ръка до това което иска. Също има и много енергия, не желае да върви за ръка, и да ползва гърнето нито на тоалетната. Иначе търси контакт с децата, изразява емоции при идване или тръгване на някой от вкъщи.
Ако може някоя мама да допълни нещо ще съм много благодарна, услугите на какви специалисти сте ползвали?
Утре ще запазя час при една невроложка във варна, тя ли единствено поставя диагнозата?
Сигурно имам грешки, моля за извинение, но съм много объркана и притеснена, а имаме и бебе на 5 месеца.
Пише, че е желателно да се направи аудиограма. Правили ли сте такава? Защото четох, че аутисите чуват, но са си в своя свят и не обръща много внимание.
Предварително благодаря за мненията, които надявам се ще изкажете  Hug Praynig Praynig

# 554
да се запиша да ви чета. Дано да приемате нови попълнения. Писала съм и в други теми, не съм мислела че ще пиша и тук. сина ми често боледуваше, всеки месец абсолютно. сега през април го спрях от яслата, защото съсипах вече деттето с тия антибиотици. Решихме профилактично да го заведем на УНГ-имам съмнения, че не чува, но пък доктора е казал, че чува. Попитал е мъжа ми с какво си играе, а игрите му са стереотипни-капачки на шишета, игра с ключове, гледа пералнята с часове и гумите на камиончетата как се въртят. Като цяло сме по въртенето, което мен ме влудява вече. И доктора е дал направление за невролог - с директна диагноза съмнения за аутизъм.
Четох в нета за сиптомите-стереотипни неща, нежелание за гушкане и близост, въртене около себе си, не говори почти, води ме за ръка до това което иска. Също има и много енергия, не желае да върви за ръка, и да ползва гърнето нито на тоалетната. Иначе търси контакт с децата, изразява емоции при идване или тръгване на някой от вкъщи.
Ако може някоя мама да допълни нещо ще съм много благодарна, услугите на какви специалисти сте ползвали?
Утре ще запазя час при една невроложка във варна, тя ли единствено поставя диагнозата?
Сигурно имам грешки, моля за извинение, но съм много объркана и притеснена, а имаме и бебе на 5 месеца.
Пише, че е желателно да се направи аудиограма. Правили ли сте такава? Защото четох, че аутисите чуват, но са си в своя свят и не обръща много внимание.
Предварително благодаря за мненията, които надявам се ще изкажете  Hug Praynig Praynig

Ох не знам, никак не ми се отронва от устана това "добре дошла".

Пак варна, какво да кажа  Hug
Сега по темата.

1. аудиограма задължително за да отхвърли съмненията за проблеми със слуха. Може би при Папурови в Палах център, чувала съм все добри неща за тях, разполагат и с добра техника.
2. Невролог също - невролози много във Варна можеш да отидеш при всеки и всеки може да постави диагноза на детето. Общо взето  трябва да знаем и тяхното мнение , макар че аз съм виждала как ей така бързичко поставят диагнози и хайде Телка  ooooh!.  Продължавам - важно е и какво препоръчват, визирам ЕЕг-то - да  се прави ли или не, ако кажат Да обезателно го направете - то отсява доста съмнения.

Сега друго важно
Без паника!
диагнозата описва поведението на детето в момента . ако ви кажат - аутизма е състояние то не се лекува - просто го пропуснете покрай ушите си.
Като минете всичко горенаписано пишете пак тук да мислим какво да правим.
И разбира се каква е възрастта на детето .

Общи условия

Активация на акаунт